Šta je novo?

Longhorn: hardware reqs & release schedule

• Začetnik teme Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
D

delimir

Guest
Longhorn release schedule

Longhorn Beta 1 Milestone 9 (Beta 1 M9) and platform code complete*
March 16, 2005

Longhorn Beta 1
May 25, 2005

Longhorn Beta 2
October 12, 2005

Longhorn Client Release Candidate 0 (RC0)
February 22, 2006

Longhorn Client Release Candidate 1 (RC1)

April 2006

Longhorn Client release to manufacturing (RTM)
May 24, 2006

Longhorn Launch (widespread public availability)
Summer 2006 to October 2006, depending on release schedules for other Longhorn wave products.

Longhorn Server RTM/Longhorn Client SP1 RTM
Second half of 2006/first half of 2007 (Client RTM + 6 months)

--------------------------------------------------------
Though these plans could change, Microsoft is currently planning to ship an amazing array of product editions, or SKUs, in the Windows Longhorn family. These are the currently-scheduled versions that will ship in May 2006:

Longhorn Starter Edition
Analogous to Windows XP Starter Edition.

Longhorn Home Edition

Analogous to Windows XP Home Edition.

Longhorn Media Center Edition
A superset of Home Edition that includes the Media Center functionality. Analogous to XP Media Center Edition.

Longhorn Professional Edition

Analogous to Windows XP Professional Edition.

Longhorn Small Business Edition
A new product edition aimed at the small business market. Currently very similar to XP Professional Edition.

Longhorn Mobility/Tablet PC Edition
Analogous to Windows XP Tablet PC Edition.

Longhorn Premium Edition
A new product edition that bridges the consumer and business versions and includes all of the features from the Home, Premium, Pro, Small Business, and Tablet PC Editions (but not Starter Edition). The new Premium edition will also add value to Microsoft's business-oriented Software Assurance (SA) customers.

-----------------------------------------------------

Longhorn hardware recommendations

Desktop CPU: 3 GHz Intel Pentium 4 processor with HyperThreading Technology 530 (or higher) or 3 GHz Intel Xeon processor with 2 MB L2 cache, or AMD Athlon 64, Sempron, or Opteron 100, 200, or 800 processor, single or dual-core versions.

Mobile CPU: 1.86 GHz Intel Pentium M processor 750 (or higher), or AMD Turion 64 Mobile Technology, Mobile Sempron, or Mobile Athlon 64 processor.

RAM: 512 MB of RAM or more, all platforms.

http://www.winsupersite.com/showcase/longhorn_preview_2005.asp

Auuu, znao sam da ce biti zahtevan, ali sto je mnogo mnogo je...Ako nista vise znamo da se vreme prelaska na pravih 64 bita blizi.

Ma bice to OS za ribe :d
A trve vndergrovnd geekovi ce koristiti 64-bitni XP 🙂

Salu na stranu, apsolutno ne vidim smisao Longhorna (osim sto ce MS da uzme pare, kao sto bi uzeo da izbaci bilo sta i na njemu napise "Windows")... mislim, 512MB! I sta ce da stoji u njemu? 20 keshiranih desktop tema, da se ne cuje hard dok mladje sestre i devojke brljaju po Display Propertiesu? 🙂

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Salu na stranu, apsolutno ne vidim smisao Longhorna
Izvini, ali ovo je bas plitko razmljisljanje... za jednog buduceg "programera" (ili sam ja stekao pogresan utisak)

Da su svi tako mislili kada je trebao da izadje WinXP, verovatatno bi i dan-danas koristili Windows 1.0 iz 1985. A da je zahtevan, jeste, ali to je ipak nova "kolekcija" za leto '06-'07 :d i ima vremena za upgrade... u ostalom, niko nikoga ni na sta ne tera (da ne bude zabune, svi mrzimo MS, ali ga "svi" i koristimo).

Windows 1.0
windows1.gif

Poslednja izmena:
E, ***a sad, razlika izmedju Win1 i WinXP-a! Bas si ga nasao.

XP je doneo dosta potrebnih stvari (stabilnost bih prvu istakao), ali i dosta nepotrebnih. A cini se da ce Longhorn (stvarno se nadam da mu to nece ostati ime) doneti jos vise nepotrebnih, a mnogo manje potrebnih.
A HDW zahtevnost je - sada - ogromna, ali ko zna sta ce biti za godinu-dve...

xexe... Ne sekiraj se, nece to da mu ostane ime 🙂 Sada ga oslovljavaju sa Windows codename 'Longhorn' ... A zasto da se ne zove tako? Sta fali? 🙂 Bas originalno, a? Onako..fazonski malo, za promenu 😀

Longhorn je valjda planinski vrh u blizini Redmonda...
Kako ono bese kodno ime XP-a? Whistler?

Sta je sledece: trebace nam dual dual core masina sa 10GB Ram-a za Windows 2012?

Mislim da je longhorn bukvalno dobio ime po biku..Koliko se ja secam sa PCTV-a

Pa ako mu pogledas znak videces simbolicno uradjenu glavu od bika 🙂

longhorn_logo_medium.png

ako pogledas jos malo bolje videces svasta

Idite na sajt www.x-x-x-x-x.de, tamo ce te naci neke slike koje malo detaljnije objasnjavaju stvar...

Ja sam cuo da je Longhorn planinski vrh,
a Whistler valjde nesko kao kafana u podnozju Longhorn-a

andjelkoyu je napisao(la):
Da su svi tako mislili kada je trebao da izadje WinXP, verovatatno bi i dan-danas koristili Windows 1.0 iz 1985. A da je zahtevan, jeste, ali to je ipak nova "kolekcija" za leto '06-'07 :d i ima vremena za upgrade... u ostalom, niko nikoga ni na sta ne tera (da ne bude zabune, svi mrzimo MS, ali ga "svi" i koristimo).
Al ti je usporedba, svaka chas' 🙂

Svaka nova generacija Windowsa je donela nesto novo a korisno, dok Longhorn apsolutno ne donosi nista novo osim sminke i abnormalne hardverske zahtevnosti... slicno kao sa 98 na ME, samo sto je ME, ako nista, doneo stabilnost...

Ti kao da si vec instalirao Longhorn stable... napredak se sigurno ne desava preko noci, to je bila poenta.

Thunderdome je napisao(la):
Sta je sledece: trebace nam dual dual core masina sa 10GB Ram-a za Windows 2012?

Da, pa?!? Ako sam za prethodnih 7 godina sa 128MB (4x32) dosao na 1GB (2x512), zasto za narednih 7 godina ne bih sa 1GB dosao do 10GB (8 ako osatne isti mnozilac)...

U redu. Bice poso onda. 🙂

GuruDexx je napisao(la):
Ja sam cuo da je Longhorn planinski vrh,
a Whistler valjde nesko kao kafana u podnozju Longhorn-a

Longhorn je vrsta goveceta, ona iz kaubojskih filmova i stripova 🙂
Whistler znaci zvizdac

Poslednja izmena:
Al ti je usporedba, svaka chas' 🙂

Svaka nova generacija Windowsa je donela nesto novo a korisno, dok Longhorn apsolutno ne donosi nista novo osim sminke i abnormalne hardverske zahtevnosti... slicno kao sa 98 na ME, samo sto je ME, ako nista, doneo stabilnost...

Sto si bre toliki pesimista!? Ubedjen si da nece nista novo da donese, a testirao si samo pre-alpha-preview verzije... :trust: 99% Longhorn nece ni da izgleda ovako kao sto izgleda sada, a ko zna sta ce sve novo da ubace do sledece godine...

Prva beta za javnost nam stize u septembru, el tako? Videcemo...

Imam osecaj da cu se zadrzati na XP.Ne bih da arcim masinu (koja je dovoljno oslabljena) na ovako nesto 🙂

Pa pazi..kad tad cu morati da uzmem novu mashinu. Zato necu da zurim, sacekacu final verizju i videcemo tacnu hardversku zahtevnost. U svakom slucaju procesor ce da bude 64-bitan i to, ako ne Intel®, onda AMD, ***, a sto se tice RAM-a, ne ispod 1GB...
Toliko.

Mislim da se ja necu skoro upgradeovati na 64-bita...🙁 Moracu da zadovoljim trenutnom ponudom Micro$ofta 🙁

zna li se na kraju, da li ce Longhorn imati native podrsku za .NET ? Tj. da li ce .net framework biti spusten za sloj ili dva nize, i time drasticno ubrzati rad .net aplikacija.

Zanimljivi novi fichrsi su npr. da ce od sada kada se instalira neki bitniji program (npr. drajveri, directx i sl.) morati da se kuca admin sifra (to postoji u MacOS cini mi se jos od Pume tj. X 10.1), onda kada se pretrazuje help pored nadjenih teme ispisivace se relevnce i iscrtace se stubic (isto ima u MacOS 🙂 ), WinFS nisu implementirali (bice u MacOS Tiger, zvace se Spotlight).

Inace, ovaj izgled koji je sada ce verovatno biti izmenjen, ako se ima u vidu iskusstvo sa dosadasnjim Windows betama (Whistler je imao Watercolor temu, pa je Luna uvedena od RC1). Dobro je sto ce se sistem distribuirati na DVD disku, pa ce onda i 32 i x64 verzija da se nabavlja o jednom trosku. Aktuelna temica trosi previse prostora nepotrebno (mnogo neiskoriscenog prostora).

Korisnicki interfejs ce konacno biti prilagodjen visokim rezolucijama (kao kod MacOS X-a 🙂 ) tako da ce fontovi po defaultu biti veci, a antialiasing ce biti poboljsan i moci ce da se podesava kao kod konkurencije. Kao i kod Mac-a kod koga sse interfejs iscrtava uz pomoc OpenGL API-ja, Rogonja ce koristi novu verziju directX API-ja, a za optimalne performanse bice potreban i sertifikovani graficki adapter (nijedan trenutno ne podrzava DX 10 ili kako ce se vec zvati). Cudni su mi hardvesrki zahtevi - monstruozno su visoki za obican OS koji ne donosi nista novo po pitanju interfejsa. X radi besprekorno (i nikada ne secka 🙂 ) vec na FX5200 ili R9200, a ovo chudo ce zahtevati ko zna kakvu graficku.

Ma bice to tamo krajem 2006. prvi pravi fancy OS za PC 🙂

Poslednja izmena:
Manje vise iste price smo pricali kada je XP bio u najavi. Sve u svemu nista novo za M$. :trust:

Poslednja izmena:
Whistler je najcuvenije skijaliste severno od Vancouvera u Kanadi. Longhorn je kafic u Whistleru u koji cesto navracaju microsoftovci. Inace, Vancouver je sediste Microsoft Kanada i nalazi se oko 100 milja severno od Redmonda. Osim toga, 2010. godine ce Vancouver (Whistler) biti domacin zimske olimpijade.

🙂 Hvala za info 😀

slicno kao sa 98 na ME, samo sto je ME, ako nista, doneo stabilnost...
ME je doneo stabilnost :trust:
izvini ali jesi ti bio pijan kad si ovo pisao?
NE moze Longhorn biti kao sa 98 na ME jer se mnogo razlikuje u odnosu na XP.

ovu zahtevnost je neko preduvao.
imati 512mb memorije nice biti nikakav problem jer vec sad imamo tolko ili vise,
ali sto se tice procesora :zgran:

p.s.ove diskusije o necemu sto ce se pojaviti kroz godinu i po dana su uvek besmislene!!! samo me zanima na osnovu cega bazirate svoje izjave ovde?

Nazad
Vrh Dno