Šta je novo?

Ljudi koji koriste LCD HDTV kao PC monitor

Restartovao sam komp i sad ide zvuk peko tv-a. Sad kad u desnom uglu kliknem na ikonu za zvuk stoji LG TV. I u podesavanjima stoji za zvuk stoji da je TV oznacen kao podrazumevani uredjaj.

Jel primecujes poboljsanje u ostrini slike sada?

Kako u Nvidia drajverima da dodjem do ovih opcija...

atipfdr.jpg

Sto se tv-a tice tu sam sve podesio na najbolji moguci nacin, preimenovao hdmi u dvipc kako bi imao sto manji inpout laga, ali slika nije 1:1, pa me zanima kako u drajverima to da podesim ili na koji nacin to da izvedem sa 780gtx kartom, a tv je SAMSUNG ue32d6510 sve to pod win764...

Slika nije 1:1 ali je svakako dobra da ne kazem savrsena...

Ovako izgleda kada se uslika font, citao sam temu i video da kada je ovako onda nije 1:1

WP_20140107_11_14_49_Pro__highres.jpg

Sa tom serijom je to najbliže 1:1 što možeš da dobiješ, vidi se onaj karakterističan shift za pola piksela. Ništa strašno i ne utiče primetno na oštrinu slike, bilo je već reči o tome, takav je panel i ne može se namestiti bolje. Uživaj u slici i ne zamaraj se previše :)

@Vuk
Puno hvala :) Ova tema bez tebe bi bila besmislena. Smernice koje dajes vise su nego korisne :)

Ne bi mi ni palo na pamet da pitam da nisam malo prelistao temu, a inace slika je stvarno fantasticna, ovo vezano za font sam primetio tek kada sam usliko pa uvelicao. Inace imam i monitor samsung 23' slika ostrija sto je i normalno na tako maloj dijagonali, ali sve ostalo je u korist TV-a, pre svega kontrast i boje...

Meni je slika najbolja kada je ovako podeseno u meniju...

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg

Ostrina je na 55, ovo je neko probno podesavanje koje sam uslikao koje u doti daje nesto lepsi prikaz ali van igre to nije to...

Hteo sam da pitam jos nesto vezano za podesavanje u drajverima...

123.jpg

RGB mogu da promenim u YCbCr444 kada u meniju TV-a HDMIcrna promenim sa nisko na defaultno normal, efekat je isti, slika dobije na kontrastu, ali me zanima sta je bolje ?

Samsung je neke novije serije dosta pogorsao sto se tice povezivanja na pc. Dosta manje modela imaju pravi 1:1, to vidis po tim smaknutim pixelima a i po tome sto je aktivan sharpness a ne bi trebao,tj. u PC modu treba da bude sto manje procesiranje slike.
Sto se tice ostalih podesavanja nemam direktnog iskustva sa zadnjih par Samsungovih serija pa bi ti preporucio da podesavanja slike radis prema svom subjektivnom dozivljaju.

^
Svakako hvala na odgovorima :) Puno mi je pomoglo ako nista drugo makar znam da 1:1 ne mogu da podesim, ali iskreno ne vidim da moze bolje od ovoga da bude jer slika je bukvalno savrsena sem fontova koji nisu bas savseni, i to oni sitni kad ih bas zagledam, tu razliku vidim samo kada uporedim sa 23' monitorom, inece da nemam sa cim da uporedim ni tu ne bi nasao zamerku. Sto se tice igara ne postoji bolje resenje od 32' tv, veliki ekran za male pare sa odlicnim intezivnim bojama i dobrim kontrastom, to je nesto sto sa monitorima ne moze da se postigne, ne znam zasto ali je tako...

Ako se neko dvoumi oko toga da li da mesto monitora koristi LCD HDTV, od mene samo preporuka. Sa dobro odabranim modelom bukvalno se dobija savrsenstvo za gaming i svakodnevnu primenu. Kada se podesi kako treba, pre svega hdmi u dvipc ili pc, input lag nestane ili se svede na minimum, uglavno desavanje na ekranu ne kasni ni malo za komandama koje izdajem, tako da je igranje dote prava uzivancija na 32 inca :D Verujem da nije za profi graficare, ali nisu ni ovi budzetni modeli.

Mene ta sitna slova ubise u pojam tako da sam vratio monitor makar privremeno. Isto imam sharpness tako da ni moj tv nema pravi 1:1 pixelmapping.

Šta podrazumevate pod 1:1 pixel mapping-om?

Meni iz ove priče nije jasno kako slika (pa i fontovi.. ili bilo šta drugo) može biti bolja? Svaki pixel koji pošalje grafička kartica je na monitoru prikazan.

Po toj teoriji "smaknutih pixela" ovaj televizor po vertikali ima 0.5 + 1079 + 0.5 pixela? ...ali on savršeno prikazuje 1080 pixela - zašto onda to nije 1:1 pixel mapping?

Ovo levo su "stari" a ovo desno "novi" pikseli na panelu. Definitivno je sa ovim desno nemoguce pogoditi svaki piksel, kao sa ovim levo. Zato sto je to fizicki nemoguce. Ali slika se jako dobro vidi na njemu, cak prikaz deluje "lepse", jer pikseli deluju da su manji
7176666808_676ab2b2d7.jpg

Ove dve slike slikane su na mom Samsungu UE32F5300 - na njemu je pogođen svaki pixel, a to izgleda ovako:

Šta od označenog je fizički pixel monitora - 1 ili 2?
Po meni ispada da je 2.

(prva slika je vrh monitora, a i na dnu je ista situacija - ako je fizički pixel <1> ispada da panel kreće i završava se polovinom pixela)

Izvinjavam se što dižem temu iz mrtvih ali crkao je monitor pa me zanima kako se pokazao LG 32LN5400 u ovoj primeni (kao zamena za monitor)? Koja 32 je dobra a da je tog ranga cena?

Lg 32LN5400 ima za klasu bolju sliku od mog prethodnog Samsunga 32D5000. Nije 1:1 maping ali je jako dobra slika. Zenin komp je prikacen na LG-a i ona je odusevljena a bogami i ja! :)

Hvala Zoki.

Pise da ima just scan (1:1) slaganje piksela. Ali me nesto drugo brine a to je odziv. Input je solidan ali sam za odziv panela nasao uzasne utiske na jednom testu. Zato gledam u smeru Samsung F5000 ili F6100. Mada vidim da je kod F5000 panel lutrija tj. ako nije s-pva takodje ima puno ghostinga. Za F6100 nista ne znam osim da je 3D. ne znam kako prikazuje fontove i kakav je input&panel lag. Neka iskustva o tim modelima?

Ako je ova prica vise za temu u monitorima molim moda da prebaci postove.

Necu da preterujem, ali kada sa se TV-a vratim na monitor W2243S, slika na monitoru mi deluje mutno. Kad stignem slikacu piksele sa makro opcijom na fotoaparatu pa cemo videti za maping. Sto se odziva panela tice ja nisam primetio nikakav problem, nikakav ghosting.

Hvala jos jednom, Zoki. Super ovo izgleda. Ja takodje prelazim sa D-sub 22ojke tako da verujem da cu biti prezadovoljan kvalitetom slike ali i ostrinom fontova uprkos velicini dijagonale.

Јел постоји могућност да се монитор/екран лаптопа користи као тв? :D Сестра је узела SBB D3GO кабловску, али нема одговарајући тв па нмже да гледа ништа. Има лаптоп који има HDMI улаз, али шта да урадим да би се канали приказивали на монитору, ако је то уопште могуће?

Hvala jos jednom, Zoki. Super ovo izgleda. Ja takodje prelazim sa D-sub 22ojke tako da verujem da cu biti prezadovoljan kvalitetom slike ali i ostrinom fontova uprkos velicini dijagonale.

Nema na čemu, drago mi je da sam ti makar malo pomogao. Moja lepša polovina koristi LG 32LN5400 kao monitor, amaterski se bavi fotografijom i njoj skroz odgovara ovaj LG.

Јел постоји могућност да се монитор/екран лаптопа користи као тв? :D Сестра је узела SBB D3GO кабловску, али нема одговарајући тв па нмже да гледа ништа. Има лаптоп који има HDMI улаз, али шта да урадим да би се канали приказивали на монитору, ако је то уопште могуће?
Па могуће је ако лаптоп има HDMI улаз али је вероватноћа за то 0,001% јер лаптопови углавном имају HDMI излаз. Не кажем да је немогуће и да не постоји али се не сећам да сам то негде видео. Ако стварно има улаз, онда је потребан само кабл.

kladim se da je taj HDMI 100% Out,znaci zaboravi na uvoz slike preko njega....a i nisam jos naisao na laptop koji ima HDMI In....
imas dve opcije da seka gleda TV na Laptopu...
1:moze da uzme neku eksternu USB TV karticu,instalira program za istu i u nju ukljuci D3GO.....
2:moze kod nas na KupProd da se nabavi za 1000 i kusur dinara jedan mali Usb uredjaj,zeve se EasyCap...preko njega mozes da uvezes svaki Video izvor...naravno ne preko HDMI kabla,ali preko cinceva(ovo vazi i za TV karticu)....licno koristim EasyCap na Mac-u...i preko njega mi ide IPTV kad zatreba....
e da postoje eksterni HDMI In uredjaji...al je to prilicno skupo....

Juce mi stigao Samsung 32f5000 prikacio sam ga preko HDMI kabla , omogucio PC mode i slika je stvarno vrh. Jedino su mi u Chrome-u slova mutna, u windows-u i firefoxu su savrsena, ima neko ideju sta bi mogao da bude problem?

Zbog pada cena ova opcija lcd tv kao pc monitor deluje primamljivo, zanima me od sadasnjih aktuelnih 32" modela, 1920x1080 rezolucije, koji od njih ispunjavaju sve zahteve da se mogu koristiti kao gaming PC monitor ( odziv/input lag, pixel mapping 1:1, chroma 4:4:4 ), uz to da taj model nudi u svakom primerku isti panel.

Someone ???

Zbog pada cena ova opcija lcd tv kao pc monitor deluje primamljivo, zanima me od sadasnjih aktuelnih 32" modela, 1920x1080 rezolucije, koji od njih ispunjavaju sve zahteve da se mogu koristiti kao gaming PC monitor ( odziv/input lag, pixel mapping 1:1, chroma 4:4:4 ), uz to da taj model nudi u svakom primerku isti panel.

Da li je moguće tv wifi vezom spojiti da radi kao monitor, ili pak mora HDMI kablom da se poveže sa računarom?

preko wifi-ja mozda mozes da strimujes kompresovane filmove, muziku i slicno, ali to nije zamena za HDMI koji prenosi nekompresovan digitalni signal ogromnom brzinom (negde oko 4Gbit/s za fullHD valjda). takodje, preko wifi bi bilo vece kasnjenje.
mozda bi ovo moglo da zameni hdmi: http://en.wikipedia.org/wiki/WirelessHD
mada, kabl je kabl...

Jel moze preporuka za Tv do 400-4100E preko madjara. Tv ce da sluzi kao monitor,znaci igrice se igraju konstantno. Takodje i za satelitsku TV.

Iscitavao sam malo oko tih piksela i slicno pa me zanima konkretno predlog za neki model u ovom cenovnom rangu,da bude 40 ili 42 inca. Ili preporuka koje karakteristike traziti za ove moje potrebe.

Nazad
Vrh Dno