Šta je novo?

Live 5.1 i subwoofer izlaz

dexrex

Čuven
Učlanjen(a)
30.01.2003
Poena
604
Ustvari,napravio sam 2.1 sistem a imam AC97 zvuk pa me interesuje da li Live5.1 kartica ima izlaz za subwoofer koji mogu softverski podesavati(rezna frekvencija i strmina filtera).Da li ima neka dobra 2.1 kartica sa takvim podesavanjima?:confused:

dexrex je napisao(la):
Ustvari,napravio sam 2.1 sistem a imam AC97 zvuk pa me interesuje da li Live5.1 kartica ima izlaz za subwoofer koji mogu softverski podesavati(rezna frekvencija i strmina filtera).Da li ima neka dobra 2.1 kartica sa takvim podesavanjima?:confused:

Koliko ja znam Live 5.1 ima samo subwoofer izlaz (on je na konektoru sa centralnim zvucnikom), ali nema podesavanja sto se tice frekvencije, nego samo tipa "Imate li Subwoofer?:)"

Poz:)

Problem je u tome sto nisam imao prilike da vidim taj Live!5.1 u akciji,tj. od ljudi koje znam niko ne koristi full 5.1.Ono sto sam u stvari hteo da saznam jeste da li postoji poseban (analogni)kanal u 5.1 sistemu za niske frevencije ili je to centralni kanal kome se tek kasnije odvajaju (u pojacalu)niske frekvencije od visih...pokusavam da izbegnem da pravim aktivni filter(niski propust)pred mojim pojacalom za bas.A pojacalo je 100W RMS i steta je da stoji nezaposleno.

dexrex je napisao(la):
Problem je u tome sto nisam imao prilike da vidim taj Live!5.1 u akciji,tj. od ljudi koje znam niko ne koristi full 5.1.Ono sto sam u stvari hteo da saznam jeste da li postoji poseban (analogni)kanal u 5.1 sistemu za niske frevencije ili je to centralni kanal kome se tek kasnije odvajaju (u pojacalu)niske frekvencije od visih...pokusavam da izbegnem da pravim aktivni filter(niski propust)pred mojim pojacalom za bas.A pojacalo je 100W RMS i steta je da stoji nezaposleno.
Levi kanal "digital out-a" (naravno u analognom modu :)) je centralni a desni je woofer

jddipqd je napisao(la):
Levi kanal "digital out-a" (naravno u analognom modu :)) je centralni a desni je woofer

Nije to chovek pitao.
Vec gde se vrshi filtriranje. U dekoderu (karakteristika DVD kodiranja i dekodiranja) ili je filter integrisan u samom pojachalu 5.1 sistema.
Nisam siguran 100%, ali mislim da se to radi kod dekodiranja iz digitalnog u analognih 5 kanala + sub. Logichije je.
Kao sto postoji dogovorni stereo nachin snimanja (istina analogan), gde po konvenciji, sve frekvencije idu na oba kanala, s tim sto su frekvencije ispod 250 Hz, UVEK u jednom trenutku na jednom kanalu.
Zato je i moguce raditi stereo sisteme u obliku sateliti i subwoofer, gde je subwoofer sa jednim basom koji ima 2 namotaja.

Ja sam bas danas nesto prckao... ima opcija "bass redirection" i ako je aktivna mozes da podesavas cutoff frequency... mada pravo da ti kazem nisam video neke extra razlike u zvuku...

JOVANE,
Opcija bass redirection mi zvuci kao prava stvar,ali ne kapiram kako nema neke extra razlike u zvuku,kad se odrezu frekvencije(na tom kanalu) od npr 200Hz nagore, to mora drasticno da se primeti.

NOTAX,
Slazem se,postoji konvencija,uz opasku da se frekvencije ispod 200-300 Hz levog i desnog kanala u stereo reprodukciji SABIRAJU,dakle na oba kanala ide identican signal, iz razloga velike energetske zahtevnosti niskih frekvencija.Tako da klasicni stereo i 2.1 sistemi rade bez problema.Konvencija se ponekad ne postuje i stereo snimci imaju potpuno nezavisne kanale,tako da spomenuti subwoofer sa dva namotaja zapravo radi kao sabirac levog i desnog (uz odgovarajuci pasivni filter) i moze se izbeci posebno pojacalo,sabirac i aktivni filter za bas,a da se postigne zadovoljavajuca efikasnost.Onda se bas jedinica stavi u band-pass rezim rada i imamo jeftino i dobro resenje.Cini mi se da preko 90% kompjuterskih subwoofera ovako radi...

Ja sam tu opciju probao na brzinu... u principu trebalo bi je koristiti kod zvucnika sa losijim satelitima, koji ne mogu da reprodukuju bas kako treba. Tada bi trebalo bas preusmeriti na sub...

Nazad
Vrh Dno