Šta je novo?

literatura za c++

sinke

Čuven
Učlanjen(a)
18.10.2000
Poena
620
Poceli smo na faxu da radimo c++ prosle godine i evo sad ove sql cemo da radimo, da li moze neko da mi preporuci dobru literaturu po mogucnosti da ima i c++ (builder) i sql-a. Pitao sam profesora i on mi je onako ko iz puske rekao jednu knjigu americkog autora ali ja nemam pojma o kojoj se radi, rece covek Anlish ili tako nesto je rekao, mislim tako se izgovara a kako se pise i ostalo stvarno ne znam, moguce da je nesto sasvim razlicito od ovoga sto sam napisao ako neko mozda zna o cemu je rec molio bih za pomoc.

Ne znam, mozda bi mogao da probas sa Visual C++6 Biblijom koja predstavlja obiman i precizan izvornik za vecinu stvari koje ti trebaju. Imas tu i DAO i ODBC, i mnoge druge stvari koje ce ti verovatno zatrebati tokom rada. Zaparavo, najbolje bi bilo da sam pogledas sadrzaj svake knjige o C++u na koju naletis. Verovatno ce to biit najbolji nacin da nesto nadjes.
:p :p :p :p :p :p :p :p :p :p

sinke je napisao(la):
...americkog autora ali ja nemam pojma o kojoj se radi, rece covek Anlish ili tako nesto je rekao...
Iskreno receno sumnjam da je rekao da se tip zove Anlish jer to strasno podseca na rec UNLEASHED (mislim da sam omasio speling, ali je dovoljno blizu), jet tu rec sada vrlo cesto stavljaju u nazive knjiga (to je sad IN). Posto je rec o FAX-u, odnosno skoli, ja bih ti mogao preporuciti jedino Laslo Kraus C++, u izdanju Akademske Misli, ali samo pod uzlovom da znas C!!! Ako ne znas, onda bolje uzmi neku drugu knjigu koja objedinjuje C i C++. Jos od literature mogu jedino da ti preporucim (NARAVNO): IZVORNIK C++ Od Lajpmana ili kako neki kazu Lipmana (mozda je tako pravilnije). Imas je u CET-u, to je verovatno najkompletnija kniga koja se moze naci. Naravno postoji jos nekoliko izdanja iz CET-a i Mikroknjige, ali o njima nista ne znam, pa ih necu pominjati. Moj savet ti je da uzimas knjige samo o C++ tj. izbegavaj knjige o VISUAL C++, BORLAND ili tako dalje. Uzmi samo onu koja je napisana za standardni C++, a te varijacije ces kasnije lako nauciti. Naravno uvek postoji HELP kompajlera i Internet.
Pozdravs.

P.S. To vazi za knjige u BG, a ti posto si iz Subotice, nadji nekoga da ti posalje. Inace Laslo Kraus je takodje rodjen u Subotici!

Re: Re: literatura za c++

Kostamojan je napisao(la):
Iskreno receno sumnjam da je rekao da se tip zove Anlish jer to strasno podseca na rec UNLEASHED (mislim da sam omasio speling, ali je dovoljno blizu
P.S. To vazi za knjige u BG, a ti posto si iz Subotice, nadji nekoga da ti posalje. Inace Laslo Kraus je takodje rodjen u Subotici!

Nisam ja rekao da je on na coveka mislio, nisi dobro razumeo, on je rekao da se knjiga tako zove a da je neki americki autor ali nije rekao ime coveka nego knjige, no pitacu ga bas sledeece nedelje na sta je mislio. Hvala na odgovorima ali videecu da narucim nesto putem neta ili kod nas da pogledam, uglavnom sve sto moze da se nadje u BG moze i ovde a nije problem ni iz BG-a doneti.

Ebooks

imas i dosta ebook-ova samo treba malo da kopas po netu.... ako ti ne uspe javi mi se pa cu ti poslati neke mailom

sinke je napisao(la):
Poceli smo na faxu da radimo c++ prosle godine i evo sad ove sql cemo da radimo, da li moze neko da mi preporuci dobru literaturu po mogucnosti da ima i c++ (builder) i sql-a. Pitao sam profesora i on mi je onako ko iz puske rekao jednu knjigu americkog autora ali ja nemam pojma o kojoj se radi, rece covek Anlish ili tako nesto je rekao, mislim tako se izgovara a kako se pise i ostalo stvarno ne znam, moguce da je nesto sasvim razlicito od ovoga sto sam napisao ako neko mozda zna o cemu je rec molio bih za pomoc.

to ti je knjiga c++ unleashed od jesse liberty -a
ima de se nadje po netu kao e-book

Re: Re: literatura za c++

Preeky je napisao(la):
to ti je knjiga c++ unleashed od jesse liberty -a
ima de se nadje po netu kao e-book

Hvala, sad ako neko ima link bilo bi lepo da stavi.

Re: booooks

Angel1 je napisao(la):
Imas knjigu "Thinking in C++" od Bruce Eckel-a na adresi:
http://www.codecuts.com/mainpage.asp?WebPageID=315

Ovo je verovatno najbolja knjiga o C++-u koju sam ikada procitao (a procitao sam ih mnogo). Ne znam samo koliko je pogodna za skolsko ucenje, ali nudi sjajno znanje i po dubini i po sirini. Pisana je vise inzenjerskim, nego naucnim jezikom, sto se meni jako dopada. Bruce je stari lisac, inzenjer, i na Web-u se moze naci i dosta njegovih, sjajnih, clanaka.

Preporucujem da se poseti njegova lokacija, sa koje se moze skinuti knjiga u PDF ili HTML formatu, kao i source svih primera:

http://www.mindview.net/Books/TICPP/ThinkingInCPP2e.html

Ja sam platio knjigu 50$ i, veruj mi, vredi *mnogo* vise od toga. Obizrom da se moze DL za dzabe, ne vidim razlog da bilo ko koga zanima C++ ne pogleda knjigu.

Sa iste lokacije (http://www.mindview.net/Books) se mogu skinuti i knjige za ucenje Jave i Design Pattern-a. Isto sjajne.

Za pocetno ucenje C++-a bih, ipak, preporucio mozda jednu drugu knjigu, takodje od veoma poznatog autora - Jesse Liberty-a, sa nesrecnim imenom - "Teach Yourself C++ in 21 days". Knjiga ima glup naziv, ali je *odlicna* za pocetak.
Ja imam knjigu u HTML-u, ali mislim da je "Kompjuterska bibl. - Cacak" prevela knjigu na srpski..
Evo ga link za 2. izdanje (html):
http://www.suhs.nu/e-bocker/Teach_Yourself_C++_in_21_Days_2nd_Edition.tar.gz

Sto se ucenja tice, VEOMA dobar referntni prirucnik je knjiga o C++-u autora Dragana Miliceva, sa ETF-a. Veoma je detaljna, ali je preteska za pocetnike.

Ukratko, preporucujem da se pocne od Jesse Liberty-a i dopuni sa Bruce Eckel-om

Vrh Dno