- Učlanjen(a)
- 03.07.2000
- Poena
- 985
Ukratko i pojednostavljeno...Ovako, nakon čitanja tema o LTC-BTC etc, priznajem, glup sam... Još uvek nisam pronašao članak tipa "for dummies" o kriptovalutama.
Kako nastaju novčići? Ako nastaju kao naknada za rudarenje, kolika je provizija i ko je plaća? Zašto ih ima samo XX miliona?
Molim neku dobru dušu koja nije na ivici da "pukne" i istrese se na meni malo da mi pojasni :banana:
Rudarenje je proces koji omogućava funkcionisanje celog sistema, što uključuje obradu transakcija i obezbeđivanje celog sistema kroz kriptografiju (od tuda i naziv kriptovalute).
Kako bi bilo ko imao podsticaj da "rudari", postoji određena nadoknada za to, koja zavisi od konkretne valute i algoritma. Rudarenje kroz rešavanje kriptografskih problema otvara "blokove" u kojima su šifrovano zabeležene finansijske transakcije (tako se zapravo transakcije potvrđuju i zahvaljujući tome ti uopšte možeš nekome da pošalješ novčiće ili on tebi), a svaki otvoreni blok donosi nadoknadu (trenutno je to za LTC 50 novčića po bloku). Kako je solo rešavanje blokova postalo praktično nemoguće i svo rudarenje se radi preko pool-ova, onda kada pool otvori blok, tih 50 novčića se deli među rudarima pool-a u odnosu na to koliko su doprineli rešavanju bloka, plus pool uzima neku proviziju.
Sve kriptovalute su zamišljene kao deflatorne (taj sistem je počeo sa BTC-om, pa je nastavljen sa ostalim valutama), tj. postoji unapred programiran maksimalni broj novčića koji će biti kreiran. Ovo je prvenstveno urađeno kako bi se napravio model suprotan od trenutno aktuelnih valuta koje su pod uticajem banaka i može im se povećavati masa sve dok one to žele i dok im ide u korist. Sistem je tako podešen da se tokom vremena nagrada za kopanje progresivno smanjuje, sve dok se ne dostigne programirani maksimum broja novčića (što će za BTC biti za nešto manje od 100 godina). Kako bi brzina ostala konstantna, težina otvaranja blokova varira u odnosu na snagu ukupne rudardske mreže. Kako će rudarenje biti potrebno i kada se taj broj dostigne, nagrada za rudare će u tom momentu ići od provizije na transakcije, ne više iz primarne emisije novčića.
Poslednja izmena: