Šta je novo?

Litecoin [LTC] (scrypt)

Ovako, nakon čitanja tema o LTC-BTC etc, priznajem, glup sam... Još uvek nisam pronašao članak tipa "for dummies" o kriptovalutama.
Kako nastaju novčići? Ako nastaju kao naknada za rudarenje, kolika je provizija i ko je plaća? Zašto ih ima samo XX miliona?

Molim neku dobru dušu koja nije na ivici da "pukne" i istrese se na meni malo da mi pojasni :banana:
Ukratko i pojednostavljeno...
Rudarenje je proces koji omogućava funkcionisanje celog sistema, što uključuje obradu transakcija i obezbeđivanje celog sistema kroz kriptografiju (od tuda i naziv kriptovalute).
Kako bi bilo ko imao podsticaj da "rudari", postoji određena nadoknada za to, koja zavisi od konkretne valute i algoritma. Rudarenje kroz rešavanje kriptografskih problema otvara "blokove" u kojima su šifrovano zabeležene finansijske transakcije (tako se zapravo transakcije potvrđuju i zahvaljujući tome ti uopšte možeš nekome da pošalješ novčiće ili on tebi), a svaki otvoreni blok donosi nadoknadu (trenutno je to za LTC 50 novčića po bloku). Kako je solo rešavanje blokova postalo praktično nemoguće i svo rudarenje se radi preko pool-ova, onda kada pool otvori blok, tih 50 novčića se deli među rudarima pool-a u odnosu na to koliko su doprineli rešavanju bloka, plus pool uzima neku proviziju.
Sve kriptovalute su zamišljene kao deflatorne (taj sistem je počeo sa BTC-om, pa je nastavljen sa ostalim valutama), tj. postoji unapred programiran maksimalni broj novčića koji će biti kreiran. Ovo je prvenstveno urađeno kako bi se napravio model suprotan od trenutno aktuelnih valuta koje su pod uticajem banaka i može im se povećavati masa sve dok one to žele i dok im ide u korist. Sistem je tako podešen da se tokom vremena nagrada za kopanje progresivno smanjuje, sve dok se ne dostigne programirani maksimum broja novčića (što će za BTC biti za nešto manje od 100 godina). Kako bi brzina ostala konstantna, težina otvaranja blokova varira u odnosu na snagu ukupne rudardske mreže. Kako će rudarenje biti potrebno i kada se taj broj dostigne, nagrada za rudare će u tom momentu ići od provizije na transakcije, ne više iz primarne emisije novčića.

Poslednja izmena:
Pitao sam na drugoj temi pa su me savetovali da pitam ovde
LTC kopati na Coinotron PPS sistemom ili WeMineLTC sa PPLNS placanjem?
Znam sta su razlike PPS vs PPLNS ali me zanim da li je neko imao iskustva sa ova 2 pool-a
U medjuvremenu sam prebacio oko 500kH na WeMineLTC i posle 20h rudarenja kad preracunam na 24h dobijam oko 0.116 a trebalo bi 0.15(jeste da dajem 1% za dobrobit pool-a ali mi se cini manje nego sto treba). Na Coinotron nisam imao takvih manjkova
Mozda ce naknadno stici ostatak :)
Rado bi rudario na WeMineLTC zbog android aplikacije i obavestavanja na mail kad prekine rudar da radi a i grafickih prikaza rudara samo me brine ovaj PPLNS
Svaki savet dobrodosao

Ja se time ne bih opterećivao, u svakom slučaju oba poola su korektna. A sve je to zanemarljivo u odnosu na gubitke ili dobitke koje imaš kad prodaješ ltc. tj najvažnije je kako prodaš ltc.
E da i kod njih moraš gledati na mesečnom nivou zbog sreće tj pool luck. Imaš to u statistici. Al na kraju su razlike zanemarljive.

Poslednja izmena:
evo 10E LTC napisah ja ranije to cena samo da ne ide ispod ;) i diff da uspori mada od kada sam to napisao mislim da je 2.5x skochio :(

shta 10, 7e :(

Poslednja izmena od urednika:
sta se desilo ovo moze neko pojasnjenje da mi da zasto je pala cijena na 10 dolara .Nisam pratio 2 dana i ovo kad sam vidio .....

Zato sto nije normalno da za mesec dana zaradis dinar na dinar :)

Ajde sada pitanje koje sam i putem PM-a poslao članu "Dandy". Kako uplatiti novac i kupiti LTC? Čekam hardver da stigne a hteo bih par $$ da obrnem do tada :D

Treba mi mala pomoc, da li jos nekom kresuje CG miner? Koristim verziju 3.7.2, radi perfektno par sati, i nakon toga dobijam poruku Cg miner has stopped working?

Treba mi mala pomoc, da li jos nekom kresuje CG miner? Koristim verziju 3.7.2, radi perfektno par sati, i nakon toga dobijam poruku Cg miner has stopped working?

Ili si preterao sa klokom (najverovatnije) ili ti fali struje (manje verovatno). Dakle ili klokovi dole ili voltaza gore

najbolje postavke za R9 280X, R928XOC 3GD5 Sapphire VAPOR-X OC 3GB???????? hvala puno! i 750w, može li se nositi s dvije ovakve kartice?

najbolje postavke za R9 280X, R928XOC 3GD5 Sapphire VAPOR-X OC 3GB???????? hvala puno! i 750w, može li se nositi s dvije ovakve kartice?

--lookup-gap 2 --thread-concurrency 8192 -g 2 -I 13 -w 256 --expiry 1 --scan-time 1 --queue 0 --no-submit-stale --gpu-fan 60 --gpu-engine 1050 --gpu-memclock 1500

720 Kh/s

vent podesi zavisno od napona, temperature...

ako napajanje nije neki krš biće ok

2x XFX 280x mi rade na Seasonic 620GM bez ikakvih problema. Bilo koje krsteno od 750W ce kao od sale izdrzati te dvije.

Meni stvarno nije jasno na koju foru ti radi to napajanje... pa ima samo 24A na 12V... a 2 srču mnogostruko više

Edit: 250W su... mislio sam da su 300 kao moje gigabyte-ove :)

Poslednja izmena:
frend mi je podesio ovako : -I 13 -g 2 -w 256 --shaders 2048 --gpu-engine 1100 --gpu-memclock 1500 --gpu-fan 80 i imam 750-760Kh/s ja zadovoljan.
temperatura oko 70, dobro je ventilirano kućište, možda mogu i smanjiti malo vent postavku

Poslednja izmena:
dodao sam sad kako je vojkan napisao i otprilike isto daje kao i ovo što mi je frend postavio. opet pitam ovo jer niko nije komentirao, jel kopa ko onaj anc? ovaj moj frend dugo majna i tvrdi da je to najisplativije??? kopam na anoncoinpool.net pa da vidim ima li sreće

Jedno pitanje za vas koji izvlacite 700 i vise iz 280X: da li imate vise od 4giga ram-a ako ste na win? Ja imam jedan XFX 280x i nema sanse da izvucem vise od 625 na masini sa 4 giga i 3 karte (ostale su 1 7950 i 6850)

koju 280x imaš? koju verziju cgminera koristiš? probaj malo spustit clock pa vidi ide li išta bolje... ja imam 2 mašine s po 2 kartice... i na obe je iskorištenost ram-a niti 2GB... tako da nije do toga sigurno

XFX sa biossom 039 ne moze preko 650, dzaba se mucis. Za 700 nabaci 040 bios i stavi 1040 / 1500 na 1.17v

Poslednja izmena:
Pa XFX 280X. Koristim guiminer scrypt, neku verziju od pre par meseci, sa 6850, i nekoliko 7950 radi ok onako, na 950/1250 daje oko 550-560 a ovaj XFX 280 na 1020/1500 (tako otprilike jedino i radi) daje max 625, pa toliko moze da se izvuce i iz 7950 kad se naklokuje... Evo malopre sam ubacio cgminer 3.7.2 i daje jos manje za 280x oko 580, sjajno :whip:

Moram da menjam bios? e ***, to nisam nikad ni radio nije trebalo. Mozda je i to, to jest izgleda da je to nema druge. Nisam ni gledao da li je karta dualbios, ako nije onda hmm...hmm

Poslednja izmena:
Pa XFX 280X. Koristim guiminer scrypt, neku verziju od pre par meseci, sa 6850, i nekoliko 7950 radi ok onako, na 950/1250 daje oko 550-560 a ovaj XFX 280 na 1020/1500 (tako otprilike jedino i radi) daje max 625, pa toliko moze da se izvuce i iz 7950 kad se naklokuje... Evo malopre sam ubacio cgminer 3.7.2 i daje jos manje za 280x oko 580, sjajno :whip:

Moram da menjam bios? e ***, to nisam nikad ni radio nije trebalo. Mozda je i to, to jest izgleda da je to nema druge. Nisam ni gledao da li je karta dualbios, ako nije onda hmm...hmm

Ako nisi, probaj 1048/1500 ili 1049/1500. Imas i 1000/1500. Ma svaki setup je prica za sebe...

E probao sam skoro sve moguce, ali jedino da radi iznad 600 je na 1000-1020/1500 i obavezno sa TC 21712 koji god drugi da stavim znacajno manje ili puca miner. Ne znam da li bi 8giga pomoglo ali vidim da nemaju svi ni 8 tako da preostaje dalje eksperimentisanje...ili flesovanje biosa sto bih da izbegnem, ali cu morati mozda ;).

edit- na 1048/1500 daje 585 :d.ne mogu vise dosta je, idem po jedno pivo i da buljim u nesto drugo :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno