Šta je novo?

List computer service

Pazite slucaj koji sam ja imao. Ja dolazim svakog ponedeljka sluzbeno u BGD i tada pazarim sve sto mi treba za komp. Jedne nedelje ne dodjem u BGD, zbog obaveza, i dodje kolega umesto mene. Ja mu kazem da svrati u LIST i kupi mi ksternu fioku za hard. Ode on u List pozove me na mobilni i ja im preko telefona objasnim da hocu ekst. fioku za hd koja ima fan. Dodje kolega iz BGD kad ono fioka bez fana. Ja je i ne otpakujem i sledeci pondeljak odem u BGD i ponesem fioku. Odem u LIST Shop, objasnim u cemu je stvar a oni ce meni da ekst. fioka za hd sa fanom i ne postoji. Te kao fora, posto su uvedene fiskalne kase, nemoguce bi bilo i da mi zamene uredjaj za drugi cak i da ga imaju. Batalim ja dalju raspravu i vratim s ekuci. Stavim HD u fioku kad ono - fioka ne radi. Nista - sledeci ponedeljak opet ja odem u BGD, opet ponesem fioku, odem da reklamiram istu. Kad ce oni meni - reklamacije ne mogu da primaju prodavnice, vec samo servis koji se nalazi na Konjarnik. Ja im kazem da to nema logike niti smisla. Ej - Konjarnik. Sta im fali da preuzmu fioku i proslede servisu. Pa ja kupujem u centru zato sto nemam vremena da se zezam po Beogradu, da imam kupio bih kod nekog kod koga su te fiokice povoljnije i ko radi na periferiji. A oni ce meni - politika firme. Batlim ja opet sve, i prodje dva meseca i meni se ukaze prilika da budem slobodan ceo dan jer je sefica bila na nekom sastanku. Odem ja do prodavnice da mi objasne gde im je tacno servis kad ce oni meni da predam njima fioku jer je politika firme da se roba za reklamaciju prima tamo gde je prodata a oni ce da je proslede servisu. Politika firme, he - apa na koliko se menja ta politika firme - na svaka mesec-dva. Nista, predam ja fioku i ljudi je odrade za nedelju dana. Sledeci pondeljak sam je pokupio. Posto mi vise nije trebala, prodao sam je. Normalno, garantni rok nije od dana prijema sa servisa, vec od dana kada sam je kupio. Fioka je bila stara tri meseca (plus bila na servisu) i ja sam je prodao kao polovnu i pukao 10-tak evrica zbog toga. A tek koliko zivaca?

Vladice, malo su ti konfuzne recenice, neke sam morao da tumacim rec po rec, ali sam skapirao sustinu :)
Zasto bi tema bila namestena?
Licno, ne zelim da biram ko ce me maltretirati za RMA.
Kakve te je odmazde strah, pa oni valjda treba da se boje mene (nas) i mog (naseg) suda. Trziste nam je u puno stvari jedinstveno u svetu :d

blue je napisao(la):
Kad ce oni meni - reklamacije ne mogu da primaju prodavnice, vec samo servis koji se nalazi na Konjarnik. Ja im kazem da to nema logike niti smisla. Ej - Konjarnik.

E pa ovo cu stvarno da dozivim kao licnu uvredu ;) Sta to fali pa Konjarniku, molicu lepo?

A inace, taj List Computers i nije nekada bio tako losa firma, cak nasuprot, ja i neki ortaci smo dosta davno kod njih kupili konfiguracije (po nasim specifikacijama) i bilo je manjih reklamacija ali su zaista probleme (u to vreme) resavali u vrlo kratkom roku (ili smo mi mozda bili the lucky ones :D )
A List je sada po meni i po mnogima drugima cija sam nesrecna :S: iskustva imao prilike da cujem, jedna od najbudjavijih :d firmi u ovome belom gradu...

Poslednja izmena:
Da prenesem svoja iskustva sa EWE-om.Izasli su mi jednom u susret kada nisam imao kabal napajanja za SATA disk, dobio sam reduktor besplatno- bravo.Jelena C. je pravi komercijalista, koji zna da udovolji kupcu i za njen rad samo reci hvale...Ostatak firme izgleda da ne shvata posao na isti nacin. Prodao sam pre godinu dana komp za video nadzor jednom auto-serviosu. Posto nije hteo da me poslusa i da kupi kvalitetnu kartu za nadzor, uzeo je od EWE-a najjeftiniju u Beogradu. Da nevolja bude veca (za mene) zamolio me je da to sve lepo namestim i isprobam. Kada sam sve povezao, sve je radilo. Testirao sam oko 2 sata. Zove me covek posle par dana i kaze da nece da radi capturing duze od 2-3 sata i da su mu u EWE-u rekli da je racunar neispravan. Odnesem racunar u firmu , kod mog drugara u kojoj je sastavljen, posle 2 dana Prime-a i 3D Marka, sa masinom sve ok. Nebudem lenj, odnesem licno ceo komp u EWE i njihov serviser koji je ranije gledao komp "strucno" mi objasni kako memorija nije dobra i da bi sa nekom drugom sve to radilo. Kada sam se pozvao na firmu koja stoji iza mene i iz koje dolazim, rekose mi da nema problema pa ce kupcu vratiti novac posto je karica neispravna a nemaju drugu za zamenu.
Pitam se zasto te uzimaju ozbiljno samo ako mozes da ih finansijski ugrozis?
Zasto svesno obmanjuju ljude i zbog njih posteni prodavci (dileri, firme) gube vreme i novac?
Cinjenica je da u EWE-u ima raznih ljudi (dobrih i losih), da je to normalno, ali da vlasnik mora da tezi ka zadovoljnijim kucima. Najveca odgovornost pada na vlasnike (generalno) jer su oni smisljaju politiku firme (verujem da je imperativ najveca zarada). Pozdravljam profesionalce u EWE-u a vlasnici, razmislite malo, nicija nije gorela do zore...
Mi smo malo trziste, siromasna zemlja, ali ekonomski - prirodni zakoni vaze i kod nas. Ostace samo firme koje budu imale sluha za "njegovo velicanstvo Kupca" (koji ne mora biti uvek u pravu i kojem treba pomoci oko izbora).

Verovali ili ne, juce sam najzad dobio nov uredjaj. Ukratko Igor i Sanja iz Cvijiceve bili su jako ljubazni, kao i ja :D Ko zna mozda Listovci citaju forume ;)
Sretno svima sa reklamacijama i da ih sto manje imate :wave:

Tek sad videh ovu temu pa rekoh da i ja napišem koju reč. Od EWE sam nabavaljao različite komponente dugi niz godina (i dok su poslovali pod imenom ComTel ako se dobro sećam) i stvarno nikad nikakve probleme nisam imao. Uvek sam u najkraćem mogućem roku završavao bilo koju reklamaciju.

npr. Sebi kad sam uzeo Canon A70 ispostavilo se posle dan dva korišćenja da je jedan taster neispravan i odmah sam dobio nov aparat.

Od zaposlenih znam Gorana, Jelenu-Jecu (jako ljubazna, prijatna i strpljiva osoba i radi dugi niz godina u EWE-u), Slađu ... i stvarno su prema meni uvek bili fini i korektni. Najiskrenije imam samo reči hvale...

Poslednja izmena:
Ljudi i ja sam prodavac, prijatelj mi je u americi radio kao prodavac i mogu da kazem, musterija je UVEK upravu. Kad radis u ozbiljnojoj, mislim ozbiljnoj firmi recenica ne moze da ti pocinje sa ne. U americi sve mozes da vratis do 15 dana pod uslovom da nisi ostetio, ne treba ti neki valjani razlog. Ortak kupio mp3, vratio, a razlog nema lep bas. Ta roba posle ide kao polu ispravna i kosta od 20 -50 posto cene. Ljudi tuzite ih, lepo pise 45 dana. Sta ih zovete, nek malo oni trose tel. Ja sam u listu kupio live 5.1 i dobio ga posle tacno 45 dana. E zaboravih. Musterija je uvek upravu.

"Ortak kupio mp3, vratio, a razlog nema lep bas. Ta roba posle ide kao polu ispravna i kosta od 20 -50 posto cene."

cek,znaci ja kupim,vratim,oni snize cenu i posaljem ortaka da kupi kao polovno za 50% manje:smoke:?

AyS^ je napisao(la):
"Ortak kupio mp3, vratio, a razlog nema lep bas. Ta roba posle ide kao polu ispravna i kosta od 20 -50 posto cene."

cek,znaci ja kupim,vratim,oni snize cenu i posaljem ortaka da kupi kao polovno za 50% manje:smoke:?

uh to nasi ljudi ovde masovno rade
ja kupim na primer xbox ili neku zversku kameru i posle 15 dana je vratim. to onda ode u 'open items' i cena se spusta od 20-35%.
naravno, sutradan odes ti i kupis to po toj ceni ili nekad sacekas da ga posle sat dva vrate na policu i kupis...

Bas sam to i mislio. Samo sto smo mi divljacka drzava i nemamo zakon o zastiti potrosaca. Imas rok 15 dana mozes sve osim hrane da vratis. Tamo takodje imaju fiskalne kase pa ti se ne zale "ne mogu kako cu da opravdam". Gore pomenuti prijatelj je radio kao obezbedjenje u jednoj robnoj kuci i video babu kako krade. Pratio je do izlaza, zaustavio pretresao (i ako su mu napomenuli da je to zabranjeno) i nista nije nasao. Kune se kako je video da baba stavlja majicu u svoj kaput. Baba ih je tuzila i uzela velike pare. Imaju kamere i na ni jednoj se ne vidi da je baba nesto ukrala ili bacila (naucila i raspored kamera). Tamo je zakon takav da i ako vidis moras da je odvedes u "office" pozoves policiju i da je pandur(zenski) pretrese. Kad vidim kako je tamo kako je ovde, dovoljno da pogledas samo koje su cene, kazem "***** ti drzavu" (ovo mi je uzrecica).

i kod nas mozes (po zakonu o obligacionim pravima) da vratis tehnicku robu do mesec dana staru i da trazis da ti vrate pare, a sve to bez IKAKVOG objasnjenja. samo sto to niko ne zna izgleda. znaci kupis komp, posle 20 dana ga vratis i trazis pare nazad, kazes ne svidja mi se!

doduse to, cini mi se, nije fer prema prodavcima, al' zakon je zakon.
druga je prica kako se ovde (SCiG) zakoni sprovode.

Zulu ima li negde da se nadje na netu taj "zakon o obligacionim pravima". A kada bi se postovao taj zakon ne verujem da propali prodavci, kao sto nigde na svetu nisu propali. Moja iskustva sa "Listom" su negativna, jer po mom misljenju mnogo je 45 dana sacekati da dobijes komponentu ili racunar. Imo sam srecu pa mi je vrisnula zvucna, ali sta da je bio proc. Kad bi neka firma kod nas dala garantni rok do 7 dana, makar bili i malo skuplji, kupovao bih kod njih.

Meni su u listu zavalili tada najskuplju plochu koju su navodno jedino imali u magacinu. Pa se onda ispostavilo kako je ustvari nemaju i morao sam da cekam mesec dana dok stigne roba, a pri tome sam sve uredno platio. I to su se svih mesec dana pravili ludi dok ja nisam postao neprijatan. Tada su mi prodali i kuciste na kome nije radilo dugme za paljenje. U Bozicu u Pancevu su mi iz servisa izgubli racunar. I ja trazim lika koji je zaduzen a on kaze ako me trazi taj i taj (odnosno ja) onda nije tu a ja to sve cujem. Tek kada sam se cuo sa direktorom i zapretio advokatom oni resili, za dan.

P.S. Moja plocha kosta 150 e, njihove gume na kolima kostaju 50e * 4 = 200 e, posto za batine mogu da me tuze. Pa nek misle oni posle da li sam lud. I opet cu da kupujem kod njih.

Nazad
Vrh Dno