Oni sve to rade iz web browsera. Realno, mogli su da kupe kineske android kutijice koje se zakace na monitor i tastaturu i preko wifi izadju na intranet.
Bilo kakav komercijalni OS je suvisan u tom sistemu.
Trebalo bi da drzava plati grupu ljudi da naprave srpsku verziju Linuxa koji ce svaki kupac racunara u Srbiji dobiti na cd/dvd/usb sticku i preko koga ce moci da obavi sve administrativne poslove, (placanje racuna, izvodi, porezi, itd.) i da se eliminise bespotrebna salterska sluzba. Isti Linux bi se mogao koristiti u preduzecima za komunikaciju sa poreskom upravom, APR-om i bankama.
Fina ideja, ali sa brdom problema koji nisu IT prirode. Stavise, nema potrebe da bude neka posebna distribucija, moze se promeniti neka postojeca. Kao sto vec postoji neki cr6linux.
http://www.cp6linux.org/
Licno ne vidim problem u tome. Problem je u backendu. Placanje racuna se vrsi u svakom gradu posebno kroz neki drugi sistem (infostan u BG, objedinjena naplata u Nisu) i nema svako iste usluge (negde vodovod izdaje posebno racune, negde toplane...), dalje banke imaju sisteme koje dobijaju iz nekih svojih centrala i znamo i sami da ako oni nisu napravljeni kompatibilni sa necim, Boga oca nema da nateras da radi. A poreski informacioni sistem... uf, koliko sam samo (ok, moj otac, on je i dalje zaduzen za poreze

) ispastao zbog njihovih neazurnosti i nepovezanosti i nestabilnosti... Prosto zvuci utopisticki. A salteri ce morati da zive, nazalost. Pre ili kasnije moras da dodjes sa hrpom papira ili da pokupis hrpu papira. Mislim, evo ti primer, treba ti uverenje o prebivalistu iz SUP-a da bi registrovao vencanje. Taj sistem ce morati da se razvija jos dosta, dosta, dosta dugo dok ne budes imao sistem koji povezuje maticara sa SUP-om. One day...
Ja jos nisam nasao na neki program za knjigovodjstvo/fiskalu kasu/fiskalni printer (ne znam tacne izraze, nisam u tome) koji je za linux. Znam nekoliko firmi koje ih prodaju i prave za vrlo lepe novce, ali niko prosto nema interesa da radi sa Linuxom.
Uostalom, to sve lici na web aplikacije. Sta ce ti posebna distribucija za web aplikaciju, dovoljan je browser a vecina koristi jedan od tri.