Šta je novo?

Linux u domacim ustanovama

a c a

Uticajan
Učlanjen(a)
04.11.2003
Poena
1,625
Moja oprema  
Laptop
HP 8570p
Mobilni telefon
Realme 8
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Danas sam bio kod lekara, i bacim pogled na ekran kod doktorke, kad ono Unity ekran, Ubuntu. Program za vodjenje pacijenata na srpskom. Nisam stigao nista da pitam jer sam dolazio zbog druge stvari (bolesti), ali dolazim na kontrolu pa cu je pitati. Ima li informacija gde se kod nas zvanicno po ustanovama i institucijama koristi Linux?

Koliko je meni poznato, u bolnicama i opstinama se koristi Ubuntu. Ne na svim racunarima, krenulo je od skora, ali me cudi da o tome nema nikakvih informacija.

Nisam siguran na kom se to bira. U Nisu je sve na Windowsu u bolnicama i postoji brdo softvera za potrebe tih ustanova koji treba prepraviti. A opet, to se placa... Niko nece to za dzabe da razvija pa je jedna usteda zapravo sam OS. Nije zanemarljiva, ali samo kazem.

Pa da, nije sve na Ubuntuu, onamo gde nema zamene za pojedini softver je ostao Windows. U puno gradova je ovako, za Nis ne znam.

Svaka čast za ovaj potez ko god da je inicijator.
Čak i da mora da se odradi i plati nešto na softveru za prilagodbu upotrebi, to je opet dobitak jer će posao odraditi domaća radna snaga.

mi smo bogata zemlja i nema potrebe da kao francuska ili norveška ili nemački parlament prelazimo na ako ne besplatna ono jeftinija rešenja

Čak i da mora da se odradi i plati nešto na softveru za prilagodbu upotrebi, to je opet dobitak jer će posao odraditi domaća radna snaga.

ODradice isti deo posla koji bi uradila domaca radna snaga po pitanju Windowsa.
U prevodu ovo je neko uradio jer je nasao nacin da se ugradi a nikako jer je neko dobrica :) (citaj: ovo kosta vise nego da se nista ne menja, inace ne bi moglo da se ugradi vise)

Nebitan je OS za to, cak i ovaj za Windows je domace proizvodnje. Provereno znam.

U dom zdravlja gde ja idem, takodje je poceo da se koristi ubuntu...samo se pitam kad zapne neki problem sta ce biti ili kad treba da se instalira nesto preko terminala.Meni je ubuntu mnogo bagovit...

Oni sve to rade iz web browsera. Realno, mogli su da kupe kineske android kutijice koje se zakace na monitor i tastaturu i preko wifi izadju na intranet.
Bilo kakav komercijalni OS je suvisan u tom sistemu.
Trebalo bi da drzava plati grupu ljudi da naprave srpsku verziju Linuxa koji ce svaki kupac racunara u Srbiji dobiti na cd/dvd/usb sticku i preko koga ce moci da obavi sve administrativne poslove, (placanje racuna, izvodi, porezi, itd.) i da se eliminise bespotrebna salterska sluzba. Isti Linux bi se mogao koristiti u preduzecima za komunikaciju sa poreskom upravom, APR-om i bankama.

Oni sve to rade iz web browsera. Realno, mogli su da kupe kineske android kutijice koje se zakace na monitor i tastaturu i preko wifi izadju na intranet.
Bilo kakav komercijalni OS je suvisan u tom sistemu.
Trebalo bi da drzava plati grupu ljudi da naprave srpsku verziju Linuxa koji ce svaki kupac racunara u Srbiji dobiti na cd/dvd/usb sticku i preko koga ce moci da obavi sve administrativne poslove, (placanje racuna, izvodi, porezi, itd.) i da se eliminise bespotrebna salterska sluzba. Isti Linux bi se mogao koristiti u preduzecima za komunikaciju sa poreskom upravom, APR-om i bankama.

Fina ideja, ali sa brdom problema koji nisu IT prirode. Stavise, nema potrebe da bude neka posebna distribucija, moze se promeniti neka postojeca. Kao sto vec postoji neki cr6linux.

http://www.cp6linux.org/

Licno ne vidim problem u tome. Problem je u backendu. Placanje racuna se vrsi u svakom gradu posebno kroz neki drugi sistem (infostan u BG, objedinjena naplata u Nisu) i nema svako iste usluge (negde vodovod izdaje posebno racune, negde toplane...), dalje banke imaju sisteme koje dobijaju iz nekih svojih centrala i znamo i sami da ako oni nisu napravljeni kompatibilni sa necim, Boga oca nema da nateras da radi. A poreski informacioni sistem... uf, koliko sam samo (ok, moj otac, on je i dalje zaduzen za poreze :D ) ispastao zbog njihovih neazurnosti i nepovezanosti i nestabilnosti... Prosto zvuci utopisticki. A salteri ce morati da zive, nazalost. Pre ili kasnije moras da dodjes sa hrpom papira ili da pokupis hrpu papira. Mislim, evo ti primer, treba ti uverenje o prebivalistu iz SUP-a da bi registrovao vencanje. Taj sistem ce morati da se razvija jos dosta, dosta, dosta dugo dok ne budes imao sistem koji povezuje maticara sa SUP-om. One day...

Ja jos nisam nasao na neki program za knjigovodjstvo/fiskalu kasu/fiskalni printer (ne znam tacne izraze, nisam u tome) koji je za linux. Znam nekoliko firmi koje ih prodaju i prave za vrlo lepe novce, ali niko prosto nema interesa da radi sa Linuxom.

Uostalom, to sve lici na web aplikacije. Sta ce ti posebna distribucija za web aplikaciju, dovoljan je browser a vecina koristi jedan od tri.

U Šidu je Suse instaliran u domu zdravlja, takođe neki web-baziran program koriste za kartoteku itd. U Novom Sadu u studentskom domu zdravlja takođe neki Linux (nisam provalio koji) i isti web program.

Bilo bi vrlo dobro da Linux prodre malo dublje u institucije. Korisnik ne mora da zna ništa, ima program u kom radi i ćaozdravo. Inače, i centri za socijalni rad su dobili neku donaciju; računari sa Ubuntuom, a načuo sam da se planira i neki projekat na nivou države za socijalnu zaštitu.

Računare moramo platiti jer ih ne možemo napraviti , ali OS ne jer imamo dovoljno stručnih ljudi koji ono što je besplatno mogu da prerade za potrebe institucija.
Na taj način , najveći mogući obim utrošenog novca u toj investiciji- računar+softver, ostaje u državi.
Ipak je ušteda a ljutiti se može samo onaj ko je isključen iz dosadašnjeg lanca :)

@mishop...hahahah...bravo za Dulića, ideja sa srpskim Linuxom je fenomenalana, ipak narod voli besplatno, pa još ako to daje država...:)

I vi mislite da je to bilo dzaba i da taj Linux nije placen kroz nos :) Ura - jos ima naivnih ljudi u Srbiji :D

Nije ni bitno da li je placen ili ne, pare bi u svakom slucaju nasle put da budu potrosene (bilo to sajtovi od 30k evra, limuzine, parking mesta ili pak Windows i softver za njega). Ovako se popularizuje Linux, a to je uvek dobra stvar.

Sto ispada da drzava treba da placa da se popularizuje Linux - hvala, ne :) Nemam nista protiv da se Linux uvede u svim javnim ustanovama i firmama - ali na realan nacin, ne da usput grabi ko moze.

Nije ni bitno da li je placen ili ne, pare bi u svakom slucaju nasle put da budu potrosene (bilo to sajtovi od 30k evra, limuzine, parking mesta ili pak Windows i softver za njega). Ovako se popularizuje Linux, a to je uvek dobra stvar.

Po cemu je to dobro? Po cemu se razlikuje od bilo kog drugog operativnog sistema? Jer nije "evil" ?

Sto ispada da drzava treba da placa da se popularizuje Linux - hvala, ne :) Nemam nista protiv da se Linux uvede u svim javnim ustanovama i firmama - ali na realan nacin, ne da usput grabi ko moze.
U Srbiji na realan nacin i bez dobronamernog i sasvim legalnog ,,kraduckanja"? :)
U ostalom kakvih dokaza ima de se tu nesto ucarilo? Pri tom ne mislim na kupovinu racunara (tu se neko uglavio gotovo sigurno), vec iskljucivo na softver.

Po cemu je to dobro? Po cemu se razlikuje od bilo kog drugog operativnog sistema? Jer nije "evil" ?

Jer je besplatan i treba da se popularizuje i podrzi. Bar je to moje misljenje.

Poslednja izmena:
Super je sto ti imas svoje misljenje - ali nemoj da novcem drzave siris to misljenje :)

Kako ja to novcem drzave sirim misljenje? Linux je besplatan, zahteva manji utrosak. Softver koji se koristi je mahom web baziran i ne vezan za OS. Obuka je nepotrebna, a administratora takvih sistema ima dovoljno u Srbiji. Sto bi drzava trosila vise, ti ko da radis u marketingu MS-a? :)

Kod specijalizovanog softvera i OS i hardver su skoro pa zanemarljivi po ceni... kome OS sluzi za Word to je jedno, ko tera neki custom softver em tesko da ce da bira OS... em za OS nece dati ni 10% cene nabavke softvera...

Verujem da bi cena odrzavanja takvog linuxa bila manja od kolicine novca koja bi izasla iz ove drzave na racun Microsofta za sve Windowse i Office pakete.

Kod specijalizovanog softvera i OS i hardver su skoro pa zanemarljivi po ceni... kome OS sluzi za Word to je jedno, ko tera neki custom softver em tesko da ce da bira OS... em za OS nece dati ni 10% cene nabavke softvera...

Vidis u tome i jeste kvaka. Da je ovo ozbiljna drzava kao sto nije, taj custom softver bi bio nasih ljudi delo za nase potrebe i radio na nasoj, prilagodjenoj distribuciji linuxa koju bi odrzavali nasi ljudi sto bi na kraju sve zajedbno bilo mnogo bolje i jeftinije po drzavu i uopste domaci IT.

U Srbiji na realan nacin i bez dobronamernog i sasvim legalnog ,,kraduckanja"? :)
Jer je besplatan i treba da se popularizuje i podrzi. Bar je to moje misljenje.

Nema veze to sto je besplatan, glavna stvar je sto je otvoren i prilagodljiv.

Sa MSom, Appleom i ekipom imas zakljucan sistem i igras po njihovim pravilima. Upravo iz tog razloga evropske zemlje uvode Linuks, a ne zato sto je besplatan i sto ce tako da ustede.

Kako ja to novcem drzave sirim misljenje? Linux je besplatan
Ne placas da uzmes Linux, ali placen je prevod na srpski, placa se da se instalira, itd. Sve to kosta, ako mislis da je to jeftinije od Windowsa, varas se. Sve se to naplati ovako ili onako, drzava je sigurno u minusu podjednako :) Jedino se tebi cini da je to dobro jer se "promovise Linux" ali vise novca ode :)

Koliko je meni poznato, prevod na srpski drzava nije placala vec je to u okviru samih distribucija. Instalaciju rade ljudi koji su zaposleni kao sistem administratori u drzavnim institucijama i oni svakako primaju platu sta god radili. Sa te strane nema troskova. Vecina racunara na kojima je Ubuntu (ili neki drugi) nisu novi, a obuka nije radjena jer je sve sto je potrebno za rad gotovo indenticno onome na Windows-u. I dalje ne vidim kako to moze vise novca da ode?

@G@W
Nisam pominjao Open Source posto se povela rasprava o tome kako je Linux ustvari skuplji...

Poslednja izmena:
Vidis u tome i jeste kvaka. Da je ovo ozbiljna drzava kao sto nije, taj custom softver bi bio nasih ljudi delo za nase potrebe i radio na nasoj, prilagodjenoj distribuciji linuxa koju bi odrzavali nasi ljudi sto bi na kraju sve zajedbno bilo mnogo bolje i jeftinije po drzavu i uopste domaci IT.

cisto sumnjam da nije delo domacih ruku... skoro sve sem office alata je domace ili bar regionalno proizvedeno kod nas... al da ne duzimo pricu... sustina je da softver po zelji (IS) kosta puno i to bio domaci ili strani...

Prelazak zdravstvenih ustanova na Linux nije kostao manje nego sto bi kostao pocetak na Windows, a kamoli ZADRZAVANJE na njemu.

A ko misli da je dobro da se softver radi kod nas - koliko puta ste psovali sto Intesa godinama nije htela ni da razmisli o tome da e-banking proradi negde osim u IE-u?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno