Šta je novo?

Linux u domacim ustanovama

Neki link da potkrepiš tu informaciju? Npr ministarstvo zdravlja objavilo itd

U 3 grada, racunajuci i moj je tako (sam video), sluzbenici i lekari koje poznajem kazu da je tako svuda. Odi u opstinu ili kod bilo kog doktora i videces i sam Ubuntu. Sto se tice objavljivanja, nisam video, nit' trazio. U principu, ne objavljuju ni mnogo bitnije stvari od OS-a koji se koristi po kancelarijama.

U 3 grada, racunajuci i moj je tako (sam video), sluzbenici i lekari koje poznajem kazu da je tako svuda. Odi u opstinu ili kod bilo kog doktora i videces i sam Ubuntu. Sto se tice objavljivanja, nisam video, nit' trazio. U principu, ne objavljuju ni mnogo bitnije stvari od OS-a koji se koristi po kancelarijama.

Iznosiš netačne informacije bar kad su opštine u pitanju jer da je suprotno ne bi pomoćnik banane potpisivao sa M$ sporazum za računare po opšitnama odnosno državnoj upravi.

To što je u nekim gradovima ili neka institucija samoinicijativno prešla delimično na neki linux nije dovoljno da bi se širile dezinformacije tipa da je tako svuda po celom srbistanu

Koliko je meni poznato, posto i sam radim u drzavnoj instituciji, ne moze nikao samoinicijalno da menja platformu sa Windows-a na Linux. Jos manje, da bi nesto tako nekom iz tih opstina palo na pamet. Jedino sto mogu da zakljucim je da je to doslo sa vrha i da se odnosi najmanje na teritoriju centralne Srbije, a takvu informaciju sam dobio i od zaposlenih i u opstini i u bolnici.

Znam da je potpisan ugovor sa MS-om, ali ni to u krajnjem slucaju ne znaci nista. Deo racunara u opstinama i blonicama je i dalje na Windows-u, racunari u osnovnim i srednjim skolama su samo na Windows-u, a nisam video Linux ni na racunarima u lokalnom MUP-u.

Koliko je meni poznato, posto i sam radim u drzavnoj instituciji, ne moze nikao samoinicijalno da menja platformu sa Windows-a na Linux.
Ne može da menja jer ugovor koji su potpisali to zabranjuje. Tako su neke ustanove želele usled dobrih iskustava da korisničke računare (one sa kojima korisnici posetioci dolaze u dodir) da stave linux, imali edukovano osoblje a nailazili su na velike probleme.

Jos manje, da bi nesto tako nekom iz tih opstina palo na pamet.Jedino sto mogu da zakljucim je da je to doslo sa vrha i da se odnosi najmanje na teritoriju centralne Srbije, a takvu informaciju sam dobio i od zaposlenih i u opstini i u bolnici.
Ljudima pada na pamet imaju čak i volju ali ih često koče. Dakle nemora da dođe sa vrha računaj da se u svakoj državnoj ustanovi nađe po neko dovoljno pametan da iskoristi postojeće resurse sredi neke stvari ali nažalost nailazi na prepreke.
Zato nesumnjam da ima bolnica koje su delimično prešče na linux ali to nije sistemski

Znam da je potpisan ugovor sa MS-om, ali ni to u krajnjem slucaju ne znaci nista. Deo racunara u opstinama i blonicama je i dalje na Windows-u, racunari u osnovnim i srednjim skolama su samo na Windows-u, a nisam video Linux ni na racunarima u lokalnom MUP-u.
O tome ti pričam. Dakle Windows je nekritički ušao još za vreme Đikija kad je njegov savetnik za socijalnu politiku! doveo Balmera

Poslednja izmena:
Ugovor Srbije sa MS-om nije javan, ima samo izjava o njemu i one idu od placanja zaostalih i nekih novih licenci do koriscenja samo MS-ovih proizvoda u administraciji drzave od 2012. do 2015. Znaju se neki detalji poput cene ugovora, 2,45 milijardi dinara. Ovde recimo ima malo vise o temi. E sad, ovamo nikome nije moglo da padne na pamet promena softvera, znam ko radi tamo. :) Moglo je da dodje samo sa vrha, a to znaci da je ili ugovor prekrsen, ili nije bas toliko rigorozan ili je, u krajnjem slucaju, ponisten. Ceo ugovor sa MS-om je jako sumnjiv sa pravne strane, a poznato je i da se radna grupa vlade protivila ugovoru i preporucivala upravo softver otvorenog koda, odnosno konkretno Ubuntu i LibreOffice (koji se i nalaze na nekim racunarima opstine i bolnice).

Dom zdravlja u Šidu koristi Ubuntu i neki web klijent kroz koji lekari rade posao, studentski zdravstveni centar u Novom Sadu takođe. Centri za socijalni rad (tri u kojima sam bio) su takođe dobili računare sa preinstaliranim Ubuntuom od Ministarstva.

Prelazi se postepeno na opensource, bez obzira na ugovor sa MS-om, ma kakav on bio.

Ovde je bilo price i o ceni prelaska koja, kratkorocno, ne bi bila mnogo manja od cene nastavka koriscenja MS proizvoda i to je tacno, ali... Dugorocno bi cena bila mnogo manja, takodje, novac koji bi se ulozio u prelazak bi vecim delom ostao u Srbiji. Domace firme bi bile zaposlene u tom projektu, nasi ljudi. Novac bi ostao u zemlji, ne bi veci deo otisao MS-u u SAD.

Nazad
Vrh Dno