Šta je novo?

Linux u domacim ustanovama

cisto sumnjam da nije delo domacih ruku... skoro sve sem office alata je domace ili bar regionalno proizvedeno kod nas... al da ne duzimo pricu... sustina je da softver po zelji (IS) kosta puno i to bio domaci ili strani...
Posto radim u skolstvu, znam da su predhodna 2 sistema bila radjena u zemlji i pokusalo se da se napravi jedinstveni sistem, ali nije uspelo. Sad se koriste web aplikacije i excel tabele.
Prelazak zdravstvenih ustanova na Linux nije kostao manje nego sto bi kostao pocetak na Windows, a kamoli ZADRZAVANJE na njemu.

A ko misli da je dobro da se softver radi kod nas - koliko puta ste psovali sto Intesa godinama nije htela ni da razmisli o tome da e-banking proradi negde osim u IE-u?
Kako je kostao vise? Sta je kostalo viste? I otkud znas da su Intesa softver radili nasi? To je internacionalna banka sa sedistem u Italiji.

Pa znam po tome sto su OCX za e-banking bili potpisani od strane Halcoma i Pexima @ Serbia :)

Dobro, da ne ulazimo sad u detalje ali Halcom je Slovenačka firma. :p

OK, nisam znao to. Medjutim, to ne znaci da je firma lose odradila, mozda su takvi bili uslovi. Pa cak i da je lose odradila, ne znaci automatski da su sve nase firme lose i da ne znaju da odrade posao kako treba.

Edit: Slovenci nisu domaci. :)

OK, nisam znao to. Medjutim, to ne znaci da je firma lose odradila, mozda su takvi bili uslovi. Pa cak i da je lose odradila, ne znaci automatski da su sve nase firme lose i da ne znaju da odrade posao kako treba.
Cuj.... da se radi o resenju za neke sitne stvari to je jedno. Nijedan firma ne moze da dobije ozbiljan posao kod drzave ako ne potplati, tu se sigurno slazes. Da bi to posle njoj bilo isplativo mora da zeza na resenju.
Peximovo IE resenje za e-banking je jedino bitnije "domace" resenje koje se koristi kod nas sto se softvera tice.
Halcom ima i kod nas. Da li su u Sloveniji radili ili kod nas doduse, ne znam. Ali i to je bilo lose resenje.

Ne budi naivan misleci da drzavu prelazak na Linux nije debelo kostao. Necu dalje..

Nemoj dalje. Posto i ovo do sada nije imalo mnogo smisla.

To što neko hoće dva puta više da zaradi na Linuxu (ili bilo kom drugom proizvodu) nego što bi trebalo, i to kod države prođe, nije problem Linuxa. Neko je rekao "otvorenost" i "prilagodljivost" - to su prednosti. Usput i manje posla oko održavanja, mada ima malko više posla oko izbora podobnog hardvera.

Ovde se iznosi mnogo netačnih i neproverenih informacija. Da li je korišćenje linux rešenja jeftinije jeste ali može da bude i skuplje od toga kako se implementira.

Recimo jedna open source zajednica koja neguje tzv. slobodni softver i koja promoviše Debianolike derivate kad je čula za opciju da će crveni šeširć dobiti neke poslove u državi je brže bolje preorijentisala se na fedoru održala prezentacije i prestavila sebe kao dominantnu organizaciju na ovim prostorima koja bi odradila posao prelaska sa M$ na linux. Kad su videli da od te priče nema ništa odustali su vođe prešle da rade kao adiministratori korišćenjem "neslobodnog softvera" na B92 i sve palo u vodu.

ETF dobio novac iz budžeta da izmisli toplu vodu da prevedu nešto što je već prevedeno i što entuzijasti rade besplatno, napravili fork kij svaki klinac koji s eigram sa Linuxom može i sam da odradi. Potrošila se kinta sa grbače građana projekat napušten.

Oba primera pokazuje kako je jedini cilj bila zarada "izvođača radova" a ne ušteda za državu.

A primer kako se nameće M$ rešenje su recimo biblioteke. Svi zaposleni obučeni za korišćenje Linuxa, on im odgovara jer imaju aplikaciju specijalno pisanu za njih (oni sami pisali) korisnici manje prčakaju po računarima, nema zaraze ali ne lezi vraže država kaže morate koristiti M$ jer smo mi potpisali ugovor sa Balmerom.

I sad je slučaj da su računari koji dobijaju od donatora pod linuxom (i uvek kad dobijaju donaciju postavljaju pitanje da li je tako nešto moguće po cenu gaženja instaliranih rešenja) a računari koji dobiju od države su pod Winom jer je neko pre par godina totalno netransparentno uveo Belmera i ekipu u Srbiju i potpisao tajne ugovore pod maskom donacije uz uslov da se sve nadogradnje oabavezne po standardnim cenama

Mislim da previse mesate demokratski biznis i to da li je nesto OpenSource. Sto nema veze jedno sa drugim.

I jedna i druga strana polivaju sa preforsiranim marketingom kako je ono drugo losije, sporije, skuplje, itd... a realnost je da su najskuplji trgovci koji oce dinar na dinar.

GNU/Linux u salterusa poslovima je neuporedivo jeftiniji od M$ resenja, u Office poslovima je Windows platforma ipak daleko ispred po funkcionalnosti. (pod Office poslovima podrazumevam vise od word+excel).

Svakodnevica "drzave" Srbije je stelovanje tendera, trosenje novaca iz raznih donacija, veliki projekti pocepani na manje "male nabavke" i naravno ugradnja glavesina, stranaka i ostalih u svako moguce trosenje novca... da li je open source ili vlasnicki softver u pitanju nije bitno, jer je sve to samo sredstvo u dostizanju uzvisenog cilja - namicanja profita.

Poslednja izmena:
Ja u mojoj kompaniji imam odlična iskustva s Linux-om, a takođe imam i loših iskustava. Moja kompanija ima oko 100-tinak instalacija i u 99% slučajeva je Linux na serveru, a na klijentima oko 20%. U svemu drugom imam dobra iskustva, osim prilikom štampanja, koji mojoj kompaniji zadaje najviše posla. Često mrežni printeri izgube kontrolu i ne vide se sa lokalnih desktop Linux-a, a naročito kada prethode problemi sa DHCP-om na mreži. Linux "voli" da su SAMBA deljeni printeri sa fiksnim adresama, ili da na računaru/mreži postoji lokalni DNS servis koji će razlučivati imena u IP adrese. To više komplikuje mrežu, pa ja uglavnom pribegavam kod manjih mreža za statičkim IP adresama.
Lexmark i Samsung jeftiniji printeri su tradicionalno bolje podržani od HP-ovih, mada se sada i HP trudi sa svojim drajverima iz GPL sveta da popravi sliku. Moja kompanija takođe promoviše ostali softver otvorenog koda, kao što je Libre Office, Mozilla i dr. Skoro svuda smo uspešno zamenili Microsoft Office sa Libre Office/openOffice.org kombinacijom.
Što se tiče cena održavanja Linux sistema ona je jednaka ceni održavanja Windows sistema, a što se tiče gde više ima intervencija tu sigurno prednjači Windows (barem u našem iskustvu, zbog virusa i čestih krahova, kao i nekompatibilnošću softvera...). Na Linuxu, osim problema sa štampanjem, koji vremenom bivaju sve ređi, nema puno intervencija.

@zoranix

Tvoj primer je jak odobar i potvrđuje ono što često govorim kad je reč o uštedi ali i nekim drugim prednostima. Možeš li izneti samo čime ti se firma bavi

@toxicm
To kod nas nije moguće jer onda nema nikog ko bi pokupio kajmak

Kako ne bi bilo moguce? 10% od 30mil je 3 mil, 10% od 20mil je 2mil i ostaje 10mil za "novi koridor 12" :D shalim se, Nemci to rade od 2004-e, uracunali su verovatno mnogo vise parametara nego sto bi nasi za 10 projekata i ostali dosledni.

U firmi gde radim imamo nas softver koji zvanicno radi samo na Windowsu, medjutim neke firme su uspesno instalirale sve na Ubuntu+LiBo+Wine radne stanice i sve radi. U mnogim situacijama je moguce izbeci M$ resenja, ali je lenjost programera veliki problem kao i nepostojanje adekvatne zamene za Microsoft Remote Desktop.

@Kritika
,,Kajmak se skida" na projektima i namestenim tenderima, cak, sta vise, ovde bi imalo dosta vise da se skine jer ne moraju da placaju MS licence za hiljade racunara.

Remote Desktop iskreno nisam probao na Linux-u, ali vidim da na netu ima njih dosta i da ih hvale.

Remote desktop za 50 korisnika koji se kace preko terminala i rade u programu stampajuci na lokalnim stampacima, koristeci smart kartice i sl??? :)

Bem li ga nisam probao. :)
A moze da se odradi, Nemci su sigurno to resili.

Remote desktop za 50 korisnika koji se kace preko terminala i rade u programu stampajuci na lokalnim stampacima, koristeci smart kartice i sl??? :)

NoMachine NX Server/Client, ili u GPL varijanti FreeNX.

možda pomogne ova diskusija...treba je pročitati od početka do kraja...

Mnogo istine i mnogo pogrešnih zaključaka, dva tabora koja gledaju sa potpuno različitih strana, bez ikakve fleksibilnosti. Sve se svodi na to "koji je bolji", a to samo deca pitaju.

Najveći problem je što ne može procenat da se uzme na Linux-u.

Evo sad sa Raspberry pi ni hardver više ne košta ništa.

Firma gdje radim "fura" 2 web softver varijante - MS (.NET/SQL Server) i "free" varijanta (CentOS/MySQL/Tomcat) Ja samu ovoj drugoj prici.
Bas zbog toga smo i unutar same firme cesto vjecamo o ovoj temi, pa neka nasa iskustva:

1.) Ne mogu reci da je neka varijanta "bolja" od druge... Vise je bitno kako je developer iskoristio ono sto mu platforma nudi.
2.) Windows je na klijentima i dalje neprikosnoven, ma koliko se nama to svidjalo ili ne.
3.) Na server strani, situacija je drugacija, te mogu reci da smo prilicno dobro pozicionirani, jer su moguce ustede prilicne i odmah vidljive.
Np. web sistem za 1000+ usera, sa par database servera, replliakcija, particionisanje, i "tuce" pomocnih servisa moze lako da ispadne 100K EUR jeftinije nego MS varijanta.
Druga strana medalje je sto za takav sistem u "free" varijanti nije lako naci kadar koji ce ga odrzavati, sto opet povecava cijenu, pa se na taj nacin djelimicno kompenzuje usteda na licencama. Dakle nigdje nema djabe rucka, ali rucak moze biti jeftiniji, i to osjetno.

4.) Ovim u "javnim" institucijama najcesce nije toliko bitno sta radi u pozadini.... bitne su druge, "vaznije" stvari.... :(

5.) Glavna stvar u svemu tome je sto novac, umjesto u MS, moze da ode na ljude iz lokalne zajednice, koji ce taj isti novac trositi u lokalnoj prodavnici, sto ce posljedicno biti dobro za mnogo siri krug ljudi i drustvo u cjelini... Kod MS i slicne varijante, vecina tog novca ode u novu mega jahtu Ballmera.

Ova tema ne prestaje da me odusevljava. Windows kao operativni sistem je i dalje neprevazidjen. Zbog cega ovo mislim ? Zato sto ga je moguce instalirati na skoro svaku kantu i radice jednako (namerno nisam rekao jednako dobro).
Windows kao development platforma nudi mnogo toga dobrog. Jeste da kosta ko svetog petra kajgana ali komfor rada je neprikosnoven. Ima gomila drugih jezika i development okruzenja ali MS prodaje stvarno kompletan paket.
Kao sto rece farmaceut, nece ljudi da uce konzolu i da rade preko ssh nego sve nesto klik klik. Zato i ima tako malo linux guru-a koji bi odrzavali celu infrastrukturu za aplikacije na besplatnom softveru.
Opet sa druge strane uzmimo u obzir da MS ima kancelariju u Beogradu i da mora da odrzava konstantne "veze" sa drzavom kako bi mogli da uteruju legalnost softvera, a sa druge strane guraju svoj proizvod u drzavne institucije.
Linux je problem jer je free pa nema ni "ugradjivanja" na takozvanim "javnim tenderima" i ne moze tako lako da se kontrolise kao windows.

nece ljudi da uce konzolu i da rade preko ssh nego sve nesto klik klik. Zato i ima tako malo linux guru-a koji bi odrzavali celu infrastrukturu za aplikacije na besplatnom softveru

Ovo jeste defakto veliki problem. Veliki broj "ustanova" ima nazovi-administratore i sl. kadar, koji je naucio da kroz wizzard napravi backup SQL baze, promjeni IP adresu na serveru, ili klikne na "firewall"... Sad zamisli takvim ljudima dati slican sistem sa 5-6 Linux servera bez GUI-a... naucna fantastika :) Zbog toga "bauka" konzole je cesto vrlo tesko progurati Linux.

Sa druge strane, imas i pozitivnih primjera. Np. covjek je kod nas za ~8 mjeseci od prvi put instaliranog linuxa dosao do nivoa da samostalno podesava kaskadu repliakcija nekoliko MySQL servera, sa svom pratecom administracijom.... Jeste bio "trosak" u pocetku, ali se kasnije i te kako isplati... Tako da je sve stvar zelje i volje.

Nema leba bez terminala.

Bolnica u Sapcu koristi Ubuntu,i to neki stari,bez Unity.

U skoro svim bolnicama i opstinama se koristi Ubuntu. ne na svim racunarima, ali na vecem broju.

Vrh Dno