U principu svejedno ti je ako imas brzi link sa internetom - uvek se lako skine poslednja verzija mozille, apdejtovi, patchevi, pluginovi, itd.
Ako nemas brzi net, poredjaj ove najnovije distroe i pogledaj u kojim se pojavljuju poslednja verzija KDE-a, GNOME-e, te office paketa koji mislis da instaliras (openoffice, koffice ili nesto trece).
SuSE se placa jedino ako se uzima njihov gotovi paket - sa knjigama, cd-ovima, dvd-ovima, itd. A tada imas i pravo na podrsku (ako se lepo registrujes kod njih); ono, da ih zoves i pitas zasto nesto ne radi, kako da se namesti, pomoc u procesu instalacije, itd. Dakle, ne placas sam proizvod, nego uslugu i to podrske i 'lepseg upakivanja'. Firmama koje hoce da koriste linux takve stvari takodje dobro dodju zbog te podrske.
U suprotnom, ako si baya kome ne trebaju te trice i kuchine komercijalnog paketa od 95 novcanih jedinica, mozes i sam da ga fraj skines sa SuSEtovog sajta ili nekog mirrora. Ali ne u obliku ISO-a, nego kao gomilu fajlova, pa sad dokazi da si baya 😉
Da cifra ispada isto kao sa windowsom - ne stoji. Jer, ovde platis 95€ za sve, a na drugu stranu nesto malo vise samo za win - a kamo ostali softver (ako vec treba da bude 'pazi da je legalno')?. Dakle, kod tog SuSE-a mislim da placanje nije u smislu legalnosti, nego usluge - svako moze sasvim legalno i besplatno da koristi linux i niko mu nece traziti serijski broj linuxa (jer on ne postoji). Medjutim, sa pojedinim distroima postoji pitanje legalnosti u pogledu komercijalnih aplikacija koje se sa njime isporucuju (ali ne i samog linuxa); medjutim, ako u custom instalaciji te komercijalne stvari preskocis i ne koristis (nego samo ove koje su potpuno free) nema sta da lupas glavu oko legalnosti.
Neki distroi paze da ne ukljuce stvari sa nejasnom licencom ili onom koja nije potpuno free. Fedora recimo ne ukljucuje mpeg dekoder (ali plejere i sve okolo da) i ostavlja na odgovornost korisnika da skine tih 300K. Debian je recimo uvek pazio i imao restriktivnu politiku po tom pitanju - ali ne uvek i distroi koji su debianovi derivati.