Šta je novo?

Linux preporuka

Matador

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2001
Poena
619
Koji LINUX preporucujete za OFFICE upotrebu, NET etc ( najvjerovatnije ce ici na BUSINESS masinu )?

knoppix

RedHat [Fedora] ili SuSE ti tu dolaze u obzir. Da se ja pitam, stavio bih SuSE, ali tu se ti pitaš 😉

Suse košta 95 evra, tako da nemoj da misliš da si stavljanjem istog rešio pitanje oko legalizacije...

SuSe vredi mnogo vise od tih 95€, slobodno razmisli i o toj varijanti.

Pre izvesnog vremena Red Hat je prestao sa razvojem sopstvene Linux distribucije opšte namene i nastavio samo razvoj komercijalne verzije Red Hat Linux Enterprise.

Razvoj distribucije opšte namene prepušten je Fedora Linux projektu, koja je stigla do nove verzije Fedora Core 2.

Pored kernela 2.6 tu su GNOME 2.6 i KDE 3.2.2.

Mislim da SuSE pro u full varijanti, znači 5 CDova, DVD, uputstvo, podrška i kutija 😉 košta tih 95€. A da je sasvim legalno kupiti kopije i koristiti ih u nekomercijalne svrhe... Možda i grešim, prihvatam ispravke 😉 LM, i sam SuSE je ostavio kompletan distro na svom ftpu, samo što oni ne dele ISOe svojih CDa...

to sa fedorom i redhatom je kao debian unstable i stable
Probaj ipak knoppix
1.lako se instalira
2.ima sve sto ti moze pasti na pamet za kacelariju
3.prepozna brdo hardvera
4.ima najbolji sistem instalacije softvera - debianov apt-get
5.100% je free
6.kernel 2.6.x ti apsolutno nista ne donosi ako si office korisnik a i jos uvek nije dogurao do verzije koja ce trajati duze od 10 dana
7.ako potrosis 95e na linux pitanje je zasto nisi licencirao windows - manje kosta, vec si se navikao i ne moras da ucis ispocetka a iste besplatne programe imas i na win i na lin platfomi 😉

Poslednja izmena:
Matador uopšte nije pominjao da mu linux treba zbog legalne upotrebe. Već je samo rekao da mu treba linux za business desktop mašinu.

po nekom mom misljenu business desktop masina ce se ipak koristiti na nekom malo javnijem mestu pa legalnost dobro dodje

U principu svejedno ti je ako imas brzi link sa internetom - uvek se lako skine poslednja verzija mozille, apdejtovi, patchevi, pluginovi, itd.
Ako nemas brzi net, poredjaj ove najnovije distroe i pogledaj u kojim se pojavljuju poslednja verzija KDE-a, GNOME-e, te office paketa koji mislis da instaliras (openoffice, koffice ili nesto trece).

SuSE se placa jedino ako se uzima njihov gotovi paket - sa knjigama, cd-ovima, dvd-ovima, itd. A tada imas i pravo na podrsku (ako se lepo registrujes kod njih); ono, da ih zoves i pitas zasto nesto ne radi, kako da se namesti, pomoc u procesu instalacije, itd. Dakle, ne placas sam proizvod, nego uslugu i to podrske i 'lepseg upakivanja'. Firmama koje hoce da koriste linux takve stvari takodje dobro dodju zbog te podrske.
U suprotnom, ako si baya kome ne trebaju te trice i kuchine komercijalnog paketa od 95 novcanih jedinica, mozes i sam da ga fraj skines sa SuSEtovog sajta ili nekog mirrora. Ali ne u obliku ISO-a, nego kao gomilu fajlova, pa sad dokazi da si baya 😉
Da cifra ispada isto kao sa windowsom - ne stoji. Jer, ovde platis 95€ za sve, a na drugu stranu nesto malo vise samo za win - a kamo ostali softver (ako vec treba da bude 'pazi da je legalno')?. Dakle, kod tog SuSE-a mislim da placanje nije u smislu legalnosti, nego usluge - svako moze sasvim legalno i besplatno da koristi linux i niko mu nece traziti serijski broj linuxa (jer on ne postoji). Medjutim, sa pojedinim distroima postoji pitanje legalnosti u pogledu komercijalnih aplikacija koje se sa njime isporucuju (ali ne i samog linuxa); medjutim, ako u custom instalaciji te komercijalne stvari preskocis i ne koristis (nego samo ove koje su potpuno free) nema sta da lupas glavu oko legalnosti.

Neki distroi paze da ne ukljuce stvari sa nejasnom licencom ili onom koja nije potpuno free. Fedora recimo ne ukljucuje mpeg dekoder (ali plejere i sve okolo da) i ostavlja na odgovornost korisnika da skine tih 300K. Debian je recimo uvek pazio i imao restriktivnu politiku po tom pitanju - ali ne uvek i distroi koji su debianovi derivati.

Poslednja izmena:
pa dobro ali taj free softver uz suse je uglavnom free i u windows varijanti

Ama nemas sve to sto dolazi free uz linux ujedno kao free verziju za windows, nemoj sad da idemo paket po paket 🙂

zato sam rekao UGLAVNOM
ono sto treba prosecnom korisniku je tu
open office
mplayer(nema za win) ali media playera ima 100000
winamp ili qcd kao zamena za xmms
turbo navigator ili tako nesto kao zamena za mc,xnc i sl
abiword i za win i za lin
mozilla, firefox, thunderbird,xnview....
sta bi jos moglo da zatreba ofice korisniku?
e da
igrice 🙂

Poslednja izmena:
Pa treba, u principu; office okruzenje nije samo koriscenje office paketa, tj. tekst procesora i spreadsheeta, majka mu stara. Po ovome se ne razlikuje obicna kucna desktop masina od office desktopa.
Tu treba da dodju mrezni printing & faxing services, tu dolazi groupware (koji cesto nije jeftin ni na *nix platformi) sa servisima deljenja dokumenata, kontakata, zamenom za exchange i ostale skupe stvari koje se na windows platformi skupo naplacuju (ili im treba advanced server), a ne postoji jeftin mali free utility da ih zameni. Oni pametiji ce da koriste i version control, automatski bekaping, itd. Za vecinu tog softvera na win platformi ima dobro da se odresi kesa.
No, ukoliko se radi o "kompaniji" sa dva coveka, cela prica o 'office okruzenju' pada u vodu, posto to nije office okruzenje.

Poslednja izmena:
ima i toga
ali kad se kod nas kaze office obicno se misli na word i excel pa da mi stampamo na 1000w!

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
U principu svejedno ti je ako imas brzi link sa internetom - uvek se lako skine poslednja verzija mozille, apdejtovi, patchevi, pluginovi, itd.

I posle se neko zali na Windows. :d

P.S. zasto niko ne preporucuje Mandrake ? Uostalom on bi trebao da je najlaksi za pocetnike...Ili sam ja nesto propustio...

mislim stvarno... niko ne preporucuje mandrake, al zato svi hvale knoppix... :d

Vala bas. Ne znam kako ce neko da metne Knoppix u firmu i svaki put da ga ucitava? :roll:

knoppix se moze instalirati krajnje jednostavno
predjes u konzolu (ctrl+alt+f1)
i kucas
knx-hdinstall
i uzivas

Kad me neko pita da mu preporučim linux distro, a pride je duduk i hoće samo to da isproba, ja mu preporučim Mandrake. Ali naglasim da je to samo za uhodavanje i da će, kad se dovoljno uhoda, poželeti nešto ozbiljnije. I tu mi se savršeno uklapa SuSE, a za mazohistički nastrojene hedoniste 😉 je, po meni, Slackware definite choice. Ja još nisam prešao na Slack, jer nisam dovoljno mazohsita 🙂 Tj, nikako da mi proradi ppp u kernelu 🙁

a za mazohistički nastrojene hedoniste je, po meni, ipak DEBIAN definite choice

Brdja je napisao(la):
Kad me neko pita da mu preporučim linux distro, a pride je duduk i hoće samo to da isproba, ja mu preporučim Mandrake. Ali naglasim da je to samo za uhodavanje i da će, kad se dovoljno uhoda, poželeti nešto ozbiljnije. I tu mi se savršeno uklapa SuSE, a za mazohistički nastrojene hedoniste 😉 je, po meni, Slackware definite choice. Ja još nisam prešao na Slack, jer nisam dovoljno mazohsita 🙂 Tj, nikako da mi proradi ppp u kernelu 🙁

Mene kad neko pita da mu preporucim Windows, ja mu preporucim Win95, a kad se malo uhoda da predje na XP :happy:

Nazad
Vrh Dno