Šta je novo?

linux pocetak !

Učlanjen(a)
04.12.2005
Poena
319
e pa ovako...u kuci imam tri racunara,na jednom je vista na drugom Xp a na trecem planiram da stavim linux i konacno pocnem da upoznajem cari ovog OS-a.

situacija je ovakva,taj racunar na kome treba da bude linux je IBM 500mhz procesor 256 ram ,znaci kanta!taj racunar bi koristio za gledanje filmova,slusanje muzike i nekih dnevnih stvari!pitanje glasi koju verziju linux-a mi preporucujete?

stvarno se ne razumem u linux tako da moja pitanja mogu da budu jako glupa!

Dodaj jos malo rama, pa mozes staviti na primjer PClinuxOS.
Ja imam slican racunar sa 512 MB, i moze se gledati video, pustatu muzika, surfati.
Naravno, nije bas prebrzo, ali radi.

pa XP mi radi sasvim solidno i stabilno...neverovatno ali taj racunar je u fullu IBM i dosta brze i stabilnije radi od tako neke budzene dvojke!

Stavi Ubuntu, i to po mogucnosti onaj distro sa jednog CD-a, nekako bolje radi na slabijim masinama nego onaj sa DVD-a, u sustini na kantama sam do sada probao samo 3 distroa: Ubuntu CD, Knoppix CD, i puppy Lin (live sa USB-a). ubuntu sa DVD-a je bio znacajnije sporiji (mozda ce ti neko reci zasto, ja ne znam).
Knoppix je mozda malo bolji bio u multimediji, a i nekako mi je vise lezao izbor multimedijalnih programa sto dolaze sa njime.... probaj pa vidi.

Posto sada imas gomilu distribucija kao Live CD skini par njih (ako to nije problem) i podigni ih bez instaliranja. Evo par njih za koje mislim da su odlicne za pocetak:
- PCLinuxOS
- SimplyMepis
- Linux Mint
- Mandriva ONE

Sve ce se podici i na 256MB bez problema ako prepoznaju ostatak HW-a, a mislim da sa tim neces imati problem posto je brand masina u pitanju ;)

Znaci, probaj i izaberi - vecina nas je uradila to isto ali je problem sto uglavnom svaki ciga svoga konja hvali :whip:

POZDRAV

PCLinuxOS. I nemoj se vaditi da XP "leti" jer je XP izašao pre oko 7 godina, a ovo su nove distribucije.

Ok,probacu da nabavim PCLinuxOS.svi ste se slozili da je ok!

rekao sam da XP radi dobro a to sto je izasao pre 7 godina ti bas i nije neka informacija jer cak i tada to defaultu na xp je radila gomila servisa i raznih gluposti,korisnih i nekorisnih!

po meni jedna od najvecih razlika izmedju open source OS i Windows-a je sto recimo linux-a mozes da odaberes verziju koja tebi najvise treba i da je doradjujes a da ti racunar ne radi u pozadini neke "gluposti" koji ti mozda nikada nece zatrebati kao sto je slucaj kod windowsa!oni daju sve u paketu pa koristio ti to ili ne....

ne zelim da zapocnem rat izmedju linux-asa i ovih drugih...tu dilemu nisu resili ni mnooogo pametniji od nas!neka koristi ko sta hoce.ja sam postavio pitanje i dobio sam odgovor.hvala vam i javljam vam svoje impresije!

Da sam na tvom mestu probao bih Puppy. Mali, brz, nastao od Slackware. Šta ćeš više.. ;)

veruj mi da sve o cemu mi pricate mi je totalno nepoznato!nikad nisam imao kontakta ali ok.probacu vise verzija pa cu videti sta mi odgovara!potreban mi je sistem za kucnu upotrebu ne za posao ili neke zahtevne zadatke.naravno izlazak na net i tako to!

kazi te mi jos ovo...gde se mogu skinuti linux OS?koliko znam oni se ne placaju pa predpostavljam da ih ima svuda...ne znam ni kako se instaliraju ali sve to mi nece biti neki problem jer brzo cu to sve da pohvatam!

znam da bih treba da se malo zaludim citanjem o linux-u ali trenutno nemam vremena!

ovaj puppy je bas mali oko 98 mb!!to mora da radi brzo ali sta sve ima u sebi...?
ovaj pclinuxOS je verovatno nesto ozbiljnnije tezak je oko 700mb...ma najbolje je da isprobam par komada,mislim da cu ovo sto mi treba naci u svakom!

skinuo sam puppy.kako da ga instaliram? File je u iso formatu...na tom racunaru gde zelim da ga instaliram je trenutno XP sa c,d i e paticijom!da li moram da formatiram ceo disk?bilo bi dobro kad bih mogao da sacuvam D i E particiju...predpostavljam da instalaciji ne treba mnogo prostora!

jos nesto,kako posle sa driverima?verovatno trebaju driveri za linux..jao majko sta me sve ceka...

trebaju mi instrukcije

I ako može neki info o sajtovima/forumima gde bi smo mi početnici u linuxu mogli da se informišemo o pandan WinXP programima.

bravo...neko se ovde pravi pametan!

ne bih da imenujem ali bih ga kaznio sa par poena!

SVE POHVALE ZA LJUDE KOJI SU TU DA POMOGNU!

skinuo sam puppy.kako da ga instaliram? File je u iso formatu...na tom racunaru gde zelim da ga instaliram je trenutno XP sa c,d i e paticijom!da li moram da formatiram ceo disk?bilo bi dobro kad bih mogao da sacuvam D i E particiju...predpostavljam da instalaciji ne treba mnogo prostora!

jos nesto,kako posle sa driverima?verovatno trebaju driveri za linux..jao majko sta me sve ceka...

trebaju mi instrukcije

Za pocetak upoznavalja linux-a, moj ti je najiskreniji savet da koristis VMWare. Podigni linux u virtuelnoj masini i malo experimentisi sa njim, pa onda ces na dalje lako ;)

Instaliraj DeamonTools
Mountuj .iso fajl koji skinuo sa net-a.
Pokreni jednu virtuelnu masinu u VMWare-u sa 512rama i
experimentisi.
Ukoliko tvog distroa nema u ponudjenim kada pravis VM za linux samo je bitno da znas verziju kernela koji koristi tvoj distro i da li je 32 ili 64bit(x86 ili x64 respektivno)

Pozdrav i nemoj brzo da odustajes ;)

Pa ili da mountuje iso od distroa u Deamon ili da ga nareze na cd/dvd, ali prva varijanta je brza i ne mora da se cima sa rezanjem.

Postoji neka fora u VMWare da sam povuce iso???

naravno
samo pogledaj virtual machine settings

Instalirao sam PUPPY sa diska..evo je bilo brzo i jednostavno..
Moje impresije su ovakve:

dobra stvar je brzina i ne zaludjivanje nekim opcijama.veoma brzo sam ukapirao mogucnosti i moram reci da je stvarno lak za upotrebu,nekako sve je tu,ne moras da skaces sa tab-a na tab!za nepunih 10 min koriscenja vec sam bio na netu,gledao filmove i konstatovao razlike!

jedina velika mana koju sam i ocekivao od ove verzije je interfejs!ocajan je,cak jedva da je u rangu win 98!Ali sta sam mogao da ocekujem od OS koji ima jedva 100mb!

da ponovim taj komp ima procesor na 500mhz i dodao sam jos 128 ram-a znaci ukupno 384..nije bas toliiiiiko slab!koja verzija je idealna za ovakvu masinu!bitan mi je graficki interfejs...kad sam vec tu...koji operativni sistem ima najfenserski GUI?neko mi spominje LEOPOLD MAC OS...napominjem da ovo pitanje nema veze sa ovom temom,cisto me interesuje!

NECU DA ODUSTANEM OD POTRAGE ZA NEKOM PROMENOM..!:type:

Poslednja izmena:
Nisam znao za Puppy, ali i DSL (Damn Small Linux) moze da posluzi jako dobro. Interfejs je ocajan, ali cinjenica da DSL radi na 386-ici sa 8 mb RAMa govori o tome koliko je taj OS zahtevan. Ima kodeke instalirane, ukupno je 48 mb i savrsen je za gledanje filmova, surf ili muziku. Probaj ga, skini sa neta live CD, ne moras da ga instaliras da bi probao. Moze se instalirati na USB fleshic.

Mozes ga naci ovde.

Derivat je knoppix-a a rade i debian paketi (isti kao i za ubuntu/mint). Licno, ja bih uvek pre izabrao debian distro (ubuntu/mint/dsl, .deb) nego red hat distro (mandriva, fedora, .rpm) samo zbog paketa...

Osim toga, mozes slobodno da probas i Mint - dolazi sa sjajnim interfejsom i sa svim potrebnim kodecima (ne moras nista da instaliras kao u ubuntuu), jedini problem je sto je zahtevniji. Probaj pa vidi sta ti najvise lezi :)

Poslednja izmena:
nemas ovo?
2221176856_7baf0333d5_o.png

ili detaljnije
http://www.thoughtpolice.co.uk/vmware/howto/create-a-vmware-image-using-workstation.html

Poslednja izmena:
ooo, koji sam ja slepac. :S:
barem 5 puta sam tu pogledao...

hvala puno!

nema na cemu
ajde sad revizija tvog uputstva za vmware ;)

resio sam da probam Mint...mozda ce da sljaka za ovoj masini!mislim da bi to bilo resenje,verovatno cu biti zadovoljan ocijama a nadam se i interfejsom!javljam vam impresije cim ga skinem i pokrenem ,samo me prethodno ceka instalacija !predpostavljam da nije nesto teska!

Za tu tvoju masinu mozes slobodno da probas i ZenWalk Linux, predvidjen je da radi sa min 128MB rama. Donja granica za PCLinuxOS je 256MB, ali nisam siguran da ce se lepo vrteti sa 500MHz. Mislim da je tu bolje resenje ZenWalk ili DreamLinux.
http://www.zenwalk.org/
http://www.dreamlinux.com.br/

pa cekaj koja je najnapredniji OS od ovih koje si nabrojao?

Marko, cini mi se da smo te malo zbunili sa toliko razlicitih ( a u stvari ISTIH ) distribucija. Koju god da uzmes, lako ces je podesiti da radi na starijoj masini. DSL koji sam ti ja predlozio je ultra-laka varijanta sa starim optimizovanim kernelom 2.4.5 koji radi na 386-icama, dok sve ostale varijante dolaze sa novim kernelom 2.6 koja je nesto zahtevnija i slabije podrzava stari hardver.

Koju god distribuciju da probas, radice. Srecno i ne daj se :)

Nazad
Vrh Dno