Šta je novo?

linux pocetak !

heheh,NE BRINI.

Za sada cu probati ovaj Mint...probacu bar 5-6 distroa{koliko sam shvatio ta rec u linux svetu znaci verzija}pa koji mi se svidi i koji najbolje bude mogao da radi na mojoj kanti..

Jos jedno,moracu da pogledam nazovi RODOSLOVNO STABLO linux-a jer mi sve te podele nisu bas jasne a i kapiram da ne mogu sve da naucim za 5 dana.Znam koliko mi je vremena trebalo za svet WIN-a.

POZDRAV

evo, javlja se jedan TOTALNI pocetnik Linux-a...
nemam /za sada/ ozbiljnu nameru da se bavim Linux-om,
pa sam stavio VMWare, pa Debian 4.0r2...citao sam da je
krut za rad, ali posto je tutorijal za jedan program, zbog koga sve ovo
radim bio pod Debianom, nisam ga menjao...
instalaciju sam zavrsio, malo se igrao, sve je radilo,
posto prvi put probam Linux, simpaticno mi deluje...
e,sad problem....taj program je jedan izvrsni fajl, nema instalacije...
kada ga startujem, napise otprilike: `cannot excute binary file`...
poto ima vise verzija tog programa, probao sam, ali uvek isto...
u tutorijalu pise da se fajlovi /ima jes nekih/ prebaciju FTP programom...
ja sam bukvalno u debianu otvorio dva prozora jedan sa drugog racunara,a
drugi /var/xxx i prebacio fajlove...
u cemu je greska, da li mora ftp programom, ali sam pogresio u instalaciji
Debiana ili nesto trece?
hvala...
poz...

deki30 taj fajl ocigledno nije izvrsni, cim ne moze da se startuje. Probaj da mu promenis mod sa "chmod 777 imefajla" pa vidi da li ce onda moci da se izvrsi, mada cisto sumnjam. Bice da si promasio fajl.

Instalacija debijana sa tim nema apsolutno nikakve veze :)

Poz!

pazi, promenio sam u 775, to su napisali u uputstvu i isto se ponasa...
mogu da probam i u 777, ali nisam siguran da je to...
ti fajlovi su bili zip-ovani, ja sam ih prvo raspakovao na WInXP, pa `prevukao`
u Debian...da li bi to moglo da bude? probao sam tih nekoliko fajlova i svi s ponasaju
isto - sve sam raspakovao u WinXP, i `prevukao` u Linux - nista !?
mozda su fajlovi dobri, ali sam nesto drugo pogresio...
hvala...
poz..

skinuo sam pclinuxos i kako da ga instaliram...probao sam na klasicnu instalaciju namestio da se butuje sa diska ali nista!

na disku se nalazi PClinuxOS.ISO i jos neki file pclinuxos-2007.md5sum

kako,sta......

Baci taj CD.

Otvori Nero -> Recorder -> Burn image. Odaberi .iso fajl PCLoSa i stavi 16 brzina, disc at once. Nareži to, restartuj i doživi PCLOS.

ok.odradio sam i podigao sistem...mogu vam reci da sasvim pristojno radi na ovoj konfiguraciji!znaci sve pohvale e sad mi kazite kako da dizem sistem sa hard diska?

koji file sistem da izaberem?

video sam neke screenshot-ove pclinuxos-a savijanje stranica i tarko neke zanimacije...kako se to radi?sta je bery ili tako nesto vec?

ok.odradio sam i podigao sistem...mogu vam reci da sasvim pristojno radi na ovoj konfiguraciji!znaci sve pohvale e sad mi kazite kako da dizem sistem sa hard diska?

koji file sistem da izaberem?

video sam neke screenshot-ove pclinuxos-a savijanje stranica i tarko neke zanimacije...kako se to radi?sta je bery ili tako nesto vec?

Beryl je 3D interfejs za X graficko okruzenje. Stavise, Beryl je stara verzija Compiz-fusiona. Ne verujem da ce raditi na toj masini, ali mozes da probas!

File System - Reiser FS. Dosta je brzi od Ext3, iako se svi kunu u Ext3. Uostalom, ti isti sto se kunu u Ext3 ne verujem da su uopste probali Reiser. Ja jesam ;)

uspeo sam uz pomoc uputstva da instaliram sistem na hardu..na kraju je pisalo nesto kao

please halt your sistem and remove live instalation disk

ja sam otisao na finish.

namestio u biosu da se bootuje sa harda i sta sam dobio ...

error loading operation system

STA SADA...?

Maaalo si mi kasno rekao za file sistem jer tamo sam u instrukcijama naisao na EXT3..ali u svakom slucaju probacu i REISER file sistem...trenutno me muci instalacija na hardu!

beryl verovatno mogu samo da sanjam jer mi je graficka ocajna..samo me memorija vadi 384 :D

Probao sa raiser i stvarno je brz. Ali mi je tako 2 puta roknuo FS i onda sam vratio na EXT3 i uzivam :)

jel ima neku ideju kako da startujem pcliunxos sa hard diska? "instal linux" kad zavrsim kaze da je sve ok ali kad hocu da pokrenem sa hard-a boot,nista se ne desava samo error loading sistem

da nije neko stelovanje u biosu problem,osim sto sam namestio da se butuje sa har-a?da napomenem imam swap particiju,home i programs{napravljenu pod linux-om}i imam d i e particiju NTFS ...normalno boot mi je na swap particiji...

Gde ti je PCLOS instalirao MBR na kraju instalacije? Ako nista, onda podigni Live PCLOS i imas opciju Redo MBR.

sredio sam problem...Da,upravo je bio problem sa boot filovima,ja sam stavljao da mi budu na swap particiji ali to ne moze pa sam onda malo google-ao i na kraju snimio bootloader file na MBR i sada radi...e sad cu polako upoznati cari ovog sistema!

one konzole me malo nerviraju jer ne znam komande ali otom potom!
sistem mozes da prepravljas i da ga podesis stvarno dobro samo mi je zao sto ne mogu da furam 3d animacije jer mi je komr krs ali nema veze!

skinuo sam i ZENWALK ali cu se zadrzati na ovom sistemu jer mi se cini da ce me zadovoljiti.

toliko sam se zaludeo sa sistemima da sada hocu da instaliram i leoparda na mom najboljem racunaru u dual bootu sa vistom,tako da cu imati sve sto mi treba!ne zelim da ne vidim stvari koje ljudi hvale!

Cao
Evo sam malo citao, ovu temu, i veoma me zainteresovala.
Ono sto sam shvatio, jer da je linux operativni sistem, koji zbog, hajde da kazemo bolje arhitekture, i jednstavnosti, omogucava , brzi i stabilniji rad na racunaru.

Ono sto mene interesuje, je da li po instalaciji, ja sa njim mogu da igram igrice, koje sam do sad igrao, da li za njega idu neke posebne igre, ili su igre tipa counter strike standard, za sve OS.

Takodje me interesuje, sta se na linuxu koristi, kao zamjena za microsoft office programe.
Ista tako sam izveo i zakljucak, da sa ovim OS, pustaje filmova, surfanje netom, se odradjuje bez problema.
Ako grijesim neka me netko ispravi.

Konfiguracija na koju bi ja stavio linux, je 1,2ghz, i 512 rama na 266mhz.

pozdrav svima

znas sta: neces saznati dok ne isprobas. ono sto je nekom jednostavno nekom drugom nije ;)
brzi i stabilniji rad je takodje nesto o cemu moze da se prica....
posebne igre naravno, sem ako neces da se igras sa necim sto se zove cedega
http://www.transgaming.com/
zamena: koffice, gnome office, open office
odradjivanje bez problema je opet u skladu sa onom prvom recenicom ;)
znaci: uzmi prvi linux do koga mozes da dodjes, naoruzaj se literaturom i googleom i probaj pa se vrati na xp :p

Инсталирао бих openSUSE v10.3 уз Висту

Ако неко зна одличан текст који објашњава како да на компјутер са Вистом инсталирати паралелно openSUSE v10.3 био бих му захвалан. :) Већину текстова што сам проналазио објашњава XP и openSUSE дуал бут.

Linux Koja Od Distribucija?

Zanima Me Posto Bih Volio Da se malo Upoznam Sa Linux OS, Koja Od Distribucija Linux-a Je Dobra Za Pocetnika.
Recimo Da Bash I Nemam Neko Iskustvo.
Dojadio Mi Je Windows...
Hehe

Ако неко зна одличан текст који објашњава како да на компјутер са Вистом инсталирати паралелно openSUSE v10.3 био бих му захвалан. :) Већину текстова што сам проналазио објашњава XP и openSUSE дуал бут.
Успео :).

Zanima Me Posto Bih Volio Da se malo Upoznam Sa Linux OS, Koja Od Distribucija Linux-a Je Dobra Za Pocetnika.
Recimo Da Bash I Nemam Neko Iskustvo.
Dojadio Mi Je Windows...
Hehe
Мој ти је савет openSUSE v10.3.
http://software.opensuse.org/

Прво скини и испробај Live-CD, па ако ти се свиди, скини пуну верзију на ДВД-у па инсталирај. Дуал бут је релативно лако направити, тј. да имаш на истој машини Прозоре и Линукс.

Линукс је чисто паћење :wall:.

Probaj Ubuntu (odlično prepoznaje hardver iz prve, user friendly, lako se dodaju programi). Pogledaj www.ubuntu-rs.org (Ubuntu Srbija), gde se može naručiti i Live CD (dakle, probaš pre nego što se odlučiš da instaliraš), i gde će ti ljudi pomoći, ako je potrebno, na prvim koracima.

Ubuntu je, inače, zgodan kako za početnike, tako i za one najzahtevnije. Od ostalih Linux distribucija možeš (kasnije) isprobati OpenSuse, Fedoru, Mandrivu, PCLinuxOS, i mnoge druge.

Ja sam pocetnik, probao linux mint 4.0 koji je u principu preradjeni ubuntu 7.10, i evo ostao na njemu, necu ga skoro menjati. Probaj.... vidi .... i ostani...

E znam da nije mesto ovde za pitanje, ali zanima me koji je linux graficki najnabudzeniji i najsareniji, poput Viste? Probao sam Ubuntu i ok je generalno jedino nisam uspeo adsl modem da nateram da prepozna(znaci ne sija lampica kao da je mrtav, na XP kad nema drivere lampica treperi).

Ajde napisi koji modem koristis i kod kog provajdera da pomognemo ako mozemo....

Probaj linux mint.... fino izgleda... u stvari svi fino izgledaju, cak bolje od Viste.... samo podesis...................

Poslednja izmena:
@gurabija(yu)

Ma kod Sezama sam sa onim njihovim Conexant usb modemom. Cuo sam da je preko usb-a mnogo teze podesiti tj oziveti modem i da postoji neka varijanta povezivanja na lan prikljucak.
Evo skidam Linux Mint videcemo na sta lici.

Ako je USB modem, onda ti treba za njega driver u kernelu, a ako je ethernet modem onda ti driver za uređaj NE TREBA. To je razlika. Ethernet modem možeš zakačitit na bilo koji OS pod uvjetom da ti radi mrežna.

Poslednja izmena:
@Ace Rimmer

A kako da instaliram drivere za modem? Tj kako da ih ubacim u kernel? Mislim nije mi nista hitno ili neophodno ali posto nista drugo u poslednje vreme ne radim na kompu sem Word-a i neta, bilo bi lepo ako bi presao na Linux pa makar pod dual-boot.

Evo slike i karakteristika modema

http://www.pro-nets.com/eng/product.php?mode=show&cid=121&pid=145

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno