Šta je novo?

Linux na usb

stefkoss

Cenjen
Učlanjen(a)
14.12.2012
Poena
170
Dali je moguce da linux instaliram na usb, posto mi jos nije stigao ssd?
I dali moze objasnjenje kako? Jeli istina da ne moze windows da se instalira na flesku 32gb?
I dali ima nekih softvera za testiranje komponenti posto su mi tek stigle?
1050 ti, g4560,..

Da. Moguce je.

I dali moze objasnjenje kako?

Sve sto te zanima je ovde.

Jeli istina da ne moze windows da se instalira na flesku 32gb?

Nije istina. Moguce je instalirati ga, ali nece biti u potpunosti funkcionalan.

1050 ti, g4560,..

3D Mark
Prime95
Furmark

....etc

Poslednja izmena:
Potpuno je očigledno, da potpuno pišeš napamet.

Svi ostali, koji čitaju temu, imaju priliku da se uvere u potpunu nefunkcionalnost, posebno u drugom predlogu.

Eno ga na dva metra od mene, potpuno je nefunkcionalan. Takođe, Virtualbox u njemu je savršeno potpuno nefunkcionalan.

15xonww.png

Potpuno je očigledno, da potpuno pišeš napamet.

Jel da? :S:

Ako pisem napamet, reci mi molim te, ako taj tvoj "potpuno funcionalan" WinUSB, zabodem kod mene, da li ce on butovati sa mog Renesas USB 3.0 kontrolera, da li ce raditi moja M-Audio zvucna kartica, da li ce mi raditi TRIM na oba SSD-a? Takodje imam jednu masinu sa AMD grafikom i plocom koja radi u IDE/Compatibility modu, i ta ista ploca ima integrisanu Azalia zvucnu. Sta ce biti kad taj tvoj "potpuno funkcionalan" WinUSB nakon toga zabodem u moj laptop koji ima UEFI BIOS, integrisanu intel grafiku, synaptics touch pad, web kameru...itd.

Ako ces mi reci, DA. To sve moze da se instalira i podesi, onda to nije potpuna fukcionalnost, jer zahteva tvoju intervenciju. To je parcijalna i hardware specific funkcionalanost. Sa Linux-om to nije slucaj. On radi svuda out of the box bez ikakve ili minimalne intervencije.

Tako da...

Radi se o tome sto su komponente se nove, i jedino imam mogucnost da udjem u bios, imam dvije fleske na raspolaganju.
I treba mi ako bih mogao da u jednu flesku ubacim instalaciju a u drugu flesku windows.

Jel da? :S:
Sa Linux-om to nije slucaj. On radi svuda out of the box bez ikakve ili minimalne intervencije.
Tako da...

Molim, sta odvali covece, koliko smo samo ovde citali da ljudi muku muce sa linuxom, instaliraju ga pa im ne radi. Ne mozes tako apsolutno garantovati za bilo koji linux, sve zavisi od hardwera i sta je u linux distrou spakovano, sta je u kernelu ako je kompajliran skinuto ili dodato.;) Ako podrazumevas linux bez grafike to se u 21 veku ne vazi...

Ja sam priključio hdd sa mintom koji je instaliran na c2d mašini sa 3giga rama na moj desktop i7, 16giga itd.. i bez problema se pokrenuo. Sve je radio bez ijedne intervencije.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

... i dalje pišeš gluposti.

Upravo si opisao svaku instalaciju windows-a na planeti, samim tim svaki windows na planeti je potpuno nefunkcionalan.

Sve lepo stoji od mene, crno na belo.

33573u1.png

nwiufn.png

Ako nastaviš da praviš šum u temi, bićeš prijavljen.

Očigledno nisi glup, ali se iz nekog razloga praviš. Zašto, pitanje je.

@OP

Treba ti samo jedna fleška i WinToUSB.

Molim, sta odvali covece, koliko smo samo ovde citali da ljudi muku muce sa linuxom, instaliraju ga pa im ne radi. Ne mozes tako apsolutno garantovati za bilo koji linux, sve zavisi od hardwera i sta je u linux distrou spakovano, sta je u kernelu ako je kompajliran skinuto ili dodato.;) Ako podrazumevas linux bez grafike to se u 21 veku ne vazi...

Delimicno si u pravu, jer kao sto si i sam rekao, sve zavisi koji je linux distro u pitanju. Secas se kako je FSTAB nekada davno za identifikaciju storage-a koristio /dev/sdx a onda su presli na UUID. To je bila jedina prepreka za SVE linux distribucije, sve ostalo je na kernelu. To sto ti meni govoris je upravo ono sto ja pokusavam da objasnim Sam-u.

Ja sam priključio hdd sa mintom koji je instaliran na c2d mašini sa 3giga rama na moj desktop i7, 16giga itd.. i bez problema se pokrenuo. Sve je radio bez ijedne intervencije.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

My point exactly !

Istu stvar sam uradio sa matorim Ubuntu 14.04 Trusty Tahr. Skinut hard disk sa neke HP konfiguracije (Core2Duo, 2GB rama, integrisana grafika i zvucna) i prebacio ga na moju masinu na kojoj se taj isti ubuntu podigao bez problema i bez ikakvih intervencija.

Tako nesto je sa Windows-om nemoguce bez menjanja registry-ja, HDC fix-a, naknadne instalacije drajvera, i jedno 3-4 restarta. Pa cak i tada je sve pod velikim znakom pitanja.

... i dalje pišeš gluposti.

Upravo si opisao svaku instalaciju windows-a na planeti, samim tim svaki windows na planeti je potpuno nefunkcionalan.

Sve lepo stoji od mene, crno na belo.

To o cemu ti pricas nije potpuna funkcionalnost. I lepo sam objasnio zasto je tako.

Ako nastaviš da praviš šum u temi, bićeš prijavljen.

Očigledno nisi glup, ali se iz nekog razloga praviš. Zašto, pitanje je.

Ne razumem cemu takav stav? Jesam li te mozda uvredio necim? Prijavices me jer ti nedostaje argumenata ?

I dali moze objasnjenje kako? Jeli istina da ne moze windows da se instalira na flesku 32gb?
1050 ti, g4560,..

Ja bih ti rekao da skines Slax za USB, spustis ga na USB, isprati uputstvo i uzivaj u Live okruzenju, ne moras ni da ga instaliras. Imas neke alatke za testiranje u njemu, basic su. Pored njega ima Debian live, Knoppix. Za njih treba neka alatka za butabilni USB, Win32 disk imager, ili Pendrive.

PS do skoro sam setao matori Debian 5 Lenny sa PC-a na PC iz odredjenih razloga, bez problema se ucitavao, nebitno da li je stariji/noviji PC, AMD/intel.. A to je distribucija iz 2012, odavno obsolete.

Ja sam drzao na USB od 32GB Debina, sve kao da je HDD, njegov grub. Radilo je ali o nije bila ova masina. Ne znam kako to svima radi na masinama koje su generaciski kao nebo i zemlja. Ispade da je linux Plug & Play jaci od Windowsa, cak predvidja buducnost pa moze da akak SDD i SATA disk a napravljen na USB na nekom matorom linuxu koji nije znao ni za Uefi ni za CPU sa dva jezgra kao sto sam ja cupao kosu kad sam kupio komp a nijedan linux nezna za UEFI. Mozda ce da radi a mozda i nece to je najbolji odgovor zavidsi koliko noviji ima hardwer, svi citamo ovde da se neki pate sa instalacijama i da na kraju odustnau od linuxa, najcesce je to koliko sam primetio zbog grafickih. Vrucina je i odoh u hibernaciju. :D

Ja sam drzao na USB od 32GB Debina, sve kao da je HDD, njegov grub. Radilo je ali o nije bila ova masina. Ne znam kako to svima radi na masinama koje su generaciski kao nebo i zemlja. Ispade da je linux Plug & Play jaci od Windowsa, cak predvidja buducnost pa moze da akak SDD i SATA disk a napravljen na USB na nekom matorom linuxu koji nije znao ni za Uefi ni za CPU sa dva jezgra kao sto sam ja cupao kosu kad sam kupio komp a nijedan linux nezna za UEFI. Mozda ce da radi a mozda i nece to je najbolji odgovor zavidsi koliko noviji ima hardwer, svi citamo ovde da se neki pate sa instalacijama i da na kraju odustnau od linuxa, najcesce je to koliko sam primetio zbog grafickih. Vrucina je i odoh u hibernaciju. :D

Zaboravio sam da napomenem da sam ja koristio HDD, ne USB. I nisam koristio UEFI, nego Legacy, kod mene nikad UEFI.

sad sam probao sa wintousb. Fleska posle posla sata bukvalno gori od vrucine. Vrela.
Windows spor, uzas, cpuz jedva se pokrenuo, graficku ne prepoznaje, drajver ne moze da se instalira koliko sporo ide, bas nikakvo.
Nisam zadovoljan uopste sa ovim, mozda je i do mene, nzm.
Nisam imao iskustva sa linux, pa ako moze neko da mi objasni sta i kako tacno?

Cekaj baki, skinem rufus i ubuntu, provucem kroz flesku ubuntu sa rufusom.
Sta da radim sa manjarom?

Većina Linux distribucija imaju live mod tj. mogu se pokrenuti i isprobati sa fleške pre instalacije. Duže korišćenje sa fleške nije preporučljivo jer će usled velikog broja upisa koji svaki OS vrši, posle nekog vremena doći do degradacije a posle i potpunog kvara. Osim ako ne postoji USB flash koji ima TRIM ali za to nisam čuo.

Za Windows ne znam, savetujem da otvoriš temu na drugom mestu.

Manjaro Live USB je hibridni imidž, najbolje je koristiti dd. Može i taj Rufus ako podržava dd.

Imam manjaro iso, ali nigde nemam opciju za dd.
Cinim li nesto pogresno.
nstalirao sam manjaro iso preko rufusa, jeli to dobro?

nece, pojavi se prvi prozor, boot manjarox86x64, ali nista ne izlazi.
Krece da ucitava i pojavi se crni ekran i stoji tako bez icega.
Dalje, za 5min mi je fleska postava vrela, bojim se da ne crkne?

Нисам читао предложена упутства за инсталацију линуха на USB јер не знам чему то служи. Једноставно се покрене инсталација, изабере флешка на коју се инсталира и све нормално одради. Windows тако не може да се инсталира па се користе разни начини. Ипак, као што је поменуто, линух овако може да ради привремено, иначе ће флешка да буде кратког века. Зато је и употреба live варијанте ту негде, сасвим довољно за неки тест.

Што се осталог дела теме тиче, тешко да ће било који линух да се апсолутно нормално користи на сваком хардверу, врло често ће да се појаве проблеми који траже добру интервенцију а често и нову инсталацију. Да је другачије, онда се не би ни инсталирао него би се само једном негде набацио и после копирао на остале компове. Онда би тако долазио и од произвођача.

Ја сам скоро мењао плочу на другом компу, разлика у хардверу је била прилична али су и пенџери и линухи без већег проблема успели да се прилагоде и наставе да раде. Пошто сам набавио још један хард, пребацио сам најмањи из главног компа у тај други па ни ту није било проблема, чак је windows лакше успео да реши промену, код линуха је било потребно да се мало више чачне.

Све у свему, може да се инсталира ОС на флешку, много је лакше са линухом, али је то за краткотрајну употребу на том компу а не универзалац који ће да се убоде било где и из прве да ради у фулу.

@stefkoss, ne znam do cega je, jedino da probas opet da napravis butabilnu flesku samo sada kad kliknes na "Start" rufus ce te upitati ISO ili DD mod i ti bi trebalo da odaberes DD.

Sad nisam nesto previse informisan za SW na windows-u, ali na manjaro forumu preporuka je bila za ovaj program da pravis butabilne fleseve (iako je meni i rufus radio bez problema).

http://www.osforensics.com/tools/write-usb-images.html

ali kad odaberem dd, ne nalazi mi linux, jedino kad izaberem iso uspije da ga pronadje.

Nazad
Vrh Dno