Šta je novo?

Linux na stariji PC? Koji?

IVAO-SRB

Cenjen
Učlanjen(a)
01.02.2012
Poena
170
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Poz. ortak moj ima kompjuter koji je napravljen u periodu od 2003-2004, Pentium 4 je u pitaju. Ima jako mnogo problema sa OS, to jest, koci mu mnooogo XP SP3. Resili smo da predje na Linux, pa mi treba vas savet, pomoc,itt, u odabiru prave verzije Linux OS.

Naime, njemu taj komp samo treba za: Facebook,Youtube,filmovi sa DVD/hard diska, muzika, i nista vise od toga...

Pa je svaka pomoc dobrodosla,

Hvala vam!

Poz. ortak moj ima kompjuter koji je napravljen u periodu od 2003-2004, Pentium 4 je u pitaju. Ima jako mnogo problema sa OS, to jest, koci mu mnooogo XP SP3. Resili smo da predje na Linux, pa mi treba vas savet, pomoc,itt, u odabiru prave verzije Linux OS.

Naime, njemu taj komp samo treba za: Facebook,Youtube,filmovi sa DVD/hard diska, muzika, i nista vise od toga...

Pa je svaka pomoc dobrodosla,

Hvala vam!

Ja bih preskocio one krajcovane verzije linuxa tipa "Mint" "USB edition" itd., koje ljudi preporucuju, vec bih stavio bez problema CentOS klasican i videces kako ce lepo komp da ti radi..

znaci klasican Ubuntu 12.xx ?:D

КСУбунту није тежак, а Лубунту ће да лети. Убунту 12.04 захтева 1.5гб меморије за нормалан рад, а тај процесор ће да поједе. Ако хоћеш тако нешто да сија, онда Минт са Циннамон или Мејт(МАТЕ) окружењем. Веома леп, и доста бржи од Јунитија(основно окружење у Убунту).

definitivno Mint Cinnamon :D a st ose tice drajvera? kako cemo njih da sredimo?

hvala

Све је већ у кернелу. Ништа не инсталираш, све одмах ради. Мени на лаптопу ради чак и неке пречице које на Вину немам, типа да угасим тачпед.
П.С. Драјвер за графичку ће ти сам понудити, и ти их инсталирај ако ти са осовним драјвером сецка или не ради добро. Ако РАДИ ДОБРО, ништа не дирај.

Poslednja izmena:
vazi hvala ti puno!

КСУбунту није тежак, а Лубунту ће да лети. Убунту 12.04 захтева 1.5гб меморије за нормалан рад, а тај процесор ће да поједе. Ако хоћеш тако нешто да сија, онда Минт са Циннамон или Мејт(МАТЕ) окружењем. Веома леп, и доста бржи од Јунитија(основно окружење у Убунту).

+1

ja sam mom tastu,namidzio Ubuntu 10.04....i evo vec vise od godinu dana,taj Pc se ne gasi..:)

Poučen iskustvom instalacijaaa operativnih sistema na AMD Geode LX800 (500 MHz, 256 MB RAM, CompactFlash card 4 GB umesto HDD-a), preporučujem Debian 6.0.5 i Xfce.

Ni jedan Ubuntu (od verzije 7.04 do 12.04) nije proradio kako treba na malom Geodu (TDP 3.6 W), a Debian radi odlično!

Probano manje više sve i ponajbolji je Antix. Radi i na PI, provjereno. Ja sam tjerao dugo na PIII

Cinnamon nece raditi dobro, ni 2D verzija. Znam jer sam probao skoro na iMac 2006 koji je DualCore sa 2GB rama. Na njemu Cinnamon 2D je okej, ali dosta brze i lepse radi XFCE, a cinnamon 3d ne moze da prdne.

- Xubuntu ili Lubuntu. Ne znam za druge.

Moja preporuka je da pogledas Lubuntu, Xubuntu i Mint XFCE.

Lubuntu i ja koristim na Asus eee pcju - 512mb rama.
Radi lepo i brzo a i najlaksi je od ta 3 navedena.

Vidim da je tema nesto starija ali mi nije jasno kako neko moze cinnamon da preporuci za kompjuter star osam godina a jos se pominju i neki vlasnicki drajveri za grafiku sa relativno novim kernelom. Radice open source drajveri, vlasnickih sigurno nema za iole moderniji kernel i Xorg za graficku tako staru. WattOS (verzija 6 - bazirana na Ubuntu 12.04 LTS), Rosa Linux Marathon 2012, LTS (oba u LXDE okruzenju), Mint 13 MATE ili XFCE, jos i Debian Stable LXDE ili XFCE eventualno neko Mate okruzenje (mislim da je XFCE ergonomicniji od MATE-Gnome 2). AntiX je simpatican ali nalazim da su mu aplikacije pomalo neprakticne - pogotovo file manager. Jos i PCLOS LXDE, Archlinux u Openbox varijanti za iskusnije jer valja prckati po raznim fajlovima da se podesi sve kako treba. Preporucujem u svakom slucaju neku LTS verziju ako je moguce. PClinuxOS, Arch su rolling distroi pa tu "LTS" ne igra nikakvu ulogu.

Poslednja izmena:
Tema se čest opodiže iz mrtvih i bolje kad bi je neko od moderatora malo prečešljao.

Prvo definisati šta je stara mahina dakle da li je reč o nekom PIII sa 512MB memorije ili o nekom celeronu na 2GHz sa 1GB memorije.

Ako je prvi slučaj u pitanju onda bi to bile ili starije verzije sadašnjih popularnih distibucija ili pak one koje sam navodio a koje su testirane i namenjene takvim mahinama iako su savremene. Reč je često o ditroima koji imaju od 50 do 200MB

Ako je reč o drugom slučaju onda dolaze u obzir savremene popularnije verzije linuxa sa poznatijim okruženjima. Naravno preporuka bi bila ili lični test ili link ka testu.

Ovako se pogleda neka specifikacija i po njoj recimo cinnamon može da radi (ali ne i da dobro radi) na 512 i to ode u preporuku.

Zato bi ponavljam trebalo pretresti temu i možda izdvojiti do 10 distibucija za zaista tehnički prevaziđene računare (čime se oni vraćaju u život ili im se radni vek produžava na uštrb uobičajenih aplikacija) i izdvojiti do 10 savremenij distribucija koju mogu na računare ali koji nisu gornja klasa ali su i dalje u opticaju.

Ovako je izmešano sve i svašta a često su i komentari bez ikakavog osnova tek toliko da se nešto ispiše

Poslednja izmena:
Eve moje iskustvo sa starijim masinama u koje su ukljucene ako ne i sve verzije koje su do sada navedene...

Drugar jednom doneo 6 dino kompova (fala Bogu svi "razliciti") i kaze sklopi mi jedan za net :)
Sklapanje je trajalo 1h i ispade zver sa Intel 800MHz,192MB SD rama i HDD od 8GB cini mi se...

Dve nedelje sam se zezao sa ligh linux distroima,probao sam oko 30 ako se ne varam,ni sam ne znam sta sam sve radio...
Da skratim pricu,sve je radilo ali ide ono "kako" je radilo...
Popizdim na kraju,skinem XP SP3 i sa nLite poizbacujem svo djubre napolje i dobijem install od ~200mb.. kad sam instalirao ispade oko 450mb...stavio samo potrebne drajvere koje sam jedva nasao i masina vec skoro godinu dana radi bez problema...

pa rekoh da je Pentiuum IV, SCALEO J FUJITSU-SIEMENS, 512mb ram, procesosr AMD 1.8+3200... stavio sam pre par dana Linux Mint 13 xfce radi ko lud. bez greske....

@Duke

Imao sam i slabije masine od tvoje tako da mogu da pricam iz iskustva. Za taj intel od 800mhz je mogao puppy, salix, slitaz, DSL, tiny core, arch i debian bez DE ili neki slican da radi kao podmazan i svaki bi bio duplo manje zahtevan od winxp i imao bi moderniji i zasticeniji softver. Jedino da si imao neki bas specifican hardverski problem ali 30 distroa i da nijedan ne radi kako treba mi je malo smesno. I slazem se sa kritikom (po prvi put cini mi se) malo je nepristojno doci u linux podforum i u temi "Koji linux na stariji PC?" odgovoriti kako je posle 30 distroa winxp+nlite najbolja opcija. Tesko da te ljudi ne shvate kao trola...

Zez,masina je na 500MHz,mada ne menja mnogo...

Ko god je malo duze na forumu zna vec ko je dezurni trol,taj nisam...
Kao sto svi znamo da Kritika zna svima da soli pamet i pise bajkovite postove kao ovaj iznad...
Bem ti i net kad moras romane da pises da te neko slucajno ne shvati pogresno i udara po sirenama zbog toga...

Da se razumemo,volim Linux zbog toga sto jeste,ali kao sto sam rekao,DRUGARU sam sklapao masinu i nije mi se svidelo sto sam morao XP da stavim da bi i on znao da koristi masinu...
Pod "probanjem" smatram slucajeve gde nije ni htela da krene instalacija,npr hteo sam da probam i neke Pepermint verzije...
Puppy,Slitaz,Tiny su fest radili,ali "ograniceno",i sami znate scim ide i kako izgleda i sta je potrebno od korisnika da ga koristi i razume...
Licno mi se Macpup najvise svideo jer je nekako najlepse radio ali dosla drugarska komisija i iz zbunjenog pogleda mi sve bese jasno...
Zato sam bio primoran da posegnem za inace ODLICNIM programom nLite koji je izbacio svo DJUBRE koje inace svaki shugavi Win nosi sa sobom...bolje receno sve je djubre...

Nadam se da sam sada bio jasniji i izvinjavam se ako sam se ucinio trolom,nije mi to bila namera...

Koji distro da stavim da "oživim" komp iz 2005. koji se ne koristi?

AMD Sempron 2400 (1,6 MHz, single core), 1GB DDR1 RAM-a, 120GB SATA I HDD (1,5Gbit/s), mislim neka ATI grafika.

Da se ne vuče, već bude smooth. ,) Hvala!

(Stavio bih i dual-boot, Win i Linux. Ne znam da li WinXP ili da probam Win7.)

Poslednja izmena:
Sto se tice Win7 mozes lagano da stavis na tu masinu, Ultimate verziju koju ces da koristis bez Aero efekata (Basic). Linux Mint Mate 14 mozes na tu masinu lagano, bas sam danas probao i radi super. Moze i XFCE okruzenje da se proba.

Ja imao dilemu sa P4 na 1.8GHz i resim je kupovinom jednog novog modula od 1GB DDR400 memorije. I sve leeeettttttiiiiiiiiii.
Pozdrav.
PS.E*mi, ako koga interesuje.

Usput, koja je razlika da li stavim Mint sa KDE-om ili Kubuntu (kojem je DE - KDE)? ;)

Nazad
Vrh Dno