Šta je novo?

Linux Mint (ubuntu kernel) - na staroj masini

dulsrules

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.08.2007
Poena
499
Instalirao , probao i nije fluidno, koci dosta. kako da na najlaksi nacin promenim graficko okruzenje, da stavim neko koje najmanje resursa trosi ali da zadrzim funkcionalnost Mint-a, dakle da mi svi programi nastave sa radom (multimedia, internet, kodeci).

Ako moze step by step kako to da izvedem na najlaksi nacin. :wave:

Prvo napiši koja je mahina u pitanju pre svega procesor i koliko memorije. Drugo koji si mint stavio?

Masina je Athlon xp 2000+, 512 MB ram-a, hdd 80 GB, gForce mx440 64 MB.
Instalirao sam poslednji linux mint sa gnome grafickim okruzenjem, dvd release.

Masina je Athlon xp 2000+, 512 MB ram-a, hdd 80 GB, gForce mx440 64 MB.
Instalirao sam poslednji linux mint sa gnome grafickim okruzenjem, dvd release.

Na toj mašini i XP "leti". Mislim da ti imaš neki drugi problem, možda hardverske prirode.

Mada, možda ti nedostaje memorije:
System requirements:
x86 processor (Linux Mint 64-bit requires a 64-bit processor. Linux Mint 32-bit works on both 32-bit and 64-bit processors).
512 MB RAM (1GB recommended for a comfortable usage).
5 GB of disk space
Graphics card capable of 800×600 resolution
CD/DVD drive or USB port

Poslednja izmena:
Instaliraj Linux Mint 11 LXDE verziju, osetno brže radi na staroj mašini od main gnome verzije. A isto izgleda, razlika je najveća u mintmenu i file manageru, koji su kod LXDE "lakši"...
Ili ako ti nisu bitniji baš najnoviji Firefox i slične app... Mint 9 XFCE.

U sustini taj racunar koristi sestra za yt i facebook. Hteo sam da napravim da sve radi out of the box i da zauzima manje resursa od xp-a koji je bio na racunaru pre linuxa. Ovaj mint zaista sve radi ok ali je losiji po pitanju performansi od xp-a, a to bih nekako da promenim. Ako ce sa drugim grafickim okruzenjem i cpu zauzece pasti na razuman nivo onda se isplati probati. Trenutno je zauzece sa otvorenim system monitorom preko 40 % dok je masina u leru. Sto je krejzilo najblaze receno. Kapiram da moze biti do Gnome-a ali nisam pametan. Zato sam se vama obratio za savet. Dakle, bitno je da sto vise resursa bude oslobodjeno za flash kojeg ima podosta na fb i yt. I da ne moram da se jebavam sa sitnim podesavanjem nakon instalacije, hocu da sve radi odmah nakon instalacije linuxa. E jos jedno pitanje, sta mislite o Puppy-u ?

Kod puppyja mozda (verovatno ne) i bude trebalo par podesavanja posle instalacije mada ne bi trebalo mnogo vremena da ti oduzme. Uglavnom ako hoces nesto sto "leti" sa 512mb rama, Puppy je tvoj izbor.

Mislim da ako ce puppy da stavi, morace da smanji kolicinu rama za pola :D. Ima jos brdo distribucija koje bi letele na takvoj konfiguraciji. SliTaz(koristi openbox) je nesto najbrze sa grafickim okruzenjem, a po meni posto je to komp za sestru bilo bi lepo da joj stavis neku distribuciju sa Enlightenmentom kao sto je na primer Bodhi linux.
Sto se tice desktop environment-a najbrzi ti je enlightenment, pa zatim ide lxde, xfce, gnome pa na kraju KDE, pored toga ovim redosledom ide i potrosnja resursa, pored ovih postoje i window manageri koji nisu potpuno okruzenje ali ga odlicno zamenjuju i trose mnogo manje resursa.
Ja sam, na primer, podesavao puppy na Duronu pro 1200+ sa 256MB RAM-a i integrisanom sis grafickom da mi rade filmovi skroz tecno, ali nisam uspeo da podesim da mi yt ne secka, mozda mi je cpu previse slab za najnoviji flash. Za starije racunare moze se probati umesto flash-a koristiti Gnash ili swfdec, ali to samo u slucaju da flash ne moze da radi.

Wow ! Sjajni saveti. Probacu danas pa vam javljam rezultate.

Nije puppy lep na oko i nema dobar font renrdering, nisam siguran da dolazi sa svežim verzijama app, da li ima neki update manager, software centar...
Eventualno xubuntu i lubuntu... u stvari lepota tih svih distroa je što ih lako probaš, skini sve pa usb live boot pa vidi koji ti radi najbrže i kod kog ti radi većina out of the box (mp3, avi, mkv, flash plugin, facebook...), pa onda odaberi.
Dodatno, ako želiš da vidiš day-by-day behaviour, napravi persistant flash, pa promeni pozadinu, uradi neki update, pa restartuj i tako danima, čisto da vidiš da li ti leži. U stvari ovo poslednje i nije baš naivno, ako nisi spreman malo truda da uložiš bolje preskoči, da generalno ne izgubiš volju :)

Ne verujem da mu svezina programa vredi nesto jer kao sto je naveo to mu sestra koristi za multimediu i surf, tako da nece imati problema. S druge strane ako mu bas treba minimal distro + oob rad + automatski update svih programa nezaobilazan izbor je ArchBang.

Dolazi sa svim sto mu treba predinstaliram tako da moze samo da vozi, nema nikakav desktop enviroment samo openbox menadzer prozora sto znaci oko 130mb rama zauzetih u idle. Mogu ti poslati i tintrc ako hoces da ti panel izgleda lepo (jer je to sestrama bitno jelte? :D) i to je sve od podesavanja sto ti treba. Jedina malo komplikovanija stvar je instalacija ali na njihovom sajtu imas lepo objasnjeno sta i kako.

Da dodam da je live distro pa ce ti cim ga pokrenes doci na desktop da vidis kako to sve izgleda.

ArchBang je za moj ukus prevelika distribucija :). Ja uglavnom isprobavam mini distribucije i to na nekim starim racunarima(PII i PIII) sa vrlo malim HDD-ovima. Od znaimljivijih bi pomenuo TinyMe koji je nazalost prestao dalje da se razvija, a bio mi je simpatican, Slax koji je veoma fensi a mali, AntiX nisam isprobao, a i nekako velik mi je iso, a jos i trazi 2.2GB mesta, a ja ih smestam na diskove ispod 2GB. SliTaz mi je favorit i njega cu da probam na nekom bas starom kompu, cisto da vidim zasto kazu da je najbrzi. Cilj mi je da sredim neki stari komp koji ne vredi ceo ni 10 eura i od njega napravim solidan multimedijalni centar i mogucnost surfovanja. Za multimediacentar je zanimljiva distribucija geexbox, koja je u stvari xbmc.

Sto se tice svezine programa na puppu-ju, sad je izasao 5.3 tako da nije problem za programe uglavnom su nove verzije, a nije problem ni instalirati bilo sta. Jednostavan mu je app manager i sve se lako odradi. Inace puppy ima dosta derivata, pa bi mozda bilo interesantno i to probati, na primer MacPup podrzava ubuntu pakete i ima e17(Enlightenment) desktop environment, fantastican izgled, minimalizam i odlicna podrska novih aplikacija. Trebalo bi ga probati, ja sad skidam iso i probacu ga u virtuelnoj masini.

Archbang ima manje od 450mb sa svim instaliranim programima, tesko da je to veliko. A i njegova masina nije toliko matora da mora da se ogranici na mikro-distroe.

Offtopic: bas me interesuje kako izgledaju svi ti mali distroi posto nisam imao priliku da probam a cesto me ljudi pitaju sta bih mogao da im ubacim u arhaicne masine. Sta mislis da odradis neki review ili test 5-6 tih distroa sa puppy-jem kao reperom? Znam da nemas nista od toga ali eto, u duhu open source zajednice :)

Poslednja izmena:
Dakle, ako sam se snasao sa Mintom, snacicu se i sa Puppy-em ? Jel ima sve out of the box ? Flash, kodeke ?

Baci pogled na ovaj topic:

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?254525-OS-za-surf-i-muziku-na-slabom-racunaru/page2

Inače možeš da biraš ili ovi mali lagani distroi ili starije verzije linuxa čak i Minta ili pak najnovija sa nekim lakim grafičkim okruženjem.

Po meni najbolje je da biraš između 1 i 3 a ako želiš da mašina baš leti onda je definitivno izbor 1

Sve informacije o kučencetu

Mnogi ga hvale i najčešće pobeđuje na izborima za najbolje rešenje za starije mahine. ALi obavezno pogledaj i varijante antiX, SliTaz, Unity Linux, Crunchbang

Fini linkovi. Sinoc sam pregazio Mint (Ubuntu) sa Debian verzijom Minta sa xfce okruzenjem. Instalacija je trajala punih 5 sati (cudno). Ali na kraju radi brze od prethodne verzije. Probacemo ovako par dana pa ako ne zadovolji probacemo i Puppy. Hvala svima na sjajnim predlozima.

Volim Debian ali ta varijanta sa Mintom se pokazala kao potpuni promašaj. Svaku update vodi do rasturanja sistema tj neke greške a onda sedi pa popravljaj. Varijanta sa xfce okruzenjem je doživela buru negativnih kritika po inostranim forumima i revijama (ali tu verziju sa xfce nisam lično probao)

Tacno. I ja sam nakon update-a dobio neke greske. Ali bar radi bolje nego prethodni Mint koji je bio na racunaru. Probacemo ga par dana pa cemo da vidimo sta i kako.

Zbog samog okruženja sigurno je da radi bolje. Probaj i neku od skroz laganih (preporučenih) distribucija i sistem će tad da leti

Ja koristim lubuntu na lapu sa 256mb rama i radi jako lepo.
Doduse, morao sam da instaliram preko minimal installa.

A reci mi jel sa najnovijim Puppy-em sve radi oit of the box ? Jel ima sve sto je potrebno za surf i gledanje filmova ?

Ja imam neku staru masinu isto, neki AMD procesor na 700MHz, Asus ploca, 384MB SD rama i nVidia graficka MX440 na 64MB i Maxtor HDD od 10Gb, sta bih mogao tu da poteram a da moze lako da se podesi mt:s 3G net?

Koji da odabereš odluči sam a preporuke možeš naći na prethodnoj strani kao i linkovima koji su na njoj dati.

Što se tiče lelekom modema na njihovoj strani stoji da radi pod Windows i Mac OS pa je najbolje da se obratiš njihovoj podršci za konkretnu informaciju što se tiče linuxa.

A ako si spreman da eksperimentišeš i rizikuješ da slučajno neproradi onda je rešenje:

http://www.sakis3g.org/

http://wiki.sakis3g.org/wiki/index.php?title=Sakis3G_script

Terao sam ja ovaj modem na laptopu u Mintu i Ubuntu oob. Nista, pokusacu da poteram neku mini distribuciju sa XFCE-om, pa se javljam sa utiscima.

Po defaultu ti sigurno neće raditi ali sa primenom ove skripte velika je verovatnoća da nećeš imati problema

Koji od linuxa na bazi ubuntua ili slicno mogu da se instaliraju na usb disk i da se tako koriste sa svakom sacuvanom sesijom koriscenja kao da je instaliran na hdd( ne samo u varijanti probanja) ?
Ako ima neki koristan link pa bacite ovde.

Poslednja izmena:
Pa mogu skoro svi od novijih. Ali i tu imaš 2 kombinacije:

1. Prva je da napraviš persistant flash, pa kad bootuješ sa live usb-a odabereš live persistant mode, onda se promene čuvaju na samom sticku, u persistant delu. Tu odaberi za početak 512mb, da ne bi čekao mnogo dugo dok se napravi casper-rw. Ovaj će ti usb raditi gde god da ga odneseš i radi malo brže nego druga opcija i za sam usb je dugotrajnija opcija, nema toliko read write obraćanja. Casper-rw fajl može kasnije da se povećava, pravi backup i sl.

2. Druga je čista perverzija - da pokreneš live instalaciju sa live cda ili usba, a onda ubaciš drugi usb i instaliraš linux direktno na usb stick tj, odabereš da mu mount point bude "/" na sticku.Ono što sam ja uradio jeste da sam od 8gb flasha napravio 2 particije, prva fat32, vidljiva svima. Druga ext4, gde sam instalirao Mint 11. Grub u mbr samog flasha. Kada bootujem sa flasha, Mint mountuje odmah prvu particiju i spremna je za rad + tu su mi neki standrni fajlovi. Kada neko drugi sa windowsom ubaci flash vidi samo prvu fat32 particiju, može i da formatira, mint ostaje netaknut. ;)

Naravno, druga je nešto teža za realizaciju i najbolje je otkačiti hdd u trenutku kada se odabiraju particije i mbr lokacija za grub loader, da se ne bi pogrešilo...:zgran:

Pokusacu veceras da napravim nesto :d, javicu ako krene po zlu ;)

hvala na detaljnom odgovoru i linku

Nazad
Vrh Dno