Šta je novo?

Linux Mint 16 Petra

Jes bre, lepo pise na tasteru za one koji vide :)
Ja u syslog-u nisam nista nasao.
Sto se tice cepanja slike, probaj ovo:
1) Open Terminal
2) Issue the following command:
gksu gedit /etc/environment
3) Add to end of file:

CLUTTER_PAINT=disable-clipped-redraws:disable-culling
CLUTTER_VBLANK=True

4) Reboot
Ovaj smajli ulice pa ti uradi quote da uzmes code kako treba.

Kod mene ovo radi, to jes resava cepanje slike.
Pa napravi Swap ;)
Sad cu da probam Ubuntu 13.10, ne predajem se lako :D

Poslednja izmena:
Пробаћу да инсталирам драјвере и да додам то, али прво слику система да направим, ништа круцијално не радим без тога.
На лаптопу имам једну мању партицију сам за експериментисање, али овде немам места, а не желим да било шта крене наопако.
За swap немам места, јер бих морао да репартиционишем диск; немам времена за *******цију.

U, to je bas lose, taj CPU i grafika su bas ok, ne mogu da verujem. Koje drajvere koristis za 7850? Kazu da Open Source drajveri bolje rade od Catalyst-a pa probaj. Kako ti se inace ponasa masina sa AMD CPU + AMD GPU? Uzeo bi 7770 pa me interesuje. Mada kako je pocelo necu jos mnogo da se mucim i gubim vreme, Win7 i cao a oni neka namestaju Linux do besvesti. Razumem ja da je tesko pomiriti sav taj hardver na PC-u, ali ipak totalno blokiranje sistema je neoprostivo, to se na Windowsu desava samo ako je neki hardverski problem (90%) i mozda softverski ili drajveri (10%).
Ima li jos neko iskustva, sta jos da probam sem reinstalacije?
ma smorio sam se... inače sve radi perfekt! baš sam zadovoljan sistemom. ali od 97 igara koje imam ua steam-u, 19 je za linux, da ne mogu da igram ni tih 19, e nećeš ga majci... čekamo steamos, pa da se nešto promeni po tom pitanju...

I meni je cudno da mi nikad u igri nekoj nije zakucao nego ovako u sistemu, dok gledam video ili surfujem.
Probao sam Ubuntu zadnji x64 i radi dosta sporije od Minta, Skype i Dropbox se ne pokrecu uopste i to je za mene kraj. Inace oba rade ok na Mintu ali mi se on zakucava.
Da li koristite Cinnamon ili Mate? Dal da probam sutra Mate ili da ee okanem corava posla i stavim Win lepo ko covek?
Cekam Mint 17...
Eh da, uradio sam test memorije i sve je ok, ne verujem da je hardverski.

Ako hoces Ubuntu, onda ili Xubuntu ili Ubuntu Gnome. Kubuntu je vec polu-upotrebljiv, a Unity je katastrofa.
Kod mene Mint radi vec 5-6 dana, bez ikakvih problema. Live je zabadao ali nakon instalacije sve ok

Kazu mi na Mint blogu da je mozda problem do SSD-a, mada je ok radio u laptopu 2 meseca na LM 15. Da li jos neko koristi SSD?

serious sam3 je neigriv na fx6300 + 7850 :/

Problem je do sam-a... mislim da sam se upgrade-ovao na neku betu na steamu i onda je ok proradilo (tj pristojno i dalje losije nego na win-u).
dosadio mi posle 2 dana :)

Hvala, probacu i to i rekose mi da instaliram zadnji stable kernel, valjda ce pomoci :)

Pozdrav!

Imao bih pitanjce u vezi drajvera za bezicni internet. Nece kartica da mi radi ni u jednom Ubuntu derivatu. Dok recimo u CrancBang radi odmah.
Posto sa pocetnik u Linux-u dali bi mi neko mogao pomoci u vezi ovoga? Evo sta dobijem:

driver.png

Hvala

Pa stavi ovo gore bcmwl-kernel-source, trebalo bi da radi, ako ne onda pojuri drajver rucno, pise gore koja je, Broadcom 1390.

Probao sam ves, neradi. a kako to "rucno"? da pojurim? Kao sto rekoh, pocetnik sam...

Na vise mesta su pisali da se radi sa ovom komandom, napravi backup za svaki slucaj (nikad se ne zna), otvori terminal i kucaj:
sudo apt-get update
sudo apt-get install firmware-b43-installer
sudo apt-get remove bcmwl-kernel-source
Nisu rekli da li treba restart ali ti uradi za svaki slucaj pa javi.

Uradio sam update kernel-a na 3.12.4 koji je izasao danas bas:
http://ubuntuhandbook.org/index.php/2013/12/kernel-3-12-4-install-upgrade-ubuntu-linux/
Sve proslo kako treba i odradio sam savete za SSD optimizaciju: http://www.youtube.com/watch?v=IA47VhWljsY
Komp je radio od 17h kada sam dosao do sad bez i jednog zakucavanja :)
Videcemo kako ce biti nakon par dana pa javljam. Inace Skype mi stalno brljavi zvuk na 32bit a na 64 ne moze ni da se pokrene. #srani M$!
Izasao je i Viber za Linux ali na sajtu stoji samo 64bit verzija, da li radi i na 32bit? Nisam stigao da probam.

Zahvaljujem! Proradilo je posle restarta, Samo sto sam pre toga morao da ponovo instaliram Mint posto mi je iz nepoznatog razloga internet preko zice prestao da radi..

Inace Mint je dosad najjednostavniji Linix koji sam probao (Ubuntu i derivati, crunchbang itd..)

Zahvaljujem! Proradilo je posle restarta, Samo sto sam pre toga morao da ponovo instaliram Mint posto mi je iz nepoznatog razloga internet preko zice prestao da radi..

Inace Mint je dosad najjednostavniji Linix koji sam probao (Ubuntu i derivati, crunchbang itd..)

Nema na cemu, drago mi je da je uspelo ;) A ovo se slazem za Mint, najjednostavniji Linux koji postoji i uz to jos i lep vizuelno a i funkcionalan.

Sto se tice Skype-a, na 32 bitnoj verziji radi ali brljavi zvuk, evo i fix-a za to:
Add skype icon to desktop (You can add icons to desktop by going to the menu, rightclick on skype then click on add to desktop ) , rightclick on it and go to "Properties" then replace
Kod:
skype U%

WITH
Kod:
env PULSE_LATENCY_MSEC=30 skype

Kod mene vise ne brljavi zvuk sa ovim pa probajte kod vas.

Evo ispravke i za Skype na 64 bita, u Terminalu:
Kod:
sudo dpkg –add-architecture i386
sudo apt-get install ia32-libs
sudo apt-get update

Onda instalirajte Skype.

Ubacio sam AMD HD7770 i uspeo da instaliram Catalyst 13.11 Beta a radi i FGLRX drajver iz samog Mint-a. Imam dva problema, prvi je sto Totem ne radi dobro, nesto brljavi i u Fullscreenu nemam kontrole vidljive. Koristim VLC pa me briga ;)
Drugi je nestanak ikona pored Menu tastera (zeleno LM) i nestaje mi zastava za izabrani Keyboard Layout. Kada iskljucim zastavu onda se vidi "en" sto opet nije strasno. Ovako ok rade igre, probao sam Dota 2, Bastion, Trine 2 i Super Frog HD, sve rade super.
ShadowGun DeadZone mi jedino zeza, nece da ode u Fullscreen, samo prozor pa ako neko zna neku opciju koju bih mogao da probam nek podeli sa nama. Naravno igram ga kroz Wine.

Ако је у питању Cinnamon, мени је брљавио од самог почетка а тако се понаша и на Петри. Понека икона у треју се преполови, у неком прозору по случајном избору поједина слова се приказују делимично, ако рецимо слово е нема горњу трећину, онда сва слова е у том и осталим прозорима немају тај део. После се оправи а неко друго слово забрља. Зато ми он служи само да повремено погледам и проверим, није ми удобан за рад. Јесте да је у питању стара графичка (Ati х1600) али она на другим окружењима и оперативним системима не греши. Имам једну нову Ati HD6450 али је она благи ужас за линухе и стоји ми спакована, ко зна да ли ћу да је користим.

А коментар да је Кубунту полуупотребљив ... користим га скоро две године и не бих га мењао за десет гномета. Минт КДЕ је нестабилан, има бубице као и сваки недовршен дериват али Кубунту не греши.

Jeste Cinnamon ali meni brljavi samo sa proprietary drajverima, sa obicnim Open Source radi ok. Morace da peglaju malo mada mislim da vise AMD treba da "pegla" ;)

Izasao je Catalyst 13.12 pa cu danas da probam i sa njim da vidim da li radi ista bolje. Trenutno sam na Win-u i imam problem sa Sound opcijom iz Control Panel-a, otvara se posle minut-dva i sa ovim zadnjim 13.12 drajverom. Uzas.

Meni je isto pravio problem skype. Mislim da Mint koji ima reputaciju da sve radi OTB ne bi trebao sebi ovo da dopusti.

Pa generalno je tu kriv i MS koji pravi Skype i nije ga updateovao ko zna koliko ;)

Мени се чини да Минт уопште није толико ОТБ колико га бије глас. Ајде што касне за Убунту издањима (тек пре пар дана се појавио нови КДЕ Минт а Кубунту не да је изашао пре два месеца него је ту и Алфа следеће верзије), него избацују верзије које не прођу тест до краја. Како год, није ми се скоро десило да Минт по инсталацији не брља, не избацује неке чудне поруке и не морам да се мучим око њега. Тих неколико програма који су додати се одраде на другим линухима за пола сата а Цимет је прича за себе ... поменуо сам то неку поруку раније. Минт ми све више личи на неки XP Black или сличан који има мало шминке и шансу да не ради код трећине корисника.

Да се надовежем, Цимет брљави ко луд са Catalyst драјверима. Плус симтоматични су савети аутор дистрибуције, изађе нови дистро а он саветује ако не морате не прелазите на нови дистро. Колико видим логин екран са ХТМЛ форматом нешто му у овој верзији зеза а и има само две теме.

Probao sam 13.12 i Cinnamon nije mogao ni da se podigne. Blagi uzas za Cinnamon okruzenje, ne znam kako je na Mate ili XFCE ali mogu da se kladim da je isto.

Meni na 16-ici sad nema random zapucavanja. Koristim live okruzenje i cinnamon.

Preview.png

Ево лудорије сплаш сличица је Минт 15 а све остале су Минт 16 на том директоријуму и то не ради. Плус Минт нема по дифолту упграде на нову верзију, значи кад изађе нова верзијa следи инстал.
Може упграде али је ризичан.

Poslednja izmena od urednika:
Да ли постоји неки програм са којим се прави овај сплаш скрин? Покушао сам цело вече да пронађем али чорак, хтео сам да исправим да стоји слика Минт 16. *** нешто да се промени треба да тражим сатима и опет не нађем :mad:

Vrh Dno