Šta je novo?

Linux Mint 16 Petra

Loše tražiš. Na Ubuntu-u se splash teme nalaze u "/usr/share/kde4/apps/ksplash/Themes". Tu ima po jedan direktorijum za svaku instaliranu temu a unutar njih po jedan direktorijum za svaku rezoluciju. Tu ćeš naći slike "background.png" koje treba da zameniš ili iskopiraš postojeću temu (obično se zove "Default"), preimenuješ i zameniš slike.

Loše tražiš. Na Ubuntu-u se splash teme nalaze u "/usr/share/kde4/apps/ksplash/Themes". Tu ima po jedan direktorijum za svaku instaliranu temu a unutar njih po jedan direktorijum za svaku rezoluciju. Tu ćeš naći slike "background.png" koje treba da zameniš ili iskopiraš postojeću temu (obično se zove "Default"), preimenuješ i zameniš slike.
Izgleda da nisi nista razumeo. Nasao sam ja taj dir, nadjem ja sve, nadjem temu. Ponovo, na tom diru nalaze nalaze se dirovi sa razlicitim rezolucijama te teme "background.png" teme su ispravne i pise Mint 16, na glavnom diru te teme je slika na kojoj pise Mint 15 i neki conf fajl. Kad se ucita ta tema ona ne radi a skinuta je redovnim putem kroz synaptic. "background.png" je samo slika pozadine u ovom slucaju Mint 16 i pogresna slika prevju Mint 15. Splash tema nije samo bacground slika nego i animacija preko te slike konkretno za KDE. Iz tog razloga trazio sam program sa kojim bi mogao da napravim-popravim splash temu. Sto se tice operacije koju predlazes pokusao sam to jos pre tvog saveta ali ne radi.

Poslednja izmena od urednika:
Nasao sam u cemu je problem, tema je neispravna (mintkde tema), nije dovoljna samo slika nego i ikone koje se nalaze u drugoj animiranoj slici i tekst fajl sa kordinatama. To fali u fajlu a u default temi to je dato samo za dve rezolucije i igrom slucaja bas ta dva dira nisam zagledao. Prebacio sam te fajlove iz default teme u mintkde temu i sad radi...

Poslednja izmena od urednika:
Ништа необично, пратим их када тестирају неку верзију и често пусте иако неки тестови нису одрађени или чак нису ни прошли. Јесте небитно то што си приметио али и показује неозбиљност аутора. Зато сам одавно избацио Минт као озбиљну дистрибуцију, инсталирам га само да видим шта су ново убацили и не користим га.

Zakucavanje i nezakucavanje: 2GB - 6GB RAMa

Na netbook Acer Aspire One sa 2GB RAMa sam ubacio Mint 15 Cinnemon. U pocetku sve bilo lepo, ali je kasnije pocelo sporadicno zakucavanje. Posle nekoliko trenutaka se povrati. Ali razbija, kako nasumicno se desava i kako se nekad desi kad se nista ne radi (rasterecen komp). U jednom trenutku sam ubacio jos 4GB RAMa (sada ukupno 6GB) i od tada je prestalo zakucavanje. Da li ova verzija ima problem sa oslobadjanjem memorije / memorijom ili nesto slicno, kad mi se stalno zakucavao sa 2GB RAMa?

Pozdrav.

Da bi se izbegli problemi najbolje je koristiti LTS verzije (kod Minta je to v13), sve ovo izmedju su test verzije i niko ne garantuje da ce raditi kako treba. To je isto kao da koristite neku beta verziju Win-a, mozda radi bez problema, mozda ne radi uopste.

Na netbook Acer Aspire One sa 2GB RAMa sam ubacio Mint 15 Cinnemon. U pocetku sve bilo lepo, ali je kasnije pocelo sporadicno zakucavanje. Posle nekoliko trenutaka se povrati. Ali razbija, kako nasumicno se desava i kako se nekad desi kad se nista ne radi (rasterecen komp). U jednom trenutku sam ubacio jos 4GB RAMa (sada ukupno 6GB) i od tada je prestalo zakucavanje. Da li ova verzija ima problem sa oslobadjanjem memorije / memorijom ili nesto slicno, kad mi se stalno zakucavao sa 2GB RAMa?

Pozdrav.
Meni se desavalo i sa 4GB ram-a a na novijem Intel Haswell procesoru. Probao vise varijanti, nov sistem ali je opet bilo isto. Ono sto je resilo problem je update kernel-a na zadnju verziju. Uradi backup pa probaj:
http://ubuntuhandbook.org/index.php/2013/12/install-kernel-3-12-6-ubuntu-linux-mint/
Nije tesko da se odradi ali samo ukloni bilo koje drajvere ako koristis.

Poslednja izmena:
Installation of ExFat process, open Terminal and enter commands:

sudo add-apt-repository ppa:relan/exfat
sudo apt-get update
sudo apt-get install fuse fuse-exfat exfat-utils

Odradim ovo kao i uvek sto radim kad hocu da bocnem moj sekundarni flash koji je exFAT file system, kad ono izbaci mi ovo obavestenje:

fuse is already the newest version.
exfat-utils is already the newest version.
Some packages could not be installed. This may mean that you have
requested an impossible situation or if you are using the unstable
distribution that some required packages have not yet been created
or been moved out of Incoming.
The following information may help to resolve the situation:

The following packages have unmet dependencies:
fuse-exfat : Depends: fuse-utils (>= 2.7) but it is not installable
E: Unable to correct problems, you have held broken packages

Sta da radim da proradi exFAT file system ?

Pitanje, sta je exFAT file system i zasto se koristi na flash-u? Posto ja koristim NTFS i to radi.

Stvarno ne znas ?

Jok, nikad mi nije trebalo pa zato i pitam. Vidim na Wiki sta pise i da se koristi iz vremena XP-a. Zasta konkretno koristis taj flash?

Za video materijal uglavnom.

Pa koje su prednosti u odnosu na NTFS na primer?

Instalirao sam Linux Mint 16 preko Mint 14 sa USB-a, a imam dual boot Windows 7, i nakon instalacije neće da mi pokrene grub meni. Šta da radim?

Rešen problem. Ulogovao sam se u Linux Mint preko liveUSB-a i preko par komandi otkucanih u terminalu, koje sam našao na tutorialu na internetu, rešio problem.

Uvek je bolje raditi clean install nego upgrade, bolje ce raditi nov sistem.

exFAT ti je pravljen bas za flash memorije. Ukratko, produzava radni vek memorije zbog nacina na koji slaze nule i jedinice.

Trebala bi mi mala pomoć, instalirao sam Linux Mint 16, medjutim u Firefoxu nemam Flash player. Kako najlakše da ga instaliram?

Synaptics pa search pa flash kucaj... videces u rezultatima vec...

Hvala, uspeo sam. Bilo je tamo 5-6 stavki, nisam znao koja je konkretno potrebna pa sam cekirao sve. Uglavnom radi. Nego taj synaptics, ukratko ako moze sta je njegova uloga?

Пакет менаџер, имаш на једном месту све што се нуди у ризницама па одатле инсталираш програме из понуде или деинсталираш оне већ инсталиране. Као што би рецимо урадио са sudo apt-get install неки програм, можеш и да отвориш Synaptic, пронађеш тај програм и кликнеш на инсталацију. То му је основна намена. Већина дебиан линуха и клонова га има, свеједно да ли одмах у старту или га додаш. Мени је после инсталације неког таквог линуха једна од првих команди (ако није већ присутан) sudo apt-get install synaptic.

Ok hvala, kao klinac sam se zezao sa linuxom i desetak godina nisam nista isprobavao. Sad svaki drugi vikend po jednu distribuciju probam pa se jos uhodavam sa osnovim stvarima.

Ја сам слично радио али сам ипак пре 3-4 године тако кренуо и успео да се прилагодим. Мислим да је и линух тек пре ~4 године баш баш сређен и постао је реалан десктоп ОС и сада скоро све ради без грешке мада је сваки дан све бољи. :)

Neće biti baš tako kao što navodiš. Banalni problemi koji nepostoje na jednoj verziji javlaju se na drugoj (koji tačno dovoljno je najčešće da pročitaš na početnoj strani distribucije šta nefunkcioniše). Na određenoj distribuciji nešto neradi na drugoj radi i obrnuto. AKo s ekoristi na laptopovima temperatura je 10 stepeni i više nego na windowsu itd.
Ali da ne idemo u preveliki off

Који банални проблеми? Ја сам иначе у старту прихватио да неки програми са Пенџера неће да раде па или користим алт варијанте или евентуално идем преко емулације. Пошто сам ипак одрастао, игре ме не занимају па ни тај део није проблематичан. Оно што сам поменуо се односило на немогућност нечег озбиљног на шта сам навикао или бар зато што је прекомпликовано за почетника а после је већина сређена и линух ми је сасвим употребљив.

До скоро сам користио Кубунту, сада сам у фази пробања Мањара ... нисам нашао нешто о баналним проблемима који се јављају, дај неку информацију да погледам, можда сам их само случајно избегао.

Мој избор се и заснивао на томе да ли нешто што хоћу да користим ради или не и онда ми није битно да ли на некој дистрибуцији не ради, изабрао сам једну варијанту, сада испробавам другу и мени је сасвим ОК. Мањаро је први линух на коме сам покренуо све што сам користио ових неколико година и одмах је добио шансу.

Иначе не постоји савршен ОС, ако једном направе такав, онда ће да закључају радњу, напишу ... ево вам савршен оперативни систем, ми немамо више шта да ту додамо ... али тога нема. Довољно је да се погледају теме о Пенџерима ... а мени је сасвим довољно то што не размишљам да пукнем кинту за ОС и не морам да размишљам о заштити или евентуалном заобилажењу проблема.

Што се температуре тиче, немам лаптоп али на овом десктопу ми се чини да је на линуху бар 5-10 степени мање на процесору, тако показују сензори а то и чујем према броју обртаја вентилатора.

Нисам гледао, ако има нека про ет контра тема, можемо тамо да наставимо.

Koliko rama vam u startu zauzme mint 16 cinamon? Meni na laptopu oko 700-800mb. Jos kad insfaliram chrome ukljucim par tabova ode i na 900-1gb.

Na kompu na kom se vrti doticni uzme 280-290MB u startu. A Chrome uzme 250+ MB u startu (prazan new tab), to je normalno

i ja koristim na toj verziji, mislio sam kakva su podešavanja na novoj ako je neko probao

Podešavanje vremena Mint uradi tako (možda je samo kod mene) da mi konstantno menja vreme u BIOS-u. "Drago" mi je što misli da može da petlja po biosu ali stvarno je iritirajuće da moram stalno da dodajem dva sata da bi vreme u Windows-u bilo ok. Takođe prelaskom na Mint 16 (isti problem imam i na novom Ubuntu 14.04) sa Ubunta 12.04 je da GRUB ne vidi Windows-ovu particiju (hard disk). U disk menadžeru je vidi kao što vidi i hard disk i fajlove ali GRUB nema pojma da mi ponudi butovanje windows-a. Ako može mala pomoć.

P.S. Probao sam sa izmenama grub fajlova po nekim uputstvima na netu ali bez promene.

Poslednja izmena:
Vrh Dno