Šta je novo?

Linux Mint 16 Petra

ext4 за /, swap није обавезан, ако имаш доста меморије. ГРУБ се не појављује док не инсталираш систем.

pa instalirao sam sistem i nema grub-a kad upalim komp. posle sam koristio onaj boot repair i sad mogu da butujem mint, ali ne mogu windows. držim win zbog par programa i igara, ali izgleda mi da će da leti skroz sad. imam samo 4gb rama, tako da ću da stavim swap particiju

Starije verzije, od 8 do 10, sam instalirao tako što sam na kraju diska pravio ''free'', neparticionisan prostor, upućivao instalaciju na taj prostor na disku i Mint se lepo poslagao tamo, kreirajući sve što mu treba. Koliko sam pročitao, i ova nova verzija bi mogla da se tako instalira.

PS: tako sam imao dual boot

Poslednja izmena:
interesantno. hvala na savetu, probaću tako... neću uopšte da pravim particije, samo ću da uputim instalaciju na prazan prostor.

Ja koristim prvo 2GB za Swap particiju, onda EXT4 sa / kao root za sistem i jednu vecu u NTFS za podatke. Mislim da ti Swap treba za uspesnu hibernaciju ako planiras da koristis.

meh. nikako da mi proradi grub. smorio sam se i skroz obrisao windows. teraću ga u virtuelnoj mašini ako mi bude baš trebao office. instalirao sam samo mint i sad ga podešavam. cinamon je po meni bolji. dolazi gparted na live usb-u sa cinamonom inače, proverio sam. uz mate verziju ga iz nekog razloga nema.

fin je ovaj 16, brzo lepo...

Ja imam mint 13 na računaru sa integrisanom zvučnom karticom.
Na drugom kompu imam xonar dx zvučnu karticu.
Mene interesuju Vaša iskustva za zvučnim karticama na ovom distrou, kako se podešavaju , da li je moguće.
Ja sam našao neki spisak podržanog hardvera i tu je oznaka nešto u smislu radi ali sa nekim manjim bagovima.

Da li je moguć hifi u linuxu uopšte ?

meh. nikako da mi proradi grub. smorio sam se i skroz obrisao windows. teraću ga u virtuelnoj mašini ako mi bude baš trebao office. instalirao sam samo mint i sad ga podešavam. cinamon je po meni bolji. dolazi gparted na live usb-u sa cinamonom inače, proverio sam. uz mate verziju ga iz nekog razloga nema.

fin je ovaj 16, brzo lepo...
Office mozes da guras i kroz Wine, mislim da 2007 radi skroz ok. Probaj i Kingsoft Office ako ti Libreoffice ne odgovara, mislim da je odlicna kopija MS Office-a (postoji i za Win).
Sto se tice zvuka, mislim da u podesavanjima zvucne kartice nema nista ni za 5.1 zvuk ali bi trebalo da radi kroz VLC na primer, ne znam da li je neko probao mozda?

I da, vi koji ste na 15 i 16 javite iskustva da li ste imali zakucavanja u radu i kako se desava. Meni danas ceo dan bio ukljucen komp, surf, nesto skidao u Steam-u, igrao malo Shadowgun: DeadZone i Trine 2 i sve ok za sad. Ne mogu da mu uhvatim sta izaziva freeze i ne znam sta da trazim u syslog da to otkrijem :/

Poslednja izmena:
ma meni odgovara libre office, ali mi ne odgovara kad mi mamlazi pošalju .docx fajl i ja kad ga otvorim on kod mene bude retardiran. zato moram da imam ms office. sumnjam da bi kingsoft office prikazivao fajlove skroz ok. office 2007 kroz wine ako radi onda je to super kul.

ja u podešavanjima za zvuk imam da uključim 7.1 i imam lepša podešavanja nego u windowsu. na primer, kad puštam fajlove koji nemaju surround rade mi svi zvučnici dok u windowsu su mi radili samo prednji i sub.

@ ed_hunter
Pa probaj King, mozda radi bolje, ko zna. Ili neka snimaju u .doc, nije to toliko tesko valjda ;)
http://wps-community.org/download.html

A za zvuk si u pravu, imam i ja ali su zasivljeni zato sto nisu povezani izlazi verovatno.
Sto se tice Win-a i 5.1 zvuka tamo gde ga nema, treba da koristis "Direct Sound" a ne "Wave Out" i imaces zvuk na svim zvucnicima.

hvala za info, namestio sam bio zvuk na svim zvučnicima, ali nisam mogao da podesim da mi zadnji budu jači od prednjih pošto su mi prednji bliži. sad u mintu imam tu opciju odmah na dva klika ispred nosa mi je.

edit: minitube crashuje ko lud. ima neko ideju šta da radim?

Poslednja izmena:
Nisam koristio Minitube ali je u SM sad 2.0.1 verzija a na sajtu je 2.1 pa probaj da uradis update:
http://flavio.tordini.org/minitube
Takve stvari treba ocekivati kada se ide na novu verziju kernela predpostavljam :S:

ma znam da je verzija na sajtu 2.1 ali isto tako tamo piše da treba instalirati ono što ti je ponuđeno u repo-u za tvoj distro. krešovao mi je jednom, ali se posle opasuljio, sad radi lepo

Ma to upozorenje ja ne slusam uopste, Wine je na primer mator i ne radi mi Deadzone kako treba a sa novim radi extra.

Skype ima neki ozbiljan problem sa 16 verzijom, meni zvuk ume da brljavi pa ludi nacisto.

ja ionako ne pričam na kompu. ali mi je smešno što mi se cursor pretvori u onaj crni svaki put kad pređem preko skype prozora

Ma ni ja, ponekad zena, za to ima Nexus 7 i iPhone ;) Evo sad sam probao kod mene je kursor beo kao i u sistemu, bas cudno, koju verziju Skype-a koristis, iz SM?

da, skype je iz software managera instaliran. cinamon desktop je u pitanju. otkud znam koji mu je... baš ništa nisam dirao, samo sam instalirao i pokrenuo.

Evo upravo kompletan freeze, nijedna kombinacija tastera ne reaguje. Po meni vrlo lose i neozbiljno, desavalo mi se i na 15 ali ocigledno nista nije reseno. Po internetu vidim da se desava i na Ubuntu 12.04LTS pa na ovamo, znaci da ni LM 13LTS nije imun na ovo. Sa ovakvim stanjem, sve manje imam volje da se bakcem jer na Win-u nikada se ovako nesto ne desava osim ako nije nesto hardverski.
U trenutku zakucavanja sam radio sa Nemo file manager-om, kopirao fajlove sa fioke na SSD i pustao video.
U temi Mate nisam video da se neko zalio na freeze pa cu verovatno da predjem na njega. Bas steta jer mi je Cinnamon najbolje okruzenje, po meni naravno.

cinamon jeste lepši od mate-a po meni isto. ja nisam imao ni jedan freeze pu pu. videćemo kako će biti. upravo skidam serious sam 3 da vidim kako će da ide... fino mi je ovde skroz. jel tebi smrzava mint koji je instaliran na tom kompu ili na nekom drugom?

Instaliran je na laptopu pa prebacen SSD u desktop i to moze da pravi problem naravno ali mi je tako radio i u laptopu i sa 15 i 16 isto. Cak mi se zakucao odmah u Live rezimu 16 pre instalacije na laptopu. Na oba je integrisana Intel grafika koja radi najbolje u Linuxu inace. Dosta je nestabilan, sto je sramota za Linux jer bi on trebalo da bude stabilniji od Windows-a.
Sad cu da probam cist install i to mu je zadnje, ako bude zakucavao, odo ja na Win.

Poslednja izmena:
U, to je bas lose, taj CPU i grafika su bas ok, ne mogu da verujem. Koje drajvere koristis za 7850? Kazu da Open Source drajveri bolje rade od Catalyst-a pa probaj. Kako ti se inace ponasa masina sa AMD CPU + AMD GPU? Uzeo bi 7770 pa me interesuje. Mada kako je pocelo necu jos mnogo da se mucim i gubim vreme, Win7 i cao a oni neka namestaju Linux do besvesti. Razumem ja da je tesko pomiriti sav taj hardver na PC-u, ali ipak totalno blokiranje sistema je neoprostivo, to se na Windowsu desava samo ako je neki hardverski problem (90%) i mozda softverski ili drajveri (10%).
Ima li jos neko iskustva, sta jos da probam sem reinstalacije?

Кад ти забоде рачуар пробај Alt+SysRq+B. Требало би да се рестартује рачунар. Ако то не ради, онда имаш или неки хардверски проблем (лоша меморија нпр.) или неки драјвер забагује (графички..).
Имао сам исти проблем на свом лаптопу (код мене је запуцавао и Линук и Виндоус); проблем је био лош хард диск.
Преместио Линукс партицију на на крај диска (да избегнем лоше секторе), избрисао Вин и тако шљака већ дуже време без проблема.

На овом рачунару из потписа са којег сад пишем имам 13.10, никад ми није стабилније и брже радио рачунар. Има један проблем, не ради suspend због отворених графичких драјвера, а нећу да инсталирам власничке, али то сам преболео.

Od Alt+SysRq+B ne znam sta je SysRq? Nisam bas napredan Linux korisnik, jos se ucim ;)
Racunar se zakuca skroz, nijedna kombinacija Ctrl+Alt+ (Backspace, F1, F7, F8) ne rade. Ali jesam prebacio SSD iz laptopa u desktop bez reinstalacije pa mozda je to uzrok, sad sam na novom sistemu pa cemo videti. Inace se sistem podigne za cca 8 sekundi sa ovim SSD-om (Intel 160GB stariji model, mislim da je nesto G25 G2, tako nesto) sto je extra.
Desktop je glanc nov sem tog SSD-a, mozda je do njega ili mozda i RAM nije ispravan nov, *** desava se i to, testiracu.
Graficki drajver nisam nista ni birao jer i nema u Driver Manager, to je Intel G3220 sa integrisanom grafikom ali sam primetio da je vidi kao Xeon:
screenshot-from-2013-12-.png

Da li si probao hibernaciju umesto suspend? I zar AMD drajveri ne rade ok za tu 6670?

Edit:
Opet zakuca! Gledao video u onaj obican Videos player (Totem) sto dolazi uz Mint, izgleda da je do njega, danas se 2 puta na starom sistemu i sad na novom opet blokirao.
Da li neko zna koji Log da gledam da vidim koja je greska, syslog, mintsystem.log?

Edit 2:
Zakucao se i bez njega tako da... windows stize, cao Linux!

Poslednja izmena:
SysRq је Print Screen. Требало би да буде нешто у syslog-у, али не држи ме за реч.
Раде драјвери, али уме да се поцепа слика, па држим отворене драјвере који супер раде (игрице нисам пробао).

Допуна: Не ради хибернација јер немам swap партицију. Сад ћу да скинем Petru Cinnamon, да видим да ли се забада код мене.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno