Šta je novo?

Linux Mint 11 "Katya" izašao

Kritika

Slavan
Učlanjen(a)
26.02.2010
Poena
320
Celokupan info i download:

http://blog.linuxmint.com/?p=1760

mint-small.png

problemi koji se javljaju:

http://www.linuxmint.com/rel_katya.php

Nažalost u pitanju su Ubuntu 11.04 problemi za čije ispravljanje ćemo morati čekati još neko vreme. Mada ja još nisam imao problema osim sa Compizom tj. kockom. Da bi se ovaj problem rešio i u Ubuntu 11.04 sa Classic Desktopom i u Mintu potrebno je vratiti stariju verziju Compiza koja je dolazila uz Ubuntu 10.10/Mint 10.

Naravno bolje radi klasični gnome panel u Mint 11 nego li u Ubuntu 11.04. Kome se ne dopada izgled neka makne menu i postavi default gnome panele.

Ono što je jedna od boljih stvari kod novog Minta jeste brže podizanje sistema. Nešto su čačkali Plymuth da bi to izveli.

Edit: Kome se ne dopada što je baza Ubuntu 11.04 taj može koristiti LMDE (Linux Mint Debian Edition) što je Debian rolling release za neupućene (za upućene je Debian Linux ili Arch Linux :p). Ko ima starije kompjutere sa manje RAMa može koristiti Linux Mint XFCE što je isto što i LMDE samo umesto gnome okruženja tu je xfce koje troši manje resursa. Sva izdanja dolazi sa Mint menijem koji je meni lično odličan ali ima ljudi koji ga ne vole jer ih podseća na Windows... doduše mintmenu u xfce izdanju više podseća na windows classic menu iz win2000 nego li na windows 7 menu.

Poslednja izmena:
Meni zvuk nije hteo da proradi nikako na Mint 11, isto i na Pinguy 11.04... Xonar DS je u pitanju, probao sam i ALSU da osvezim na .24 jer sam gledao da tek tu ima podrsku ali uzalud, samo tisina... Inace je ok, mada mi se cini da mi je 10ka bila ''ugladjenija'' nekako i zvuk je radio apsolutno savrseno!

Poslednja izmena:
Najbolja linuks distribucija za početnike, samo ružni fontovi u većini programa me odvraćaju i dalje od instalacije bilo kakvog linuksa (poslednji instalirani sam imao pre tri godine :D). Kad sam ušao u Google Earth nije mi bilo dobro od super ružnih fontova :S:.

Možda je trebalo da instaliraš corefonts paket kojim dobiješ standardne Windows fontove?

Nažalost u pitanju su Ubuntu 11.04 problemi za čije ispravljanje ćemo morati čekati još neko vreme.
Da je sreće da u potpunosti pređu na Debian kao osnovu i da Mint zapravo bude svež ispeglan Debian a ne da popravljaju brlje Ubuntu linuxa

Sva izdanja dolazi sa Mint menijem koji je meni lično odličan ali ima ljudi koji ga ne vole jer ih podseća na Windows... doduše mintmenu u xfce izdanju više podseća na windows classic menu iz win2000 nego li na windows 7 menu.
Ovo je prva stvar koju odradim na svakom Mintu. I nikako nerazumem ljude koji u raznim prikazim ahvale ovo kao nešto izuzetno. Da se nekom dopada ok ali da bude toliko hvale nerazumem

Edit: Kome se ne dopada što je baza Ubuntu 11.04 taj može koristiti LMDE (Linux Mint Debian Edition) što je Debian rolling release za neupućene (za upućene je Debian Linux ili Arch Linux :p). Ko ima starije kompjutere sa manje RAMa može koristiti Linux Mint XFCE
Zar nije i Mint XFCE rolling release ?

Pa imaju Mint Debian, za one koji bi da probaju. Kod se mene nije proslavio, iako sam ocekivao mnogo. Manji update i ode dodjavola.
Drzace se Ubuntua jos podosta iz jednog prostog razloga, Ubuntu im zavrsava posao stabilizacije paketa iz Debian Sida. U suprotnom bi zavrsili sa onime sto je iz Debian testing repoa, a to je malcice bajato. Pogledas novo izdanje Mepisa kad izadje i vidis koliko kasni za Ubuntuom.

Probao, vratio Ubuntu na netbook. Bagovit je, spor i compiz ne valja ni za krasni q**c... Fercera nekako ako se podesi Metacity kao window manager, da ne pricam oko gluposti sa kreiranjem usera, mada je to mozda i izolovan slucaj, ne znam... Uglavnom 2+ od mene...

Možda je trebalo da instaliraš corefonts paket kojim dobiješ standardne Windows fontove?

msttcorefonts paket je, jednostavno, neophodan da bi sajtovi izgleda pristojno(u bilo kom browser-u).

Generalno, pogledao sam Mint 11, Ubuntu 11.04 i Fedora 15... i najiskrenije, koristio bih pre 10.04(mislim da je sada .2), pa samo instalirao nove teme i fontove...

Probao, vratio Ubuntu na netbook. Bagovit je, spor i compiz ne valja ni za krasni q**c... Fercera nekako ako se podesi Metacity kao window manager, da ne pricam oko gluposti sa kreiranjem usera, mada je to mozda i izolovan slucaj, ne znam... Uglavnom 2+ od mene...

Koji Ubuntu? Ako kažeš da si vratio 11.04 umesto Mint 11 jer kod njega Compiz radi kako treba ima da se upišam od smeha :)

Zar nije i Mint XFCE rolling release ?

Jeste. Rekod u nestavku posta da je isto što i LMDE samo sa XFCE okruženjem.

Ispada da sam "dzaba krecio" tj. skidao Mint 11. Ako je problem sa compizom i dalje prisutan a ima jos i drugih problema onda nista nije sredjeno. U Mint 11 nije ubacen Unity a ostali problemi. Ne vredi ni prelaziti na Mint 11 jer downgrade za 11.04 je izbacen:
How To Downgrade To Compiz 0.8.6 In Ubuntu 11.04 Natty Narwhal
.
Ovaj downgrade resava probleme samog Compiza a i ponovo se pojavljuju programi u notification area (Skype, Vidalia....)
Koliko vidim isti problemi zvuk, vecito natezanje Alsa i Pulse, ne mogu da verujem da se to vuce godinama.
Da li barem power manager ugasi ekran a ne zablokira masinu ili je i to ostalo.

Poslednja izmena od urednika:
Ja volim Mint zbog par stvari, od kojih je neke moguće imati i u Ubuntu:

- mintmenu (može se namestiti i u Ubuntu), meni se jako dopada, brže se stiže do aplikacija nego kod gnome menija
- svi potrebni codeci (u Ubuntu nije dovoljno pustiti njega da skine šta želi već treba skinuti tačno određeni paket)
- brže se diže sistem
- lepše izgleda (subjektivno) i nema macosx fazone (taskbar gore, global menus, close na levoj strani)
- mnogo pregledniji softverski centar (nebitna stvar za ljude koji koriste synaptic ili apt-get komande), ubuntu softverski centar je jako nepregledan
- najbitnija novina u Mint 11, apt download što ubuntu nema, skida deb pakete sa svim potrebnim međuzavisnostima
- nema ubuntu one (koristim dropbox, ne treba mi servis vezan za sistem), music store mi tek ne treba
- deluje više kao open source projekat, dok ubuntu smrdi na komercijalu

Voleo bih da preuzmu ulogu Ubuntua tj. da se otkače od istog i okupe zajednicu oko sebe koja će kreirati novi ubuntu, debian za mase. Od Ubuntua ne očekujem ništa pametno jer su ga neki od ključnih ljudi napustili a lik koji sve finansira nije čovek koji bi trebao da se pita kada je razvoj softvera u pitanju.

Mada mi još uvek nije jasno zašto se ključni ljudi open source scene ne okupe na jednom projektu i konačno naprave jednu distribuciju da nas sve predstavlja. Verovatno je sujeta prejaka, pošto ne vidim novčani interes oko koga bi se svađali. Kakav bi to distro bio na kome bi radili ljudi koji održavaju Fedoru, Debian uz dodatak genijalnih projekata ljudi kakav je Danijel Robins. Neka se već jednom dogovore koji će paket sistem da koriste ili nek kreiraju potpuno novi, neka utvrde pravila izdavanja distribucije, da se ne dešavaju ovako veliki skokovi koji mogu da poljuljaju celu Linux scenu.

Fedora usrala motku sa nedovršenim gnome3 jer su oni jelte testing distro, a milione korisnika koji hoće stabilno i završeno ko hebe.

Ubuntu prati filozofiju madmena koji misli da je neko drugi.

Debian, slackware, arch i gentoo žive u prošlosti.

Stvarno je cirkus kada je linuks scena u pitanju.

G@W,
Napisao si dosta stvari, sa kojima se slažem... međutim, iluzorno(iako pohvalno) je razmišljanje u pravcu jedne unificirane, tj jedinstvene distribucije.
Fedora je Red Hat, kao i CentOS, samim tim, nema ni teoretske šanse da bi sarađivali sa Canonical...
Arch, Gentoo i Slackware su zaista ostali u prošlosti, mada sa Arch barem možeš da stvarno uradiš šta želiš... tj, da ga zaista konfigurišeš kako ti to želiš. Gentoo je odavno pukao...
openSUSE, sa njima niko neće hteti da sarađuje, i skoro niko ne sarađuje od ostalih, jer se Novell "prodao"...
Ubuntu... oni su počeli, upravo tako, kako bi ti želeo da vidiš Mint sada. Ne znam samo ni kada, ni zašto su krenuli ovim pravcem, kojim su krenuli...
Gnome 3 - koliko god da sam želeo da vidim promenu, od prvog momenta, kad su se pojavili mockups za isti, nije mi se dopalo. Malo bolje teme, rendering fontova i manje kontrole, tjk GTK engine da je malo rafinisan... i to bi bilo to. Savršeno, za mene barem.

Mint... najiskrenije, ovo je jedina distribucija koju bih koristio. Sintaksa za shell(terminal) mi je poznata, jer sam godinama koristio ubuntu, debian.

Glavna prednost različitih distroa jeste da svak nađe ono što mu odgovara, npr ja koristim arch linux, koji po tebi živi u prošlosti, po meni je daleko ispred bloatovanih distroa kao što su ubuntu i rođak mu mint (govorim samo o buntu based mintu, debian nisam probao), imam paket menadžer koji je majka i otac, uvek najnoviji softver i još povrh svega je i rolling release što znači nema čekanja verzija i ogromnih problema kad pristigne gnome3 koji nisam tražio ili ne daj bože želeo, kod archa mogu da svoj minimalistički sistem bez DE samo sa awesomewm za tren promenim u sjajno i bajno KDE okruženje bez ikakve reinstalacije sistema sa svim svojim stvarima netaknutim.
Malo sam otišao u OT ali poenta je da raznolikost linux distroa je jedan od glavnih "postulata" linux filozofije jer ja (verovatno i većina gnu/linux) korisnika, dobijem osip pri pomisli na bilo kakav monopol, makar bio i u open source zajednici.

Realnost je da ne možeš da instaliraš ni KDE ni gnome, bez da se instalira još barem 120-130mb raznih paketa, koji su neophodni da bi isti funkcionisali. Jedino ako bi to radio preko terminala, pa da instaliraš bez svih aplikacija koje dolaze u paketu sa istim okruženjima...

Ovo što sledi je komanda da se obriše KDE 4.6, kompletno, sa Ubuntu sistema.
Kod:
sudo apt-get remove akonadi-server akregator amarok amarok-common amarok-utils appmenu-qt apport-kde apturl-kde ark bluedevil cdparanoia cdrdao docbook-xsl dolphin dragonplayer freespacenotifier gdebi-core gdebi-kde gnupg-agent gnupg2 gpgsm gtk2-engines-oxygen gwenview ibus-qt4 icoutils jockey-kde k3b k3b-data kaddressbook kamera kate kcalc kde-config-gtk kde-config-touchpad kde-window-manager kde-zeroconf kdebase-bin kdebase-data kdebase-runtime kdebase-runtime-data kdebase-workspace kdebase-workspace-bin kdebase-workspace-data kdebase-workspace-kgreet-plugins kdegames-card-data kdegraphics-libs-data kdegraphics-strigi-plugins kdelibs-bin kdelibs5-data kdelibs5-plugins kdemultimedia-kio-plugins kdenetwork-filesharing kdepasswd kdepim-groupware kdepim-kresources kdepim-runtime kdepim-strigi-plugins kdepim-wizards kdepimlibs-kio-plugins kdesudo kdm kdoctools kfind khelpcenter4 kinfocenter klipper kmag kmail kmix kmousetool knm-runtime knotes konsole kontact kopete kopete-message-indicator korganizer kpackagekit kpat kppp krdc krfb krosspython ksnapshot ksysguard ksysguardd ksystemlog ktimetracker ktorrent ktorrent-data kubuntu-debug-installer kubuntu-default-settings kubuntu-desktop kubuntu-docs kubuntu-firefox-installer kubuntu-konqueror-shortcuts kubuntu-netbook-default-settings kubuntu-notification-helper kvkbd kwalletmanager language-selector-kde libakonadi-contact4 libakonadi-kabc4 libakonadi-kcal4 libakonadi-kde4 libakonadi-kmime4 libakonadiprotocolinternals1 libao-common libao4 libasyncns0 libattica0 libaudio2 libbluedevil1 libboost-program-options1.42.0 libcln6 libclucene0ldbl libdbusmenu-qt2 libdebconf-kde0 libdiscid0 libdmtx0a libepub0 libflac++6 libgif4 libgpgme++2 libgps19 libibus-qt1 libilmbase6 libindicate-qt1 libiodbc2 libk3b6 libkabc4 libkatepartinterfaces4 libkblog4 libkcal4 libkcalcore4 libkcalutils4 libkcddb4 libkcmutils4 libkdcraw9 libkde3support4 libkdecorations4 libkdecore5 libkdegames5 libkdepim4 libkdesu5 libkdeui5 libkdewebkit5 libkdnssd4 libkemoticons4 libkephal4a libkexiv2-9 libkfile4 libkholidays4 libkhtml5 libkidletime4 libkimap4 libkimproxy4 libkio5 libkipi8 libkjsapi4 libkjsembed4 libkldap4 libkleo4 libkmediaplayer4 libkmime4 libknewstuff2-4 libknewstuff3-4 libknotifyconfig4 libkntlm4 libkonq5-templates libkonq5a libkontactinterface4 libkopete4 libkparts4 libkpgp4 libkpimidentities4 libkpimtextedit4 libkpimutils4 libkprintutils4 libkpty4 libkresources4 libkrosscore4 libksba8 libkscreensaver5 libksgrd4 libksieve4 libksignalplotter4 libktexteditor4 libktnef4 libktorrent-l10n libktorrent2 libkunitconversion4 libkutils4 libkwineffects1a libkworkspace4 libkxmlrpcclient4 liblastfm0 libloudmouth1-0 libmailtransport4 libmessagecore4 libmessagelist4 libmicroblog4 libmimelib4 libmng1 libmpcdec6 libmsn0.3 libmusicbrainz3-6 libmysqlclient16 libnepomuk4 libnepomukquery4a libnepomukutils4 libntrack-qt4-1 libntrack0 libokularcore1 libopenexr6 libotr2 libpackagekit-glib2-14 libpackagekit-qt14 libphonon4 libplasma-geolocation-interface4 libplasma3 libplasmaclock4b libplasmagenericshell4 libpolkit-qt-1-1 libpoppler-qt4-3 libpowerdevilcore0 libprocesscore4b libprocessui4a libqalculate5 libqapt-runtime libqapt1 libqca2 libqca2-plugin-ossl libqgpgme1 libqimageblitz4 libqjson0 libqt4-dbus libqt4-declarative libqt4-designer libqt4-help libqt4-network libqt4-opengl libqt4-qt3support libqt4-script libqt4-scripttools libqt4-sql libqt4-sql-mysql libqt4-sql-sqlite libqt4-svg libqt4-test libqt4-xml libqt4-xmlpatterns libqtassistantclient4 libqtcore4 libqtgui4 libqtscript4-core libqtscript4-gui libqtscript4-network libqtscript4-sql libqtscript4-uitools libqtscript4-xml libqtwebkit4 libreadline5 libreoffice-kde libreoffice-style-oxygen libsolid4 libsolidcontrol4a libsolidcontrolifaces4a libsoprano4 libssh-4 libstreamanalyzer0 libstreams0 libsyndication4 libtag-extras1 libtaskmanager4b libthreadweaver4 libvirtodbc0 libvncserver0 libweather-ion6 libzip1 mysql-client-core-5.1 mysql-common mysql-server-core-5.1 nepomukcontroller network-manager-pptp-kde ntrack-module-libnl-0 odbcinst odbcinst1debian2 okular okular-extra-backends oxygen-cursor-theme oxygen-icon-theme oxygen-icon-theme-complete packagekit packagekit-backend-aptcc partitionmanager phonon phonon-backend-gstreamer pinentry-gtk2 pinentry-qt4 plasma-dataengines-addons plasma-dataengines-workspace plasma-desktop plasma-netbook plasma-scriptengine-declarative plasma-scriptengine-javascript plasma-scriptengine-python plasma-widget-facebook plasma-widget-folderview plasma-widget-kimpanel plasma-widget-kimpanel-backend-ibus plasma-widget-menubar plasma-widget-message-indicator plasma-widget-networkmanagement plasma-widget-quickaccess plasma-widgets-addons plasma-widgets-workspace plymouth-theme-kubuntu-logo plymouth-theme-kubuntu-text polkit-kde-1 printer-applet python-kde4 python-packagekit python-pyudev python-qt4 python-qt4-dbus python-sip qapt-batch quassel quassel-data rekonq shared-desktop-ontologies software-properties-kde soprano-daemon system-config-printer-kde systemsettings update-manager-kde usb-creator-kde userconfig virtuoso-minimal virtuoso-opensource-6.1-bin virtuoso-opensource-6.1-common

Kao što se da primetiti... popriličan broj aplikacija, paketa... itd.
Moguće da je na Arch distru, drugačije, nisam ga koristio... pa da možeš da uradiš neku minimalističku instalaciju ili barem selektivnu.

@TingoL

Nemoj molim te tu priču o vanzamaljskom archu koji sve može i koji je idealan. Koliki procenat ljudi misliš da ima vremena da se konstantno svaki dan zahebava sa podešavanjima, kompajliranjem ovoga i onoga i slično. Ovde se govori o distribuciji koja će završavati posao, na koju će bez ikakvih problema moći da se instalira gomila programa...
Ovde nepričamo o OS i njegovom podešavanju kao smislu života. Ili karakterističnim (za psihologe veoma zanimljivim likovima) koji po svaki cenu hoće da se razlikuju. Tipa ja koristim gentoo ili arch i svima pričam a 90 posto stvari kad mi zafali podignem Windows i rešim problem ili pročitam 1000 strana tutorijala da bih nekako odštampao jednu stranu istog (naravno ovo je preterano i iskarikirano ali pričam o upotrebljivosti)

I da navedem još jedan problem ne znam ni jedan model laptopa koji radi pod linuxom a da ima nižu radnu temperaturu od onog u Windowsu. I sad dođe priča nije to do linuxa nego loše podešenog kernela.
Dakle osnovnu stvar ljudi nemogu da se dogovore da odrade jer zaboga neka svaki korisnik kompajlira i odradi svoj custom kernel i nema problema. A o onoj priča koja ima ulogu ricinusa tipa tzv. slobodni softvewr po svaku cenu tek netreba trošiti reči

Poslednja izmena:
@ays

Archov paket menadžer (pacman) sam instalira/deinstalira sve potrebne međuzavisnosti i pakete kada instaliraš/brišeš neki program što znači da za potpuno funkcionalan gnome treba da uradim ovo :
Kod:
#pacman -S gnome gnome-extra
Teško?

@kritika

Ja nikog ne teram da koristi arch, daleko od toga, još dalje da sebe smatram unikatnim ili u najmanju ruku boljim od nekog ko koristi neki drugi distro. Samo mi je bilo malo krivo što sistem koji koristim pljuju :) Čak ne smatram ni da sam ja savladao linux dovoljno dobro, ali na stranu to.

Nego šta nego sam čitao ne 1000 nego 2000 strana tutorijala (karikiram i ja ali čini mi se da je toliko :D). Poenta je da prosečan korisnik ne mora da čita ništa od toga, instalira lepo sa 2,3 komande u terminalu i dodavanje 2 reda u skriptu okruženje koje njemu odgovara i sistem se ni po čemu ne razlikuje od ubuntua ili bilo kog drugog sistema koje ste ranije koristili. Ako ste se snalazili u datom okruženju ranije nema potrebe da se na bilo šta navikavate.

Nema nikakvog kompajliranja jer svi programi se nalaze u binarnom obliku u repozitorijumima kojima pacman pristupa isto kao synaptic a manje poznate programe i pakete za vas su već kompajlirali drugi korisnici i postavili na AUR koji vam je dostupan u svakom trenutku.

Što se tiče ulaska u windoze, moram sramno priznati da imam dual-boot samo da bih igrao jednu igru sa svojim klanom, jer igram recimo polu-profesionalno. Inače ne zalazim u njega.

Što se tiče problema sa kernelom i laptopovima, to možemo samo Linusu da se žalimo :d Mada ja nisam imao nekih problema sa tim a koristim laptop tako da ne bi trebalo da je velika razlika u temperaturama.

Poslednja izmena:
@TingoL,
Ne, naravno da nije teško, na protiv... ali to je komanda za instalaciju, ono što sam ja stavio je komanda za uninstall. U svakom slučaju, ogradio sam se u prethodnoj poruci, jer nikada nisam koristio Arch Linux. Koristio sam Gentoo i preselo mi je... pa zato i razumem one koji stave Arch u isti "koš" sa Slackware, Gentoo i još nekoliko "uradi sve sam" distribucija.
Ja sam, npr, imao najviše mučenja sa FreeBSD, jer nisam se dovoljno informisao iz sopstvene arogancije, verovajući da moje znanje Debian i debian-based distribucija je sasvim dovoljno, pa još potpomognut činjenicom da sam programer(tad sam radio i C++ programiranje), ušao sam u ceo proces nadmeno.
Suvišno je reći... obilo mi se o glavu. :d

Meni se Mint dopada... cela filozofija istog mi se još više dopada. ;)

Glavna prednost različitih distroa jeste da svak nađe ono što mu odgovara, npr ja koristim arch linux, koji po tebi živi u prošlosti, po meni je daleko ispred bloatovanih distroa kao što su ubuntu i rođak mu mint (govorim samo o buntu based mintu, debian nisam probao), imam paket menadžer koji je majka i otac, uvek najnoviji softver i još povrh svega je i rolling release što znači nema čekanja verzija i ogromnih problema kad pristigne gnome3 koji nisam tražio ili ne daj bože želeo, kod archa mogu da svoj minimalistički sistem bez DE samo sa awesomewm za tren promenim u sjajno i bajno KDE okruženje bez ikakve reinstalacije sistema sa svim svojim stvarima netaknutim.
Malo sam otišao u OT ali poenta je da raznolikost linux distroa je jedan od glavnih "postulata" linux filozofije jer ja (verovatno i većina gnu/linux) korisnika, dobijem osip pri pomisli na bilo kakav monopol, makar bio i u open source zajednici.

Kao i ays, i ja sam dugo vremena koristio Gentoo ali nemam više ni volje ni želje da koristim uradi sam distro. Hvala Gentoo za sve, zaista sam mnogo toga naučio što prosečan korisnik Ubuntu/Mint distroa neće nikada ali sada bih zaista voleo outofthebox Linux, podešen da radi najbolje moguće i sa što svežijim a opet stabilnim aplikacijama. Tako nešto još uvek ne postoji u Linuks svetu, doduše OS kakav bih ja voleo ne postoji uopšte ali me to neće sprečiti da navijam za takvu jednu, kvalitetnu hassle-free opciju.

Voleo bih da preuzmu ulogu Ubuntua tj. da se otkače od istog i okupe zajednicu oko sebe koja će kreirati novi ubuntu, debian za mase. Od Ubuntua ne očekujem ništa pametno jer su ga neki od ključnih ljudi napustili a lik koji sve finansira nije čovek koji bi trebao da se pita kada je razvoj softvera u pitanju.

Mada mi još uvek nije jasno zašto se ključni ljudi open source scene ne okupe na jednom projektu i konačno naprave jednu distribuciju da nas sve predstavlja. Verovatno je sujeta prejaka, pošto ne vidim novčani interes oko koga bi se svađali. Kakav bi to distro bio na kome bi radili ljudi koji održavaju Fedoru, Debian uz dodatak genijalnih projekata ljudi kakav je Danijel Robins. Neka se već jednom dogovore koji će paket sistem da koriste ili nek kreiraju potpuno novi, neka utvrde pravila izdavanja distribucije, da se ne dešavaju ovako veliki skokovi koji mogu da poljuljaju celu Linux scenu.
Stvarno je cirkus kada je linuks scena u pitanju.

Pogodio si pravo u centar, identicno pitanje i ja sebi postavljam godinama.

Misliš kao hustle-free OS?
Nekako baš i nisam siguran... to je operativni sistem koji je apsolutno beskoristan u odsustvu internet konekcije ili pak slabijeg signala wireless-a.
Svi tvoji podaci stoje "tamo negde" i nemaš apsolutnu kontrolu nad istim... izvini, ali ja nisam spreman da svoje projekte dam bilo kojoj korporaciji "na čuvanje".
Da ne zalazim previše u tematiku mana cloud sistema, dosta ih je... a najbitnija je činjenica da su tvoji podaci kod nekog drugog. Hvala, ne mogu!

Sa kojim programom da napravim LiveUSB da bi bootovao Mint 11? Probao sa unet-om... Nece. :/

- najbitnija novina u Mint 11, apt download što ubuntu nema, skida deb pakete sa svim potrebnim međuzavisnostima
Koji si ti ubuntu probao crni covece? Jedini linux koji me je z* sa medjuzavisnostima je bila prva glupa Mandriva od pre sto godina. Kad kod trazim/skidam neki paket, apt skida i pratnju koja mu treba. Mint je nasminkani ubuntu i besmisleno je diskutovati sta je bolje, kad su jedno te isto. I iste probleme vuku sa sobom. Jedino sto je novi ubuntu interface (i 'ubuntu one' i taj mjuzik store itd) grozota i za gledati i za koristiti, ali niko ti ne brani da ih se ratosiljas. Samo jedan jedini put sam digao (greskom!) Unity, inace koristim iskljucivo G3, compiz i emerald, i na 10.04 i na 10.10 i na 11.04 (3 kompa, 3 distribucije).

Sto se mene tice, Ubuntu je i dalje king of the hill, uprkos svim brljavstinama koje su bespotrebno integrisali.

Naravno da su više manje jedno te isto, razlika je u tome što je Mint 11 95% podešen kako treba do strarta dok za Ubuntu 11.04 treba više cimanja. To je vrlo bitna razlika. Ubuntu jeste i dalje glavni distro ali kako su krenuli neće još dugo. Nažalost to će se negativno odraziti na čitavu Linuks scenu.

Znam da apt skida sve što neophodno, apt-download je komanda koja skida paket i smešta ga na hard bez instalacije. Možeš to i da drugačije uradiš ali nije elegantno kao sa apt-download (ima više da se kuca). Korisno je kada treba da podesiš sistem na više mašina a nemaš pristup internetu na svakoj od tih mašina. To nije svakome korisno ali jeste najbitnija novina u Mint 11 jer je sve ostalo šminka i manja podešavanja.

da, negdje pročitah...Mint je ko Đoković, samo što nije izbio na vrh.... :p

Sa kojim programom da napravim LiveUSB da bi bootovao Mint 11? Probao sa unet-om... Nece. :/

Najjednostavnije je pomoću "USB creator-a", koji je u nekoliko zadnjih izdanja Ubuntu (Mint) standardno instaliran...(System-->Administration-->Create a USB startup disk)
https://wiki.kubuntu.org/Kubun...get=screenshot-usb-creator.png
http://kompuhint.files.wordpress.com/2009/09/usb-creator.png

Poslednja izmena:
Meni nije hteo sa tim ugradjenim kreatorom... tj napravio je ali nije mogao da bootuje sa tog usba
onda sam uzeo unetbootin, ni to sto mi je on napravio nije htelo da se bootuje do kraja (tj krene da dize gui i odustane, ne znam koji mu je)...

onda sam promenio flash, pa umesto 16, stavio 8gb, sa njim je unetbootin prosao OK, tako da ipak preporucujem njega...

Da, zna zezati USB, i meni se desavalo... sad imam jedan koji provereno radi i samo ga za to koristim...

Meni nije hteo sa tim ugradjenim kreatorom... tj napravio je ali nije mogao da bootuje sa tog usba.

Imas na netu objasnjenje zasto - u pitanju je bio typo u skripti (obrises jedno slovo sa napravljenog USBa i sve radi). Ono sto je mene iznenadilo je cinjenica da im je trebalo vise od pola godine da to poprave. Neverovatno zar ne? :)

Vrh Dno