@ays
Archov paket menadžer (pacman) sam instalira/deinstalira sve potrebne međuzavisnosti i pakete kada instaliraš/brišeš neki program što znači da za potpuno funkcionalan gnome treba da uradim ovo :
Kod:
#pacman -S gnome gnome-extra
Teško?
@kritika
Ja nikog ne teram da koristi arch, daleko od toga, još dalje da sebe smatram unikatnim ili u najmanju ruku boljim od nekog ko koristi neki drugi distro. Samo mi je bilo malo krivo što sistem koji koristim pljuju

Čak ne smatram ni da sam ja savladao linux dovoljno dobro, ali na stranu to.
Nego šta nego sam čitao ne 1000 nego 2000 strana tutorijala (karikiram i ja ali čini mi se da je toliko

). Poenta je da prosečan korisnik ne mora da čita ništa od toga, instalira lepo sa 2,3 komande u terminalu i dodavanje 2 reda u skriptu okruženje koje njemu odgovara i sistem se ni po čemu ne razlikuje od ubuntua ili bilo kog drugog sistema koje ste ranije koristili. Ako ste se snalazili u datom okruženju ranije nema potrebe da se na bilo šta navikavate.
Nema nikakvog kompajliranja jer svi programi se nalaze u binarnom obliku u repozitorijumima kojima pacman pristupa isto kao synaptic a manje poznate programe i pakete za vas su već kompajlirali drugi korisnici i postavili na
AUR koji vam je dostupan u svakom trenutku.
Što se tiče ulaska u windoze, moram sramno priznati da imam dual-boot samo da bih igrao jednu igru sa svojim klanom, jer igram recimo polu-profesionalno. Inače ne zalazim u njega.
Što se tiče problema sa kernelom i laptopovima, to možemo samo Linusu da se žalimo :d Mada ja nisam imao nekih problema sa tim a koristim laptop tako da ne bi trebalo da je velika razlika u temperaturama.