@ays
Archov paket menadžer (pacman) sam instalira/deinstalira sve potrebne međuzavisnosti i pakete kada instaliraš/brišeš neki program što znači da za potpuno funkcionalan gnome treba da uradim ovo :
Kod:
#pacman -S gnome gnome-extra
Teško?
@kritika
Ja nikog ne teram da koristi arch, daleko od toga, još dalje da sebe smatram unikatnim ili u najmanju ruku boljim od nekog ko koristi neki drugi distro. Samo mi je bilo malo krivo što sistem koji koristim pljuju
🙂 Čak ne smatram ni da sam ja savladao linux dovoljno dobro, ali na stranu to.
Nego šta nego sam čitao ne 1000 nego 2000 strana tutorijala (karikiram i ja ali čini mi se da je toliko
😀). Poenta je da prosečan korisnik ne mora da čita ništa od toga, instalira lepo sa 2,3 komande u terminalu i dodavanje 2 reda u skriptu okruženje koje njemu odgovara i sistem se ni po čemu ne razlikuje od ubuntua ili bilo kog drugog sistema koje ste ranije koristili. Ako ste se snalazili u datom okruženju ranije nema potrebe da se na bilo šta navikavate.
Nema nikakvog kompajliranja jer svi programi se nalaze u binarnom obliku u repozitorijumima kojima pacman pristupa isto kao synaptic a manje poznate programe i pakete za vas su već kompajlirali drugi korisnici i postavili na
AUR koji vam je dostupan u svakom trenutku.
Što se tiče ulaska u windoze, moram sramno priznati da imam dual-boot samo da bih igrao jednu igru sa svojim klanom, jer igram recimo polu-profesionalno. Inače ne zalazim u njega.
Što se tiče problema sa kernelom i laptopovima, to možemo samo Linusu da se žalimo :d Mada ja nisam imao nekih problema sa tim a koristim laptop tako da ne bi trebalo da je velika razlika u temperaturama.