Pa po nekim mojim utiscima yum je sasvim dobro resenje pogotovu ako se koristi iz konzole sto i inace jeste slucaj na serveru
Ono sto jeste krs su graficki frontendovi za isti od kojih se ne se zna koji je sporiji, musicaviji ili bagovitiji a tek da ne pominjem onu havariju od package kit-a, eventualno Yumex moze da dobije prelaznu ocenu
Haos sa repoima je nastao jer verovatno nisi podesio prioritet za iste kada si dodavao 3rd party i/ili dodatne repoe a sve to lepo pise i objasnjeno je na poprilicno solidnom CentOS wikiju
Yum je paketski manager koji nikad nije blistao u razresivanju konflikata. Postoje i citave studije o tome, kao i poredjenje sa apt-om i zypper-om, veoma detaljno uradjenje i sa kompletnom statistickom analizom.
Extra repo nije neki divljacki, slabo odrzavani, retko korisceni repozitorijum. Tu ima dosta paketa koji se relativno cesto instaliraju, ili koje ja cesto instaliram.
Inace Yum u proslosti nije imao prioritete koji u debianovom aptu postoje preko 15 godina (tamo se to zove pining). I kao sto rekoh, apt ce tesko da zbrlja pakete na nacin koji sam kod yuma vidjao u blizoj i daljoj proslosti. To su moja licna iskustva iz kojih se vidi da yum-om nisam odusevljen, ako je tebi ok, koristi ga kao i RH/Centos i eto srece
Btw, koristis li jos neki paketski manager ili samo yum? I ako koristis, kakva su tvoja iskustva?
Sto se konfiguracije servisa tice pa ona i ne treba da bude na dva klika - ipak nije CentOS distro za desktop igrarije vec za ozbiljne stvari mada postoje system-config-* alati koji mogu da znatno olaksaju posao ako je vec instaliran neki GUI
Dobro, ali sto ovo meni govoris?

Gde sam ja rekao to rekao da zelim instalaciju u 2 klika?
Clan foruma bgillegal je ustvrdio da za pola cuke moze da instalira (ostalo je nejasno da li u tih 30 min podrazumeva osim instalacije i setovanje) jednu poprilicno kompleksnu strukturu koja se sastoji od postfixa/dovecota/mysqla/amavisa/spamassassina/postfixadmina/roundcubea.
Ukoliko pazljivije procitas moj post videces da je zakljucak da je instalacija za 30 min moguca, jer se ionako sastoji od kucanja jedne linije u konzoli i potvrdu akcije koju paketski manager namerava da izvede.
Dok je setovanje druga prica.... govorimo o sistemu gde treba setovati otprilike 20+ config fajlova a uz to i rucno kopirati neke skripte i modifikovati sudoers-e. Ovo nije toliko tesko koliko postoji velika verovatnoca greske (ispratiti 20 fajlova bez double/triple check-a nikad nije pametno).
Tvrdim da je setovanje gorepomenutih komponenti moguce je za 30 minuta ako i samo ako se koriste skripte i predefinisani config fajlovi, odnosno da ni jedan opstepopularni distro nema meta instalaciju tipa 'yum install postfix-dovecot-mysql-amavis-spamassassin-postfixadmin-roundcube' gde ce te pitati par sitnica kao sto su password za mysql bazu, ime domena i sl. te na osnovu odgovora generisati config fajlove i postaviti u potpunosti stvari na svoje mesto. A i ne moze da postoji jer dobar deo ovih config fajlova svaki admin ce setovati na nacin koji je dovoljno drugaciji od zamisljenog defaulta da defaultna instalacija postaje obican 'crap'.
I ofc, niko pri zdravoj pameti za administriranje *nix sistema ne koristi GUI, sto nas dovodi do interesantnog pitanja - zbog cega defaultne instalacije RH-a i centosa (ukoliko se eksplicitno ne kaze drugacije), kao jelte ciste serverske distribucije, podizu X i gnome?