Šta je novo?

linux kao server

lemik

Cenjen
Učlanjen(a)
10.05.2009
Poena
169
Do sad nisam koristio nesto puno linux znam po nesto sitno e sad imam zelju da vidim kako izgleda linux server, kako se konfigurise, zanima me sta mi savetujete i da li neko zna negde da li ima da se skine neka knjiga da malo se upoznam sa konfigurisanjem servera

Pazi, mogu ti pomoci na 2-3 nacina.

Prvi nacin je da se potkujes teorijom. www.knowfree.net , poskidas knjige i ucis.

Drugi nacin je odmah da se uhvatis u kostac sa problemom i da instaliras neku distribuciju i da pocnes da se petljas sa konfiguracijom, pa kako sta skapiras.
Sajt koji ima extra step by step konfiguracije je http://www.howtoforge.com/

Pozdrav.

Razlika izmedju desktop i serverskog linuxa se svodi gotovo iskljucivo na to da serveri najcesce nemaju GUI. Sve ostalo je, uprosceno receno, identicno.

Izaberi jednu linux distribiciju, skini sa neta jednu-dve knjige za njeno koriscenje i posle nekog vremena bice ti vec jasno gde dalje treba da se ide.

Malo si se izlupao. Kod linuxa ne postoji crno i belo. Linux ti je kao kukuruz. Imas kernel i sve od paketa sto se kaci preko njega. Kao seme na kukuruzu, tako da je jedna semenka i taj gui. Generalno velika je to tema kako napraviti specifican linux server. Ali uproscena varijanta je da sa generalno bilo kojom popularnijom distribucijom sada to vec lako mozes odraditi.

Malo si se izlupao. Kod linuxa ne postoji crno i belo. Linux ti je kao kukuruz. Imas kernel i sve od paketa sto se kaci preko njega. Kao seme na kukuruzu, tako da je jedna semenka i taj gui. Generalno velika je to tema kako napraviti specifican linux server. Ali uproscena varijanta je da sa generalno bilo kojom popularnijom distribucijom sada to vec lako mozes odraditi.

E neka si mi rekao :) Mislim, evo, koristim linux od '94-te, unix od '93, hvala na infou da su to semenke i kukuruz :D Ajd jos neko objasnjenje, ako moze ubaci i kokice.

Mogao sam ja ovde nasiroko i o internoj arhitekturi, pocevsi od bootloadera (ili, kako se to nekad 'preciznije' zvalo, bootstrap loadera), preko kernela, systemv/bsd organizaciji init skripti i runlevela, sistemskih i ostalih daemona do X-a i GUI-ja, ali cemu sve to? Da zbunjujem dodatno ocito zbunjenog pokretaca teme?

Covek treba da izabere distribuciju koja mu se najvise svidja, procita par knjiga koje ce mu objasniti osnove sistema (izmedju ostalog i sve ono sto sam gore pomenuo), uz put ce da nauci i sitnice kao sto su vlasnicka prava nad fajlovima, kako ih menjati, kako editovati config fajlove, gde se nalaze sistemski bitni config fajlovi, cemu sluze 'misticni' direktorijumi u / , sta su paketski menadzeri i kako se instaliraju/deinstaliraju paketi, kako se rekompajlira kernel itd itd itd. To je proces koji traje.

I tek kad se sve to prodje dolaze konkretna pitanja o 'linux serveru' koja se u stvari odnose na odredjene daemone (dns, smtp, pop3/imap, www, cifs, nfs).

Jedino za pocetak mogu da preporucim linux distribuciju, a moj izbor pada na Ubuntu jer je user-friendly derivat debiana. Zasto bas Ubuntu? Prvi razlog je sto ce google dati odgovore na sva moguca 'noob' pitanja kada je u pitanju ovaj distro a drugi razlog je paketski manager (davno sam odustao od rpm-based distroa).

Zasto su rpm-based distroi dobri za zaobilazenje? Ovo pitam zato sto, koliko mi je poznato, u ovu grupu spadaju RHEL i SLES koji su najzastupljeniji kao serverski sistemi u enterprise okruzenjima.

Mozda mislis na desktop varijante, veci izbor aplikacija itd... ?

Zasto su rpm-based distroi dobri za zaobilazenje? Ovo pitam zato sto, koliko mi je poznato, u ovu grupu spadaju RHEL i SLES koji su najzastupljeniji kao serverski sistemi u enterprise okruzenjima.

Mozda mislis na desktop varijante, veci izbor aplikacija itd... ?

Zbog toga sto sam mnogo puta do sada doziveo rpm-hell u praksi, sto ce reci visecasovno mucno lovljenje medjuzavisnosti izmedju paketa, trazenje paketa po netu, manuelni download i generalno nevidjeno smaranje.
Zadnji put to se desilo pre 5 ili 6 meseci kada sam rucno skinuo i instalirao preko 50 rpm-ova, za sta mi je trebalo gotovo celo popodne. U pitanju je bila instalacija postfixa na centosu, cak prilicno standardni postfix/dovecot/mysql/amavis/clamav/postfixadmin/roundcube combo. Takodje sam se naucio da veliki update-ovi, tj. prelazak sa verzije na verziju rpm-based distroa mogu da budu neprijatni a ne jednom su se zavrsili reinstalacijom kompletnog sistema uz procenu da je to vremenski manje zahtevno nego oporavak sistema (reinstalacija, ruku na srce, samo u desktop linux varijantama).

Sa apt-om tj. debianom nikada nisam doziveo ni priblizno slican problem. A posto mi ne treba placena podrska od Novella ili Red Hata koju cine nemusti Indijci, za mene je stvar jasna.

ps. trenutno odrzavam oko 50 linux servera rasutih po nasoj i okolnim zemljama.

Hvala na detaljnom odgovoru; samo me jos interesuje, da je bio u pitanju RHEL, da li bi u okviru placene podrske neki indijac pojurio te pakete umesto tebe? Pokusavam da shvatim zasto im kompanije uopste placaju za support ugovore?

Zaista ne znam.

Postoje razni nivoi podrske, preko maila, telefona, 24/7, sve to naravno kosta jako puno.

Sad, treba proceniti da li je tehnicka podrska potrebna ili ne. Po mojoj proceni adminu sa dovoljno znanja nije. Ako nije, gubi se potreba za instalacijom RH-a ili SLES-a; ukoliko se zeli biti sto blize RH-u onda je najlogicniji izbor distribucije centos, koji je ionako pljunuti RH. Za SLES ne znam, pretpostavljam OpenSUSE.

Zbog toga sto sam mnogo puta do sada doziveo rpm-hell u praksi, sto ce reci visecasovno mucno lovljenje medjuzavisnosti izmedju paketa, trazenje paketa po netu, manuelni download i generalno nevidjeno smaranje.
Zadnji put to se desilo pre 5 ili 6 meseci kada sam rucno skinuo i instalirao preko 50 rpm-ova, za sta mi je trebalo gotovo celo popodne.

Hmmmm
Ovo je mozda vazilo dok se za RH-olike sisteme nije pojavio yum koji je sasvim pristojna alatka za manipulaciju rpm paketima ako ne i najbolja za rpm
Instalirati rucno RPM-ove i ganjati tako isto zavisnosti je stvar proslosti i nesto sto sam ja zadnji put video na RH 8 ;)
Uostalom probaj na bilo kom distrou da instaliras ovako pakete van repoa pa ces doziveti vrlo slican scenario

U pitanju je bila instalacija postfixa na centosu, cak prilicno standardni postfix/dovecot/mysql/amavis/clamav/postfixadmin/roundcube combo.

Nije mi jasno sto si ovo dodavao rucno kada je prisutno u CentOS repoima a imas i RPM Forge :smoke:

Takodje sam se naucio da veliki update-ovi, tj. prelazak sa verzije na verziju rpm-based distroa mogu da budu neprijatni a ne jednom su se zavrsili reinstalacijom kompletnog sistema uz procenu da je to vremenski manje zahtevno nego oporavak sistema (reinstalacija, ruku na srce, samo u desktop linux varijantama).
Sa apt-om tj. debianom nikada nisam doziveo ni priblizno slican problem. A posto mi ne treba placena podrska od Novella ili Red Hata koju cine nemusti Indijci, za mene je stvar jasna.

Generalno - svaki update moze potencijalno doneti glavobolje bilo koji distro da je u pitanju ;)

Poslednja izmena:
postfix/dovecot/mysql/amavis/clamav/postfixadmin/roundcube

ovu kombinaciju sa centos 5.5, fedorom 13, ubuntu serverom itd je posao od 30 min bez konfigurisanja detaljnog. Mislio sam na 30 min sa sve instalacijom distribucije :D

Hmmmm
Ovo je mozda vazilo dok se za RH-olike sisteme nije pojavio yum koji je sasvim pristojna alatka za manipulaciju rpm paketima ako ne i najbolja za rpm
Instalirati rucno RPM-ove i ganjati tako isto zavisnosti je stvar proslosti i nesto sto sam ja zadnji put video na RH 8 ;)
Uostalom probaj na bilo kom distrou da instaliras ovako pakete van repoa pa ces doziveti vrlo slican scenario

Nije mi jasno sto si ovo dodavao rucno kada je prisutno u CentOS repoima a imas i RPM Forge :smoke:

Cek cek, zar zaista mislis da sam rucno skidao pakete i instalirao ih jedan po jedan?!? Eh, svasta :D

Bio je dodat extra repo (ili kako je vec ime repozitorijuma) zbog roundcube-a ili postfixadmina a zatim startovan yum koji je i napravio tesko s*anje.

Posto se sve desavalo ne tako davno dobro se secam ovog incidenta a u proslosti sam ih doziveo ihahaj; i tako sve do neke 2002-2003ce kada sam resio da jednostavno vise ne mogu da gubim vreme na glupostima i presao na apt aka debian (koristim i gentoo ali sve manje).

Generalno - svaki update moze potencijalno doneeti glavobolje bilo koji distro da je u pitanju ;)

Da, samo sto je eto moje iskustvo takvo da rpm distroi imaju tendenciju da naprave teze brljoke. Ovo gore opisano mi se nikad nije desilo sa apt-om, pa makar 'nabijenim' svim mogucim zvanicnim i nezvanicnim repozitorijumima.

I opet ponavljam, moja losa iskustva ne moraju da znace da je yum potpuni krs i raspad.

Forumas magick ima mnogo lepih reci za suse-ov zypper sto su potvrdili i mnogobrojni clanci diljem interneta, ali i dalje je tesko naci bilo koga ko ce da prica o yum-u u superlativima. To jednostavno ne ide :)

postfix/dovecot/mysql/amavis/clamav/postfixadmin/roundcube

ovu kombinaciju sa centos 5.5, fedorom 13, ubuntu serverom itd je posao od 30 min bez konfigurisanja detaljnog. Mislio sam na 30 min sa sve instalacijom distribucije :D

Ukoliko mislis na samu instalaciju, da. Ukoliko se prica o potpunom setapu, ne. Kao da je problem da se u terminalu nakuca 'yum install postfix dovecot mysql amavisd clamav roundcube blablabla'

A setovanje gorepobrojanih stvari, plus spamassassina (sa sve razorom, pyzorom, fuzzcyocr-om) traje mnogo, mnogo duze. Ok, moze, ukoliko se instalacija skriptuje sa predefinisanim config fajlovima. Ovo nije standardni setup i ne nalazi se na '2 klika' ni u jednoj linux distribuciji (osim mozda 'specijalizovanih' tipa clarkconnect).

Poslednja izmena:
Pa po nekim mojim utiscima yum je sasvim dobro resenje pogotovu ako se koristi iz konzole sto i inace jeste slucaj na serveru
Ono sto jeste krs su graficki frontendovi za isti od kojih se ne zna koji je sporiji, musicaviji ili bagovitiji a tek da ne pominjem onu havariju od package kit-a, eventualno Yumex moze da dobije prelaznu ocenu
Haos sa repoima je nastao jer verovatno nisi podesio prioritet za iste kada si dodavao 3rd party i/ili dodatne repoe a sve to lepo pise i objasnjeno je na poprilicno solidnom CentOS wikiju ;)
Sto se konfiguracije servisa tice pa ona i ne treba da bude na dva klika - ipak nije CentOS distro za desktop igrarije vec za ozbiljne stvari mada postoje system-config-* alati koji mogu da znatno olaksaju posao ako je vec instaliran neki GUI ;)

Pa po nekim mojim utiscima yum je sasvim dobro resenje pogotovu ako se koristi iz konzole sto i inace jeste slucaj na serveru
Ono sto jeste krs su graficki frontendovi za isti od kojih se ne se zna koji je sporiji, musicaviji ili bagovitiji a tek da ne pominjem onu havariju od package kit-a, eventualno Yumex moze da dobije prelaznu ocenu
Haos sa repoima je nastao jer verovatno nisi podesio prioritet za iste kada si dodavao 3rd party i/ili dodatne repoe a sve to lepo pise i objasnjeno je na poprilicno solidnom CentOS wikiju ;)

Yum je paketski manager koji nikad nije blistao u razresivanju konflikata. Postoje i citave studije o tome, kao i poredjenje sa apt-om i zypper-om, veoma detaljno uradjenje i sa kompletnom statistickom analizom.

Extra repo nije neki divljacki, slabo odrzavani, retko korisceni repozitorijum. Tu ima dosta paketa koji se relativno cesto instaliraju, ili koje ja cesto instaliram.

Inace Yum u proslosti nije imao prioritete koji u debianovom aptu postoje preko 15 godina (tamo se to zove pining). I kao sto rekoh, apt ce tesko da zbrlja pakete na nacin koji sam kod yuma vidjao u blizoj i daljoj proslosti. To su moja licna iskustva iz kojih se vidi da yum-om nisam odusevljen, ako je tebi ok, koristi ga kao i RH/Centos i eto srece :)

Btw, koristis li jos neki paketski manager ili samo yum? I ako koristis, kakva su tvoja iskustva?

Sto se konfiguracije servisa tice pa ona i ne treba da bude na dva klika - ipak nije CentOS distro za desktop igrarije vec za ozbiljne stvari mada postoje system-config-* alati koji mogu da znatno olaksaju posao ako je vec instaliran neki GUI ;)

Dobro, ali sto ovo meni govoris? :) Gde sam ja rekao to rekao da zelim instalaciju u 2 klika?

Clan foruma bgillegal je ustvrdio da za pola cuke moze da instalira (ostalo je nejasno da li u tih 30 min podrazumeva osim instalacije i setovanje) jednu poprilicno kompleksnu strukturu koja se sastoji od postfixa/dovecota/mysqla/amavisa/spamassassina/postfixadmina/roundcubea.

Ukoliko pazljivije procitas moj post videces da je zakljucak da je instalacija za 30 min moguca, jer se ionako sastoji od kucanja jedne linije u konzoli i potvrdu akcije koju paketski manager namerava da izvede.

Dok je setovanje druga prica.... govorimo o sistemu gde treba setovati otprilike 20+ config fajlova a uz to i rucno kopirati neke skripte i modifikovati sudoers-e. Ovo nije toliko tesko koliko postoji velika verovatnoca greske (ispratiti 20 fajlova bez double/triple check-a nikad nije pametno).
Tvrdim da je setovanje gorepomenutih komponenti moguce je za 30 minuta ako i samo ako se koriste skripte i predefinisani config fajlovi, odnosno da ni jedan opstepopularni distro nema meta instalaciju tipa 'yum install postfix-dovecot-mysql-amavis-spamassassin-postfixadmin-roundcube' gde ce te pitati par sitnica kao sto su password za mysql bazu, ime domena i sl. te na osnovu odgovora generisati config fajlove i postaviti u potpunosti stvari na svoje mesto. A i ne moze da postoji jer dobar deo ovih config fajlova svaki admin ce setovati na nacin koji je dovoljno drugaciji od zamisljenog defaulta da defaultna instalacija postaje obican 'crap'.

I ofc, niko pri zdravoj pameti za administriranje *nix sistema ne koristi GUI, sto nas dovodi do interesantnog pitanja - zbog cega defaultne instalacije RH-a i centosa (ukoliko se eksplicitno ne kaze drugacije), kao jelte ciste serverske distribucije, podizu X i gnome?

Poslednja izmena:
Stvarno? Taj post mi je promakao. Inace ovo za gui na RH-u. Postoje par enterprise alata za koje je hteo RH da dobije sertifikaciju npr IBM Tivoli Monitoring (ITM) koji su spravljeni u javi i 50% stvari moze samo da se odradi iz GUI-a. (Jer taj isti treba da radi i na win-u pa pokusavaju da imaju sto vise zajednickog koda) Imas bas prepisku sa IBM developer-ima oko toga ovde. https://secure.tivoli-ug.org/ate/members/archives/archiveQnA?qid=946&event=tug6152010

Ne znam da li treba registracija pa cu c/p ovde:
Q: On Linux, is it possible to configure the ITM Warehouse Proxy and Summarization agents without using the "itmcmd manage" command? This is a bit of a dilemma in an environment where X11 traffic, and X-servers, are not readily permitted. Attempts to use the interactive or silent configuration methods just produce a message stating that the GUI must be used....

A: Hi,

there is no other possibility to configure Warehouse Proxy and S&P agents then via CandleManage console in already released ITM versions. But there is a "plan" to have this changed but until the release is out there is no guarantee. We are working on enabling silent and CLI configuration for both these agents.

regards

I ako nema gui-a po defaultu nema sertifikacije ITM za RH. Jako prosto. Posto rade na ovome i dogovorili su se nekako RHEL 6 server install ce ici bez GUI-a po defaultu.

Yum je paketski manager koji nikad nije blistao u razresivanju konflikata. Postoje i citave studije o tome, kao i poredjenje sa apt-om i zypper-om, veoma detaljno uradjenje i sa kompletnom statistickom analizom.

Extra repo nije neki divljacki, slabo odrzavani, retko korisceni repozitorijum. Tu ima dosta paketa koji se relativno cesto instaliraju, ili koje ja cesto instaliram.

Inace Yum u proslosti nije imao prioritete koji u debianovom aptu postoje preko 15 godina (tamo se to zove pining). I kao sto rekoh, apt ce tesko da zbrlja pakete na nacin koji sam kod yuma vidjao u blizoj i daljoj proslosti. To su moja licna iskustva iz kojih se vidi da yum-om nisam odusevljen, ako je tebi ok, koristi ga kao i RH/Centos i eto srece :)

Ti konflikti koje pominjes se uglavnom desavaju kada se dodaju 3rd party repoi i to uglavnom oni sumnjivog kvaliteta
Inace posto vidim da pominjes 2002-3 godinu yum je do danas poprilicno napredovao narocito po pitanju brzine ;)

Btw, koristis li jos neki paketski manager ili samo yum? I ako koristis, kakva su tvoja iskustva?

Najvise pacman na Arch Linux-u koji je odlican i po meni mozda i najbolji package manager za linux, dosta dugo sam koristio i Slackware, zatim yum, apt i nesto malo portage, zypper i urpmi pa ne mogu da tvrdim kakvi su jer ih nisam dovoljno dugo koristio
Steta sto Arch nije bas distro za servere jer fura bleeding edge filozofiju s obzirom da mu je package manager zaista sjajan
U sustini svi ovi alati su mi bili ok, imaju svoje prednosti i mane ali posao svakako mogu da zavrse :)

I ofc, niko pri zdravoj pameti za administriranje *nix sistema ne koristi GUI, sto nas dovodi do interesantnog pitanja - zbog cega defaultne instalacije RH-a i centosa (ukoliko se eksplicitno ne kaze drugacije), kao jelte ciste serverske distribucije, podizu X i gnome?

Pa treba samo da kliknes na Server paket i eto ti okruzenja za server :D
Koliko ja znam nijedan linux distro ne nudi po defaultu serversku instalaciju vec se ona bira po zelji, mislim sta je problem kliknuti par puta :smoke:
Drugo, citajuci i spremajuci RHCE ispit dolazi se do zakljucka da se neke stvari na RH definitivno mogu mnogo lakse i brze odraditi kroz GUI umesto da kopas po pet conf fajlova

Stvarno? Taj post mi je promakao. Inace ovo za gui na RH-u. Postoje par enterprise alata za koje je hteo RH da dobije sertifikaciju npr IBM Tivoli Monitoring (ITM) koji su spravljeni u javi i 50% stvari moze samo da se odradi iz GUI-a. (Jer taj isti treba da radi i na win-u pa pokusavaju da imaju sto vise zajednickog koda) Imas bas prepisku sa IBM developer-ima oko toga ovde. https://secure.tivoli-ug.org/ate/members/archives/archiveQnA?qid=946&event=tug6152010

Ne znam da li treba registracija pa cu c/p ovde:

I ako nema gui-a po defaultu nema sertifikacije ITM za RH. Jako prosto. Posto rade na ovome i dogovorili su se nekako RHEL 6 server install ce ici bez GUI-a po defaultu.

Interesantno. I pomalo cudan zahtev IBM-a, ne verujem da bilo ko ozbiljan setuje linux server iz GUI-ja. No dobro, nije to neprepostiv problem, ukoliko se ne koristi tivoli onda se jednostavno decekira GUI pri instalaciji. Sto je jos interesantnije eto i windows 2k8 ima gomilu terminalskih alata (bese onaj powershell?) za CLI konfiguraciju.

Ti konflikti koje pominjes se uglavnom desavaju kada se dodaju 3rd party repoi i to uglavnom oni sumnjivog kvaliteta
Inace posto vidim da pominjes 2002-3 godinu yum je do danas poprilicno napredovao narocito po pitanju brzine ;)

Ma znam...ocito je da me prati maler, nemoguce je da yum pravi konstantno takve probleme.

Najvise pacman na Arch Linux-u koji je odlican i po meni mozda i najbolji package manager za linux, dosta dugo sam koristio i Slackware, zatim yum, apt i nesto malo portage, zypper i urpmi pa ne mogu da tvrdim kakvi su jer ih nisam dovoljno dugo koristio
Steta sto Arch nije bas distro za servere jer fura bleeding edge filozofiju s obzirom da mu je package manager zaista sjajan
U sustini svi ovi alati su mi bili ok, imaju svoje prednosti i mane ali posao svakako mogu da zavrse :)

Od ovih sto si pobrojao najgori je bio slackware-ov paketski sistem koji uopste nije proveravao medjuzavisnosti, mada sam cuo da je i tu dosta uradjeno. Arch nisam koristio posto sam te 'bleeding edge' sisteme radio na gentoo-u, ciji portage je verovatno i najzanimljiviji od svih pobrojanih. Takodje su interesantni gentoo i arch jer imaju rolling release, ali kao sto si pomenuo dev timovi ponekad znaju da preteraju i prebrzo ukljuce nove verzije u stable/main sto moze da bude veoma nezgodno.

Pa treba samo da kliknes na Server paket i eto ti okruzenja za server :D
Koliko ja znam nijedan linux distro ne nudi po defaultu serversku instalaciju vec se ona bira po zelji, mislim sta je problem kliknuti par puta :smoke:
Drugo, citajuci i spremajuci RHCE ispit dolazi se do zakljucka da se neke stvari na RH definitivno mogu mnogo lakse i brze odraditi kroz GUI umesto da kopas po pet conf fajlova

Ja nisam uradio standardnu serversku instalaciju godinama, odnosno koristim netinstall butabilne cd-ove. Volim da imam minimalni sistem pa onda doinstaliram polako sve sto mi treba.

Vecina instalacija ima pojednostavljene installere gde mozes da cekiras stvari tipa file/web/database/mail server.

Btw, koje su to stvari koje se na linuxu rade lakse preko GUI-ja? Ja stvarno ne mogu da se setim nicega.

Ako si slab sa SELinux-om GUI ti mnogo olaksava posao.
Ali opet, ako ga drzis u malom prstu svejedno ti je.

Ajde da malo pomognemo covjeku, uplasiti ce se sa ovom pricom :)

Lemik, uzmi VirtualBox ili neki drugi softver za virtualizaciju, skini neki od poznatijih linuxa i navali :) (ja preferiram CentOS, bez nekog posebnog razloga, jednostavno sam svojevremeno poceo sa njim i nesto mi se ne da mjenjati)

Za pocetak, instaliraj sistem bez GUI-a, i nauci osnove - rad sa fajlovima, editovanje txt dokumenata i sl., menadzment sistema (korisnici, privilegije, pracenje procesa/resursa i sl.), Internet je pun tutorijala, treba uloziti vremena i truda, ali to ne smije biti problem... (inace daj nekome da ti to uradi)

Nakon toga pokusaj podesiti neki servis - np. web server, database (mysql?) server. Vidjet ces da nije nekakvo bozije slovo, naravno za neku profesionalnu primjenu treba iskustva i poznavanja materije, ali ako zelis da se ucis ili da probas da dignes svoj web/mail server za experimentisanje - nije frka.

Eto, ja sam na pocetku probao da uprostim pricu sto vise da ne oteramo znatizeljnog kolegu sa foruma, a onda se nekako desilo ovo sto se desilo :)

Slazem se sa svim sto si napisao.

Imao sam dodirne tacke sa linux-om kroz ubuntu, e sad to je bilo na korisnickom nivou. I onda jedan dan sam dobio zelju da vidim kako izgleda server sta se to podesava i administrira i onda sam video da se linux koristi mnogo vise kao serverski os te iz tog razloga reko da probam da vidim kako ce to meni da ide, ja nemam neki zadatak prvo cu videti da ispodesavam file server kazu da nije tesko ali videcemo ;) hvala u ovoj temi meni ima mnogo nepoznatih stvari ali niko nije meni kriv sto ja nisam na Vasem nivou ;) ali uskoro cu mozda biti
Na sedmici koristim VMware

Poslednja izmena:
Iskreno probacu vise distribucija i uradicu podesavanja (ako uspem :D) pa koji mi se ucini za najlaki tj. u kome se najlakse snadjem taj cu dale da koristim ali ste me uputili na odredjene distribucije sto ce mi olaksati, a nadam se da ce neko u slucaju da zeznem stvar malo da mi pomogne ili da me uputi na neki tutorijal ;)

Ja ti preporucujem takodje CentOS, imas ga u verziji 32 ili 64 bita pa biraj ;)

Nazad
Vrh Dno