Šta je novo?

Linux i problem sa instalacijom!!!!

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,445
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam veliki problem (cak sam 4 puta reinstalirao Linux, Red Hat 7.2). Problem je u tome sto moja graficka, GeForce 4 MX 440 64 ddr, Eagle nije podrzana a zbog toga nece da se podigne X i plus kaze pri podizanju delova sistema za Wine Failure 🙁
Stvarno ne znam sta da radim..u listi podrzanih je nema (ima ge force 3), probao sam neke generic svga pa ni to nije proradilo...

1. Opaska: nemojte traziti support za pojedini model graficke (tipa Eagle taj-i-taj ili Leadtek A250), nego za pojedini GPU. Ako postoji podrska za GF4 MX GPU, radice sa svim kartama baziranim na ovom GPU-u.

2. Downloaduj prvo najsvezije linux detonatore sa nVidijinog sajta. Dakle, ova strana, trebaju ti dva fajla:

- GLX drajver i
- kernel drajver

Podvlacim, nemoj da skidas vec pripremljene stvari za RedHat, Suse, Mandrake, itd, nego ove najopstije (spakovane kao *.tar.gz).

3. Instaliraj linux (izaberi sve sta bi i inace izabrao da sve normalno radi) i sacekaj da se digne po restartu shell. Ili ako vec imas instaliran linuxbox u tom stanju, podigni ga.

4. Instaliraj te najsvezije drajvere; otpakujes oba fajla u /usr/src direktorijum. To ce kreirati dva poddirektorijuma - nvidia_glx i nvidia_kernel. Udjes u oba i tamo kucas "make install" i to je to. Drajver bi po kompajliranju trebao sam da se ucita u memoriju (mozes da proveris sa "lsmod"). Ukoliko je potrebno, regulisi rezolucije i colordepth u /etc/X11/XF86Config-4 fajlu - opisivali smo to vec ovde n puta. Mozes ovde da probas da li se X startuje sa "startx" (logicno, zar ne ? 😀). Ukoliko se po restartu X ne dize automatski, a hteo bi da to radi, onda samo otvori /etc/inittab fajl. Na pocetku imas lepo objasnjenje da runlevel 3 predstavlja default full mode (ali bez X-a), a ako hoces da se dize X po butovanju, treba da stavis da je defaultni runlevel 5 (zamenis 3 sa 5 i to je to).

5. Wine je windows emulator - nemam pojma koji to program ti startuje wine automatski kod butovanja ?!? Nemam RH7.2 tako da sad nabadam - proveri da nisi dodavao neke stvari za Sambu, tj. deljenje resursa u windows mrezi ili tako nesto.

Verovatno ti se wine dize kao daemon (daemon-i su procesi koji se startuju pri butovanju, slicno kao kod windowsa).
Ako neces wine, ukloni link ka njemu iz /etc/rc5.d direktorijuma - i vise se nece startovati. Ja wine ne koristim, ne znam mora li da se dize kao daemon ili je to zasluga RedHat tima.
A ako zelis wine, pogledaj log fajlove /var/log/boot.log i /var/log/daemons/errors i videces zasto wine odbija da se podigne.

ja

covek kao sto su ti rekli odes na sajt nvidie i tu skines drajvere mislim da je aktuelna verzija 2960 i kernel i glx.
E sad ja bih ti preporucio da skines sorce drajvere tj. one koji se zavrsavaju sa *.src.i386.rpm tj imaju u sebi src
posle toga odes u dir gde si ih skinuo, naravno u konzoli
pa kucas
rpm --rebuild ime_fajla.src.i386.rpm
i za kernel i za glx
pa potom odes u usr/src/linux/redhat/rpms tako nesto uostalom skini readme sa sajta
pa kucas tu isto u konzoli
rpm -ivh ime_fajla.i386.rpm
kad sve to sredis sledi ti editovanje xf86-config fajla
on ti je u /etc/x11/ pri kraju njega editujes i ubacis neke stavke
imas sve to u onom readme fajlu
to je sustina
na kraju resetujes x server ili komjuter
to je ukratko sustina , ako ti treba jos nesto a ti pitaj pozdravboom javascript:smilie('boom')

Cackao sam po tom config fajlu i mnogo toga nauci o 🙂 (sreca u nesreci)...sad cu skinuti te drajvere da vidim kako to radi...

Problemi.........

Upooomooooc!!
Doticni drajveri, koje mi je toplo preporucio SG nece da se instalirajU!!!!
Kernel sam odradio bez problema. ALi Drajveri (tj ono sa oznakom nvidia_glx nece)!!!
Kada se pokrene make install, prvo uklanja drajvere graficke kartice koja je prvobitno stavljena, a zatim krece na instalaciju novih drajvera i kod fajla nvidia_drv.o stane i ispise sledecu poruku:
Install: cannot stat 'usr/x11r6/modules/drivers/nvidia_drv.o': No such file or directory
make: *** [install] error 1
....i sad sam u soku! Pokusao sam xy puta ali ne vredi.

Ocigledno da ga nije buildovao -> tj nije napravio fajl na disku, pa zato i ne moze da se ucita u memoriju. Sta se desilo kod kompajliranja, ne znam -> trebao bi da das log ovde o porukama izmedju "make install" i ove poruke da bih mogao nesto konkretnije da ti kazem.

Jesi li isao kod instalacije pravim redosledom ? Prvo nvidia_kernel, pa onda nvidia_glx ?
Mislim da je ovo neophodno, zato sto treba ovaj prvo da se poveze sa kernelom, pa onda GLX drajver prica sa svojim kernel drajverom.

Medjutim, GLX drajver predstavlja samo OpenGL (1.3.1) eXtenzije, tako da nije neophodan za funkcionisanje same karte/drajvera -> X bi trebao da radi i bez njega. U onom /etc/X11/XF86Config-4 fajlu pogledaj da ti pod sekcijom "Device" karte stoji "Driver" "nvidia" umesto "Driver" "nv", a mozes i da remujes GLX u sekciji "Modules". I probas onda da dignes X - trebalo bi da funkcionise i bez GLX-a.

EDIT:
Ispravka, izgleda da su (od verzije 28.80 otprilike ili malo ranije) izmenili malo strukturu drajvera. U GLX su pored OpenGL ekstenzija stavili i X drajver, tako da X nece funkcionisati bez GLX-a u slucaju koriscenja ovih drajvera. Pre je bilo moguce terati nv karte i bez GLX-a, pa su i neke distribucije kod instalacije pitale korisnika da li mu treba OGL akceleracija ili ne, pa instalirale samo jedan ili oba drajvera. Sada to, izgleda, nije moguce.

Evo jednog od razloga zasto ne bih da se petljam sa Linuxom. Slab sam sa zivcima😀

SilverG instalirao sam prvo nvidia_kernel pa tek onda nvidia_glx.
Moras mi reci tacno koji log fajl ti treba (i gde ja u stavri da ga nadjem?) mada mislim da nije potrebno...
Ponovo naglasavam da je instalacija nvidia_kernel-a prosla savrseno dok glx kao sto sam rekao nece da radi

Raspakuj NVIDIA_GLX-1.0-2960.tar.gz (ako vec nisi 😀). Udjes u taj dir i ides sledecom putanjom:

/<gde-si-vec-raspakovao>/NVIDIA_GLX-1.0-2960/usr/X11r6/lib/modules/drivers/

U tom direktorijumu imas vec buildovani modul "nvidia_drv.o". Iskopiraj ga rucno u taj dir gde je prijavljeno da ga nema (/usr/X11R6/modules/drivers), pa probaj ponovo.

Ukoliko ga opet ne nadje, onda idi na brutalnu varijantu. Ovo je makefile za instalaciju GLX drajvera :

[code:1]
ROOT=/
DSOMAJOR=1
DSOMINOR=0
DSOPATCH=2960
DSOREV=$(DSOMAJOR).$(DSOMINOR).$(DSOPATCH)
DOCDIR=${ROOT}/usr/share/doc/NVIDIA_GLX-$(DSOMAJOR).$(DSOMINOR)

default install:
@echo "Removing all old and conflicting files!"
@echo -n " "
rm -f ${ROOT}/usr/lib/libGL.*
@echo -n " "
rm -f ${ROOT}/usr/lib/libGLcore.*
@echo -n " "
rm -f ${ROOT}/usr/X11R6/lib/libGL.*
@echo -n " "
rm -f ${ROOT}/usr/X11R6/lib/libGLcore.*
@echo -n " "
rm -f ${ROOT}/usr/X11R6/lib/modules/extensions/libGLcore.*
@echo -n " "
rm -f ${ROOT}/usr/X11R6/lib/modules/extensions/libglx.*
@echo "Installing new drivers"
@echo -n " "
install usr/lib/libGL.so.${DSOREV} ${ROOT}/usr/lib
@echo -n " "
install usr/lib/libGLcore.so.${DSOREV} ${ROOT}/usr/lib
@echo -n " "

install usr/X11R6/lib/modules/drivers/nvidia_drv.o ${ROOT}/usr/X11R6/lib/modules/drivers

@echo -n " "
install usr/X11R6/lib/modules/extensions/libglx.so.${DSOREV} ${ROOT}/usr/X11R6/lib/modules/extensions
if [ `uname -m` != "ia64" ]; then \
install usr/X11R6/lib/libXvMCNVIDIA.a ${ROOT}/usr/X11R6/lib/libXvMCNVIDIA.a; \
fi
/sbin/ldconfig -n ${ROOT}/usr/lib
cd ${ROOT}/usr/lib/; ln -fs libGL.so.${DSOREV} libGL.so
cd ${ROOT}/usr/X11R6/lib/modules/extensions; \
ln -fs libglx.so.${DSOREV} libglx.so
@echo "Installing documentation in ${DOCDIR}"
@echo -n " "
mkdir -p ${DOCDIR}/include
@echo -n " "
cp -r usr/include/* ${DOCDIR}/include
@echo -n " "
cp -r usr/share/doc/* ${DOCDIR}
[/code:1]

Odstampaj tu listu i kucaj komandu po komandu. Ukoliko pravi problem kod ovog "nvidia_drv.o" modula, ponovo ga rucno iskopiraj i preskoci kucanje linije "install .../nvidia_drv.o ..." (obelezeno svetlo-plavim). Ukoliko se ista desi, onda ces bar videti kod koje komande se prijavljuje greska i to koja greska, zato sto mislim da bi trebalo da se prijavi nesto PRE ove tvoje geske "cannot stat 'usr/x11r6/modules/drivers/nvidia_drv.o': No such file or directory".

Hm, bas ovako kako kaze SG sam jednom prilikom instalirao nvidia drajvere. Cut&paste metodom. Naravno, echo naredbe ne moras da prekucavas 🙂

Imaš na NVidia sajtu mali shel skript pod nazivom nv-chooser, startuješ ga i on ti tačno kaže koje drajvere od ponuđenih da skineš. Meni se dešavalo da sam instalirao pogrešne drajvere (i686 umesto one za Athlon kernel) i onda nije hteo da se startuje X Server...

Re: Problemi.........

kUdtiHaEX je napisao(la):
Upooomooooc!!
Doticni drajveri, koje mi je toplo preporucio SG nece da se instalirajU!!!!
Kernel sam odradio bez problema. ALi Drajveri (tj ono sa oznakom nvidia_glx nece)!!!
Kada se pokrene make install, prvo uklanja drajvere graficke kartice koja je prvobitno stavljena, a zatim krece na instalaciju novih drajvera i kod fajla nvidia_drv.o stane i ispise sledecu poruku:
Install: cannot stat 'usr/x11r6/modules/drivers/nvidia_drv.o': No such file or directory
make: *** [install] error 1
....i sad sam u soku! Pokusao sam xy puta ali ne vredi.

problem je najverovatnije u tome sto to ne radis kao root....

btw: lisite sebe mucenja i uzmite slackware, zivot ce vam biti znatno laksi...

Jedini user je root...

Jesam ulogovan sam uvek kao root...Slackware? Mora da se salis, imam neki Gray Cat linux odradjen na Slackware, ma daj bezi bre!!!

pa i suse je radjen na slakware-u🙂))

ja mislim da tek od najnvih drajvera podrzavaju GF4MX a to su 2830 i 2940(koji rulaju), probaj njih.

Probaj da skines source u tar.gz formatu, ja sam tako instalirao njih na RH7.1 nekom ortaku...

e posto ni ja nisam mogao na red hat 7.2 da nadjem Gf4 mx 440 uradio sam kako ste rekli i imao sam malih problema
skinuo sam i oba fajlsa sa neta i glx i kernel i iskopirao ih i /usr/src direktorijumu.
onda sam prvo rapakovao nvidia_glx sa komandom tar -zxvf i to je proslo ok usao sam u taj dik i lupio make install i to je sve proslo ok
medjutim kada sam pokusao da odpakujem nvidia_kernel izvacio mi je sledece
You appear to be compiling the NVdriver kernel module with
a compiler different from the one that was used to compile
the running kernel. This may be perfectly fine, but there
are cases where this can lead to unexpected behaviour and
system crashes.

If you know what you are doing and want to override this
check, you can do so by setting IGNORE_CC_MISMATCH.

In any other case, set the CC environment variable to the
name of the compiler that was used to compile the kernel.

*** Failed cc sanity check. Bailing out! ***
make: *** [gcc-check] Error 1

kako to da resim???

Ilirione, potrudi se da procitas postove na koje odgovaras PRE nego sto odgovoris -> covek je skidao najnovije drajver 29.60 (novije i od 28.30 i 29.40 koje pominjes) i to bas u obliku tarball arhive.

Odakle ti ideja da je SuSE radjen na sleku ? Kako je to "radjen" na osnovnu njega ? Svaki od njih koristi jedan te isti linusov kernel, koji predstavlja linux, jedne te iste biblioteke koje svi koriste, kao i opensource pakete i programe. A ono sto bas razlikuje distro od distroa (instalacioni i konifiguracioni programi) su radjeni bas u Nirnbergu. Sta je onda tu slekovo ?

Nikola, mozda nije najjednostavnije, ali je najsigurnije da rekompaliras kernel. Na linuxboxu imas odredjenu verziju gnu kompajlera, glibc biblioteka, itd i treba samo da ga rekompajliras bez ikakvog konfigurisanja, ako ti sve radi. U faq sobi ima uputstvo kako se to radi. Tada ce i kernel i moduli biti buildovani istim kompajlerom i vise nece biti nikakvih problema.

rnikola je napisao(la):
e posto ni ja nisam mogao na red hat 7.2 da nadjem Gf4 mx 440 uradio sam kako ste rekli i imao sam malih problema
skinuo sam i oba fajlsa sa neta i glx i kernel i iskopirao ih i /usr/src direktorijumu.
onda sam prvo rapakovao nvidia_glx sa komandom tar -zxvf i to je proslo ok usao sam u taj dik i lupio make install i to je sve proslo ok
medjutim kada sam pokusao da odpakujem nvidia_kernel izvacio mi je sledece
You appear to be compiling the NVdriver kernel module with
a compiler different from the one that was used to compile
the running kernel. This may be perfectly fine, but there
are cases where this can lead to unexpected behaviour and
system crashes.

If you know what you are doing and want to override this
check, you can do so by setting IGNORE_CC_MISMATCH.

*** Failed cc sanity check. Bailing out! ***
make: *** [gcc-check] Error 1

kako to da resim???

Ja znam 🙂 pazi imas u NVIDIA_GLX-1.0.2960 direktorijum lib/share/doc/readme
Procitaj taj fajl tu ti pise u FAQ (pri dnu) bas o tome a zahvaljujuci tom readme fajlu sam resio mnoge probleme!!

If you want to build NVdriver for a system other than the compiling
system, then you'll need to run the make as:

$ make SYSINCLUDE=/src/kern/my-smp-kernel/include

to generate an NVdriver that will work on the kernel whose include
files are in /src/kern/my-smp-kernel/include. This kernel must
have been completely configured (make menuconfig dep).
si na ovo mislio???
malo sam nov sa linuxom pa ne kapiram bas sta treba da uradim ovde

Nije to to. Ovo se odnosi na situaciju da imas vise kernela na sistemu, pa recimo radis sa najnovijim 2.4.18 kernelom a imas od ranije i sorsove prethodne verzije 2.4.16. I hipoteticki zelis da napravis module (drajver) za staru verziju...onda koristis opisani postupak.
Nego, zasto ne prodzaras malo CD-ove tvoje distribucije? Siguran sam da imas vise od jedne verzije gcc-a (ja imam gcc 2.96 i gcc 3.1), pa onda lepo instaliras staru verziju i kompajliras drajvere s njom. Lepo kazu momci iz Nvidije :

To je alternativno resenje. Ja bih ipak rekompajlirao kernel, iako je to X puta duzi postupak.

Odes u dir koji sadrzi source tog aktivnog kernela (ako ga nisi instalirao, sigurno ga imas na instalacionom CD-u, pod nazivom tipa kernel-source-2.4.xxxx.rpm, pa ga lepo instaliras sa "rpm -ivh kernel-source*.rpm"). To znaci da se instalirani source nalazi u /usr/src direktorijumum pod nazivom "2.4.xxx". Udjes u njega. Tu bi trebao da imas defaultni konfiguracioni fajl. Generalno, kada bi hteo da rekonfigurises neke stvari, trebao bi da startujes "make xconfig" ili "make menuconfig" u tom diru (kao root, naravno). Te skripte i paneli sluze samo da bi generisali tu txt listu (koje drajvere ukljuciti, a koje ne). Tu listu povlaci make kada formira kernel. Ukoliko hoces da ostavis sve kako jeste, ne moras uopste da startujes konfiguracion panel, nego samo buildujes ponovo kernel: "make bzImage; make modules; make modules_install; make install". Kao sto rekoh, ima detaljnije uputstvo u FAQ sobi, ti samo preskaces deo o rekonfiguraciji.

e nasao sam na disku kernel-smp-2.4.7-10.athlon.rpm , kernel-2.4.7-10.i386.rpm , kernel-2.4.7-10.i686.rpm dali ste na te mislili da instaliram??? imam jos neke ali oni u nazivu imaju jos headers , enterprise i tako dalje.....

e nasao sam na cd-u kernel-source-2.4.7-10.i386.rpm prekopitao ga u /usr/src i kada sam pokusao da ga instaliram ispisao mi je sledece:
[root@localhost src]# rpm -ivh kernel-source-2.4.7-10.i386.rpm
error: failed dependencies:
gcc >= 2.96-85 is needed by kernel-source-2.4.7-10
[root@localhost src]#

sta da radim i jel moze ovaj gcc da se nadje na netu i ako moze
na kojoj adresi?

Ne moras da ga kopiras u /usr/src; poteras instalaciju sa cd-a, a taj dir (/usr/src) je njegova destinacija - tu ces ga naci nakon instalacije.

Prvo proveri da li imas uopste instalirani gcc (GNU C compiler) i koja je verzija (bese gcc sa parametrom -ver ili --ver ili --version). Ukoliko pogresis taj version parametar, trebao bi da javi nesto u fazonu "no input file", a ako ne pogresis, trebao bi ispisati verziju 😀
Ukoliko ga nemas instaliranog, instalaciju ces naci na tom istom instalacionom CD-u. Instalacija je malo veca nego sto ti mislis. U svakom slucaju, to se opet instalira sa "rpm -ivh gcc*.rpm" sa cd-a.

Ako javlja greske u vezi dependacy linkova, a imas instaliran gcc, onda kucaj:

rpm -ivh kernel-source-2.4.7-10.i386.rpm --nodeps

kako mislis da je instalacio gcc malo veca nego sto ja mislim???
vremenski ili komplikovanija ....kako veca?

U megabajtima veca (posto si hteo to da skidas sa neta - primer)

a kazi mi posto vidim da na ovom ftp nema bas 2.96-85 koji meni trazi jel mora striktno taj ili mogu da slinem na primer 3.0 ili neko jos noviji?

Nazad
Vrh Dno