Šta je novo?

Linux FAQ

Par pitanja:
Da li potrebno praviti swap particiju bar 4 GB. (imam 32 GB Rama)
brtfs u odnosu na ext4, da li je jedina prednost backup fajlova. Ne želim odgovor ako ne znaš šta je brtfs stavi ext4.
Ja recimo ne koristim swap ni na laptopu sa 16GB rama ni na desktopu sa 32, ali u mom načinu korišćenja tu i tamo štucnem na laptopu. Tako da vredi promisliti o načinu koripćenja i tome koliko zapravo rabiš taj RAM - ako uglavnom koristiš manje od 60-70 posto i u najzahtevnijem multitaskingu, onda swap možeš i da zaobiđeš.

Btrfs je zasnovan na CoW principu i sve prednosti se negde izvode iz toga. Osim bekapa ima i drugih naprednih funkcija, btrfs će u teoriji primetiti korupciju fajlova (bit rot) koju ext4 neće, btrfs ne koristi standardne particije na koje smo navikli sa ext4 nego nešto nalik virtuelnim diskovima koje možeš da resizuješ dok je sistem i dalje živ, btrfs podržava i RAID... Sve u svemu ima dosta prednosti uz nešto lošije performanse u odnosu na ext4, i naravno više kompleksnosti. Dosta ljudi ga stavi samo na root zbog bekapa a home i dalje drži na ext4.

Da li ići sa btrfs ili ne, ne znam. Znam samo da tu i tamo pročitam i dalje da je neko imao karambol sa btrfs/bcachefs, korupcija podataka ili sistema itd. a jako retko čitam takve žalbe sa ext4. Btrfs je ipak mlađi od ext4 koji čini mi se da se i dalje smatra pouzdanijim.

Ja sam stavio btrfs na disk koji sluzi za storage cisto probe radi, i par puta me za ovih godinu dana docekala poruka da je FS read only, pa onda potrosim vise vremena nego sto bi trebalo da to sredim jer se ne desava bas cesto pa da znam napamet sta je ciniti 🙂
Za system ima smisla zbog backupa, tamo gde backup nije potreban u smislu snapshotova, tu bih se drzao starog proverenog ext4.

Dosta jasnije. Jos sam u fazi Distro Hopping-a, a zaboravio na particonisanje diska jos od vremena Windowsa od pre 30tak godina. Pa sam stavio /home na posebnu particiju da vec kada instaliram novi distro sacuvam /home.

Pre nego što obrišeš sistemsku particiju, možeš da instaliraš Syncthing i automatski iskopiraš sve iz /home na drugi računar / mobilni telefon na mreži i isto tako vratiš te iste podatke ponovnom instalaciom Syncthing-a na novi OS. 🙂
Ili da ideš malo komplikovanijim putem preko "Roaming Profiles". - https://gitlab.com/SkyBeam/linux-roaming-profiles

I koji je konsenzus za prezervaciju /home particije kod distro hoppinga? BTRFS + /home kao subvolume? Nešto drugo?
Ima li smisla praviti /usr i /var particije?

Nešto se mislim da isprobam Tumbleweed ili Fedoru u dual bootu a odavno nisam petljao s Linuxom...

Kako funkcionise to kada ostavis istu /home particiju a promenis distro i /ili DE/WM?

Meni je bez veze promeniti distro a ostaviti konfiguraciju sa prethodnog.

Ja sam stavio btrfs na disk koji sluzi za storage cisto probe radi, i par puta me za ovih godinu dana docekala poruka da je FS read only, pa onda potrosim vise vremena nego sto bi trebalo da to sredim jer se ne desava bas cesto pa da znam napamet sta je ciniti 🙂
Za system ima smisla zbog backupa, tamo gde backup nije potreban u smislu snapshotova, tu bih se drzao starog proverenog ext4.
Verovatno sam izrod, ali ne koristim bekap sistema, samo bekapujem fajlove na cloud, i dotfiles na git. Razmišljao sam i ja o btrfs u i snepšotovima i svemu tome, ali za X godina korišćenja nisam uspeo da nateram Arch da potone nepovratno pa da mi se isplati vremenska investicija da krenem nanovo. 🤣 Svaki ozbiljniji problem sa sistemom je bio moja krivica i posledica mog čačkanja mečke ali se sve srećom dalo rešiti chrootom. A s godinama je toga sve manje i manje.

I koji je konsenzus za prezervaciju /home particije kod distro hoppinga? BTRFS + /home kao subvolume? Nešto drugo?
Ima li smisla praviti /usr i /var particije?

Nešto se mislim da isprobam Tumbleweed ili Fedoru u dual bootu a odavno nisam petljao s Linuxom...
Rekao bih da je konsenzus većine da ne dira default distroa - btrfs se mislim ustoličio tek kad su Fedora i comp. krenuli da ga koriste po defaultu, mnogo ljudi ne dira uopšte particije nego ide na wipe everything i pusti da instalator odradi svoje. Ako se mene pita, root i home odvojeni, oba ext4. Na modernom Linuksu mislim da nema potrebe razdvajati /usr i /var.

Kako funkcionise to kada ostavis istu /home particiju a promenis distro i /ili DE/WM?

Meni je bez veze promeniti distro a ostaviti konfiguraciju sa prethodnog.
Po meni distribuciju treba menjati iz samo nekoliko razloga a svi su ispod haube - 1. neke posebne optimizacije kernela, sistema itd.; 2. dostupnost potrebnih paketa ili verzija paketa u sistemskim repozitorijumima; 3. neka bezbednosna ili druga polisa... možda postoji još nešto ali to pokriva glavne stvari.

Većina ljudi menja distribuciju samo zbog toga što im se naoko dopadne DE na nekom skrinšotu, ali sve što se tiče userland-a i GUI-ja praktično može da se rekreira na bilo kojoj distribuciji, makar kopiranjem konfiguracionih fajlova odatle, samo je pitanje vremena i truda.

I upravo tu čuvanje konfiguracije štedi vreme i trud. Ako na primer hoću sebi da skratim vreme da bih dobio lep i kompletan konfig za Cinnamon i zato pređem na drugi distro, nema razloga da pritom izgubim i konfiguraciju odabranog code editora, medija plejera, pregledača. Na kraju krajeva taj distro po difoltu možda ni ne instalira baš te programe, i možda mi se ne dopadne koji god difolt dolazi na tom sistemu. Ako sačuvam ono što sam jednom udesio, i dalje imam ono što mi se dopalo da se na to oslonim.

I onda s godinama se praktično sakupi taj neki raspon softvera i postane više-manje svejedno koja distribucija će biti podloga za sve to, sve dok taj softver u toj konfiguraciji može lepo da radi na njoj.

Da ali ovde je pitanjee bilo bas o distro-hoppingu.

Ja imam nvme disk u usb fioci i na njega prebacim pre instalacije ono sto mi je bitno, folder sa browser profilom i ceo .config folder.

A po meni kod distro hoppinga je car u tome da isproobas poodesavanja takva kakva idu sa dostribucijoom i da vidis sta ti odgovara a sta ne.

A ne znam kako bi prosla promena npr sa debiana kde na cachyos ili fedoru sa kde a da /hoome ostane sa debiana?

A po meni kod distro hoppinga je car u tome da isproobas poodesavanja takva kakva idu sa dostribucijoom i da vidis sta ti odgovara a sta ne.
Pa da ali to ima smisla ako hoćeš da iskusiš baš određenu temu i konfiguraciju desktop okruženja neke distribucije, koje se pretaču i na stvari kao login ekran i druge servisne aplikacije (tipa neki updater i slično). Nema nekih specijalnih podešavanja koje distribucije prave za regularan softver, uglavnom idu sa difoltima koje određuju te aplikacije. LibreOffice je isti gde god ga instaliraš, jedini razlog zašto negde izgleda drugačije je ako je distribucija menjala temu da bi postigla uniforman izgled u svim aplikacijama gde je to konfigurabilno.

Zato i kažem, iskustvo korišćenja druge distribucije se uglavnom svodi na one tri stvari koje sam već naveo ispod haube, a vizuelno se svodi na specifičnu konfiguraciju desktop okruženja te distribucije. Softver se ionako uglavnom ponavlja tako da čak i kombinacije koje distribucije prave nisu toliko interesantne - office je uvek LibreOffice iako imamo dve-tri druge opcije, plejer je VLC ili neki GUI oko mpv-ja, ako distribucija koristi Cinnamon/Xfce/KDE u 90 odsto slučajeva će doći sa paletom njihovog default softvera za obradu dokumenata, za čitanje dokumenata, multimediju, itd. sa sve default konfiguracijama – a sve to svakako možeš da pojedinačno instaliraš i isprobaš da li ti se dopada na bilo kojoj distribuciji, s tim da će vizuelno malo drugačije izgledati.

I tu onda prenošenje konfiguracija ima smisla, jer se realno od tog preporučenog softvera vrti dosta istih aplikacija. U distribucijama je broj neobičnih ili manje očiglednih preinstaliranih izbora redak. Na primer, ako ja već koristim VLC i Mint ga pakuje, neću ništa specijalno dobiti iskustvom Mintove VLC konfiguracije, bolje mi je da koristim ono što sam već podesio da radi kako meni odgovara. Ali ako inače koristim mpv a Mint pakuje VLC, svakako nemam konfiguraciju za VLC pa mogu da isprobam VLC takav kakav jeste. S tim da ću verovatno i za njega izmeniti podešavanja i sačuvati konfiguraciju, koju onda komotno mogu da prenesem na drugu distribuciju koja bude dolazila sa VLC-jem. 🤣

Po meni prosto nema poente ići sa komplet stock konfiguracijom distribucije jer to znači da će se gomila istog softvera svaki put nanovo podešavati? Opet, kažem, izuzev specifične teme i konfiguracije samog okruženja koja može da bude specifična za neku distribuciju (mada mnoge čak ni to ne rade nego šipuju npr. default KDE uz par mizernih promena). Ali sve mimo toga više smisla ima isprobati na onoj distribuciji na kojoj si trenutno.

A ne znam kako bi prosla promena npr sa debiana kde na cachyos ili fedoru sa kde a da /hoome ostane sa debiana?
Sve dok distribucija poštuje XDG specifikaciju osnovnih lokacija, i sve dok u samim konfiguracionim fajlovima nema nekih hardcoded fajlova ili lokacija vezanih za neku distribuciju, radiće. Većina korisničkog softvera očekuje istu vrstu konfiguracije na istom mestu, bez obzira na distribuciju.

U primeru iznad gde bi me interesovala neka distro DE konfiguracija video bih prvo koje su aplikacije odatle za koje već imam neku konfiguraciju pa bih procenio šta ću da preskočim. Ne bih prenosio sam DE sigurno, možda nešto drugo, možda ne, u zavisnosti od toga koji je DE u pitanju.

Jeste to je sve ok, ali ti si iskusniji linuks korisnik i vec znas sta koristis a sta ne. Novom koorisniku je sve to nepoznato i moze se desiti da mu nnesto ne radi zbog neke konfiguracije u /home i misli da ce da resi promenom distribucije.

Kao sto sam rekao, meni je npr. bitno da ne moram da podesavam web browser, mpv i da imam bekap niri config.kdl samo zbog precica na tastaturi ostala podesavanja volim da podesim iznova.
Tako da mislim da je ok ostaviti /home na / particiji, a za ostale podatke i igre napraviti novu ext4 particiju, gde je moguce napraviti bekap onoga sto mislis da ce ti zatrebati sa /home.

Jeste to je sve ok, ali ti si iskusniji linuks korisnik i vec znas sta koristis a sta ne. Novom koorisniku je sve to nepoznato i moze se desiti da mu nnesto ne radi zbog neke konfiguracije u /home i misli da ce da resi promenom distribucije.

Kao sto sam rekao, meni je npr. bitno da ne moram da podesavam web browser, mpv i da imam bekap niri config.kdl samo zbog precica na tastaturi ostala podesavanja volim da podesim iznova.
Tako da mislim da je ok ostaviti /home na / particiji, a za ostale podatke i igre napraviti novu ext4 particiju, gde je moguce napraviti bekap onoga sto mislis da ce ti zatrebati sa /home.
Meni je krivo što većina distribucija po difoltu ne razdvaja home od root. Baš kao što si rekao, ljudi koji nešto pokarabase na početku misle da je jedino rešenje totalna reinstalacija ili promena distribucije, a kada bi svi razdvajali particije baš takva default reinstalacija bi bila manje bolna, jer bi se sačuvalo sve što je korisnik radio. Naravno ko ima bekap ili je iskusan, njega takve stvari ne kače, ali ljudi uglavnom samo trpaju svoje fajlove u Download ili gde god i samo im stoje tamo, pa kad nešto zglajzne bude karambol jer im hitno treba jedan od tih 1000 fajlova a ne mogu da dođu do njega.

To se meni desilo prvi put kad sam ozbiljno instalirao neki Linuks, u mom slučaju valjda Manjaro. Posle par meseci je došlo do kerefeka oko drajvera za grafu i sistem se srušio, pojma nisam imao šta da radim bez neta, bez nekog da pitam ili pozovem, a trebao mi je računar. Na kraju sam se setio da probam da reinstaliram sistem. Srećom pa sam tokom prve instalacije razdvojio particije i nisam bukvalno ništa izgubio, samo sam reinstalirao aplikacije. Od tada to uvek preporučujem.

Znam da je lakše jednim klikom sve obaviti da se ljudi ne uplaše, pogotovo bez iskustva, ali za svakog je dobro da se upozna sa procesima instalacije, da razume šta je dostupno, kad tad će zatrebati. Za razliku od Windows-a, na Linuksu postoje načini da se greška ispravi ili sistem oporavi, nismo osuđeni na milost i nemilost Automatic Repair i koječega. Najbolje vreme za učenje tih pipavih stvari je kad se tek instalira sistem, kad nema fajlova i nema rizika, najlakše je ponoviti instalaciju na praznom disku... ili u VM-u, ili na nekom prastarom laptopu.

Distribucije bi trebalo više da rade na nekoj edukaciji korisnika, da se postavi neka zdrava osnova za te ključne stvari. Arco Linux je imao onaj strašno konfuzni „put učenja” Linuksa, nisam nikad čuo nikog na internetu da je zapravo sledio taj put, ali ideja je bila super.

Digao sam readymedia (miniDLNA) na kompu i gledam sa smart tv filmove ili sta vec. Imam problem sto sistem ne konta nikakvu aktivnost i komp ode u sleep. Znam da mogu rucno da iskljucim sleep ali bi voleo da podesim sistem da skonta da je ide stream preko dlna i da inhibira sleep dok gledam film. Ima li neko ideju sta da se uradi.\
Caffeine i sl bi da izbegnem jer ni to nije automatika nego moram da klikcem. U pitanju je Arch sa KDE.

Digao sam readymedia (miniDLNA) na kompu i gledam sa smart tv filmove ili sta vec. Imam problem sto sistem ne konta nikakvu aktivnost i komp ode u sleep. Znam da mogu rucno da iskljucim sleep ali bi voleo da podesim sistem da skonta da je ide stream preko dlna i da inhibira sleep dok gledam film. Ima li neko ideju sta da se uradi.\
Caffeine i sl bi da izbegnem jer ni to nije automatika nego moram da klikcem. U pitanju je Arch sa KDE.
Možda da se namesti nešto pomoću autosuspend? Nisam ga davno koristio ali trebalo bi da možeš da mapiraš port i da prati postoji li aktivnost na mreži, pa shodno tome onda da mu zadaš šta ti treba.

Druga varijanta je slična tome samo u domaćoj radinosti, pomoću systemd-inhibit. Ovo nije baš kako je namenjen da se koristi, ali ja bih recimo razmišljao da napišem neku bash skriptu koja će da gleda aktivnost na portu na svakih minut npr. i sve dok je ima da drži okinut systemd-inhibit i sprečava idle. Kad nema aktivnosti na portu, skripta sklanja systemd-inhibit proces. Od toga može da se napravi i novi systemd servis koji zavisi od readymedia servisa/procesa, i sve se lepo automatizuje.

Nisu neke preporuke, ali jedino mi to pada na um.

Poslednja izmena:
Nisam siguran da li sam ubo dobar podforum.
Da li neko koristi Pop! OS?
Kakav je za steam igre, da li sve radi i da li fali dosta igara iz biblioteke u odnosu na windows?
Ne igram mp i online igre pa verujem da mi odsustvo anticheat-a nece biti problem.
Posle vise godina bih ponovo probao da ostanem na linuxu kao glavnom OS-u.
Koliko sam istrazio radice mi svi programi za posao i privatno kao i na win-u.
Pop preporucuju zbog najbolje podrske za nVidia drajvere jer volim povremeno da se poigram pored posla.
Nije mi problem okruzenje, brzo se naviknem a i barem na linuxu to moze lako da se izmeni i prilagodi. Cak mi vise i prija Gnome mac-oliko okruzenje. Koristim vise godina windows i macOS uporedo.
Hvala unapred na infu ako se neko javi.

Poslednja izmena:
Nisam siguran da li sam ubo dobar podforum.
Da li neko koristi Pop! OS?
Kakav je za steam igre, da li sve radi i da li fali dosta igara iz biblioteke u odnosu na windows?
Ne igram mp i online igre pa verujem da mi odsustvo anticheat-a nece biti problem.
Posle vise godina bih ponovo probao da ostanem na linuxu kao glavnom OS-u.
Koliko sam istrazio radice mi svi programi za posao i privatno kao i na win-u.
Pop preporucuju zbog najbolje podrske za nVidia drajvere jer volim povremeno da se poigram pored posla.
Nije mi problem okruzenje, brzo se naviknem a i barem na linuxu to moze lako da se izmeni i prilagodi. Cak mi vise i prija Gnome mac-oliko okruzenje. Koristim vise godina windows i macOS uporedo.
Hvala unapred na infu ako se neko javi.

Pop!_OS u principu nema nikakvu prednost niti manu u pogledu podrške igara na Linuksu. Ono što na njemu ne radi neće raditi nigde drugde, i obrnuto, jer sve zavisi od toga kako Proton kao glavni compatibility layer koji čini sve da funkcioniše, radi sa konkretnim igrama koje ti igraš. Nema potrebe da biraš distribuciju po tome, jer sve što ti treba (Steam, Heroic Launcher, Lutris i slični alati za biblioteke i instalaciju igara) možeš da instaliraš i namestiš na bilo kojoj distribuciji.

Postoje pojedine distribucije koje imaju optimizacije za (navodno) bolje gejming performanse, ili distribucije koje nude bolje korisničko iskustvo, trenutno su recimo u modi Bazzite, Nobara, i CachyOS ali ni one same po sebi neće učiniti da igra koja na Linuksu ne radi proradi samo na njima. Što se konkretno Pop!_OS-a tiče, oni trenutno razvijaju sopstveno desktop okruženje bazirano na Waylandu koje se zove Cosmic, i mislim da sa njim dolaze novije verzije sistema. Još uvek je svež i ima bagova, ali vredno rade na njemu i to im je trenutno prioritet. To može i ne mora da utiče na tvoju odluku da kreneš sa njim na kraju ali rekoh da napomenem.

S tim u vezi, da odgovorim na suštinu tvog pitanja, najbolji način da proveriš kako ćeš se danas-sutra kad nešto instaliraš i provesti sa igrama je da odeš na ProtonDB i potražiš naslove koje igraš ili bi igrao, pročitaš komentare i vidiš opštu ocenu, tako ćeš moći da proceniš šta se promenilo od poslednjeg puta kad si zagazio u tu problematiku, koje igre rade odmah, za koje je potrebna dodatna konfiguracija a koje neće raditi uopšte. U isto vreme istraži i neke od onih alata koje sam spominjao za slučaj da imaš i igre na Epic Store ili GOG platformama, pošto oni rade sa njima.

Hvala na vrlo korisnom odgovoru.
Pop!_OS mi je privukao paznju jer ga "reklamiraju" kao distribuciju koja nativno podrzava novije nVidia drajvere. Pre vise godina sam isprobao vise distroa i na kraju se najduze zadrzao na Manjaru ali sam za vecinu morao da kucam odredjenu komandu u terminalu pri samoj instalaciji da bih uopste dobio sliku i obicno sam mogao da instaliram neke dosta starije verzije nVidia drajvera.

Da, Cosmic okruzenje je na Pop_OS-u, jako mi lici na gnome i macOS sto mi se dodatno svidja.

Istrazicu svakako kako stvari stoje sa podrskom igara. Igram uglavnom starije igre ali nisu izuzetak ni najnovije kada me nesto bas privuce.
Dobio sam zelju da ponovo probam linux i vidim sta se do sada promenilo i napredovalo, uglavnom po pitanju igara jer nisam zahtevan korisnik. Nije mi svakako hitan prelazak niti to moram po svaku cenu.
Sve sam maksimalno uprostio i sveo na minimum aplikacija na bilo kom sistemu.
Hvala jos jednom.

Pop!_OS mi je privukao paznju jer ga "reklamiraju" kao distribuciju koja nativno podrzava novije nVidia drajvere. Pre vise godina sam isprobao vise distroa i na kraju se najduze zadrzao na Manjaru ali sam za vecinu morao da kucam odredjenu komandu u terminalu pri samoj instalaciji da bih uopste dobio sliku i obicno sam mogao da instaliram neke dosta starije verzije nVidia drajvera.

Da, Cosmic okruzenje je na Pop_OS-u, jako mi lici na gnome i macOS sto mi se dodatno svidja.

Istrazicu svakako kako stvari stoje sa podrskom igara. Igram uglavnom starije igre ali nisu izuzetak ni najnovije kada me nesto bas privuce.
Dobio sam zelju da ponovo probam linux i vidim sta se do sada promenilo i napredovalo, uglavnom po pitanju igara jer nisam zahtevan korisnik. Nije mi svakako hitan prelazak niti to moram po svaku cenu.
Hvala jos jednom.
Popos pored redovne ima i posebnu verziju samo za nvidia sisteme. To rade i druge distribucije kao gore spomenute, gde možeš da skineš verziju “optimizovanu” za nvidia pc. Dobra reklama za privlačenje korisnika, ali nvidia drajvere može veoma lako da instaliraš na bilo kojoj distribuciju.

Nemam Nvidia karticu ali koliko sam ispratio kod Nvidie nije toliko problem prvobitna instalacija vec kasnije odrzavanje sistema i updejti.

Ja imam RX6700 obicnu ne XT i sto se drajvera tice sve radi bez ikakve dodatne intervencije. A bili je problema na jednoj verziji Mesa da je Ghost of Tsuhima jednostavno posle par minuta igre jednostavno zamrzla i mora le da se nasilno gasi. To je reseno u narednoj verziji.

Inace da dodam PikaOS na listu potencijalnih distroa za probu, ima i verziju sa Nvidia drajverima, gejming aplikacije se lako instaliraiju i izbor nekoliko DE/WM medju kojima i Cosmic.

U gaming se ne razumem,
ali evo nekih novosti vezano za tu temu:

Možda vama bude jasnije o čemu govore i na gde idu.

PS
Vidim i Asus se spominje.
Da li zvanično ili je u pitanju open source zajednica.. nisam zalazio.

Asus Linux se pominje, mada svaka kolaboracija je dobra.

Hvala jos jednom.
Situacija sa Nvidia drajverima se popravila značajno u odnosu na pre, i tu mislim pre svega na kvalitet i pouzdanost zvaničnih drajvera, glavna stvar koja mislim da još uvek ne radi kako treba je HDR ali opet to je skoro došlo u svet Linuksa.

Ja lično koristim Arch uz Nvidiju i nisam jako dugo imao problema, a imam stariju karticu. Za novije je situacija još bolja. Neću da te ureknem, ali sve dok ti instalacija dozvoljava da odmah povučeš oficijelne drajvere, trebalo bi da sve radi kao po loju iz tog ugla. Ali svakako sve one distribucije koje sam spomenuo reklamiraju kako imaju Nvidia podršku, što znači da u startu dolaze sa tim drajverima i tu ima još manje mogućnosti za grešku.

CachyOS i nvidia radi sve kako treba

@illidan jesi probao sistem u igrama, zanima me samo steam?
Ima li nekih znacajnih nedostataka u odnosu na windows?

steam, nonsteam, sve radi kao na windowsu mozda koji fps manje, ali ne primecujem da nesto lose radi. a ne palim te countere za sve i svasta, igram igru da se zabavim ne dfa citam koliko imam fps i koliki je lag i temp.
Screenshot_20260204_164337.png

za non steam (diablo 4 i batttle net, the division 2 i ubisoft connect, wot i wg launcher) koristim Faugus launcher i Proton koji dolazi uz CachyOS
probacu za vikend i Star Citizen, koliko citam treba da radi sve i tu.

Slazem se, ne palim ni ja nista od toga. Eventualno nekada kada primecujem da igra lose radi pa da vidim zauzece. Tada se ispostavi da je uvek do engina i lose optimizacije same igre.

Jos jedno pitanje, u steam biblioteci ti izlista sve igre koje imas? Pise li pored igre nesto o podrsci?
Pitam iz razloga jer je tako na steam deck-u i mozes da pogledas ukoliko ima nekih nedostataka ili ako za odredjenu igru pise da nesto bas nece da radi kako je zamisljeno.
Mada ovde se misli pre svega na hardverski deo koji se tice same konzole. Verujem da toga nema za PC.

sve su tu, sad nisu sve instalirane, ali ne vidim da negde pise nesto tako. mozda neka radi lose, ali ne testira mi se sada svaka igra, videcu kako budem sta instalirao 🙂

Screenshot_20260204_170144.png

ima par instaliranih (Titan Quest II sam igrao pre par dana) radi sve.

To mi je trebalo, da vidim da je sve tu 😉
Sad si me zaintrigirao sa ovim CachyOS-om.
Bacam se na isprobavanje od ponedeljka jer osecam da bih trebao da reinstaliram windows pa taman da iskoristim priliku da se ponovo poigram linuxom i zadrzim se tu ako sve bude radilo kako treba.

Ove moje rade sve isprobano
Screenshot From 2026-02-04 17-51-06.png

Nazad
Vrh Dno