A po meni kod distro hoppinga je car u tome da isproobas poodesavanja takva kakva idu sa dostribucijoom i da vidis sta ti odgovara a sta ne.
Pa da ali to ima smisla ako hoćeš da iskusiš baš određenu temu i konfiguraciju desktop okruženja neke distribucije, koje se pretaču i na stvari kao login ekran i druge servisne aplikacije (tipa neki updater i slično). Nema nekih specijalnih podešavanja koje distribucije prave za regularan softver, uglavnom idu sa difoltima koje određuju te aplikacije. LibreOffice je isti gde god ga instaliraš, jedini razlog zašto negde izgleda drugačije je ako je distribucija menjala temu da bi postigla uniforman izgled u svim aplikacijama gde je to konfigurabilno.
Zato i kažem, iskustvo korišćenja druge distribucije se uglavnom svodi na one tri stvari koje sam već naveo ispod haube, a vizuelno se svodi na specifičnu konfiguraciju desktop okruženja te distribucije. Softver se ionako uglavnom ponavlja tako da čak i kombinacije koje distribucije prave nisu toliko interesantne - office je uvek LibreOffice iako imamo dve-tri druge opcije, plejer je VLC ili neki GUI oko mpv-ja, ako distribucija koristi Cinnamon/Xfce/KDE u 90 odsto slučajeva će doći sa paletom njihovog default softvera za obradu dokumenata, za čitanje dokumenata, multimediju, itd. sa sve default konfiguracijama – a sve to svakako možeš da pojedinačno instaliraš i isprobaš da li ti se dopada na bilo kojoj distribuciji, s tim da će vizuelno malo drugačije izgledati.
I tu onda prenošenje konfiguracija ima smisla, jer se realno od tog preporučenog softvera vrti dosta istih aplikacija. U distribucijama je broj neobičnih ili manje očiglednih preinstaliranih izbora redak. Na primer, ako ja već koristim VLC i Mint ga pakuje, neću ništa specijalno dobiti iskustvom Mintove VLC konfiguracije, bolje mi je da koristim ono što sam već podesio da radi kako meni odgovara. Ali ako inače koristim mpv a Mint pakuje VLC, svakako nemam konfiguraciju za VLC pa mogu da isprobam VLC takav kakav jeste. S tim da ću verovatno i za njega izmeniti podešavanja i sačuvati konfiguraciju, koju onda komotno mogu da prenesem na drugu distribuciju koja bude dolazila sa VLC-jem. 🤣
Po meni prosto nema poente ići sa komplet stock konfiguracijom distribucije jer to znači da će se gomila istog softvera svaki put nanovo podešavati? Opet, kažem, izuzev specifične teme i konfiguracije samog okruženja koja može da bude specifična za neku distribuciju (mada mnoge čak ni to ne rade nego šipuju npr. default KDE uz par mizernih promena). Ali sve mimo toga više smisla ima isprobati na onoj distribuciji na kojoj si trenutno.
A ne znam kako bi prosla promena npr sa debiana kde na cachyos ili fedoru sa kde a da /hoome ostane sa debiana?
Sve dok distribucija poštuje XDG specifikaciju osnovnih lokacija, i sve dok u samim konfiguracionim fajlovima nema nekih hardcoded fajlova ili lokacija vezanih za neku distribuciju, radiće. Većina korisničkog softvera očekuje istu vrstu konfiguracije na istom mestu, bez obzira na distribuciju.
U primeru iznad gde bi me interesovala neka distro DE konfiguracija video bih prvo koje su aplikacije odatle za koje već imam neku konfiguraciju pa bih procenio šta ću da preskočim. Ne bih prenosio sam DE sigurno, možda nešto drugo, možda ne, u zavisnosti od toga koji je DE u pitanju.