Realno za ono sto tebi treba je mozda LVM,nije ti bas ZFS najbolji ako planiras dodavanje. BTRFS jos malo pa pokojni , a cekamo na bcachefs u jednom trenutnku.
Meni treba efikasan snapshot prvenstveno, sam volume management mi i jeste i nije toliko bitan. Mislim treba mi za var, temp i tako to ali realno bi mogao da je sve na root nakaceno a temp na tempfs. Kazu da snapshot nije efikasan u LVM, da obara performanse znacajno cime se gubi poenta. MDRAID + LUKS + LVM + ext4 zaista jeste Unix way ali je problem sto fali onaj deo price, do it well. LVM nije najbolje resenje za snapshot i koliko znam LVM nema cp -reflink a to je najbolji feature btrfs i uopste citavog next gen filesystem koncepta. Pritom su performanse diskova u stripping modu gotovo identicne izmedju MDRAID i BTRFS RAID. Imam i mini MDRAID RAID0, za swap :d. Znam da bi trebao da koristim kernel funkciju koja radi to isto jer bi time izbegao scenario gde swap crkava kada diskovi crknu ali ako jedan od diskova crkne sve crkava tako da to nije bitno u mom slucaju. Nije da mi je swap bitan, vise sam ga postavio na raid0 jer je kul. Ja imam identicne diskove ali ko nema za njega je bolja opcija btrfs raid jer ne moraju particije za raid u sektor da se poklapaju. Moze jedan disk od 300 a drugi od 320 giga, samo sto ce to znaciti da je velicina METADATA ogranicena na onaj manji disk u nizu.
bcachefs ne bih probao jer sam autor kaze da nije jos nacisto kako bi to trebalo da izgleda na kraju, to je jos u nekoj prealfa fazi. Mozda ljudima radi dobro ali sutra moze stici update koji totalno menja rad bcachefs i time svi podaci odlaze u nepovrat. Btrfs ima ozbiljne bagove, bcachefs nema stabilan API.
Nije btrfs pokojni, jos se razvija. Samo ga je Red Hat proglasio nepozeljnim. Isto se moze reci i za Wayland, i on je pokojni u ocima drugih ali ga Red Hat forsira.
U okviru redox projekta jedan tip je razvijao neki TFS, koji je na fazon zfs i btrfs samo pisan u Rustu sto resava mnoge probleme u dizajnu. Steta sto je covek batalio projekat, da ima resurse kao btrfs i zfs do sad bi sigurno bio ispeglaniji i mocniji od pomenutih. Jer sa Rustom nema glavobolje oko memory bagova, data race problemi su daleko manje izrazeni. Pisati ispravan multithreaded C kod je pain in the ass.