Šta je novo?

Linksys wrt54gs - slab domet - gde kupiti antene

dpesic

Slavan
Učlanjen(a)
09.01.2008
Poena
304
Ima Linksys wrt54gs. Radi kao AP i delim net preko njega. Na rastojanju od nekih 10ak metara u stanu ne dobijam dobar signal i to me pomalo nervira. Proucavao sam razne forume i skapirao da ovaj model i nije bas slavan po dometu. Ok, imam par zidova koji predstavljaju prepreke, takodje u okolini detektujem nekoliko wireless mreza sto sve zajedno ometa moju mrezu. Probao sam sa DD-wrt firmware-om da pojacam mW ali bez promena. Jedina nada mi je nada da stavim vece antene.
Gledao sam Linksys-ov sajt i tamo nude neke antene i pojacivace kao opcije ali ja ne znam gde kod nas da ih kupim?
Ima li neko ideju gde mogu da nadjem odgovarajuce antene za moj router ili da li mogu nekako samogradnjom da pojacam ili usmerim domet?
Razmisljao sam i da probam da iza obe antenice postavim dva parceta lima, onako parabolicno i da ih usmerim ka sobi ali nisam siguran da je to odgovarajuce resenje. Ima li neko iskustva u tome?

Pozdrav!

Ako je neki standardan konektor za antenu, onda će ti odgovarati bilo kakva wireless antena. Ovdje ima nekih D-Link onako manjih kućnih modela sa 5-9 Db pojačanja za oko 25-50 Evra, pa mislim da bi ti nešto tako odgovaralo.

Mislim da taj ruter ima built-in antene, sto znaci da svaki pokusaj zamene antene zahteva majstorisanje.
Koliko ti je los signal i kako utice na vezu sa ap-om?

Nema built-in antene. Ima dve antene koje mogu da se skinu.
Signal mi se krece izmedju very good i good, ali nije mi to problem, nego sto signa i protok tokom prebacivanja fajla sa jednog kompa na drugi stalno pada pa se krece od 6-36mB. Malo me to smara. Ocekujem da mi barem u stanu taj protok bude 54mb koliko je i deklarisano. Ok, razuemem ja da imam prepreka u stanu i ometanje drugih mreza, ali zato i pokusavam malo da pojacam domet ili da usmerim talase.

Nema built-in antene. Ima dve antene koje mogu da se skinu.
Signal mi se krece izmedju very good i good, ali nije mi to problem, nego sto signa i protok tokom prebacivanja fajla sa jednog kompa na drugi stalno pada pa se krece od 6-36mB. Malo me to smara. Ocekujem da mi barem u stanu taj protok bude 54mb koliko je i deklarisano. Ok, razuemem ja da imam prepreka u stanu i ometanje drugih mreza, ali zato i pokusavam malo da pojacam domet ili da usmerim talase.

54 nećeš imati nikako.54 ti je teoretska brzina i nju je nemoguće dostići čak i na udaljenosti od 1 cm.

petri je napisao(la):
Mislim da taj ruter ima built-in antene, sto znaci da svaki pokusaj zamene antene zahteva majstorisanje.
Koliko ti je los signal i kako utice na vezu sa ap-om?

Lose mislis. Antene mozes da odsrafis kad hoces a konektor je RP-BNC.

@dpesic: Pakom i Netiks imaju wireless antene. Jesi li ukljucio wireless enkripciju? To zna da uspori protok.

Poslednja izmena:
54Mbps je teoretski maksimum kombinovanog saobracaka, upload + download.
Ukoliko imas ~30Mbps brzinu sve je ok, naravno sa sto manjim padovima.

Nazad
Vrh Dno