Šta je novo?

Licencirani windows sta je dokaz?

RasetaM

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2001
Poena
619
Pitanje je sledece sta mi je potrebno da bih imao skroz legalan windows?
imam vise tumacenja:

1. da poreska trazi instaliran win, nalepnicu, disk i racun da je kupljen windows
2. microsoft kaze preko telefona da je dovoljna samo nalepnica i instaliran win sa tim kljucem, ali magarci u emailu kojim sam trazio da mi to potvrde kazu da ne garantuju da je to tacno

stvar je sledeca, imam racunar sa nalepnicom za windows ali na racunu za njega nije naglaseno da je uz racunar stigao i windows posto u to vreme (pre 6-7 godina) to i nije bilo toliko bitno, sta ja sad da radim kad dodje poreska da proveri jel imam legalan win?

Imam slican proble, tj. ne ja vec moji klijenti kojima odrzavam racunare.

Svi su firme, i svi pokupovase XP Home oem licence za ~100€ koje bi se trebale prodavati samo uz racunar.

E sad, oni su to pokupovali jer im je bilo skupo da daju ~170 za ggk.

U prodavnici gde su kupili rekose im da to tako moze bez problema.

Koliko ja znam, ne moze. E sad, odem na "instalaciju" kazem ne moze ta verzija, kaznice vas... Oni si to meni prodali. Dobro, rekoh, zovite ih i pitajte sta ce da se desi kada uleti inspekcija.
Zove jedan, kaze takva i takva stvar, oni njemu kazu da kada dodje inspekcija da kaze da je kupio nov hard. Ali, hard i win su kupljeni u razlicitim firmama...

Kao, nema veze...

Eh, sta ljudi rade, ne verujem...

Nego, cujem da se po bg-u kupuje oem uz audio kablic, jel istina to? :D

Mene je interesovalo isto pa sam kontaktirao i Microsoft podršku i glavne distributere njihovih proizvoda. Evo šta su odgovorili:
- Microsoft: kupovina OEM softvera je moguća jedino uz računarsku konfiguraciju (tako kaže sam Microsoft), čak i na instalacionim hologramskim diskovima to piše. (znači ne uz miša, audio kablić, već uz kompletnu konfiguraciju)
- Većina distributera (ne svi): po našem zakonu moguće je sasvim legalno kupiti OEM softver ili bilo koji drugi, jer naš zakon je ipak iznad zakona Microsofta. Nekolicina distributera deli Microsoftovo mišljenje.

U svakom slučaju, u prodaji postoje OEM Windowsi koje je moguće sasvim legalno kupiti bez ikakvnog hardvera, uz plaćanje PDV-a od 18%. Uz tako kupljen softver dobija se CD, nalepnica i sasvim regularan račun (napominjem: po našem zakonu!) - za poresku inspekciju sasvim dovoljno, koliko znam.

U principu, nije mi jasno zbog čega prave svu tu frku oko kupovine OEM-a, kad se on ionako može instalirati (i aktivirati) samo na jednoj matičnoj ploči - tako da se praktično svakako veže za 1 računar, bio kupljen uz konfiguraciju ili posle 3 godine, bez ikakvog hardvera.

Poslednja izmena:
GGK je 213$. Vista Home ne moze biti podloga za licenciranje na koriscenim racunarima.
Treba ti nalepnica ( COA )
Racun da si kupio Windows.

Ako si u kolicinskom licenciranju, treba ti jos i licence agreement sa Microsoftom.

A šta biva ako kupiš GGK windowse, imaš račun da si kupio, imaš instalacione CD-ove, a ne nalepiš nalepnice ?
Inače, na GGK CD-ovima piše da nije obavezno da se taj Win instalira, niti da se pokreće neki Update Tool, ali je poželjno

Mislim da nasi prodaci gledaju da zarade pa ne daju prodaju OEM softvera. OEM softver (konkretno Vista) se moze kupiti na netu bez problema i to od renomiranih prodavaca, npr. Amazon. Jedino treba imati u vidi sledeca ogranicenja:
1. vezuje se za maticnu plocu i ne moze se preneti na drugi racunar. Tj. moze ali to zavisi od dobre volje Microsofta.
2. nema besplatne Microsoft podrske posto kod OEM proizvoda free podrsku vrsi proizvodjac racunara (npr. Dell).
3. dobija se ili 32 bitna ili 64 bitna verzija, a ne obe.
4. nije moguce vratiti softver kad se otvori pakovanje
5. nema fancy kutiju itd.

http://www.pcmag.com/article2/0,1895,2087792,00.asp

Poslednja izmena:
Kako se tretira računar donešen iz nemačke sa win98 nalepnicom i originalnim cd-om bez ikakvog računa ?

Uneo ga osnivač kako osnovno sredstvo.

1. vezuje se za maticnu plocu i ne moze se preneti na drugi racunar. Tj. moze ali to zavisi od dobre volje Microsofta.

Tako sam i ja zamisljao ( i dalje mislim) OEM software, medjutim kada smo za firmu trebali da uzmemo
originalni WIndows XP, retail verzije nije bilo nigde. Pozovem ja onda Gigatron i pitam da li su siguri da taj OEM windows XP koji prodaju mogu da instaliram i na nekoj buducoj konfiguraciji, uz podsmeh i licemerno nipodostavanje dobijam odgovor da naravno da moze, bilo bi glupo da ne moze. Ok, ajde kazem ja sebi, nikada me to oko OEM windowsa nije interesovalo toliko pa je mozda u pravu, ali rekoh da proverim jos kod nekog prodavca OEM Wina... i nazovem M&S Group i dobijem ista uveravanja da moze da se instalira i na buducoj konfiguraciji. Posto su cenom bili nizi od ogre navedenih, odluciimo se da uzmemo od njih i nakon 2 dana stize masni-ogrebani originalni OEM CD sa originalnom nalepnicom,
instalirasmo ga u office i sad citam ovo i ne mogu da verujem da sam i pored prethodnog elementrnog znanja o tome sta je to OEM proizvod, dozvolio da me prodavci (i to izvikani) pre*ebu i ubede u suprotno. :mad:

Poslednja izmena:
Kod nas ti je muljavina na svakom koraku. Zaboravljaš gde živimo :-/ Mislim da nemaš potrebe upravo zbog toga da se brineš jer Microsoft za uspeh kod nas smatra i ako proda OEM proizvod. Ljudi su aktivirali OEM Windowse preko telefona bez problema čak i kada su menjali kompjuter, a sam M$ je pre par godina dozvoljavao prodaju OEM Windowsa i uz Microsoft tastaturu ili miša. U Tehnicomu gde sam radio jedno vreme, čuvaju kućišta sa nalepnicama windows koda, a unutra menjane mašine 5x do sada. To ti govori dovoljno o svemu ovome, a upravo zbog toga su ti se i smejali kada si pitao za OEM, iako ti je pitanje bilo sasvim na mestu.

Poslednja izmena:
To sa kucistima nije samo kod nas, pogledaj po ebay-u, svi prodaju kuciste sa nalepnicom za 50-60e. KAd kupis to ne dobijes kuciste nego samo nalepnicu, veliki je to posao i van nase drzave. Ne vezuje se windows za plocu, nego za broj promena hardwarea, kad cesto menjas delove u jednom trenutku ti kaze da je istekla aktivacija, ali se sve resava tako sto jednostavno nazoves microsoft call centar i oni ti ponovo aktiviraju (ne moze preko neta u ovom slucaju).

Nego da se vratimo na samu srz teme, microsoft (call centar) tvrdi da je za legalan win dovoljna samo nalepnica. Medjutim nasi ljudi u poreskoj su izgelda to drugacije protumacili, pa ako neko poznaje nekoga u poreskoj bilo bi lepo da pokusa da nadje odgovor. Ili cak da ovo pokusaju da urade urednici sajta, bila bi to lepa ves i informacija za sve nas?

E da retail win nema kod nas da se kupi, i svi prodaju oem iz tog razloga, mada su morali da te upozore da to nije u redu.

Da li ta inspekcija proverava i ostale programe kao sto je office....ili samo win mora biti legalan?

Imam informaciju da proveravaju 7 vaznijih programa (zapamtio sam Win, Office, Photoshop, Acdsee) i to tako sto udju u add/remove programs u control panelu i tamo vide sta imas instalirano od tih 7, a samu proceduru ulaska i provere imaju nacrtanu na papiru, korak po korak.

Poslednja izmena:
U svakom slučaju, u prodaji postoje OEM Windowsi koje je moguće sasvim legalno kupiti bez ikakvnog hardvera, uz plaćanje PDV-a od 18%. Uz tako kupljen softver dobija se CD, nalepnica i sasvim regularan račun (napominjem: po našem zakonu!) - za poresku inspekciju sasvim dovoljno, koliko znam.
Ja sam pre nekoliko godina, na Bulevaru u jednom od onih kioska gde su prodavali diskove, kupio piratski disk i uz njega sasvim regularno dobio fiskalni račun. Na računu je pisalo "snimljeni cd" ili tako nešto.

A šta biva ako kupiš GGK windowse, imaš račun da si kupio, imaš instalacione CD-ove, a ne nalepiš nalepnice ?
Inače, na GGK CD-ovima piše da nije obavezno da se taj Win instalira, niti da se pokreće neki Update Tool, ali je poželjno

I sta mislis da ces postici sa ne lepljenjem nalepnica?

Kod mene svi OEM Sistemi tj kod caleta u firmi i vecina ima racune,valjda u tom slucaju treba da budu krivi radnici koji su prodali pod pricom da je sve to ok?

Poslednja izmena:
I sta mislis da ces postici sa ne lepljenjem nalepnica?

Zalepio bih ja nalepnice da ne planiram da menjam te racunare, posto su stari 5-6 godina ( 2 su P4 Willamette procesori na 1.7, a 2 Celeroni na 1.7, sa malim hardovima i bednim gfafikama )
Logicno je, posto sam vec platio Windowse, da necu da placam ponovo kad zamenim te racunare
Zato pitam da ne lepim te nalepnice, ili mozda da isecem naplenice sa sve onim belim papirom na kome su i to tako zalepim na kuciste, a posle prebacim na nove kompove ( na instalacionim CD ovima nigde ne pise kako treba da se zalepe nalepnice, mogu da se pravim lud pa zalepim tako )

Ja uz retail Vistu nisam dobio nikakve nalepnice, samim tim nema šta da se lepi.

Ja uz retail Vistu nisam dobio nikakve nalepnice, samim tim nema šta da se lepi.

Zato sto retail mozes vise puta da registrujes, ali si je platio i jedno 3x skuplje od Oem-a.

Kacio sam jednom, ako ima zainteresovanim , mogu ponovo.
Da li Vas interesuje Microsoft Licensing Handbook, sa svim opcijama licenciranja, razlike izmedju istih i jos gomile opcija?

Poslednja izmena:
Problema ce definitivno da bude ...

Prvi problem je po pitanju racuna za OEM Windows koji se u nekim slucajevima zaista ne vidi nigde. Konkretan slucaj kad imate prozivodnju racunara i onda fakturisete racunar kao "RAcunar taj i taj" koji u svom sastavu ima OEM licencu. Ista prica je i kad kupis recimo legalno neki Lenovo ili Dell gde isto imas licencu ali se ona nigde ne vidi na racunu...

A drugi problem je da sam video sta su u poreskoj dobili kao materijal kojim ce da se sluze prilikom pregleda... Postoji spisak free i komercijalnog softvera, sa tacno definisanim pojmovima sta je freeware, shareware ili XYZware ;) ali jedina stavka koja mi je zapala u oci je upravo opet vezana za kupovinu OEM licence.
Naime na njihovom materijalu i dalje stoji da OEM moze da se kupi uz bilo koji deo racunara!
Razumem da to mora negde da stoji zbog vremena kad je to moglo tako da se radi - ali po ovoj njihovoj dokumentaciji nigde nemaju naglaseno da to ne moze i sada da se radi.

E sad jedno nagradno pitanje na koje nisam nigde mogao da dobijem tacan odgovor:
Za racunar koji je kupljen sa OEM Windowsom - da li postoji odredjeni vremenski period u kome moze za njega, od iste firme, da se uzme OEM licenca za Office ??? Neproverena informacija je da je u Hrvatskoj to 5 meseci nakon kupovine racunara - kakvo je stanje kod nas?

Uz nove računare (uglavnom brendirane) dobija se preinstaliran Office 2007 trial, koji traje, mislim, 6 meseci. Tako da je praktično u tom periodu moguće uzeti OEM licencu za isti.

Samo jedno jako glupo pitanje poshto sam totalno neupucjen u tematiku,

1) da li inspekciju vrshi finansijska ispekcija?
2) ako je odgovor na 1 DA, kakve veze ima da li je OEM ili retail oni samo trazhe papir na da je windows kupljen i da je placjen porez?
3) da li ako recimo kupim igricu za igraonicu u UK i donesem u NS da bi bila legalna za nashu inspekciju zanchi da moram da je prijavim na granici i platim carinu + pdv?
4) ako je odgovor na 3 DA, shta ako se program placja preko neta i samo downloaduje?

Znachi stvarno se izvinjavam shto skrecjem sa windows teme, ali su mi odgovori na ova pitanja stvarno neophodni, a pojma nemam gde i koga da pitam? Da li postoji neki kontakt gde/koga to pitati?

Da, postoji. Zove se Microsoft call centar.
011/3305500

Iskreno, bash me briga shta microsoft zheli :)
mene interesuje shta inspekciju mozhe da otera sa vrata bez ikakvih "penala".
Microsoft cje da pricha prichu o retailu i kako OEM mozhe samo uz komp i bla bla bla...
meni niko iz microsofta ne mozhe da udje unutra, mozhe samo inspekcija, takav nam je zakon.
I microsoft bash briga gde sam kupio Windows, a mislim da nashu inspekciju to jako interesuje bash zbog PDV.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno