Šta je novo?

LG Televizori

Za series teško da može da ti se da precizniji odgovor zato što je svaki novi model u okviru serije dobro određena poboljšanja i promene pa tako iz okviru same serije postoje razlike između modela (recimo između C1 i C5 ima razlike) te stoga nije baš moguće generalno porediti modele.
Ono što je moguće jeste poređenje modela različitih serija iz iste (recimo C5 i G5) ili čak i bilo koja dva modela bez obzira na godinu ali reći generalno da su ovi modeli ovakvi a oni onakvi je neizvodljivo baš zbog tih razlika u okviru serije tokom godina (menjali su se procesori, menjale su se specifikacije...).

Što se tiče dizajna u ovogodišnjem G5 modelu S znači da ima stalak na kom stoji (S - stand) a W je namenjen kačenju na zid (W - wall).
Ovo za dizajn mi je sada jasno i hvala za pojasnjenje.

Jasno mi je da ne moze poredjenje C1 vs C5 jer je 4 godine razlike i da su menjali razne stvari, ali kao sto si napisao jel mozes da mi bar pojasnis razliku izmedju B5, C5, G5 i ako ima jos neka slovna oznaka?

Na primer ovo sam vidjao po oglasima pa da znam koje su razlike izmedju njih
LG OLED55B53LA
LG OLED55C51LA
LG OLED55G51LA

Evo najvažnijih oznaka, uprošćeno 👇
🔹 A – “Basic / Entry OLED”
Najjednostavniji dizajn
Klasično postolje
Najčešće slabiji procesor i 60 Hz panel
Namenjen za filmove i TV, manje za gaming
📌 Primer: OLED A2 / A3
🔹 C – “Classic / Mainstream”
Najpopularnija serija
Tanak dizajn, centralno postolje
120 Hz panel, odličan za gejming
Najbolji odnos cena–performanse
📌 Primer: OLED C1, C2, C3, C4, C5
👉 Ovo je najčešći izbor.
🔹 G – “Gallery”
Ultra-tanak, izgleda kao slika na zidu
Nema klasično postolje (zidni nosač u paketu)
Svetliji od C serije
Premium dizajn
📌 Primer: OLED G2, G3, G4, G5
🔹 W – “Wallpaper”
Ekstremno tanak (par milimetara!)
Lepe se direktno na zid
Sva elektronika u odvojenoj soundbar jedinici
Vrlo skupi, luksuzni modeli
📌 Primer: OLED W7, W8
🔹 E – “Elegant” (uglavnom starije serije)
Staklena prednja ploča
Premium izgled
Između C i G serije
📌 Primer: OLED E8
🔹 S – “Signature”
LG-jeva luksuzna linija
Unikatni dizajn (roll-up, staklo, metal)
Tehnološki showcase, vrlo skupo
📌 Primer:
LG Signature OLED R (rolajući TV)
OLED ZX

Evo najvažnijih oznaka, uprošćeno 👇
🔹 A – “Basic / Entry OLED”
Najjednostavniji dizajn
Klasično postolje
Najčešće slabiji procesor i 60 Hz panel
Namenjen za filmove i TV, manje za gaming
📌 Primer: OLED A2 / A3
🔹 C – “Classic / Mainstream”
Najpopularnija serija
Tanak dizajn, centralno postolje
120 Hz panel, odličan za gejming
Najbolji odnos cena–performanse
📌 Primer: OLED C1, C2, C3, C4, C5
👉 Ovo je najčešći izbor.
🔹 G – “Gallery”
Ultra-tanak, izgleda kao slika na zidu
Nema klasično postolje (zidni nosač u paketu)
Svetliji od C serije
Premium dizajn
📌 Primer: OLED G2, G3, G4, G5
🔹 W – “Wallpaper”
Ekstremno tanak (par milimetara!)
Lepe se direktno na zid
Sva elektronika u odvojenoj soundbar jedinici
Vrlo skupi, luksuzni modeli
📌 Primer: OLED W7, W8
🔹 E – “Elegant” (uglavnom starije serije)
Staklena prednja ploča
Premium izgled
Između C i G serije
📌 Primer: OLED E8
🔹 S – “Signature”
LG-jeva luksuzna linija
Unikatni dizajn (roll-up, staklo, metal)
Tehnološki showcase, vrlo skupo
📌 Primer:
LG Signature OLED R (rolajući TV)
OLED ZX
Hvala puno.

Pretpostavljam da je samo typo na vrhu kod Basic da si verovatno mislio B - Basic.

Po ovom pojasnjenju definitivno bi gledao onda C ili G. Ovo sto si napisao da je G svetliji od C serije jel se to misli na vrednost nit-a ili na nesto drugo. I da li je to nesto sto vredi platiti vise ili nije velika razlika?

Ima razlike, npr. moj G4 u odnosu na C4 ima manje refleksije na ekranu pa je lakše gledati po dnevnoj svetlosti, koristi MLA tehnologiju i ima heatsink, bolji procesor, dolazi uglavnom sa zidnim nosačem i može se savršeno priljubiti uz zid (ima opcija i sa standardnim nosačem, ali bilo je dosta skuplje), duplo tanji i dosta svetliji, posebno kad gledaš HDR/Dolby Vision sadržaj.

Ukratko, G serija je flagship trenutno što se tiče OLED televizora. C je solidan izbor, ali najbolje iskustvo je definitivno G.

Lg C4 za 1150e i Sony od 5000e imaju 100Mbps LAN, sto je prosto neverovatno kolike su jajare.

Ne radi USB adapter na C4, probao sam bar 10 komada.

Neko da mi odgovori? 😃
Ne ocekuj ovde da ces dobiti odgovor jer ovo je tema samo o LG OLED televizorima, svako ko postavi neko drugo pitanje sem toga je lud i dobiti nece nista. Ja sam nekoliko puta apelovao na admine da se napravi posebna tema za olede ali uzalud i njima izgleda to ne smeta. Cak sam bio i vredjan od strane pojedinih ljudi isto apel na admine uzalud.

Neko da mi odgovori? 😃
Kod 50" televizora dobijas VA panel. Dobra crna, uglovi gledanja su bulja. UR ti je model iz 2023 godine, tako da idi na UA 2025 ili UT 2024 najmanje. I ako mozes da ubudzis 55".
Sto se tice modela 75 i 78 razlika je mozda neka mizerna, proveri na displayspecifications.com. Nemoj da te buni ako je na kraju broj 6 umesto 3, npr. 78006, isto je. Inace tek od 8 (npr. UA85003 ili UR87003), dobijas magicni daljinski.
Gledaj da je IPS panel (ako su ti bitni uglovi gledanja i "prirodnije" boje), ne brini za IPS glow, to je normalno i da je Direct LED.

Kod 50" televizora dobijas VA panel. Dobra crna, uglovi gledanja su bulja. UR ti je model iz 2023 godine, tako da idi na UA 2025 ili UT 2024 najmanje. I ako mozes da ubudzis 55".
Sto se tice modela 75 i 78 razlika je mozda neka mizerna, proveri na displayspecifications.com. Nemoj da te buni ako je na kraju broj 6 umesto 3, npr. 78006, isto je. Inace tek od 8 (npr. UA85003 ili UR87003), dobijas magicni daljinski.
Gledaj da je IPS panel (ako su ti bitni uglovi gledanja i "prirodnije" boje), ne brini za IPS glow, to je normalno i da je Direct LED.
Hvala ti, a NANO i QNED, da li su bolji?

QNED ti je malo bolja verzija od NANO. Malo bolja crna i malo jace osvetljenje. Ali, opet moras da proveris na displayspecifications da li dolazi sa dirext led, jer ovi modeli uobicajeno vode sa sobom edge led.

Preskočište M seriju, koliko se sjećam i ona postoji…
A, B, C, G, M, pa onda šta već ide dalje.
“Najmanje dobri” -> najbolji

Juce mi se updateovao C2, i danas vidim da ne mogu da startujem nista osim LiveTV.

Home dugme ne reaguje, tasteri Netflix i sl. na trenutak pokusavaju da startuju app ali momentalno je nazad live tv.

U Settings mogu da udjem.

Ima li neko ideju? Za ove 3 god nista slicno se nije desilo.

Juce mi je stigao LG OLED 65 G5, pre toga sam imao LG OLED 55 C8, iskreno da vam kazem uopste nisam odusevljen, dobra je slika nema tu sta ali nikakav vau efekat nisam imao.
Kada sam prvi put uzeo C8 posle svih LED televizora to mi je bio bas skok, ovo sada iskreno mislim da je previse hype-a u odnosu na realnu razliku spram predjasnjih modela, pogotovo nekih iz predhodnih par godina, C8 je vec sada poprilicno stara generacija.

p.s. Test radim tako sto podesm tv na preporucena rtings podesavanja, probao sam i druge preset-e i sta bi mom oku vise odgovaralo, pustam redovne HDR demo snimke sa YT i par remux HDR/DV filmova sa bitrateom od barem 50Mbps.

Nema tu sta oko same slike, glavni napredak je na osvetljenju kroz generacije, i to po malo, takodje refleksije ekrana. Ako ti ne znaci vece osveteljnje (ja volim jace), nije to neka razlika. Deluje mi da je slika dosla do dobrog kvaliteta odavno, ali pokret ne izgleda dobro, na tome treba da urade nesto.

Tako ispada, mozda ko ima konzulu i igra igre ima napretka ovako slabo.
Ja sam jos cekao da predstave G6 da vidim da li da cekam pa sam se odlucio da je i to prodavanje magle i uzeo G5.

Navodno dolazi C serija H verzija ali samo na vecim dimenzijama

Tako ispada, mozda ko ima konzulu i igra igre ima napretka ovako slabo.
Ja sam jos cekao da predstave G6 da vidim da li da cekam pa sam se odlucio da je i to prodavanje magle i uzeo G5.
Pametno. Iako nisam fan G serije samo zato sto mi ne treba, vrlo verovatno ce da padne apgrejd uskoro sa C1 pogotovo sto je kum uzeo 65G5 za istu cenu koju sam platio 55C1. Bas best buy trenutno

Treba mi pomoć.Prebacio sam HDMI ulaz na LG TV-u za Xiaomi box i odjednom mi ne radi Magic remote daljinski kad koristim box iako mi je uključen HDMI CEC i na TV-u i na Boxu.

Možda mu treba ponovo uparivanje

Prebacio na drugi HDMI ulaz i pojavilo mi se da upišem PIN,kliknuo OK i to je to.

C5 77", utisci posle mjesec dana korišćenja:
TV je fenomenalan, nema nikakve dileme. Odlična odluka da ga kupim, i ni najmanje se nisam pokajao (pogotovo jer sam ugrabio odličnu akciju i cijenu).
Jako je tanak, i treba biti vrlo pažljiv pri raspakivanju (ja sam cijeli proces sam uradio, i nikako to ne preporučujem). Položio sam ga na sto, ekranom na dole, da mu postavim nosač na leđa, zatim ga uhvatio za ivice i podigao (nije uopšte lagan), i tv se bukvalno savio. Prestravio sam se da će pući 😁 Nije on lošeg kvaliteta izrade, naprotiv, ali je jednostavno tanak (tanji od galaxy s23 ultra 🤔). Napravio sam mu tv wall od rigipsa, sa udubljenjem za izbočeni dio na poleđini. Montirao ga na pokretni nosač, izbočina "legne" u udubljenje, i tv se "zalijepi" za zid. To sve izgleda - fenomenalno!
Pakovanje je ogromno, ne može stati ni u jedno auto. SUV sa oborenim sjedištima - nema šanse, morao sam ga na krov učvrstiti.
Slika je ludilo 😁 Kalibrisao sam po preporukama sa rtings, stavio malo jače osvjetljenje nego što je preporučeno, i to je to.
Na starom tv sam koristio vivid mod, pa sam i ovdje prvih nekoliko dana. Iako je filmmaker popularan, i svi ga hvale kao "suštinu oled tv-a", meni nije na prvu "legao". Nekako mi je sve vuklo na žuto. Mod definitivno zahtijeva neko vrijeme privikavanja, ali sad ne mogu da vjerujem da sam koristio ijedan drugi mod 😁 Po danu ok, za sport itd...uključim standard (realno od vivid-a iskočiše oči), ali uveče, u mraku - DV ili HDR - filmmaker je ubica. Trenutno gledam White Lotus, izgleda spektakularno.
Osvjetljenje je odlično, dvokrilna balkonska vrata su u neposrednoj blizini, i dnevna svjetlost uopšte ne smeta. Možda to može još bolje sa nekim drugim tehnologijama, premazima itd...ali meni stvarno ne treba ništa bolje od ovoga.
Za moje pojmove zvuk je odličan. Vjerovatno će stići i neki soundbar skorije, ali nemam zamjerki na zvuk generalno.
Odložih kupovinu PlayStation-a, tako da ga nisam testirao u gamingu (komp mi je prilično daleko pa me mrzi vući kablove). Mada ne sumnjam da će i to funkcionisati odlično.
Softver je dobar, brz, ispeglan, bogat aplikacijama...opet bez zamjerke.
Po meni, tv ima dva nedostatka (ne velika da bi pokvarila opšti utisak,ali da ih pomenem):
  • ne podržava DTS (ili kako se već zove) format zvuka...pa remux streamove uglavnom ne mogu gledati. Imam Mi box pa mi nije toliko strašno, ali ipak ...
  • daljinski nije baš najsrećnije riješen (ne razumijem odluku da se ukine mute 🙄). Gledao sam i boljih rešenja, i na jeftinijim i starijim televizorima.

Ako neko razmišlja da li kupiti c5 - slobodno, bez dileme, siguran sam da se nećete pokajati.
Ako je neko u nedoumici da li kupiti manji ili veći - definitivno veći (ili još veći)! Nisam kupio 83" inča jer je bio baš dosta skuplji (više od 1000e skuplji) pa nije bilo smisla. Prethodni tv je bio 50", i na ovaj sam se za čas navikao (širina prostorije je oko 4m).

Na sajtu sam se registrovao za produženu garanciju - uredno unio podatke, poslao sken računa itd...međutim nisam dobio nikakvu povratnu informaciju. Zatim sam cijelu proceduru ponovo uradio, i ponovo ništa. Nadam se da neće biti problema oko toga.
Hvala za detaljan i potpun pregled. Uzeo sam C5 takođe. Filmmaker mode definitivno zaslužuje malo strpaljenja tokom period privikavanja, a nakon toga je gledanje filmova potpuno uživanje.
Odgovaram na ovu poruku zbog produžene garancije. Ja sam uređaj uzeo 31. decembra, a odgovor sa sertifikatom o produženoj garanciji (Uniqa osiguranje, uređaj sam uzeo u Kotoru) mi je stigao 16. januara. MIslim da svakako ne bi trebao da ispustiš tu mogućnost. Prilikom slanja podataka na ekranu sam dobio telefon za podršku u slulaju potrebe: 011/425-0050, pa predlažem da se javiš njima, ukoliko u međuvremenu nisi doobio odgovor.

Stigao mi je odgovor prije par dana. Vjerovatno zbog praznika da su malo odužili, ali na kraju je sve ok 👌

i ja sam prelomio, neckao se mesecima izmedju 65" LG C5 - Samsung S90f...cekao neke ponude kod nas za cene...dobio cene
i porucio LG C5 77" 😎
trebalo bi da stigne ove nedelje

Nazad
Vrh Dno