Šta je novo?

LG, SAMSUNG, SONY...

• Začetnik teme Začetnik teme l'ret
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

l'ret

Poštovan
Učlanjen(a)
23.11.2016
Poena
51
Pretpostavljam da ću se za mnoge ponavljati, ali ne zamerite, trebaju mi sumirane inforamcije na jendom mestu, više se i ja gubim... Uskoro kupujem TV, ali se nešto puno i ne razumem. Te frekvenca 60, a PMI 300, te ovo te ono... Ali da krenem otpočetka. Minimalna (i prosečna) razdaljina sa koje ću gledati je oko 2, 1 m (a možda se protegne i na 3, 5 m u jednom trenutku). Razmišljao sam o LG televizorima, 43 incha lh541v (mislim da mi je ovo negde sasvim dovoljna veličina, ili nije?) i 49 incha lh541v, PMI na 300. Kažu da su i najtanji ovo televizori u toj klasi. Nisu smart, ali sam razmišljao da je možda bolje da uzmem android tv box pa mi to onda izađe na isto (a mogu za prvo vreme i da prikačim laptop), a kada zastari naručim novi android tv box. Potom su mi u oko zapali i modeli od 43 i 49 incha lh590v (ima i lh560v) jer imaju nešto bolji taj PQI (jesu smart, ali mi je nebitno), od 450. Šta sve ovo znači u praksi, za nas laike - da li slika izgleda ok kad su "brze" scene u pitanju, da li se primećuju zamućenja, ghost efekti i sl. Kako se ove vrednosti frekvenca oslikavaju na različite veličine? Tj, dali je taj PMI na 300 ok i na 43 inča i na 49 inča. Znam samo da bih hteo da odgledam nešto na TV bez nerviranja, a da taj TV malo i potraje (koliko sam shvatio, svi ovi lg su sa čistom plastikom pozadi, pretpostavljam da je i sa ostalim brendovima ove klase i cenovnog ranga nešto slično, što znači da se više greju, ne znam kakvo je zapravo iskustvo u vezi sa tim). Takođe, pojma nemam te stvari oko direct i edge osvetljenja (sve što sam čitao je pisano dosta ranije, pre nekoliko godina, a kaže se da je tehnologija sada uznapredovala, pa je sve to ok, ili nije?). Takođe, video sam i jako povoljnu cenu samsung UE48j5002 i UE48j52002. Iz koje godine su ovi samsung modeli? Kakav je njihov OS? Tako da, šta preporučujete, kako da razmišljam o ovim modelima, ima li neko iskustava upravo sa ovim modelima, i sl.? Ili neki sony, ali jeste skuplji, pa d ali je dugotrajniji ako nije plastika iza i sl.? I da, s obzirom na kvalitet emitovanja kanala kod nas, da li te veće dijagonale (48 i 49 inča) smanjuju kvalitet slike ili ne? Priznajem da bih najradije opciju od 43 inča ali ako će to da bude nedovoljno i malo, pa daj da se protegnem, nemam nameru (novca) da svake godine menjam tv. Eto, neke konkretne, iskustvene informacije bi mi bile značajne. Hvala!

Teško da ima preporuka za neki jeftin soundbar.

Najjeftiniji budžetski model koji preporučuju u inostranstvu je Samsung HW-K450,
a on se kod nas ne prodaje, a u Ugarskoj je ~220 e.

Takođe, to što je TV iz 2015. nema nikakve veze. Sonijevi modeli sa AUO VA panelima
iz 2015. su bolji nego ovogodišnji sa LG Display IPS panelima.

Uostalom, Sony KDL-43WD755B je prvi na CHIP-ovoj listi TV-a do 43 cola po kvalitetu slike.

@DukeofSerbia onda tv od 49 inca do 600eur preko KP, najbolji moguci za taj novac, max max do 650, nikako preko tog novca...

Kupiti ovde Sony + 5 god. garancije. Sonijeve TV-i imaju manje-više iste cene po Evropi.
Čak su ove i određeni Sonijevi modeli i vidno jeftiniji nego u Ugarskoj.
http://www.eponuda.com/led-televizori-cene/1/f1_4~f5_3-5

W75 (2015.), WD75 (2016.) modeli imaju AUO panele.
W70 (2015.), WD6 (2016.) izgleda imaju Samsungove panele kao u R seriji.

Pošto si u BG-u, možeš lično da obiđeš i vidiš (ili do NS-a) pre kupovine
da ti ne zapadne primerak sa problematičnim panelom.

Poslednja izmena:
Izveo sam zvuk sa scarta na stub. Ali dešava se nešto neobično. Kada je tv program, zvuk ide sa stuba normalno. Ali kad pustim nešto sa USB ili preko HDMI ulaza priključim komp, ne ide zvuk na stub, samo na interne tv zvučnike. A sa stuba čujem - ili ništa ili šuštanje ili neku stranu radio stanicu (ili audio nekog kanala, pojma nemam kako bih to definisao)!!! Dakle, stub je na LINE, i ne prenosi zvuk sa slike koja ide, čuje se neki drugi zvuk. Ne razumem! Takođe,često kad dodirnem ivicu tv uvek osetim neko malo naelektrisanje.

@DukeofSerbia onda tv od 49 inca do 600eur preko KP, najbolji moguci za taj novac, max max do 650, nikako preko tog novca...
Kupiti ovde Sony + 5 god. garancije. Sonijeve TV-i imaju manje-više iste cene po Evropi.
Čak su ove i određeni Sonijevi modeli i vidno jeftiniji nego u Ugarskoj.
http://www.eponuda.com/led-televizori-cene/1/f1_4~f5_3-5

W75 (2015.), WD75 (2016.) modeli imaju AUO panele.
W70 (2015.), WD6 (2016.) izgleda imaju Samsungove panele kao u R seriji.

Pošto si u BG-u, možeš lično da obiđeš i vidiš (ili do NS-a) pre kupovine
da ti ne zapadne primerak sa problematičnim panelom.
Dopuna zbog druge teme.
Sony W75 su superiorni u odnosu na WD75 koji su ih zamenili.

Ima iz Ugarske da se nabave povoljnije nego ovde (KDL-43W755C i KDL-50W755C).
Ako je WD75 već najbolji po kvalitetu slike na CHIP listi, onda je W75 još bolji.

Izveo sam zvuk sa scarta na stub. Ali dešava se nešto neobično. Kada je tv program, zvuk ide sa stuba normalno. Ali kad pustim nešto sa USB ili preko HDMI ulaza priključim komp, ne ide zvuk na stub, samo na interne tv zvučnike. A sa stuba čujem - ili ništa ili šuštanje ili neku stranu radio stanicu (ili audio nekog kanala, pojma nemam kako bih to definisao)!!! Dakle, stub je na LINE, i ne prenosi zvuk sa slike koja ide, čuje se neki drugi zvuk. Ne razumem! Takođe,često kad dodirnem ivicu tv uvek osetim neko malo naelektrisanje.

Imas dva nacina kako mozes ovo da resis:

1. Izvedi zvuk preko izlaza za slusalice pravo na liniju;
2. Uzmi opticki kabl i neki jeftiniji DAC (Fiio, recimo) i dovedi zvuk na stub

Nema izlaz za slušalice i nema digitalni optički izlaz. Ima scart, ima kompozitne ulaze, ima 2 hdmi i 1 usb (okačio sam fotke sa priključcima na prethodnoj strani).

@l'ret
Izvini, nisam video prethodnu stranu. Ako nemas ni opticki ni izlaz za sluske, jedino sto ti preostaje je izlaz preko HDMI kabla - u neki risiver pa na zvucnike.

Poz

A kako to funkcioniše sa HDMI, da li je bitno da je ulaz/izlaz ili funkcioniše obostrano? Ali ne razumem zašto neće da izbaci ton na zvućnike kada je signal sa usb ili hdmi, a izbacuje redovni tv program, ima li kakvo objašnjenje za to?

Našao sam odgovor. Iz nekog razloga, kod tv koreanskih proizvođača (LG, Samsung etc.) scart je vezan za tv dekoder, a digitalni ulazi (usb, hdmi) nisu. Dakle, kome je to bitno, trebalo bi da vodi računa o tome. Takođe, interesuje me da li je onda moguće da povežem direktno usb zvučnike, ili ne funkcioniše to baš tako? Stići će mi i android box, koji će imati optički audio izlaz, pa mislim onda da to tako izvedem, može li?

Poslednja izmena:
Ne znam kako je na tom televizoru, ali ono što meni dođe na tv preko USB i HDMI ne izlazi na scart, o tome sam pisao, već samo ono što dođe preko antene. A to je zato što preko scarta ide samo analogni audio out, ne i digitalni, eto tako sam pročitao u tim forumima, i eto...

Poslednja izmena:
Opravdanje za kupovinu android boxa ili raspberryja 😛 ja sam narucio raspberry zbog mogucnosti kacenja DAC na isti pa RCA na pojacalo a HDMI na lg 541v, al nesto merkam xiaomi mi box posle probe jednog jeftinijeg android boxa 🙂 u startu sam bio za ideju non-smart + raspberry ili android box, po meni bolja i minimum duplo jeftinija opcija.

Poslednja izmena:
Nadam se da mogu ovde da se nadovezem svojim pitanjem (tice se dileme SONY/SAMSUNG/LG).
Hocu da uzmem TV koji ce biti veci od 42-43" koliko sad imam, dakle minimum 48-49".
Ne mora da bude nuzno smart, ali je pozeljno. 90% ce se koristiti za gledanje TV programa.

Budzet je do 70.000 din (550, eventualno 600 eur).

Vidim da neki hvale ovaj LG:
LG 49LH541V
Ja sam naisao na ova dva koji se uklapaju cenom:

SONY KDL48WD650KKAH (mts nudi uz BOX paket)

SAMSUNG UE49K5502BAEP (ovaj je reklamiran da je ispod 70.000, a kao kostao je preko 90.000...? Navlaka ili?)
Zbunjuje sto pise da je frekvencija 50Hz.

Gledao sam onu listu sa Chip.de ali koliko vidim oznake modela se ne poklapaju sa onim sto se kod nas nudi.

Moze li neki savet dakle za 48-49" za 550-600 eur? I eventualno komentar na ove modele iznad.

Po ovome uzima se u nasim radnjama, preporuka za Samsung, bolji je od oba modela, a sto se hercaze tice svi rade na 60Hz, nemoj da te zbunjuje ono sto pisu u specs, sve su to softverske vrednosti ne i realne. Ovaj Sammy je 5-ti na Chip.de listi (drugacije krste tv za dojce)...

Sent from my ASUS_Z00UD using Tapatalk

Imam problem sa zvukom.

Danas sam uzeo Philips 43PUS6401/12 i ne mogu da izvalim kako da podesim d3 da ima zvuk.

Preko analogne antene ima normano zvuk, kao i preko yt aplikacije, dok preko d3 ima slika, ali tona nema nigde...Kako da rešim taj problem?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ovako da dopunim: hdmi 1 i 2 uopšte ne daju zvuk samo sliku, dok preko hdmi 3 i 4 ima slike i zvuka.

To znaci da su 1 i 2 izlazi crkli?

Mislim da ne, nego 3 i 4 imaju onaj ARC, ili kako se vec to zove... Izguglaj, ili probaj neki drugi uredjaj da povezes na 1 i 2 (neku konzolu ili player)...

Sent from my ASUS_Z00UD using Tapatalk

Jeste, 3 i 4 imaju arc i to piše na ulazima hdmi arc, dok to na 1 i 2 ne piše, već samo hdmi.

Do koje cene su novogodisnji popusti uspeli da spuste cenu LG 55 B6 OLED-a u HU? Da li mozda iko pratio to? Regularna cena mu je malo iznad 2000e.

Ja sam ovih nedelja ciljao da uzmem Sonijev 43XD8005, ali nema ga vise po HU radnjama. Stigao je naslednik 43XE8005 sa znacajno vecom cenom... Jos nema opisa za njega, tako da cekam sa kupovinom.

Poslednja izmena:
„Naslednik“ – potpuno isti model na osnovu dostupnih specifikacija.

Kod D serije je bilo ovako (najverovatnije i kod E):
43“ – AMVA3 (AUO)
49“, 55“ – S-IPS (LG Display)

Pokvareno, ali legalno kao i Samsung Electronics.

Well, i dalje se nadam da ima makar nekih poboljsanja. Sa XD80xx serijom sam veoma dobro upoznat, par drugara ih je uzelo tokom zadnjih par meseci. Ako nema poboljsanja u XE80xx, onda nema ni nista od kupovine dok se cena ne spusti na sub 800e.

Treba mi bas 40-43" model da bi ga koristio i kao PC monitor, ali ne bih da kupim TV koji nema dobarHDR i 10bit WCG, a X800D to definitivno ima [samsung entry 4K HDR modeli su 8bit trash]. Sony je izgleda jedini koji pravi dobre HDR televizore u 43" velicini.

XD80xx serija ima „10-bitni“ panel, ali nije pravi (8-bit+FRC) pošto je to ipak ulazna UHD serija. Na netu stoji da ima AMVA3 panel,
a opet u klasi 43“ UHD, ja jedino u bazi imam IPS, dok je 42“ Innolux S-MVA… E sad ja nemam za QD pozadinsko osvetljenje, samo
za W-LED, a XD80xx ima QD i zato ima proširenu pokrivenost boja.

Verovatno si čitao super detaljan test na rtings. Oni su testirali baš 43“ verziju.
http://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x800d

I video opis.
[YOUTUBE]9KrXUqcbkAc[/YOUTUBE]

Vidim da ga ima na kp-u za 700 € i to kod svih prodavaca koji prodaju Sony TV-e.
E sad da li ga imaju i stvarno (neka zaliha) ili samo fiktivno pošto ga nema u Ugarskoj, ne znam.

Sonijevi novi modeli uvek na početku imaju napucenu cenu, ali relativno brzo krenu na dole.

Well, i dalje se nadam da ima makar nekih poboljsanja. Sa XD80xx serijom sam veoma dobro upoznat, par drugara ih je uzelo tokom zadnjih par meseci. Ako nema poboljsanja u XE80xx, onda nema ni nista od kupovine dok se cena ne spusti na sub 800e.

Treba mi bas 40-43" model da bi ga koristio i kao PC monitor, ali ne bih da kupim TV koji nema dobarHDR i 10bit WCG, a X800D to definitivno ima [samsung entry 4K HDR modeli su 8bit trash]. Sony je izgleda jedini koji pravi dobre HDR televizore u 43" velicini.

Probaj da nadjes Samsung KS7000 ili 7500 u 43inc varijanti, oni su true HDR 10bit panel, i valjda im je malo pala cena, posto znam da je pala cena 49-ki...

KS7000 ne postoji u 43".
KS7500 postoji i nešto je skuplji.

Da li su pravi 10-bitni?
Za KS7000 mislim da nikada nije raščišćeno da li je 10-bitni pravi ili 8-bitni+FRC. Po Samsungu su pravi.

Takođe, samo Sonijevi TV-i nemaju PWM tako da su za PC desktop upotrebu bolji.

A jedan od ta dva al sam zaboravio koji [emoji12] pa pazi HDR materijal izgleda nestvarno dobro na mom, jos kada osvetli kako treba tu je Sony losiji... al ako je Sony bolji kao PC monitor ko sam ja da preporucujem losiji tv za tu namenu [emoji16]

Nazad
Vrh Dno