Šta je novo?

LG Optimus 2x P990

• Začetnik teme Začetnik teme OTAC
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@bmibmc - Kul ti avatar. 😉

@Tetra - Ok, garancija te vadi, ako je u savrsenom stanju. 150e je onda ok.

@magick - Moja preporuka bi bila O2X. Daleko od toga da kazem da je XP los telefon, ima ga jedan kolega sa posla (nismo nesto bliski, ali dade mi da procackam tel) i po izradi mi ne deluje nista robusnije od O2X (za kog ZNAM da moze SVASTA da prezivi) iako je od aluminijuma, a ta baterija ne obecava, i pored tehnologija koje bi trebalo da poprave autonomiju. Za O2X takodje znam da je ekran isao izmedju 4 i 5h na 16h dnevne upotrebe. Pitanje za vlasnike XP (bez napada, bukvalno pitam lepo) - da li XP moze toliko da izvuce, DATA always on?

U svakom slucaju, nijedan nije los izbor.

Ja sam na kovalski kernelu. Bateriju drži primetno duže. Brz je i stabilan. Bez ikakvih bagova. Ja sam na stock launcher, tako mi je lepše.

Mana je da bluetooth ne radi kako bih hteo. U pitanju je uparivanje sa autom, tj. mora se ručno aktivirati. U kernelu je modifikovano da bluetooth ne troši bateriju u stanju mirovanja.

Evo prikaza baterije, a ovo veliko trošenje na kraju je postavljanje oglasa preko interneta.

Prilozi

• uploadfromtaptalk1359295271450.jpg
    uploadfromtaptalk1359295271450.jpg
    29.7 KB · Pregleda: 69
Poslednja izmena:
Ajde "optimaši" pomagajte. 🙂 Treba mi par informacija, pošto moram brzo da odlučim da li da uzimam ovaj telefon.

Prvo, na fotkama sa neta a i po nekim našim radnjama u kojima sam svojevremeno gledao ovaj telefon video sam jednu jedinu verziju, koja je neke zanimljive metalik-braon boje. Međutim, sada vidim da postoji i crna verzija koja mi se uopšte ne sviđa. Htedoh da pitam, kakva su vaša iskustva, tj da li se ove dve verzije razlikuju samo u boji poklopca i da li ima razlike u kvalitetu/teksturi plastike?

Drugo, vidim da se po oglasima prodaju nekakve "pojačane" baterije od 2050mAh, proizvođača Hinorx. Valja li to šta i kako stvari stoje sa tim "pojačanim" baterijama koje se mogu smestiti ispod standardnog poklopca?

Na kraju, šta se dešava za tim nezvaničnim romovima i koji je najstabilniji, najbrži i energetski najefikasniji? Fičeri i cutting edge stvari me ne zanimaju previše. Ako fluidnost interfejsa zahteva 4.1 onda ok, ali ne i ako će da mi baterija duplo kraće traje. Nadam se da sam se razumljivo izrazio. 🙂

Unapred zahvalan.

Prilozi

• uploadfromtaptalk1359401008929.jpg
    uploadfromtaptalk1359401008929.jpg
    29.6 KB · Pregleda: 55
  • uploadfromtaptalk1359401025379.jpg
    uploadfromtaptalk1359401025379.jpg
    39.2 KB · Pregleda: 53
  • uploadfromtaptalk1359401040807.jpg
    uploadfromtaptalk1359401040807.jpg
    32.3 KB · Pregleda: 52
  • uploadfromtaptalk1359401048774.jpg
    uploadfromtaptalk1359401048774.jpg
    36.5 KB · Pregleda: 51
@bmibmc - Kul ti avatar. 😉

@Tetra - Ok, garancija te vadi, ako je u savrsenom stanju. 150e je onda ok.

@magick - Moja preporuka bi bila O2X. Daleko od toga da kazem da je XP los telefon, ima ga jedan kolega sa posla (nismo nesto bliski, ali dade mi da procackam tel) i po izradi mi ne deluje nista robusnije od O2X (za kog ZNAM da moze SVASTA da prezivi) iako je od aluminijuma, a ta baterija ne obecava, i pored tehnologija koje bi trebalo da poprave autonomiju. Za O2X takodje znam da je ekran isao izmedju 4 i 5h na 16h dnevne upotrebe. Pitanje za vlasnike XP (bez napada, bukvalno pitam lepo) - da li XP moze toliko da izvuce, DATA always on?

U svakom slucaju, nijedan nije los izbor.

XP moze 4h screen on sa jakim brightnessom (mnogo jacim od 99% telefona) ili 5h screen on sa power savero modom (koji je opet skroz OK svetao). Ovo se odnosi na WiFi konekciju i browsing. Zajedno sa ovim, moze da izdrzi ukupno 20-24h, sa tim da mora da bude ukljucen Extended Standby koji iskljucuje mogucnost standby synca.

Pošto niko drugi neće, a i pošto sam u međuvremenu dosta vremena proveo istražujući, da odgovorim sam sebi na neka od ovih pitanja - možda nekome bude od koristi.

Prvo, na fotkama sa neta a i po nekim našim radnjama u kojima sam svojevremeno gledao ovaj telefon video sam jednu jedinu verziju, koja je neke zanimljive metalik-braon boje. Međutim, sada vidim da postoji i crna verzija koja mi se uopšte ne sviđa. Htedoh da pitam, kakva su vaša iskustva, tj da li se ove dve verzije razlikuju samo u boji poklopca i da li ima razlike u kvalitetu/teksturi plastike?
Definitivno postoje dve boje. Meni se lično više sviđa braon, al' pošto će mu leđa ionako biti u nekakvoj zaštiti, čini mi se da kod crnog prednja srana izgleda lepše. Stvar ukusa. Takođe mi se čini da braon verzija ima drugačiju teksturu, ali pošto ih nisam uporedo držao u ruci teško je to proceniti sa slika.

Drugo, vidim da se po oglasima prodaju nekakve "pojačane" baterije od 2050mAh, proizvođača Hinorx. Valja li to šta i kako stvari stoje sa tim "pojačanim" baterijama koje se mogu smestiti ispod standardnog poklopca?
Baterije iste zapremine imaju (otprilike) i isti kapacitet - sve ostalo je šarena laža. Neki prijavljuju da im ove baterije drže 10-20% duže, neki ne primećuju nikakvu razliku, ali se potencijalno može javiti problem sa temperaturnim senzorom u bateriji, kao i softverskom kalibracijom. Šta znam... meni to ne deluje kao opravdana (pametna) investicija.

Na kraju, šta se dešava za tim nezvaničnim romovima i koji je najstabilniji, najbrži i energetski najefikasniji? Fičeri i cutting edge stvari me ne zanimaju previše. Ako fluidnost interfejsa zahteva 4.1 onda ok, ali ne i ako će da mi baterija duplo kraće traje. Nadam se da sam se razumljivo izrazio. 🙂
Posle dosta švrljanja po XDA forumu, kao Android novajlija, ali i kao IT inženjer i Linux administrator, mogu da kažem da ONO NIJE NORMALNO! :shock::crash:

Rutovanje, boot loader, particionisanje, "baseband", RIL, GB, ICS, JB, CM7, CM10, CM10.1... CMxx ROM po Peri, CMxx ROM po Žiki, modovani stock ROM po Marku... Pa tek onda slede lančeri, skinovi, UI... :wall:

Što je najgore, veći deo informacija iz ovog treda i sličnih diskusija po netu postaju zastarele vrlo brzo jer se pojavi neki novi ROM ili port neke nove verzije Androida. :S: Lud zbunjenog!

Elem, pošto sam odlučio da uzmem taj telefon i pošto su mi stabilnost i dužina trajanja baterije na prvom mestu, šta bi ste mi preporučili da stavim? Uzimam ga preko MTS-a i verovatno ću ga dobiti sa Androidom v2.2 (kao što i piše na njihovom sajtu). Da li da ga odmah apdejtujem na poslednji zvanični ROM (Android v4.0.4 ako se ne varam) ili postoji i nešto bolje (brže/lepše)?

Kol'ko sam shvatio JB bi trebalo da donese dodatna poboljšanja u "glatkoći" UI prikaza, ali me zanima da li su ti 4.2.1 ROM-ovi već dovoljno stabilni i za koji but louder i particiju da se u startu opredelim?

Unapred zahvalan!

Poslednja izmena:
Android pravilo je da zvanični firmware obično radi OK i u suštini sve obično radi kako treba. Cyanogen modovi daju ponekad i značajno bolje performanse ali vrlo često ili nešto ne radi (poput FM radia npr.) ili ima neke bagove. Od CM-a ti je najbolje ako možeš da nadješ čist CM. Za Xperia-e to radi FXP, za LG ne znam. Drugi ROM-ovi obično nisu skroz OK, mada uvek ima izuzetaka. Probaj poslednji zvanični ROM,. ako ti nije OK flešuj Jelly Bean, pošto je on dosta brži. Samo pazi, flešovanje je začaran krug. 🙂 Skoro uvek će ti nešto smetati i stalno ćeš hteti nešto novo da flešuješ. :d Ako ti zvanični odgovara, bolje ne diraj ništa. 🙂

Instalirao sam stock 4.04 uz pomoć alatke koju je neko okačio ovde. Iako izgleda spartanski, programčić je odradio sve ko sat. Sa ovom verzijom softvera telefon mi je mnogo bolje radio. U medjuvremenu mi je naleteo iphone 5, tako da je novi ponosni vlasnik dotičnog 2X moja supruga. Ona oduševljena, a ja uštedeo pare za neki ozbiljniji telefon koji sam morao da joj pazarim. Na kraju mi se kupovina ovog telefona ipak isplatila 🙂. Pozdrav svima!

Android pravilo je da zvanični firmware obično radi OK i u suštini sve obično radi kako treba.
To sam i pretpostavio. CM i neke druge vanila ili budžene verzija Androida bih potezao samo u slučaju da LG ograničava pristup marketu ili tako nešto. BTW, kakav je LG-ev UI, tj ta njihova kastomizacija Androida?

Cyanogen modovi daju ponekad i značajno bolje performanse ali vrlo često ili nešto ne radi (poput FM radia npr.) ili ima neke bagove.
A koji ono imaju beskonačno mnogo podešavanja? Volim da tvikujem, a i čini mi se da bih mogao dosta da produžim trajanje baterije kada se bolje upoznam sa sistemom i poisključujem sve što mi ne treba (a ne treba mi puno).

Od CM-a ti je najbolje ako možeš da nadješ čist CM. Za Xperia-e to radi FXP, za LG ne znam.
A šta je sa ovim kernelima sa XDA foruma? Ovde su ih neki silno hvalili. Te DjangoManouche, te P.A.C.-Man, te Paranoid, te temasek... pa onda taj MIUI. Neke stvari naslućujem, ali mi i dalje dosta toga nije jasno.

Drugi ROM-ovi obično nisu skroz OK, mada uvek ima izuzetaka. Probaj poslednji zvanični ROM,. ako ti nije OK flešuj Jelly Bean, pošto je on dosta brži.
To za JB sam i ja negde usput skapirao - barem tako kažu. Verujem da će se kad tad pojaviti stabilna verzija JB-a za O2X tako da ću se strpeti još malo.

Samo pazi, flešovanje je začaran krug. 🙂 Skoro uvek će ti nešto smetati i stalno ćeš hteti nešto novo da flešuješ. :d Ako ti zvanični odgovara, bolje ne diraj ništa. 🙂
Pa znaš kako, s obzirom da sam Android novajlija (iako prekaljeni Linux korisnik :smoke🙂 mislio sam da se priključim sa što svežijom verzijom a ne da prolazim kroz ceo istorijat razvoja. 😀 Kapiram da će mi trebati nekoliko meseci da dobrano izučim ceo sistem, tako da bih odmah išao na što noviju verziju, ali da mi telefon ostane upotrebljiv (za telefoniranje). 🙂

1) Meni se LG-ev skin ne svidja. Jako je saren, a nije nesto preterano brz niti ima neke dodatne funkcionalnosti (kao npr. TouchWiz). Sto se tice skinova, ja licno ih rangiram kao Sony Timescape > TouchWiz >> Sense >>> LG. Mada, nekima vise odgovara i TouchWiz, jer ima neke zanimljive stvari (S Planer itd. pogotovo u slucaju Note-a). Sense je podnosljiv, iako vec zreo za penziju.

2) Cyanogen su beskonacno podlozni tweakovanju. Tu ces bas dosta stvari naci koje mozes da podesis.

3) Kernel znaju da dodaju nove CPU throttling modove, tj. nacin mako CPU/GPU dinamicki menja performanse on the fly i cesto omogucavaju over/downclock podesavanja, a nekad cak i mogucnost podesavanja voltaze. Ako znas sta radis, ovo moze da ti koristi. 🙂

4) Jelly Bean je super, jer je interfejs dosta fluidniji nego ranije (imas na YT Googleovu demonstraciju). Ako si osetljiv na fluktuacine FPS-a, moze dosta da ti znaci. 🙂

5) Ja da sam na tvom mestu flesovao bih zvanicni ICS i onda cekao OK verziju JB-a tj. Cyanogena. Ubrzaces telefon znacajno i resices se LG modifikacija. 🙂

Hvala na odgovorima, sada su mi neke stvari mnogo jasnije. 🙂

Postoji li neki način da se CM-u doda neki od ovih brend UI-eva, tipa Timescape, TW, LG? Vidim da se neki vidžeti i elementi "kradu" i portuju između telefona različitih proizvođača, ali koliko je to kvalitetno i svrsishodno rešenje?

JB zaista deluje beskompromisno i svakako bih voleo da jednog dana njega "teram". Zato me zanima ima li izgleda da O2X ikada dobije "savršen" JB ROM i kol'ko će tome stajati na putu tih, sada već skromnih, 512MB RAM-a?

Mozes da instaliras neki launcher (Xperia Timescape, Samsung TouchWiz), posto sve njih mozes da nadjes online (npr. Xperia Z launcher - http://www.xperiablog.net/2012/12/23/new-sony-xperia-home-launcher-version-5-1-s-0-0-leaks/). Medjutim, to je samo Skin launchera i eventualno teme, ako hoces dodatne modifikacije (poput Walkmana ili nekih Samsungovih aplikacija), to moras naknadno da trazis. 🙂

Vezano za JB, verovatno ce kad tad izaci neki OK ROM, kada nekome padne na pamet da tako nesto uradi. Moze i JB OK da radi na 512 MB, mada je 1 GB vrlo pozeljno.

Nda, tako sam i mislio.

Nego... pročitah negde na XDA forumu kako je Nvidia kriva za probleme koje Tegra 2 ima sa JB-om jer em ne daju dokumentaciju i otvoreni kod, em im je "hardver bagovit". E sad... Ja još pre par meseci videh vest da će NV dati kod i specifikaciju 2D jezgra Tegra 2 SoC-a, što je valjda ipak nekakav pomak, ali da li je moguće da je taj čip toliko bagovit da je muka živa portovati drajvere sa ICS na JB API? :/

Moguće je i to je često i problem, pogotovo ako nema telefona sa sličnim hardware-om i novim updateom sa kog može da se portuje. Xperia Sola, U i još neke telefoni će dobiti funkcionalne JB CM ROM-ove tek kada izadje zvanični P Jelly Bean, pošto dele NovaThor hardware. Da nije bilo toga, portovali bi sa S3 Mini. 🙂 Problem je kod telefona sa egzotičnim hardware-om.

Meni dojadilo više da čekam da se pojavi nešto stabilno a običan update nije hteo da radi, pa sam konačno ubacio custom ROM. DJM 1.4.

Jedini problem je bio kad sam trebao da flashujem ROM. Ispostavilo se da nije bio kompletno skinut ali srećom, imao sam čitač kartica pa sam ponovo skinuo i prebacio na SD card i flashovao bez problema.

Jel neko probao Xperia launcher? Ne vidim nikakvu razliku od stock LG.

3G je slab svuda ne brini to je normalno...makar kod nas u SRBIJI!!!

nemam signala

3G je slab svuda ne brini to je normalno...makar kod nas u SRBIJI!!!

mozda sam ja pogresion da je to do 3G a, stalno mi stoji u desnom uglu slovo G, a cim je negde slabiji signal MTS a, kod mene nema mreze a kod drugara koji sedi pored mene pun signal. Sta se to desava

G označava mrežu a na tvom telefonu je uključen AUTO mod koji bira mrežu pa kad nemaš 3G signal on prebacuje na 2G mrežu ili ti G oznaku na telefonu...

Izvini sto te smaram, to mi je sad jasno sta znaci. Ali telefon nema nikakakve mreze, ni 2g, tamo gde imaju ljudi po 3 - 4 crte. To me brine. Da nisam ja nesto iskljucio ili jednostavno tel. nevalja. Drugo radi sve savrseno. Sad ima super signal i nema onoga G, na trenutak, ali vecinom je tu, ali na poslu katastrofa ni mreze kamoli signala, pored mene svi iz iste mreze sve ok.
Dal je moguce da je oslabila antena ili prijem mreze i dal se to da popraviti.
Hvala

Poslednja izmena:
oko toga ti ne bih znao reći ali mislim da je bilo reči o tome u ovoj temi.Probaj malo da prelistaš celu temu možda ćeš naći nešto o tome.Koliko znam tu se radi o bb-u.Znam da su ljudi menjali bb i da im je signal bio primetno bolji.Ali o tome moraš sa nekim ko je pametniji od mene 🙂 a tiče se bb-a i tako toga...

🙂 ništa,srećno

Nazad
Vrh Dno