Pošto niko drugi neće, a i pošto sam u međuvremenu dosta vremena proveo istražujući, da odgovorim sam sebi na neka od ovih pitanja - možda nekome bude od koristi.
Prvo, na fotkama sa neta a i po nekim našim radnjama u kojima sam svojevremeno gledao ovaj telefon video sam jednu jedinu verziju, koja je neke zanimljive
metalik-braon boje. Međutim, sada vidim da postoji i
crna verzija koja mi se uopšte ne sviđa. Htedoh da pitam, kakva su vaša iskustva, tj da li se ove dve verzije razlikuju samo u boji poklopca i da li ima razlike u kvalitetu/teksturi plastike?
Definitivno postoje dve boje. Meni se lično više sviđa braon, al' pošto će mu leđa ionako biti u nekakvoj zaštiti, čini mi se da kod crnog prednja srana izgleda lepše. Stvar ukusa. Takođe mi se čini da braon verzija ima drugačiju teksturu, ali pošto ih nisam uporedo držao u ruci teško je to proceniti sa slika.
Drugo, vidim da se po oglasima prodaju nekakve "pojačane" baterije od 2050mAh, proizvođača Hinorx. Valja li to šta i kako stvari stoje sa tim "pojačanim" baterijama koje se mogu smestiti ispod standardnog poklopca?
Baterije iste zapremine imaju (otprilike) i isti kapacitet - sve ostalo je šarena laža. Neki prijavljuju da im ove baterije drže 10-20% duže, neki ne primećuju nikakvu razliku, ali se potencijalno može javiti problem sa temperaturnim senzorom u bateriji, kao i softverskom kalibracijom. Šta znam... meni to ne deluje kao opravdana (pametna) investicija.
Na kraju, šta se dešava za tim nezvaničnim romovima i koji je najstabilniji, najbrži i energetski najefikasniji? Fičeri i cutting edge stvari me ne zanimaju previše. Ako fluidnost interfejsa zahteva 4.1 onda ok, ali ne i ako će da mi baterija duplo kraće traje. Nadam se da sam se razumljivo izrazio. 🙂
Posle dosta švrljanja po XDA forumu, kao Android novajlija, ali i kao IT inženjer i Linux administrator, mogu da kažem da ONO NIJE NORMALNO! :shock::crash:
Rutovanje, boot loader, particionisanje, "baseband", RIL, GB, ICS, JB, CM7, CM10, CM10.1... CMxx ROM po Peri, CMxx ROM po Žiki, modovani stock ROM po Marku... Pa tek onda slede lančeri, skinovi, UI... :wall:
Što je najgore, veći deo informacija iz ovog treda i sličnih diskusija po netu postaju zastarele vrlo brzo jer se pojavi neki novi ROM ili port neke nove verzije Androida. :S: Lud zbunjenog!
Elem, pošto sam odlučio da uzmem taj telefon i pošto su mi stabilnost i dužina trajanja baterije na prvom mestu, šta bi ste mi preporučili da stavim? Uzimam ga preko MTS-a i verovatno ću ga dobiti sa Androidom v2.2 (kao što i piše na njihovom sajtu). Da li da ga odmah apdejtujem na poslednji zvanični ROM (Android v4.0.4 ako se ne varam) ili postoji i nešto bolje (brže/lepše)?
Kol'ko sam shvatio JB bi trebalo da donese dodatna poboljšanja u "glatkoći" UI prikaza, ali me zanima da li su ti 4.2.1 ROM-ovi već dovoljno stabilni i za koji but louder i particiju da se u startu opredelim?
Unapred zahvalan!