Evo da dam moja 2 centa, možda će nekome koristiti. Prešao sam sa Nexusa 5 (16) na Nexus 5X (32) pa otuda i najlogičnije poređenje sa Nexusom 5. Utisci su mi manje-više isti kao što je neko od forumaša pre par dana pisao ali ne mogu da se setim ko, mislim da je Telep. Nexus 6P nisam kupio zbog veličine. Sada, kada posle 3 metra dana uzmem Nexus 5 u ruke, kapiram da je to prava veličina za telefon, ali ok, i to je subjektivno.
Kućište i izrada 7 od 10- Ništa ja tu ne bih dirao. Za moj ukus odlično. Lošiji grip nego na prethodnom nexusu i trebalo mi je par dana prilagođavanja. Telefon nosim 'go'. Izrada kućišta me je iznenadila, u pozitivnom smislu. Čitajući komentare pre nego što sam kupio telefon, očekivao sam plastikaner ala Sljamsung i slično. Svidja mi se materijal raspored i ostalo. Položaj kamere, odnosno to što štrči mi najviše smeta. Možda to bude jedini razlog da nosim ono ćebe od futrole kada stigne, ali znam sebe, nosim futrolu nedelju dana pa batalim.
Punjač 8 od 10 - sve je to ok, super brzo, ne obraća se pažnja sa koje strane, ali... kupovina sertifikovanih kablova je noćna mora iz Srbije. I što, majku mu izbaciše NFC punjenje!?! Tek sa ovim novim standardom oko USB-C kabla bi to imalo smisla koristiti.
Povezivanja 10 od 10 - LTE, WiFi, BT, sve besprekorno. Povremeno sam i prethodni telefon koristio na BT sistemu u kolima. Primetio sam da se Nexus 5X drastično brže poveže na BT sa sistemom u kolima nakon što upalim auto, u odnosu da vreme koje je bilo potrebno Nexusu 5.
Ekran 'ajd osmica - Kapiram da je i to stvar ličnih shvatanja, ukusa i slično. Meni je ok. Ali mi je i N5 bio ok. Čitao sam sve i svašta o ekranima ali neka bude da meni to nije bitno. Oleofobni film preko ekrana jeste bolji a možda će i on biti isto loš (potrošen) nakon godinu i jače koliko sam koristio Nexus 5.
Senzor otiska prsta - 10 čisto. Nema daljih komentara.
Kamera - 10 od 10. Primetno bolja u odnosu na Nexus 5 a i ostale telefone sa kojima dolazim u susret ili koristim. Nemam šta da dodam o kameri što već nije pisano po forumu. Video - nemam pojma. Prednja kamera primetno bolja u odnosu na Nexus 5.
Zvuk - 8, ali opet bolje u odnosu na Nexus 5. Prilikom razgovora primetna razlika u korist Nexusa 5X. Hands-free koristim jednom u sto godina, jeste malo bolje, ali nisam merodavan da sudim.
GPS - odličan, mislim da je možda malo brži nego N5 ali možda je i placebo.
Software - prošla me je volja da ja tu sada isprobavam sve i svašta od romova a i odraslo se ili jednostavno nemam vremena. Pisao je neko kako gubi smisao posedovanja Nexusa kome svrha nije rootovanje, romovi, kerneli i ostalo. Pre koju godinu sam i ja to mislio. Sada u 2016. baš mislim da ima logike uživati u stock Androidu na Nexusu kada je gomila stvari ispeglana a naročito se lišiti frustracija sa TW, Sense i ostalim inkarnacijama Androida.
Baterija minus (-)3 ako mene pitate. Pa majku mu 2016. je. Zašto me maltretiraju. Prvih par dana sam imao utisak, wow, bolja je nova baterija nego ova na Nexusu 5, rabljena godinu ipo i manja po kapacitetu. Međutim, isto sr@nje. Čitam ovde po forumu kako pojedini imaju po 6-7 sati SOT-a i dođe mi da se roknem. Kod mene, od jutros pre posla kada je skinut sa punjača, do sada (23:30) došao na 40% a SOT je 1h40min. Mada, ja nikada nisam dnevno ispod sat vremena razgovora, ali opet imam utisak da je ovo slabo. Možda i okačim neki SS pa da me neko od znalaca prosvetli gde grešim. Ambient display isključen; Adaptive brightness uključen; Osvetljenje na nekih 35%. Moraću da probam da ga koristim sa isključenim WiFi-jem jer gde god se krećem imam LTE a interneta toliko da ne mogu da potrošim. Imam utisak kao da mi WiFi srče bateriju jer imam dva routera u stanu pa možda...
Kada sve sumiram ne kajem se što sam promenio telefon, ali definitivno nije značajna (suštinska) razlika u pitanju. Ovo više govori u prilog tome da je Nexus 5 odličan telefon

Moj razlog koji me je naveo da promenim telefon bio je to što je za novu bateriju za N5 trebalo da dam 30€ ili za Nexus 5X 100€. Dao sam 70€ preko što, po meni, nije puno ali isto toliko sam i dobio.
Izvinjavam se što je duži post, ali vidim da ima ljudi koji još uvek razmišljaju o kupovini (svako iz svog ugla), pa rekoh možda nekome bude od koristi moje pisanije.