Šta je novo?

LG Nexus 5X

za 295e koliko je sada ko nece da potrosi velike pare ovo je super izbor, mada recicu opet google se poveo ovim trendom izbacivanja 5 verzija istog telefona, 5x nije trebao ni da postoji ako cemo iskreno. Bolje bi bilo da su izbacili samo 6p i jos skresali cenu u startu to bi bio pogodak.

Nemam ja nikakvog razloga da lažem. Složite se ili ne sa mnom, ali mi ne možete reći da ne znam šta pričam i da sam fanboy ovog ili onog brenda.

Koristio sam G4 3.5 meseca pre Nexus 5x. Zatim Nexus 5x 2 nedelje otprilike i sada ponovo G4. G4 je sve vreme na stock (samo disable par aplikacija i to je to, ni animacije, ni greenify, ništa). Sa druge strane 5X par dana stock, zatim pomenuti rom/kernel par sa manuelnim podešavanjima kernela, i onda zadnjih par dana ponovo stock. Dakle u svakoj varijanti je bilo bar 3-4 dana takko da je bilo sasvim dovoljno vremena da se sistem slegne, baterija navikne i sve drugo. Iste aplikacije instalirane na oba, ista podešavanja (osvetljenje, sinhronizacija, itd) s tim što je npr 5X imao isključene animacije, lagani launcher, olakšan sistem i još neke slične stvari na custom romu.

Poenta priče. Posle hard reseta i kada se tek podigne svež sistem (bilo stock bilo rom) Nexus radi odlično. Fluidnije nego G4. Pokaže Nexus lice. Već posle par sati kada podesim sve, instaliram aplikacije itd, telefon počinje da zeza (restartovao, čistio keš, dao vremena da se slegne) telefon usporava u opštim performansama i s vremena na vreme se pojavi zamrznuće ili bag. Ista aplikacija za tastaturu, isti pretraživač, pozivi, kamera na jednom baguju na drugom ništa. Ne stalno. Par puta u toku dana. Nije strašno, ne nervira. Ali ja samo kažem za mene je to neprihvatljivo od telefona koji košta toliko pogotovo jer je Nexus kojem se performanse ističu u prvi plan i taj čuveni softver. Ok je podrška i update, ali šta će mi to ako vozim custom romove, kernele itd? To onda nema veze sa OTA. Za skener svaka čast. Izrada, vibracija, zvuk... Štedelo se za sve pare.

To ti je zato sto ocekujes mnogo. Kad procitas nexus temu pre kupovine telefona ocekujes zver sa vrhunskom kamerom, stabilnost i brzinu ios-a i izdrzljivost nokie 3310. A realnost je skroz drugacija, vrhunski su to telefoni ali razlike nisu velike, jedinu veliku razliku moze napraviti upravo tvoje ocekivanje. Kad se malo upregne telefon stvarni zna da zalaguje, kao i svaki koji sam do sada koristio a bilo ih je mnogo. Od 2gb rama i 808 se ne moze ocekivati bas mnogo. A to sam ja pisao jos pre 2 meseca i isto ste me napadali. Nije nexus svetinja mada ovaj 6p stvarno dobro radi[emoji14]ali radi dobro i g4, s6 itd. Koristi sta ti odgovara i nema sta da se pravdas.

Zanimljivo je to da svaki forum ima lika koji ide i izvlači iz konteksta ono što neko piše. Da, osnovni razlog prodaje je bio to što sam za telefon koji sam platio 300e nov, prodam polovan za 350e i taman se vratim na G4.
Pominješ kontekst? Kontekst je da daješ kontradiktorne izjave u zavisnosti od toga poseduješ li uređaj ili ne, a to te diskvalifikuje kao nekog čije stavove treba ozbiljno shvatiti.

Ali sam i pre toga, kao i danas pisao.
5X RADI SUPER KADA RADI. KAD ZABAGUJE ZABAGUJE DO BOLA. NEMA KONSTANTNO DOBRE PERFORMANSE KAO G4. TAČKA. NE ZANIMA ME ENKRIPCIJA, ROM, KERNEL (iako sam ova dva probao) JER JE I G4 STOCK. TO JE NEXUS TREBA STOCK DA LETI JER SE SVAKI DRUGI MODEL MOŽE NABUDŽITI. GDE JE ONDA PREDNOST NEXUSA? KAKAV UPDATE I PODRŠKA AKO ĆU KORISTITI CUSTOM ROMOVE, KERNELE ITD.
Nisi tako pisao, čak si i nazivao ljude sa Android Central "plaćenicima" zbog kritika na račun novih Nexusa.

Sve si mi rek'o, a daj Boze i ti da znas sta si hteo...[emoji15] [emoji28]

Nego jedno pitanje iz tvoje struke. Da li bih upao u bootloop, ako bih flesovao stock kernel (boot.img), a telefon noencryptovan? Pretpostavljam da dâ.

Poslednja izmena:
S808/810, kao 64-bitni procesori, imaju "accelerated crypto" ARMv8 instrukcije.

Sa Nexus 6 je druga prica, zbog S805 :(
U pravu si mada je to nažalost nedovoljno...

78255.png

78256.png

Čak i ARM u svojoj prezentaciji arhitekture kaže

- Instruction level support for Cryptography
- Not intended to replace hardware accelerators in an SoC

Iz anandtech testa

Reduced storage performance is not the only problem with this solution. Waking up the AP to do encryption or decryption every time the disk has to be read from or written to incurs a huge power penalty compared to simply using a hardware AES block and DMA which happens to be what Apple has been doing for about six years now. There are power savings here just waiting for Google to grab them, but they've decided not to do so for a second year now.

Hteo sam ovo da napisem:
Nema potrebe to iskljuciti na ARMv8, jer se koristi hardverski ubrzana enkripcija(hardverski nivo). 64bit telefoni lakse podnose enkripciju.

Kucas fastboot format userdata

Nisam siguran za stock enkriptovani kernel. Pokusaj, pa javi :)

Poslednja izmena:
Mislim da smo kod istog čoveka rezervisali. I meni stiže u sledeću sredu, 6P, beli, 64GB model.

Koliko košta taj od 64GB? Pretpostavljam iz NS-a lik?

mada malo me kopka sto uzimam sad nexus a izlaze ovi novi telefoni u svakom slucaju ako me s7 zaludi bar ce neko ovde da se ovajdi za moj 6p kad ga stavim na prodaju

@Bia daću sve samsunge što imam :))))

blagovremeno cu bas obavestiti o eventualnoj prodaji :)

ne brini silikon i folija cekaju, to se stavlja cim otvorim kutiju tek onda ga palim. Foliju jedino lepo zalepim tad kad skinem onu fabricku.

Znaci ladno su zaboravili na foliju i staklo da stave otvor za proximity senzor ooooo boze ima li te?

Neće, kod druga na nex 6 nije bio otvor za prox senzor i žešće je zezalo.

Ja sam na, cini ni se, Note 3 imao takvu foliju i sve je najnormalnije radilo.

Možda zavisi kakva je folija. Ali realno, trebalo bi da ima prorez.

nece raditi provereno imao sam za s6 foliju koja je prekrivala bukvalno sve sem otvora za prednju kameru i home dugmeta i telefon je bio neupotrebljiv.

E jesu naopaki, prekriju senzor a kameru ostave golu.

Uzgred, ja sam batalio sve to sto se stavlja na ekran, furam go ekran, jednostavno nije onaj dronjavi osjecaj i izgled ko kad imas nesto pa makar i staklo. Gorilla je zakon ipak, lakse ae cisti i nema smudgesa raspalih. Jbm ti telefon, svakako cu ga zamjeniti. Bitno je sacuvati da se ne slomi, a, case /bumper/ ga stiti od toga, a ne nesto na ekranu. Alergican sam ko telep na pricu da tempered glass stiti ekran od lomova, pa to ni proizvodjac nije naglasio u svojoj specifikaciji. Ne znam ko ga tako prekrsti, i ne mogu to da prihvatim nikako.[emoji41]

To da tempered glass ne stiti staklo od loma moze da lupa neko ko nikas nije imao priliku da mu taj isti tempered glas od 10$ sacuva ekran od 100$ i kusur.

Ja jesam imao prilike da to sve dozivim, lom ekrana na Nexusu bez glass-a, jos jedan pad ovaj put sa glass-om i dva pada htc-a sa glass-om oba puta.

Nista ti time ne mozes dokazati, niti se moze izvuci zakljucak ( to je subjektivno) a bez specifikacije proizvodjaca ne mogu da prihvatim nista. Stavi bumper /case/ TPU uglavnom i prije ces ga sacuvati od razbijanja, to proizvodjac i naglasi. Mozes ti staviti dijamant na ekran ako su ivice i uglovi nezasticeni, pjevaj borbene.

Dodatno staklo može u nekim slučajevima da zaštiti ekran od loma. Kod dvoje kolega sam video da im je puklo to zaštitno staklo prilikom pada telefona, a da je ekran ostao netaknut.

Poslednja izmena:
Ponavljam, kako ste mogli znati da bi pukla gorilla pri padu u slucaju da nije bilo glassa.
Ne moze se zakljucak izvoditi, jednom mi ispao telefon bez stakla i slomio se, drugi put mi ispao sa stakoom i nije pukla gorilla. Jbs ta neka proizvoljna dokazivanja i shvatanja. Mozda nije pao isto u oba slucaja. Ima slucajeva i gdje su oba stakla pukla. Dakle nikakvi dokazi.
Dok proizvodjac ne 'verifikuje' nista od toga.
Mogu i ja sa Fiatom izaci na selo, ali opet ne idem bez terenca. Jedno je da li moze, a drugo je za sta je namjenjeno.[emoji114] [emoji16] [emoji41]

Poslednja izmena:
Nista ti time ne mozes dokazati, niti se moze izvuci zakljucak ( to je subjektivno) a bez specifikacije proizvodjaca ne mogu da prihvatim nista. Stavi bumper /case/ TPU uglavnom i prije ces ga sacuvati od razbijanja, to proizvodjac i naglasi. Mozes ti staviti dijamant na ekran ako su ivice i uglovi nezasticeni, pjevaj borbene.
Bumper/case da sacuva ekran pri padu?

Nazad
Vrh Dno