Nemam ja nikakvog razloga da lažem. Složite se ili ne sa mnom, ali mi ne možete reći da ne znam šta pričam i da sam fanboy ovog ili onog brenda.
Koristio sam G4 3.5 meseca pre Nexus 5x. Zatim Nexus 5x 2 nedelje otprilike i sada ponovo G4. G4 je sve vreme na stock (samo disable par aplikacija i to je to, ni animacije, ni greenify, ništa). Sa druge strane 5X par dana stock, zatim pomenuti rom/kernel par sa manuelnim podešavanjima kernela, i onda zadnjih par dana ponovo stock. Dakle u svakoj varijanti je bilo bar 3-4 dana takko da je bilo sasvim dovoljno vremena da se sistem slegne, baterija navikne i sve drugo. Iste aplikacije instalirane na oba, ista podešavanja (osvetljenje, sinhronizacija, itd) s tim što je npr 5X imao isključene animacije, lagani launcher, olakšan sistem i još neke slične stvari na custom romu.
Poenta priče. Posle hard reseta i kada se tek podigne svež sistem (bilo stock bilo rom) Nexus radi odlično. Fluidnije nego G4. Pokaže Nexus lice. Već posle par sati kada podesim sve, instaliram aplikacije itd, telefon počinje da zeza (restartovao, čistio keš, dao vremena da se slegne) telefon usporava u opštim performansama i s vremena na vreme se pojavi zamrznuće ili bag. Ista aplikacija za tastaturu, isti pretraživač, pozivi, kamera na jednom baguju na drugom ništa. Ne stalno. Par puta u toku dana. Nije strašno, ne nervira. Ali ja samo kažem za mene je to neprihvatljivo od telefona koji košta toliko pogotovo jer je Nexus kojem se performanse ističu u prvi plan i taj čuveni softver. Ok je podrška i update, ali šta će mi to ako vozim custom romove, kernele itd? To onda nema veze sa OTA. Za skener svaka čast. Izrada, vibracija, zvuk... Štedelo se za sve pare.