Šta je novo?

LG Nexus 5

Nema šanse da ekran bude baš isti kao kod G2, jer ni Nexus 4 nema ekran istog kvaliteta kao Optimus G.

Realno, fon je dobar jer je Nexus. Da nije Nexus niko ga ne bi ni pogledao jer je ružnjikav, ima jak CPU a slabu bateriju, imaće prosek kameru, verovatno i ekran, nema SD, nema izmenjivu bateriju. Svaki bolji fon na tržištu ima nešto od ovoga. Nexus 5 ima AOSP i to je otprilike to.

Ne znam kako vi to koristite telefone al ja maltene i zaboravim kako izgleda zadnja strana na mom. Vi to stojite ispred ogledala i tako tipkate? :)

Pa pazi, u principu sa bilo kojim flagship telefonom nećeš pogrešiti što se hw tiče. Svi imaju vrh procesore 5+ inča i fhd displej, 2gb ram i sl. SW se lagano rešava, ionako retko ko od nas ovde fura stock. Ali je n4 (po meni) imao još jednu veliku prednost - jednostavno je prelep. Prednja strana čista, nikakve oznake, nazad staklo, po meni u prethodnoj godini nije bilo lepšeg telefona. A n5 mi se čini nazadovanje na neki način.

Što se tiče cene, ako bude 400e, nema šanse da ga kupim. Kad se vrati pdv dođe oko 350e što je opet mnogo. U tom slučaju, družimo se n4 i ja još godinu dana :)

Ma jeste lepši n4, nego mi je malo čudan stav da je ružna zadnja strana na nekom telefonu deal breaker...

Nema šanse da ekran bude baš isti kao kod G2, jer ni Nexus 4 nema ekran istog kvaliteta kao Optimus G.

Realno, fon je dobar jer je Nexus. Da nije Nexus niko ga ne bi ni pogledao jer je ružnjikav, ima jak CPU a slabu bateriju, imaće prosek kameru, verovatno i ekran, nema SD, nema izmenjivu bateriju. Svaki bolji fon na tržištu ima nešto od ovoga. Nexus 5 ima AOSP i to je otprilike to.

Upravo tako.

Zaboravio sam eto bateriju... ALI ekran? Pa bice 1080p na 5", na G2 je 5.2", pa ce imati i vecu gustinu, a i verovatno isti IPS ce biti.

To je pitanje, kad danas neki proizvodjaci u jedan telefon ugradjuju 3 displeja razlicitih karakteristika, koji su na papiru isti, onda mozemo samo da nagadjamo da li je i ovaj na N5 dobar kao onaj na G2 kojeg su svi prakticno pohvalili. Cekamo prve testove, ali ako je LG prosle godine namerno softvarski pogorsalo isti ekran u N4 da bi ga distancirao od Optimusa G, onda cisto sumnjam da ce ova dva displeja biti istog kvaliteta kada cak ni fizicki nisu isti

Eh, nadao sam se i ja da cu u petak opaliti nesto, al' osta' suva kur...

:D

Ima li neki izvor za tu cenu od 400$? Postoji šansa da naručim ali ne verujem ako bude ta cena.

Hm... Dobro ajmo iz pocetka..

S obzirom da je Nexus 4 do trajanja zaliha prodavan za 199$, onda je jasno da postoji prostor za Google-ovu zaradu.. No to mene ne interesuje, ja ovde primecujem da su oni izgradili brend, koji je trebao da bude dostupniji svima nego ti koji kostaju 659 ili koliko vec $, oduvek je cena bila njihov najveci adut, pored stock OS i redovnog update.. A sad kako su napravili brend napustaju taj pravac i polako ulaze u neke druge vode.. Nije problem u 400$ taj telefon sigurno vredi toliko, vec u tome sto ce Nexus 6,7 kostati kao flagship modeli Samsunga, HTC-a, Apple, a to nije ono sto svi ocekujemo od Nexus brenda..

Nexus je uvek bio geek brend i kao takav se prodavao u malom količinama jer je Google tako hteo. Tek je nexus 4 imao veću prodaju i to isključivo zbog cene.
Ali meni je uvek to delovalo kao srednji prst američkim provajderima, nego kao pokušaj Google da zaradi, pogotovo jer su LG plaćali skoro punu cenu telefona.

Prvo se jedno vrijeme pričalo o današnjem datumu za predstavljanje N5 a onda je pomjereno za jedan dan pa se dosta pričalo o 15. oktobru.

Pričalo se već o tome, to je onaj rumor da će verzija sa 32 GB imati 3000 mAh bateriju.

Sto se nece desiti :) mislim na bateriju

I ne treba gledati na nexus kao na uredjaj koji guglu donosi zaradu. Oni su u minusu zbog neksusa, i to velikom. Ali oni dobijaju mnogo, mnogo vise - jeftin i solidan telefon, a mnogo vise ljudi koji fura android, samim tim kupuje aplikacije, gleda reklame i ostavlja im podatke. Na kraju krajeva, sam trosak pravljenja uredjaja je oko 250-300 (otprilike) usd, s tim sto oni za razliku od samsunga i ostalih proizvodjaca ne pumpaju milijarde u marketing tog istog telefona. Za mene je to isti princip kao sto radi amazon - nece zaraditi na uredjaju, vec na daljem koriscenju istog - knjige, muzika, filmovi, aplikacije...

Sto se nece desiti :) mislim na bateriju
Vjerovatno, a šteta :), da stvarno model sa 32 GB ima 3000 mAh i stvarno dobru kameru razmislio bih o njemu za tu cijenu od $400. Ovako mi je i N4 dosta dobar, šteta samo što kamera nije bolja.

I ne treba gledati na nexus kao na uredjaj koji guglu donosi zaradu. Oni su u minusu zbog neksusa, i to velikom. Ali oni dobijaju mnogo, mnogo vise

Evo jedan članak koji je nekidan izašao:

Nexus linija uprkos analitičarima nije značajno uzdrmala ostale proizvođače iz Android ekosistema, Nexus brend ima itekako velik značaj za Google...Ipak, sa pojavom Google Play izdanja Samsung Galaxy S4 i HTC One uređaja, vrhunskih high-end telefona koji su pogonjeni golim Androidom, postavlja se pitanje – kome više uopšte treba Nexus linija?

Ako je suditi po onome što govori Hugo Barra, glavni product manager Android divizije, odgovor je vrlo jednostavan – Nexus uređaji trebaju Googleu. Razloga je jako mnogo, jer inače Google ne bi uopšte ulagao u uređaje koji mu se načelno ne isplate, ali Burke i Barra tvrde da je osnovni razlog postojanja Nexus linije prvenstveno “edukacija”, a zatim i prostor za testiranje. Naime, Nexus uređaji trebaju služiti kao standard ostatku Android ekosistema, gdje će se kroz update čistog Androida nuditi funkcije i mogućnosti koje bi ostatak sistema trebao pratiti, ali i nadograđivati i poboljšavati. Nexus je uzor i model, ali su proizvođači itekako pozvani da ponude puno više i bolje od toga – iako, nažalost, situacija često nije baš takva.

Drugi i finalni razlog je tehničko-praktične prirode, a odnosi se na samu činjenicu da je Android, kao operativni sistem, puno lakše testirati i razvijati kada imate stvarne korisnike koji su aktivno uvučeni u korištenje samog OS-a. Sâm Burke otkriva rezonovanje iza prodaje Nexus uređaja – “ako napravimo nekoliko desetina super-dizajnerih uređaja za developere, zašto ne bismo napravili nekoliko hiljada više i prodavali ih hardcore korisnicima?” Iako se taj argument čini neosnovanim usljed pojave Google Play One i Galaxy S4 telefona, Nexus 7 je apsolutno vratio vjeru u Nexus program. Nexus 4 se i dalje prodaje dosta slabije, ali su korisnička iskustva, uključujući i potpisnika ovih redova, izuzetno pozitivna.

Izvor: Da li je Android veći od zbira svojih update-a?

Pa, slozio bih se s autorom clanka, da su taj samsung i htc dostupni koliko i nexus 4, ovako ne.Na milion jedinica, ne verujem da je i 10.000 nije rezervisano za google play izdanja.ima li uopste podatak koliko je bilo tih izdanja?

Odlican clanak....Evo i dela gde se opisuje da je Google sa Nexsus linijom uspeo da se ugura u Samsungovu apsolutnu dominaciju Android ekosistemom.....

-Pored toga, saturacija i rasprostranjenost određenih uređaja također govore mnogo o stanju Android ekosistema. Samsung je vodeći Android proizvođač, čijih se čak devet modela nalazi među Top 10 Android uređaja. Jedini uljez na listi je LG Nexus 4 na mjestu broj 9, dok Nexus 7 drži petnaesto mjesto. Sony je tek na mjestu broj 21, a HTC One je tek trideseti na listi najpopularnijih Android uređaja. Kada su u pitanju API verzije Androida, situacija je još čudnija i reklo bi se, čak i gora: najpopularnija verzija Androida je svakako Gingerbread, pa tek onda 4.1 Jelly Bean, nakon čega ide Ice Cream Sandwich.-

Proizvodjac telefona sa androidom da, ali svi oni moraju da sacekaju neksusa sa najsvezijim softverom, a onda ako se sete da azuriraju svoje, sete se.:) Sto rece baltamos, googlu nije cilj prodaja fona, nego ono pored fona sto ide, uz naravno razvoj softvera, sve jacu bazu korisnika i fanova nelksusa imaju.
a sto se tice dzindzera, najprodavaniji je bio, i u svim klasama, pogotovo srednja i niza, tako da se najvise i kupovao telefon sa dzindzerbredom.

Ja mislim da je krajnje vreme da se ovde nesto izmisli, postuje na xda i da chitamo onda tu VEST za koji dan na phoneareni i slicnim sajtovima...

Ispupcena kamera...bedak.
I ne znam kako ljudi i dalje veruju da ce predatavljanje biti danas ili sutra...

Niko vise ne veruje.. Bice krajem meseca verovatno

Veceras tj ujutru rano po nasem vremenu. E bedak, da ne spvam zbog njih, hocu k###@...:)

Slicno sam ja nesto ranije napisao..

It was widely believed that Google would be launching the Nexus 5 pre-installed with Android 4.4 KitKat on October 14, a day before October 15, the date which many believed that Apple would be hosting its iPad event. However, the Apple event now points to an October 22 date, meaning that the date of Google's Nexus event may also have been changed.

Auu gde nije, ne pratis scenu ;) Z1, Note3, HTC One/Max, iPhone 5C/S. Od kad se pojavio eveleaks vise nije zanimljivo cekati predstavljanje telefona. Sve se zna i onda onako i razocaras se sto nisu jos nesto dodali...

Nazad
Vrh Dno