Šta je novo?

LG Nexus 4

Sonic, bas hoces taj telefon odma a? Neces da sacekad da vidis da li ce moci da se blend-uje? :D

Blenduje? Wtf? :D

Jadni... kad god odgledam ove klipove pomislim neee, sto ga meni ne nade...:)

Dade..

Majko Boz'ja, koji moroni... :D

Ja narucio juce, oko 3PM. Kad su ga pustili u prodaju oko 11:30 svaki put na nekom od checkout koraka playstore te vrati na pocetak, i onda oko 12:30 se vratilo na "coming soon". E onda sam s vremena na vreme (citaj: na dva minuta :D) radio refresh strane i posle dva sata random pojavljivanja "add to cart", prosla je transakcija. Mislim da se nikada nisam ovoliko trudio da potrosim 400 dolara :D.
Inace google dodatno naplacuje sales takse i postarinu (u mom slucaju 30 +15) i cela zezancija ne racunajuci zivce je izasla 395 dolara.

Moj zal je sto asus sa svojim padfone2 nije postao novi nexus4 a mogao je jer odvaja od svih ostalih sto se tice koncepta.

A mene zanima sta bi sa HTC-ovim, Samsung-ovim i Sony-jevim Nexus telefonima o kojima je isto bilo reci? Ostalo je na pukim glasinama. :)

@Uros, Sonic, Tetsuo
Nisam znao za blender, ali sad kad znam, zivot mi je znacajno bolji. :D

Pritom, S3 se znatno bolje drzao od iP5. :)

Inace, ne naplacuje svuda Google PDV u americi. Na gaf-u je jedan user iz Oregona javio da su mu naplatili samo shipment od ~10$. Ocigleno im se porez menja od drzave do drzave.

Najtamnija crna vs maksimalna bela boja:

Ecrans-noirs1-630x626.png

Ecrans-blancs-630x626.png

Pitam se kada ce neko naci snage da u telefon stavi pravi OLED ekran [kao Playstation Vita sto ima]. Taj telefon ce imati najbolji crni prikaz, najbollji beli prikaz, najbolju saturaciju boja, najbolji kontrast, najbolji refresh rate, etc... samo sto ce ekran biti u krv skup.

Poslednja izmena:
Ovo bi bilo super ako bude ova cena u radnjama... a mocice i porez da se skine :) Odgovara mi i 30 dana, taman za xmas :)

Ovakva neka ponuda iz Saturn-a ili slicnih radnji bi i meni taman bila zanimljiva. Trebao bih da odem pred Novu godinu do Nemacke, a nemam mogucnost da kupim preko google play-a.
E sad glavno pitanje je kako obaviti celokupnu proceduru ako se putuje avionom? Kako funkcionise povrat PDV-a iz recimo tog Saturn-a?
Ako je neko voljan da podeli svoja iskustva bio bih zahvalan. Moze i na PP. Tnx.

Bolje ovde, bice jos zainteresovanih.

Objasnicu kako funkcionise povracaj novca preko Global Blue kompanije. Oni uzmu deo za sebe, ali je mnogo jednostavnije i brze, pa je meni taj princip jednostavniji.

Pri placanju, u Saturnu, trazis formular za povracaj poreza (Mehrwertsteuer je naziv tog poreza, PDV tehnicki) i popunis tamo svasta, oni potpisu i pecatiraju. Sa time i neotvorenom (naravno, vratis tel u kutiji ako si ga koristio dok si tamo) robom ides na aerodrom i OBAVEZNO pre cekiranja i ostavljanja prtljaga odes na carinu! Posle ces verovatno ubaciti kutiju sa telefonom u kofer koji ide u prtljag, ne u rucni, a bez aparata na uvid carina nece da overi taj formular. Kad oni to urade, ides u kancelariju Global Blue-a na aerodromu (na Tegelu u Berlinu, i na aerodromu u Minhenu ih je prelako naci) odneses formular overen od strane carine, i dobijes kes na ruke, ili potvrdu u koju uneses broj racuna pa ti uplate na njega (u roku od nedelju dana) - to zavisi od prodavca, mislim da Saturn placa na racun.

MWSt porez je u Nemackoj 19% i kad ides preko Global Blue-a, dobijes jedno 13% nazad, a "tradicionalnim" metodama (kad novac dobijes tek po povratku u neku zemlju EU) dobijes 15ak, mozda 16%, i to ko zna kad (za nekoga ko cesto ide u EU ovo je bolje ipak).

Eto. :)

Relativno je jednostavno: u radnji gde kupiš telefon, uzmeš tax free papir (ponesi pasoš). Na aerodromu pokažeš šta si kupio, oni ti lupe pečat na tax free papir i ti posle uzmeš pare sa tim (overenim) papirom.

Detaljniji opis:

Pre kupovine pitaj da li im Tax Free desk radi u tom trenutku jer u nekim radnjama ga zatvore malo pre zatvaranja prodavnice. Ako rade, onda kupiš, platiš i sa računom i našim pasošem (mislim da ne smeš da imaš boravišnu vizu u njemu) odeš na Tax Free desk (najčešće u sklopu info pulta ili customer service deksa) i kažeš da hoćeš Tax Free. Oni popune šta imaju da popune i daju ti račun i Global Blue koverat. To sačuvaj, a poželjno je i da sačuvaš komplet pakovanje telefona (ili šta god da kupuješ)

Na aerodromu se procedura razlikuje u zavisnosti da li kupljenu stvar čekiraš u prtljagu ili je nosiš sa sobom u avion. Ako nosiš sa sobom u avion, onda regularno završiš sve na aerodromu i nakon što prođeš pasošku kontrolu treba da nađeš carinu (customs) da ti overe onaj račun koji si dobio u Global Blue koverti. Tražiće ti da pokažeš uređaj koji si kupio i nekada insistiraju da pokažeš sve, uključujući i kutiju (mislim da retko to rade, nemam ličnog iskustva tog tipa, ali imaju pravo da traže). Overiće ti papir i onda tražiš Global Blue šalter gde ti vrate pare. Alternativno, pare možeš da uzmeš i ovde u Raiffeisen banci (svega nekoliko filijala to radi), verovatno uz neku njihovu proviziju.

Ako se plašiš naše carine, kutiju možeš da baciš na njihovom aerodromu pre ukrcavanja u avion (nakon što uzmeš pare). Ume da bude gužva na aerodromu u redu za TaxFree, nekada budeš prvi na redu ali može da se desi da ti treba i pola sata za oba šaltera - ostavi si vremena da to završiš.

Ako kupljenu stvar ubacuješ u check-in prtljag, onda dođeš na check-in, završiš proceduru (dobiješ bording kartu i obeleže ti prtljag) ali im nemoj predavati check-in prtljag (reci da ti treba za Tax Free). Onda nađeš customs kancelariju (pre prolaska kroz pasošku kontrolu) gde pokažeš to što si kupio, a oni tebi lupe pečat. Onda ti oni uzmu prtljag u koji ćeš prethodno pred njima da spakuješ to što si kupio i oni šalju prtljag na avion (zato je bitno da je čekiran i ima odgovarajuću nalepnicu). Ova varijanta možda ne postoji na svim aerodromima, ali znam da ima u Minhenu, jedan drugar je tako prošao. Pare uzimaš kao i kada nosiš sa sobom u avion.

:wave:

edit: malo kasnim, ali ajde... procenat povraćaja zavisi i od iznosa. Za 250 evra račun, povraćaj je bio 25 evra - pare uzete na šalteru Global Blue na aerodromu.

Poslednja izmena:
Da da, cisco je u pravu - promenili su taj povracaj poreza, pa sad zavisi od iznosa. Na velike iznose je 13%, kao sto je cena N4 u Saturnu. Na sajtu Global Blue-a se moze izracunati za kolike pare ti koliko vrate.

mironiko i cisco hvala na odgovoru ;)
Ja konkretno idem za Frankfurt. Prvi put doduse pa ne znam kakve su procedure na aerodromu.
Razmisljam koja mi je varijanta bolja zbog nase carine (znaci izmedju toga da robu stavim u check-in prtljag ili u ranac koji nosim u avion)?
Verovatno bih kupio 2 telefona (meni i bratu). Jedan bih vec lako stavio u dzep za nasu carinu, ne znam koliko bi mi pravili problem zbog 2 komada na nasem aerodromu u Beogradu.

Pazi, meni nikakve probleme nisu pravili za laptop i dva telefona (sve licno, dakle bez ikakve ambalaze) i mogao bi i ti da raspakujes sve i prodjes bez problema, ali ako ti vide dva ista telefona, jos novi model ovo-ono (a znaju oni dobro sta je novo) nastradao si...

Sto se tice pakovanja, gde sta, bas rekoh Emixu detaljno, evo tebi cu ukratko:

Ako ti kutije bas trebaju (tj. da roba ostane neraspakovana) sve dole u ortljag i moli Boga da te nasi nece proveravati (mene nikad nisu) a ako ti ne trebaju - telefone kod sebe, a svu opremu po nogavicama u koferima. :) Najbolje je kutije i baciti, u suprotnom makar ih dobro zamaskirati.

pa stavi gi u dzep:)
jos nisam video da tumbaju nekog ako nemaju dojavu ili ako nisi ocigledan...
fala Bogu zima je, jakne, torbice. kutije naravno baci. ionako su kao za tester parfeme. naravno govorim o par komada.

Nazad
Vrh Dno