Šta je novo?

LG G4

Inace sam poprilicno zadovoljan sa G4 posle mesec dana koriscenja. Kamera odlicna, fluidnost sistema odlicna(bas je brz), baterija za mene skroz upotrebljiva (skinem je ujutru 5.30h sa punjaca, a stavim ga nazad na punjenje uvece kad legne) SOT oko 4h i malo jace, zvuk sagovornika dobar i u bucnom okruzenju...isprobacu jos Iphone 6s+ kad mi stigne pa cu videti koji cu zadrzati...sve u svemu pun pogodak G4.

Misle ljudi na vase zdravlje, ali dzabe kada vi ne mislite. Buljiti u dobro osvetljen ekran nocu je siguran put ka unistavanju vida. Aplikacije kao Lux ne samo da ubiju osvetljenje nego pocrvene ekran, jer plava svetlost deluje veoma negativno na ljude nocu i onemogucava kvalitetan san.

Koji to jos displej na ''0%'' moze da osteti vid? :)

Koliko sam razumeo ovde se ne zale na slabo osvetljenje u mraku vec u indoor uslovima i da auto regulacija ne radi dobro (sto je krajnje subjektivno).
Sto se toga tice meni je svaka auto regulacija na svakom telefonu koji sam probao los izbor jer ne zelim smesno osvetljen displej u takvim svetlosnim uslovima, jedino sto nocu stavim na 0% (npr probudim se i vidim neku poruku, samo tada 0% ima smisla).

Inace uvek rucno podesavam osvetljenje kako mi odgovara, uglavnom je preko 50% a napolju 100%, dobra baterija i nema zrtvovanja vidljivosti na suncu :)

Poslednja izmena:
Svaki koji bljesti u mraku a to je slucaj kod vecine uredjaja (stavi lux na podrazumevane vrednosti pa ces da vidis kako izgleda preporuceno osvetljenje u potpunom mraku). Telefoni i talbeti su sami po sebi ubice vida, jer ih drzis na deset centimetara od ociju i stalno fokusiras. Jos kada se buljenje u bljestavi ekran u potpunom mraku ubaci u jednacinu, eto recepta za katastrofu. Cini ti se da vise nego ikada ljudi oko tebe nosi cvikere? Tek ces da vidis kakve ce cvikere da nose (ako ih bude interesovalo da vide nesto). Svi cemo na kraju sa teglama da zavrsimo zbog tehnologije, ja sam vec na dobrom putu.

Edit: Evo primera kako ekran treba da bude osvetljen u potpunom mraku da bi izgegao tegobe:

J4CubCnWz7Wb3JqYJdS0lx1rTIPvNfKqHDXKBGuuGw8zUMI8Bu0eazrLJw7VqjGojY0=h900-rw

Nije ni ovo idealno jer zbog slabog kontrasta malo vise naprezes oci ali nema glavobolje i zategnutosti, nema peckanja ociju. Poenta je da mi uopste ne bi trebali da buljimo u ekrane po mraku.

Poslednja izmena:
Pa pre ce da ocorave od monitora nego od telefona jer monitor retko ko podesava pa i nocu ostaje da sljasti a auto ili rucna kontrola osvetljenja na telefonu je sasvim dovoljna da se sacuva vid :)

Probao sam lux par dana i obrisao :)

Inace u totalnom mraku bas retko koristim telefon a i kada koristim to je na min (prema slajderu), tu ne vidim nikakav problem.. mozda moze i malo manje da sija, za nijansu ali ne smeta mi bas zbog tog kratkog koriscenja.

Monitori koje mi koristimo imaju slabo osvetljenje (pritom mozes da ga izgasis da jedva sjaji, mobilne i tablete bez roota ili aplikacije ne mozes). Od monitora ces takodje ocoraviti ali ti mobilni vise steti zbog toga sto ga drzis blize ocima. Ljudske oci su napravljene da fokusiraju objekte na razlicitim udaljenostima, a ne jedan objekat koji je na stalno istoj razdaljini. Znas ono kada si u prirodi, malo gledas u sumu, malo u livadu, malo u nebo. A ne u virtuelnu sumu, livadu i nebo koje su zapravo sasvim nesto drugo.

Svaki ekran koji kada odmaknes od ociju na deset sekundi i dopustis ocima da se priviknu na mrak, pa vratis nazad ekran i dozivis sok (kao kada upalis sijalicu a bio si dugo u mrklom mraku) sija vise nego sto bi trebalo. Jedini nacin da se to izbegne jeste da ekran izgleda kao sa slike iznad.

Poslednja izmena:
Ne mora da bude crven, to je samo da ti ne bi razbio san, za oči je dovoljno da se priguši svetlo. Ja sam držao i po -30% svetlo na nekim telefonima dok sam koristio lux

@ G@W

Ne znam da li se razumemo.. ja pisem o tome da ce se uvek neko zaliti na auto. regulaciju osvetljenja koju podesi bilo koji proizvodjac. Evo sad se ovde na G4 zale da je displej na auto. previse taman i koliko sam razumeo to se ne odnosi upotrebu u mraku vec uopste u svim uslovima. E sad, kako god proizvodjac to da podesi uvek ce se neko zaliti, da je jako ili slabo auto. osvetljenje. Licno ne podnosim taj nacin regulacije a posebno ne kada u indoor uslovima smanji na minimum a za to nema potrebe.

Zato i ne koristim te opcije, sta mi je tesko da jednim potezom slajdera regulisem onako kako mi odgovara u datom trenutku :)

Svaki ekran koji kada odmaknes od ociju na deset sekundi i dopustis ocima da se priviknu na mrak, pa vratis nazad ekran i dozivis sok (kao kada upalis sijalicu a bio si dugo u mrklom mraku) sija vise nego sto bi trebalo. Jedini nacin da se to izbegne jeste da ekran izgleda kao sa slike iznad.

To je tacno ali ja nocu tj pred spavanje podesim brightness na min. i onda ako se probudim i moram da otkucam poruku nema rizika od przenja ociju jer je ekran na minimumu osvetljenja. Ok, jeste i to manji sok za oci ali nista strasno.

Pa pre ce da ocorave od monitora nego od telefona jer monitor retko ko podesava pa i nocu ostaje da sljasti a auto ili rucna kontrola osvetljenja na telefonu je sasvim dovoljna da se sacuva vid :)

Probao sam lux par dana i obrisao :)

Inace u totalnom mraku bas retko koristim telefon a i kada koristim to je na min (prema slajderu), tu ne vidim nikakav problem.. mozda moze i malo manje da sija, za nijansu ali ne smeta mi bas zbog tog kratkog koriscenja.
Ja koristim flux na pc.
Na androidu ipak ne mogu takve aplikacije, već samo smanjim osvetljenje.

Nisam znao da postoji takav program za PC, sad cu da probam..

jesu se pojavila negde kožna leđa u Srbiji da može da se kupi

Edit: Evo primera kako ekran treba da bude osvetljen u potpunom mraku da bi izgegao tegobe:

J4CubCnWz7Wb3JqYJdS0lx1rTIPvNfKqHDXKBGuuGw8zUMI8Bu0eazrLJw7VqjGojY0=h900-rw

Nije ni ovo idealno jer zbog slabog kontrasta malo vise naprezes oci ali nema glavobolje i zategnutosti, nema peckanja ociju. Poenta je da mi uopste ne bi trebali da buljimo u ekrane po mraku.
Neko vidi sliku? :)

Jel moze neko da mi objasni u cemu je razlika izmedju telefona namenjenih za azijsko i za evropsko trziste? ocu li osetiti razliku neku ako uzmem G4 koji je namenjen za aziju?

Procedura je turnuti system.img na sdcard. Pronaći port i upisati 2 komande :)
stigao mi je :) Kozna + plasticna ledja, za samo 390€, prezadovoljan sam cijenom (kod nas u Podgorici se polovni prodaju za 450€, bez koznih ledja o_O), a sasvim zadovoljan sa telefonom, za sad. Uskoro cu odvojiti malo vremena za XDA istrazivanje :)
Misle ljudi na vase zdravlje, ali dzabe kada vi ne mislite. Buljiti u dobro osvetljen ekran nocu je siguran put ka unistavanju vida. Aplikacije kao Lux ne samo da ubiju osvetljenje nego pocrvene ekran, jer plava svetlost deluje veoma negativno na ljude nocu i onemogucava kvalitetan san.
meni je ok sve na auto, cak bih volio da na manual moze jos da se zamraci u skroz mracnoj sobi, al eto. Potvrdjujem ovo za unistavanje vida, a i za to da plavicasta svjetlost rasani ljude. Mislim da je ovo clanak:
http://www.theverge.com/2015/3/24/8278221/screen-use-insomnia-sleep-disruption-sunglasses
Neko vidi sliku? :)

ja ne, a toliko se pominje :d

Ja sam probao neke app, sad koristim screen filter modul za xposed, i kod svih ekran požuti.

Uzeo sam ga pre nedelju dana i ne radi mi auto rotacija od juče. Je l imao neko taj problem? Restartovao, gasio ali nista. Accelerometer Monitor mi pokazuje da ne mrfa

Problemi:
- U 30% slucajeva mi se desi da kad zavrsim razgovor i odmaknem telefon od lica, ekran nece da se upali. Tako da ne mogu prekinuti poziv. Cak ni na power dugme ne reaguje. Proradi samo u jednom trenutku, a to nekad moze biti i posle par minuta.
- U oko 40% slucajeva ne mogu otkljucati telefon KnockOn-om. Jednostavno ne reaguje. Pa moras pritistuni power dugme i onda ga KnockOn-om otkljucati.

Da li neko zna kako to da se resi?

Nosis na garanciju ili u servis redovno (pre toga probas factory reset za svaki slucaj).

To je problem sa proximity senzorom. Imaš li neku foliju, case...?

Očigledno on ne radi kako treba, misli da je prekriven i kada nije, dešavalo se da folije prave takve probleme, ali ti kažeš da je isto bilo i kada je nisi imao... Možda je i softverski zabag a možda i hardverski zeza

To su oni kružići gore pored slušalice, jedan je light senzor, drugi proximity, i naravno prednja kamera :)

A gde se on nalazi :)

Hoće da se desi kada se senzor malo odvoji od stakla (sa unutrašnje strane). Čest problem prilikom menjanja stakla, mada može da se desi i kod uređaja koji nisu bili oštećeni.
Kada neće da se otključa, probaj da pritisneš staklo prstom pored senzora, ali nemoj da prekriješ senzor. Probaj da otključaš telefon dok pritiskaš staklo.
Ako tako hoće, onda je ovaj problem koji sam ti rekao. Rešenje je, na žalost, servis.

jesu se pojavila negde kožna leđa u Srbiji da može da se kupi
Imas u Zepterovoj zgradi na Novom Beogradu. Firma se zove Mobis i ovlašćeni su servis za LG. Ja sam platio 4750 dinara pre 20 dana. Najbolje da ih kontaktiraš preko mejla jer im je telefon non stop zauzet

@niksha:

Mozes da probas da odradis rekalibraciju senzora, prije nego sto ga poneses na servis.

Ako ti ni to ne pomogne, posto nemas garanciju, mozes da probas da rasklopis telefon (G4 se bas lako rasklapa), pa da vidis da ti nije usla neka prasina kod senzora, mene je to znalo da zeza na HTC-u.

Da li je neko čitao kako se pokazao Android 6 na G4, ako je stvarno već pušten u Poljskoj, jer je tako nešto nedavno rečeno? Koliko sam vidio ovde iz komentara G3 je lošije radio sa novim androidom a gledao sam i neki test baterije i stvarno je slabije držala nego sa starom verzijom. Pa me zanima kako će to izgleda sa Marshmallow na G4 jer sve više razmišljam da ga kupim, ovde kod mene je sad 400 € sa godinom garancije.

Vrh Dno