Šta je novo?

LG G4

Zasto imas random EXIF na slikama, tj, neki auto ima exif neki nema, neki manual ima neki nema? ( ne pitam za cropove)
Da li si nesto cackao slike pa se izgubio ili?
moje SVE slike imaju full EXIF podatke...( auto ili manual, nebitno )
Nista nisam čačkao...

Veci iso veci sum, nema tu neke filozofije. Ako smanjis iso a recimo povecas ss onda telefon mora biti maksimalno stabilan inace i malo pomeranje pravi mutnu sliku.

Ja pricam o zamucenim slikama u auto modu ne u manuelnom... Dakle nikakva podešavanja, sve na auto i nakon fokusiranja ako se lice ili objekat malo pomeri dolazi do zamucenja... Nemoguće da ovo do sada niko nije primetio...

Da li se neko javljao sa mrtvim G4 posle par dana koriscenja? Zabagovao prilikom browsinga i jednostavno nece da se upali vise. Pravac servis.
Znaju ovi iz LG-a da imaš Samsung prstiće i rekli nisi naš veran fan, evo tebi cigla :D

Jesi probao da ka držiš duže na punjaču? Download mode? Recovery?

Ipak treba malo (malo vise) smanjiti ocekivanja od kamere sa telefona kada je u pitanju fotkanje dece (posebno u indoor i LL uslovima), ok, tu OIS znaci samo donekle (dok se ''namestas'' za sto bolji kadar, cisto da malo eliminise ''potrese'') ali jednostavno senzori su mali i ograniceni kao i sam sw telefona koji ima ''izbor'' da li da podize iso a skracuje SS ili da nadje neki kvazi-optimalan odnos koji ce svejedno dovesti do zamucenja, povece kolicine suma itd.

Nije da sad nesto branim G4 ali jednostavno to je limit aktuelne tehnologije na telefonima i jos dugo ce biti tako. Sto je najjace G4 je jedan od retkih androida koji nudi prakticno najbolje mogucnosti rucnog podesavanja kamere.. samo treba malo uci u fazon.

Poslednja izmena:
Deca i mobilni kao aparat ne idu zajedno. Tu treba ss preko 100 a u zatvorenom prostoru to znaci iso preko 2500. To je mnogo i za crop dslr a ne za mobilni. Auto mod na g4 je podesen da u LL drzi ss na granici da mozes iz ruke uradis fotku staticnih stvari. A to je oko 1/15s a to za bilo sta sto se mrda nije dovoljno.

^ naravno, to je bolje objasnjenje a ono moje iznad je laicko. Znam koliko se sa istom ''rabotom'' pati buraz od moje devojke sa crop Nikonom..

Poslednja izmena:
Slikano sa default podešavanjima i u manual i auto modu, pogledajte, uporedite full size i crop pa recite vaše mišljenje...
https://drive.google.com/folder/d/0Bwnw4zU32chbamFKUDFJT3lVVWM/edit
u pravu si, vidi se razlika. mislim da je stvar u tome što u auto modu u low lightu telefon koristi dodatno peglanje šuma kroz neki svoj night mode, tako su radili i G2 i G3, s tim što ovde imaš taj manual mode gde dobijaš redovan jpg bez te dodatne obrade.

Pa jel moze sa fv5 full v. na to da utice (kao na G3)? Ako moze onda super

Sve zavisi sta ko ocekuje, npr ovaj lik je pozajmio nikon ff telo na nekoliko dana i od tada mu je crop smesan..

Da ne ispadne da kudim kameru na G4, čak naprotiv, generalno možda trenutno najbolja mobilephone camera, ali...
Sećam se da je još LG na Optimisu G u promo videu za kameru naglašavao kao jednu od opcija kamere tzv. praćenje objekta prilikom slikanja... U prevodu ako snimiš objekat u pokretu neće ispasti mutan na fotografiji... U medjuvremenu su kamere napredovale, elem ne pričam samo o slikanji dece i o slikanju u Low Light uslovima... Slikajte neku osobu u sred bela dana, uz idealne svetlosne uslove, ako i malo pomeri recimo ruku ili glavu, na slici dolazi do zamućenja... I ako G4 ima Face detektion i tzv praćenje objetka sam softver ne odradjuje posao baš najbolje... Opet dajem poredjenje sa M8 kod kojeg praćenje objekta mnogo bolje radi i manje se desavaju zamućenja čak i u LL uslovima... Vidim da Microsoft na novoj Limia 950 upravo u prvi plan stavlja jasne slike bez zamucenja objekta u pokretu, kada su u pitanju mogućnosti nove kamere... Znam, ne mogu očekivati čudo kod kamere na mobilnom, ali malo iritantno deluje kada napravite fotke i ono lice blago zamućeno, ili ruka se uopšte ne vidi jer je došlo do pomeranja itd... Mozda se jedino rešenje nameće povećanje SS u manual modu... Ali dok se sve to podesi, prodje idealan trenutak za fotografisanje... :)

Jel mozes da postavis sempl na koji sumnjas da softver ne radi dobro na dnevnoj svetlosti?

Uglavnom je sve to limit tehnologije i cista fizika.. ok, ''object tracking'' pomaze dosta za fokusiranje i pre samo nekoliko godina ta opcija se vodila kao SF a sada se zalimo na istu.. :) Ne moze to da radi ''savrseno'' cak bih rekao i da su trenutna resenja veliki plus za parce metala/plastike koje ti je uvek u dzepu..

Jel mozes da postavis sempl na koji sumnjas da softver ne radi dobro na dnevnoj svetlosti?

Uglavnom je sve to limit tehnologije i cista fizika.. ok, ''object tracking'' pomaze dosta za fokusiranje i pre samo nekoliko godina ta opcija se vodila kao SF a sada se zalimo na istu.. :) Ne moze to da radi ''savrseno'' cak bih rekao i da su trenutna resenja veliki plus za parce metala/plastike koje ti je uvek u dzepu..
Ne bih više ništa postavljao, probajte i uvericete se u ono što pričam... Napravite poredjenje sa nekim drugim flagship telefonom pa da komentarišemo... Ja sam izneo neka svoja licna mišljenja i zapažanja, ovo mi je treći LG i ostaću mu veran... Ali mislim da imam pravo i izneti neke svoje zamerke odgovaralo to nekome ili ne.

Pa niko nije ni rekao da ne smes da napises, svasta :) Mozda auto mod na G4 forsira malo ''sporiji'' SS kada to nije potrebno al' opet tu je manual mod.. pa moze donekle da se sredi.

Sony z1 koji sam imao je u pokretu fantasticno fotografisao. 1 od 15 slika ne uspe. To je bila jedina dobra strana tog telefona. Npr. sad na OPT isto pokret je problematican i nesto sporije slikanje sa blicem (brze od g3 i g2 (mnogo)). Ali fotografije su za 13mp odlicne.
Zao mi je sto nisam toliko vican da iskoristim manual mod kako treba.

ne zamjerite, nije me bilo 10ak dana, pa cu ovako na gomilu da odgovorim, sad kad sam iscitao sve :d
Ma nije problem meni. Volim da se igram i u lightroom-u. Dosta često se dešava i ovo, da hvata zrake svetlosti... Pogledajte prilog 186318
Opet ne treba od telefona očekivati da zameni dslr... :)
najkorisniji savjet koji imam za SVE moje prijatelje i poznanike: ocistite socivo prije SVAKOG fotkanja ;)
Ocisti staklo kamere. Verovatno je umazano pa se dobijaju ovakvi obrisi svetla.
upravo tako, tacno na to lici. Mogu da postavim neke primjere fotki sa musavim i cistim objektivom, nebo i zemlja
I posle ove slike nokia 808 pregazilo vreme? :smash:
Ne trebaju mi testovi, gledam kakve mi slike kačimo.
G4 gore automatika iz ruke.
Nokia 808, automatika iz ruke, moje slika:

dobra je 808, al nesto vise vjerujem uporednim testovima, kao onaj sto sam linkovao. 3-4-5 situacija, iste scene za svaki tel, pa onda analiziranje u sitna crevca
Odradio sam sinoć update na 6.0 preko LG Bridge-a. Nisam danas stigao puno da čačkam telefon, ali sam primetio jednu stvar koja mi užasno smeta. Ne može više Google Now da se dobije svajpovanjem home dugmeta. Sad će mi trebati neko vreme da se naviknem na nov sistem pokretanja GNow-a.
da, sad je tap+hold na Home. Jos nama u CG Google Now i dalje unavailable, radi samo klasicni, obicni search...

BTW, pretpostavljam da je svima tako, ali kad na google search podjem da nadjem neke fotke, nema opcije "save image" ili "share" ili bilo sta? U najboljem slucaju mogu da otvorim stranicu na kojoj se nalazi fotka, pa onda rucno da je nadjem i sacuvam... Crnjak :smoke:

LG G4 ima mozda najbolju kameru, i senzor i optiku. Pošto ima optičku stabilizaciju, automatika produžava ekspoziciju da bi ISO ostao nizak što je dobro za statične motive a ne decu. Drugi telefoni, kao naprimer Z serija, forsiraju viši ISO i naizgled na ekranima telefona, rezultat je bolji ali na 100% pregledu, vidljiv je šum. Automatika je sve bolja ali nikada neće moći znati šta čovek želi da slika, zato će te iz svog uređaja izvući više ako mu pomognete, prebacite ga u Sport, Kid ili već neki sličan mod. Za možda naj kameru reći da je loša je pogrešno.

I zanimljivo, objektiv je mnogo više osetljiv na prljavštinu za zadnje strane objektiva nego da prednje. :)

Poslednja izmena:
Ima suma na z seriji, ali samo je dobra u smislu da ako pomeras telefon slika nije razmazana. Da tacno, oni imaju digitalnu stabilizaciju, a ne OIS.

Mhm. Zanimljivo, nisam to znao. Svakako brzo je okidao i nije mrljao slike. To je jedina pozitivna stvar z1.

Jel ima netko da mi moze poslati aboot particiju da vidim nesto. Lp ili Mm, svejedno je

posle dugo razmisljanja koji telefon uzeti, odluka je pala na G4 definitivno, svidja mi se manual camera mod, za nocni landscape i tako slicno! e sada me interesuje, jesu li svi "camera moduli" isti ili ima nekih razlika ?! takodje na sta da obratim paznju, izasao sam iz LG sveta, vec dugooooo koritstim note 3.

* odlican mi je i video, super snima nocu.... blenda f1.8 odlicna! jedino mi je grozan slowmotion, sav je neki kockast kao na G2....

Poslednja izmena:
Na koliko pixela slika kamera u zavisnosti od podesenog formata 16:9,4:3,1:1 ?

Nazad
Vrh Dno