^ pa cim je izasao G2 ja sam rekao da fotografije imaju ''hladniji'' wb nego sto bi trebalo, to se jasno vidi. Ali i na to moze da se utice podesavanjima.
Nece G3 praviti mnogo losije dnevne fotografije od Z2/S5 sto se detalja tice ali ce malo losije reagovati na svetlosne uslove (to je prednost vecih, novijih senzora), dinamika ce biti bolja malo na S5/Z2 i u teoriji a verovatno i u praksi ce u low light uslovima ''kupiti'' vise svetla na istim iso vrednostima. Ne postoji ''mnogo insistiranja'' na velicini senzora, to je dosta bitno za svaku kameru (ne i najbitnije ali veoma bitno)
Uzmi uporedi neki kompakt pa cak i prosumer od 300e+ i 1/2.3'' senzorom i makar i najstariji Sony RX100 sa 1'' koji staje u dzep i sve ce ti biti jasno

Takodje S5/Z2 kroz apdejtove mogu da dobiju primetna poboljsanja jer ''fizika'' ostavlja prostor za to a na 1/3'' je izvucen maksimum do sada osim sto ce G3 imati dobru pomoc AF lampe za fokusiranje na manjim rastojanjima (moja procena do 3,4m, videcemo tek). To i ima smisla jer led blic i ne moze dalje da dobaci.
Uostalom Android telefon sa najvecim senzorom i najvise megapiksela najbolje radi u 8 Mpix rezoluciji, u ostalim modovima pravi daleko losije slike. Slicno vazi i za based Nokije i njihov Pureview. Ne znam samo zasto LG i Samsung ne urade isto to softverski, kada je Oppo pokazao da te softverske kerefeke ipak daju rezultate i da one 50 Mpix slike nisu samo gimick.
Pa to je downsampling, nije to slucajno tako. Kao sto 808 i 1020 prave najbolje fotografije u 8/5mpix modu tako Z2 pravi u manual 8mpix modu, ko hoce ima i vise rezolucije na sva 3 telefona pa moze da zumira registarske tablice na kilometar

Za S5/Z2 velicini senzora sve preko 12mpix je preterivanje ali dobro, bitno je da postoji biranje rezolucije pa ko sta voli..
Oppo 50mpix interpolacija i nema mnogo smisla na 1/3.06'' (mada je iznenadjujuce prihvatljivo odradjena), to je privid vise detalja u nekim delovima fotografije uz artefakte i druge brljotine, pitaj drajvera sta misli o toj rezoluciji na telefonu pa cak i na kompaktima

Pa ne drzi Apple dzabe 8mpix koji daju super rezultate i izgleda da ce i ip6 ostati na tom broju mpix.
Iskreno, za sledeci LG flagship ja bih radije onaj Sonijev senzor sto moze da snima 240 fps nego li ove sto imitiraju SLR.
Postoje jos 2 proizvodjaca senzora za telefone za koje znam (pored samsunga/sony..), toshiba i valjda OmniVision samo sto ne izbacuju nista novo.. toshiba ima ove velike senzore iz Pure View Nokia ali ocigledno niko od Android proizvodjaca nije zainteresovan za to jos uvek. Samsung sada ima isocell koji je dobar generalno ali su boje malo presaturisane (vidi se jasna razlika u bojama izmedju S5 i najnovijeg Galaxy K Zoom koji ima 1/2.3'', ne znam koji proizvodjac je u pitanju).
LG je ocigledno odradio dobar posao sa G3 kamerom, dovoljan za izbegavanje bilo kakvog minusa oko kamere i sigurno nece izgubiti mnogo kupaca zbog toga kao htc.