Šta je novo?

LG G2

Svedenije mi izgleda engleski na telefonu, lakše se snalazim, jer sam generalno sve ostale telefone koristio na engleskom. Neke stvari su krajnje čudno prevedene ( wifi, a sve je na ćirilici, pa ovde na slici se ne vidi ali i brightness bar sa onim automatski na kraju izgleda krajnje čudno). Opet, kažem, to je samo moje mišljenje...

Zašto srpskiiii jezik.... :D
Stvarno zasto ne? Znam engleski perfektno, ali necu da budem osudjen na njega. Zapravo varvarski jezik. Njegova reforma je tek pocela 80ih godina 20. veka. Nasa je zavrsena sa Dositejem. Ne racunajuci da je Copavi ubacio fonemu H i jotu. Glasovne promene (izuzev jotovanja) su zavrsene jos u 16. veku (tako da oni sto pisu srbski umesto srpski ne postuju Copvavog (sa razlogom), ali on nema nikakve veze sa jednacenjem po zvucnosti).
Drugo najsavrsenije pismo na svetu, jedini fonetski jezik sa jednim slovom po glasu (jedino pismo koje ima slovo za glas nije fonetsko nego je slikovno (klinasto)).
Velika vecina naucnika na svetu tvrdi da je najlepse pismo (tacnije najvise prija ocima), kao i da najlepse zvuci.
I da se ne pitas zasto ne pisem ovde na cirilici, stvar je sto me opasno mrzi da se navikavam na novi raspored tastature. Plus ni calov i jedan kevin fon ne podrzavaju cirilicu, pa kad im bacim sms moram prebacivati. Plus jos jos nekih kolega i drugih ljudi sa kojima se cujem tako :)
Mnogo mi se svidja sto na lg-ju imam cirilicu u menijima.

Slazem se i ja isto isključivo engleski koristim ali svako ima pravo da bira... Taj prevod nikad nece biti dovoljni dobar da bi bio upotrebljiv za upotrebu sto se mene tice :D notification bar - obavestajna tabla :D

Bogatsvo srpskog jezika jeste u tome da mozemo sve prevesti. Problem je sto ovi iz tih firmi ne angazuju prave lingviste. Da se ne lazemo najstrucniji su jos uvek na fakultetima itd. Ali pored sto mora biti vrhunski lingvista (znaci uopste ne racunam samo nas jezik, nego i bilo koji drugi), mora poznavati materiju u srz. E sad koliko lingvista ima da se bave modernom tehnologijom :) Uh mislim da sam smislio nov smer za filoloski, u saradnji sa etf-om :D

Zbog tih dosadnih aplikacija i imam telefon. Ne vidim svrhu telefona ako mu se sve "napredne" funkcije pogase. Tada mu dodje kao da koristis Nokiju 3310.

Ja uopste nemam pravilo sto se baterije tice. WiFi ili 3G su mi stalno upaljeni,zajedno sa svim sinhronizacijama. Pre neki dan sam izvukao 50+ sati od poslednjeg punjenja i 8 sati SOT-a, a juce sam 3.5 sata. Nema pravila. Inace koristim Optimus/Dori kombinaciju.

Nije moj telefon 3310 naravno, ali sta ce mi fb viber i ostalo u pozadini kad nemam interneta? Greenify se moze i pauzirati tako da ukoliko je potrebno konstantno koriscenje neke aplikacije nece je ubijati u pozadini, izuzetna aplikacija po mom misljenju.

Ja koristim nemacki. Srpski i engleski znam perfektno, ali kako sam naucio engleski preko racunara i mobilnog telefona resio sam i nemacki. To je sve stvar osobe, neko stavlja zbog patriotizma, edukativnih svrha ili neceg treceg.

Bogatsvo srpskog jezika jeste u tome da mozemo sve prevesti. Problem je sto ovi iz tih firmi ne angazuju prave lingviste. Da se ne lazemo najstrucniji su jos uvek na fakultetima itd. Ali pored sto mora biti vrhunski lingvista (znaci uopste ne racunam samo nas jezik, nego i bilo koji drugi), mora poznavati materiju u srz. E sad koliko lingvista ima da se bave modernom tehnologijom :) Uh mislim da sam smislio nov smer za filoloski, u saradnji sa etf-om :D
Ajd Srpski je još dobar, nema "maženja". Pogledaj naše ovdje:" poslužitelj". Ma kakvi crni poslužitelj, pa nije u hotelu :)

Ja bi stavio i na kineski samo da mi vise vrate telefon

A da to sto rade u Hr sa izmisljanjem svojih reci za sve to je posebna priča :D neke rece su stvarno tragi-komicne, kao taj posluzitelj npr :D

"Vizualni predočnik" - ovo nisam siguran ali zvuci ko sprdnja. Ako nije onda im svaka čast :)
Po meni terminologija ima svoj jezik - engleski

"Vizualni predočnik" - ovo nisam siguran ali zvuci ko sprdnja. Ako nije onda im svaka čast :)
Po meni terminologija ima svoj jezik - engleski
+1
Zulu, tebi svaka čast, ali meni je engleski engleski, i tu nema greške.. I znam da smo nebeski narod, ne brini... :)

+1
Zulu, tebi svaka čast, ali meni je engleski engleski, i tu nema greške.. I znam da smo nebeski narod, ne brini... :)
Nisam ja "patrijota" :D Nego negujem pravi gradjanski patriotizam :)
Nema greske jer je engleski siromasan jezik. Vukabular mu je vrlo siromasan.
E to sa ucenjem nije losa stvar. Ja sam poceo sa ruskim i razmisljao bas fon da prebacim i igrice da igram na njemu :)
Bender znam za taj novohrvatski, namucio sam se sa njim. Imali smo par knjiga da citamo za Fakulteta politickih znanosti iz Zagreba, i nista nisam razumeo. Na kraju sam uzeo na engleskom i prevodio za druge. Sad ce bar brucosi uciti moju terminologiju :D Jer zavisi od politickog teoreticara ko ce kako upotebiti odredjene reci. A to je bio Dzon Rols, ni on sam ne zna sta prica. Na zalost tako se trude i u Crnoj Gori i u Makedoniji. Imam prijatelja i u jednoj i u drugoj drzavi i npr. Makedonce savrseno razumem, dok nase Vranjance nista :D Mada se trudim da naucim kolokvijalizme :)
I Nikola, preporucio bih ti zbirku tekstova Catena mundi. Samo da znas da nema veze sa Dverima :D Mnogo retka i bitna knjiga. Objasnice ti sve. Preporucio bih svima da razumeju sve sto se desavalo i sto ce se desavati ovde. Istoricari i lingvisticari su radili na njoj.

Poslednja izmena:
Kad flashujem xdabbeb_camera_kk_v3.2.0 u recovery-u jel trebam još staviti i aplikaciju za kameru? pošto mi se nije pojavila ostala mi je stock... i ako da koju apk da skinem

Drajveri za Win 8.1 su isti kao za Win 7? Ziv se namucih, nikako da mi prepozna telefon.

EDIT: Da, sad videh da su to i za Win 8.

Poslednja izmena:
Posao mi je vezan za održavanje računarskih sistema u mojoj firmi, koliko god se puta sreo, uvek se naježim kad vidim neki drugi jezik osim engleskog, (srpski, hrvatski, mađarski, nemački, itd...) tako i za telefone. Navikao sam od malena, tako i nema šanse da promenim, bez obzira na pazriotizam ili šta već. Čarobnjak, pregledač sl.... jooj.

Poslednja izmena:
Ma engleski što se tiče IT-a i tu nema priče...

Jednostavno neprirodno je koristiti jezike sa ovih prostora u toj branši ;)

'Ajd covek da kaze da smo liberalni pa da svako ima pravo na svoje misljenje :)

@Danilo Pantelić
+1

@Zulu

Kazes da je engleski jezik siromasan? Ahahaha

Poslednja izmena:
'Ajd covek da kaze da smo liberalni pa da svako ima pravo na svoje misljenje :)

Ok, samo kažem realno :)
Jednostavno ne postoje odgovarajuće reči u srpsko/hrvatskom, a ako postoje one su nakaradne ili nisu odgovarajuće ...

Sećam se kada sam pre par godina radio završni rad sa temom "Android - operativni sistem za 21. vek" da sam poludeo oko toga ...
Svaka druga/treće reč je na engleskom jeziku, a profesor kod koga sam uzeo temu insistira da završni rad bude na ćirilici.

To je toliko silovanje i veštački da ja nemam reči - pominjao sam njega i njegovu familiju po 100 puta na dan dok sam to radio :D

Poslednja izmena:
Nemoj da se ljutis, ali ako ti ne znas rec ne znaci da ona ne postoji :)
Mislim da to nije silovanje i vestacki nego nije uslo u terminologiju. Npr. pre za report. Sada nije tako. Normalno reci izvestaj, a u prvi mah svi su pricali report i smejali se onima kojima su pricali izvestaj :)

Kad flashujem xdabbeb_camera_kk_v3.2.0 u recovery-u jel trebam još staviti i aplikaciju za kameru? pošto mi se nije pojavila ostala mi je stock... i ako da koju apk da skinem

ne moras skidas...to je to...integrisano sve u kamera.apk...idi na podesavanja i imaces i 1600 iso i 4k video...

ne odgovara mi duzina trajanja baterije na njemu. Dosta je dobar rom, ali eto baterija mi je bitna.

pa zavisi sve je net, vecinom wifi ali i 3g. Bruce rom je odlican po pitanju baterije.

Nemoj da se ljutis, ali ako ti ne znas rec ne znaci da ona ne postoji :)
Mislim da to nije silovanje i vestacki nego nije uslo u terminologiju. Npr. pre za report. Sada nije tako. Normalno reci izvestaj, a u prvi mah svi su pricali report i smejali se onima kojima su pricali izvestaj :)

Zašto bih se ljutio kada znam da sam u pravu :D
Jednostavno sve dolazi sa zapada i jezici se samo prilagođavaju i dobijaju nove reči (pa koliko je samo u našem jeziku engleskih/francuskih/turskih izaraza ?)
Ne možeš ti nikoga na silu naterati da koristi ćirilicu na npr Виндоусу :Д

Evo ti primer Google tastature koju skoro niko ne koristi, iako je odlična - baš zato što nema latinicu .
ps. kada već zastupaš taj stav onda bar piši ćirilicom :D - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.inputmethod.latin&hl=en
Jednostavno vreme će pokazati sve, da ne idemo dalju u off...

Poslednja izmena:
Rekoh vec zasto ne pisem ovde cirilicom. Prokrio sam to :) Ne smatram da si upravu. Postujem to sto pricas, ali time dolazi do kulture homogenizacije. Ni jedan sistem vrednosti nije vecan ma koliko bio sveopsti trenutno. Ne zaboravimo sebe :)
Koristim ja Google tastaturu kad nemam lg-jevu. Jedino sto nema gornji red brojeva. Brza tastatura jako.
Inace vecina "turskih" reci koje koristimo su persijske :D Kad vec cepidlacimo previse (tj. ja cepidlacim) :D

Nazad
Vrh Dno