Šta je novo?

Kućna multimedija LG C1 ?

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

milos0888

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2013
Poena
305
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 9 7900
Matična ploča
Asus TUF Gaming B650 PLUS WIFI
RAM
64gb DDR5 6000Mhz
GPU
RX 9070 XT
Storage
Samsung 970 1tb, 3xhdd
Zvuk
Marantz nr1510+ Polk R200+ 2x Fosi monoblok
PSU
Corsair RM850X
Kućište
Antec C8 Curved Wood
Monitor
LG 43' 4k
Miš & tastatura
Logitech MX
Laptop
Macbook Air M3
Mobilni telefon
Iphone 15 pro
Pametni uređaji
Apple watch SE-Huawei GT4
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Zdravo, trenutno imam philips 50PUS7805, hteo bih da uzmem C1 ali nisam siguran zbog duhova. Koristio bih ga za posao, igre, filmove, znači sve. Brine me što bi mi u toku posla pojedini delovi monitra bili skroz statični. Ako bih ja npr na sat vremena pustio neki video u full screen-u je l bi to sprečilo pojavljivanje duhova?
Trenutno je na akciji https://www.ctshop.rs/lg-oled55c21la-smart-oled-tv-55-quot-4k-ultra-hd-dvb-t2.html , je l mu to okej cena sa 2+3 godine garancije?

Link koji si okacio je lg c2. Ako je c2 u pitanju uzimaj slobodno, plus je 5god garancije.
Cudi me da nisi razmisljao o nekom monitoru, posto ce da ti bude prikacen komp? Za ove pare mozes da uzmes dobar monitor.

Link koji si okacio je lg c2. Ako je c2 u pitanju uzimaj slobodno, plus je 5god garancije.
Cudi me da nisi razmisljao o nekom monitoru, posto ce da ti bude prikacen komp? Za ove pare mozes da uzmes dobar monitor.
Da, moja greška, c2 je.
Zbog posla mi treba da otvorim četiri prozora i da svaki vidim istovremeno, jedino to

Цена је добра, ТВ одличан.
Али, колико је добар као монитор пошто видим да ти је то намена не знам.. Само ћу пренети искуство неког од јутјубера који је користио C1 уместо монитора да су га болеле очи јер од близине буквално види пиксел. Што се тиче burn in - а, уз све мере предострожности које нови Оледи поседују, неће бити проблема..

Цена је добра, ТВ одличан.
Али, колико је добар као монитор пошто видим да ти је то намена не знам.. Само ћу пренети искуство неког од јутјубера који је користио C1 уместо монитора да су га болеле очи јер од близине буквално види пиксел. Што се тиче burn in - а, уз све мере предострожности које нови Оледи поседују, неће бити проблема..
Bolele su ga oči specifično jer je oled ili zbog same dijagonale na 4k? Ako nije do oleda, već dve godine gledam u 50" ispred sebe bez problema

Bolele su ga oči specifično jer je oled ili zbog same dijagonale na 4k? Ako nije do oleda, već dve godine gledam u 50" ispred sebe bez problema
Мислим да је због дијагонале и близине... Нисам сигуран како ће се пренети на екран ТВ - а рецимо текст и табеле из ексела ако ти то значи, неко је коментарисао да није прецизно као на монитору. У сваком случају ако планираш да ти ТВ потпуно замени монитор на дуги низ година не бих препоручио,ако планираш после неког времена да тај ТВ користиш стварно као ТВ онда може, зашто да не...

Ja koristim 43" Samsung QN90B kao monitor. Imao sam i 42" LG C2 istovremeno i uporedjivao sam ga sa Samsungom.

Ukratko LG C2 ima bolju crnu boju, bez bloominga, za gledanje filmova u mraku to mu je prednost. Ima mnogo bolje uglove gledanja nego Samsung, kod Samsunga cim ga gledas malo sa strane vec deluje bledje. LG nudi 2+3 godine garancije, Samsung samo 2.

Mana kod LG C2, C1 je slabo osvetljenje pogotovo u SDR rezimu koji ces da koristis dok radis. Kad ti je na ekranu veca povrsina bele boje, na LG-u deluje da je siva.
Jako bitna stvar ce ti biti i kako izgleda tekst na LG oledu, zbog onog WRGB subpixel layout-a. Tekst deluje zamuceno, to moze da ti smeta u radu, ako radis dosta sa tekstom.

Meni je izbor pao na QN90B jer ga koristim podjenako za gaming, filmove i surf internetom. Kad ga gledas direktno pod uglom od 90 stepeni, ne primecuju mu se mane, lokalno zatamnjenje je dobro. U mraku crna izgleda kao crna, sa minimalnim bloomingom, nije kao OLED, ali meni ne smeta.
Osvetljenje kod Samsunga ubija LG OLED C2, C1 a to moze da bude bitno ukoliko radis u dobro osvetljenoj sobi ili ako ti je TV-monitor okrenut ka prozoru.
Prednost Samsunga je i sto nema rizika od burn-ina, mada to ne mora da bude problem ni kod Lg-a sa njegovim internim sistemima zastite ili ako se koristi screensaver.

Na kraju bilo bi najbolje da isprobas oba pre nego sto kupis da sam procenis sta ti je bolje. Ako to ne mozes, onda bar kupi online da mozes da ga vratis u roku od 14 dana, ukoliko nisi zadovoljan. Nisu male pare ni za jednu opciju tako da nemoj da ti bude glupo da vratis ako ti ne odgovara.

Ja koristim 43" Samsung QN90B kao monitor. Imao sam i 42" LG C2 istovremeno i uporedjivao sam ga sa Samsungom.

Ukratko LG C2 ima bolju crnu boju, bez bloominga, za gledanje filmova u mraku to mu je prednost. Ima mnogo bolje uglove gledanja nego Samsung, kod Samsunga cim ga gledas malo sa strane vec deluje bledje. LG nudi 2+3 godine garancije, Samsung samo 2.

Mana kod LG C2, C1 je slabo osvetljenje pogotovo u SDR rezimu koji ces da koristis dok radis. Kad ti je na ekranu veca povrsina bele boje, na LG-u deluje da je siva.
Jako bitna stvar ce ti biti i kako izgleda tekst na LG oledu, zbog onog WRGB subpixel layout-a. Tekst deluje zamuceno, to moze da ti smeta u radu, ako radis dosta sa tekstom.

Meni je izbor pao na QN90B jer ga koristim podjenako za gaming, filmove i surf internetom. Kad ga gledas direktno pod uglom od 90 stepeni, ne primecuju mu se mane, lokalno zatamnjenje je dobro. U mraku crna izgleda kao crna, sa minimalnim bloomingom, nije kao OLED, ali meni ne smeta.
Osvetljenje kod Samsunga ubija LG OLED C2, C1 a to moze da bude bitno ukoliko radis u dobro osvetljenoj sobi ili ako ti je TV-monitor okrenut ka prozoru.
Prednost Samsunga je i sto nema rizika od burn-ina, mada to ne mora da bude problem ni kod Lg-a sa njegovim internim sistemima zastite ili ako se koristi screensaver.

Na kraju bilo bi najbolje da isprobas oba pre nego sto kupis da sam procenis sta ti je bolje. Ako to ne mozes, onda bar kupi online da mozes da ga vratis u roku od 14 dana, ukoliko nisi zadovoljan. Nisu male pare ni za jednu opciju tako da nemoj da ti bude glupo da vratis ako ti ne odgovara.
Soba mi je svakako zamracena dok radim jer mi je tv/monitor okrenut ka prozoru pa odsijava. Jedino me buni to za mutan tekst? Ima takesta ali ne kao da citam knjigu vec ono po par redova, slika dole.
Belu ne podnosim, imam flux i dark mode za chrome tako da bele boje ima bas minimalnoIMG_0498.jpeg

Imas na youtube klip kakav je LG C1 kao monitor, u jednom delu na 6:20 se pominje text clarity. Savetujem ti da pogledas klip, mada ne znam koliko ces moci dobro da vidis tu manu.
Ipak je drugacije kad se gleda uzivo, nego kroz objektiv kamere.

Mali update pošto sam uzeo tv a možda nekoga bude interesovalo isto. Ovo pišem kao prvi utisak iz iskustva korišćenja istog kao monitor, na 50-60cm razdaljine. Vide se pikseli, koa što su mi se videli na 1080p 27inča monitoru. Oled slika je predobra ali bilo kakav izvor svetlosti i crna boja (koja je vrh naravno) postaje kao ogledalo. Brzina interfejsa je stvarno odlična, zvučnici su odlični (do nekih 50%-60%) za TV a verujem i bolji od jeftinijih 2.0 sistema. Mogućnosti ima brdo i sve odlično radi. Sa estetske strane takođe vrh.
Pitanje, kako da izbegnem burn in tamo gde su system tray icons, start itd? Je l dovoljno da se ugasi upali tv na 3-4h recimo? Neće mu biti reko da radi u windowsu 8-9 sati

Tek sad sam provalio da je to 55" TV. Kao sto kaze kolega, to je previse blizu za tu dijagonalu, probaj da se udaljis malo.
Kako ti se cini tekst na njemu, da li ti smeta?

Tek sad sam provalio da je to 55" TV. Kao sto kaze kolega, to je previse blizu za tu dijagonalu, probaj da se udaljis malo.
Kako ti se cini tekst na njemu, da li ti smeta?
Ne baš, malo je teže jer je veći kontrast boja, igraću se sutra sa podešavanjima pa ću videti. Na prethodnom je slika bila više "flat" kad se stavi "monitor" mod. Ovde nisam pronašao tako nešto za sad

Vrh Dno