Šta je novo?

Letnje gume

Linglong(jos nam truju i zemlju) umesto neke prepoznatljive dokazane gume od koje znas sta mozes da ocekujes ,stvarno za neverovati
Al posto 1 od 10000 svaba taj krs tera ,onda mogu i ja ,ludilo mozga na ovoj temi
A mislio sam da me nista vise ne moze iznenaditi(sem mozda da Xiaomi napravi dobar softver)
Ima i ovo:
At the end of 2024, the Linglong factory in Serbia (Linglong International Europe d.o.o. Zrenjanin) achieved Responsible Supply Chain Initiative RSCI e.V. certification. RSCI is a standardized testing mechanism used to evaluate the sustainability performance of companies in automotive supply chains, and working conditions are also transparently presented and analyzed.

Sad gledam, ovaj Kumho uopšte nije loš. Jedino ne znam da li je bučna guma tj da li je tiša od altenzzo...
Da ja ipak skoknem do Zrenjanina po LL :D

Ma otvori test, izašlo par za letnje gume za 2025, nađi najpribližniju dimenziju i kreni redom po sajtovima za prodaju šta ti se uklapa u cenu. Ako uopšte znaš koja karakteristika ti je bitna, da li želiš trakciju bez kompromisa, tišinu, štednju, nižu cenu, to ti najbolje znaš - po tome ih onda posloži pa vidi šta imaš u ponudi.

Ima i ovo:
At the end of 2024, the Linglong factory in Serbia (Linglong International Europe d.o.o. Zrenjanin) achieved Responsible Supply Chain Initiative RSCI e.V. certification. RSCI is a standardized testing mechanism used to evaluate the sustainability performance of companies in automotive supply chains, and working conditions are also transparently presented and analyzed.

To može značiti nešto i ne mora.
Pitanje je kakvi su zahtevi sertifikacije, nivoi usaglašenosti sa zahtevima, da li su univerzalni za sva tržišta, itd. Sertifikat može da se dobije, a i da nije sve kako treba (mere koje treba sprovesti do sledeće sertifikacije).

Sad nađoh sliku. 89 od 100, bez kritičnih nalaza, izdato na 10 meseci.
Screenshot 2025-03-17 084912.jpg

Nsu dobre nego odlične

Ja ih nisam koristio i vozio na svom autu ali sam ih prodao na stotine i nikada nikakvu zamerku nisam dobio, vec samo pozitivne odgovore i iskustva. Zato kazem da su dobre. Za mene licno odlicna guma je samo i samo Continental Conti Sport!

Biti toliko iskljuciv je u najmanju ruku ....nisi jedini na zalost
Zato (mada cast izuzecima) uglavnom preporuke trazim(citam) po stranim sajtovima

Које су боље у смислу комфора и тишине од :
Pirelli Scorpion Zero
Michelin Pilot sport
Continental Sport Contact 5p
Continental Sport Contact 6 Ao
Yokohama Adv sport v105t

Za mene licno odlicna guma je samo i samo Continental Conti Sport!
To je vrhunksi pneumatik ali odgovarajuća i cena. Nije namenjen svakome (ni za svakia utomobil) niti je svakome potrebno tako nešto
Које су боље у смислу комфора и тишине од :
Pirelli Scorpion Zero
Michelin Pilot sport
Continental Sport Contact 5p
Continental Sport Contact 6 Ao
Yokohama Adv sport v105t
Continental Sport Contact 6 Ao je OEM pneumatik, za Audi ako se ne varam.
Malo te mrzi da prelistaš linkovane revjue i uporediš podatke u tabelama, očekuješ da neko drugi to uradi umesto tebe :)
Interesantno da te zanimaju starije generacije (5P je već 13-ta godina na tržištu). Zbog cene pretpostavljam. Od navedenih Michelin Pilot Sport 5
Samo da znaš, jako je bitna dimenzija kod izbora tišine. Svejedno, SUV su inače bučni, pneumatici takođe

Poslednja izmena:
@Boki.N хвала пуно на одговору, није проблем кад стигнем погледаћу и ревјуе али нисам досада био у премиум гумама (Сава, Тигар, и од скорије Хенкок) је оно што сам пазарио. И као што рекоше колеге изнад, најбитније ми је да чујем мишљење и искуства вас који сте упућенији. У питању је димензија 285/45 R21, за Q8, пошто нисам оштар возач а ово су премиум гуме, претпостављам да су све добре, најбитније ми је да су комфорне..

Od mene tri bambija za Pilot Sport, ali moraš napisati koji: 4, 4S, 5, 5S? :) Zapravo svejedno, svi su odlični.

edit: za tebe verovatno 4 SUV ili 5 SUV ako postoji. Ovo je test za tebe:

Poslednja izmena:
Cao drustvo, potrebna mi je pomoc oko izbora letnjih guma. Dimenzije su 225/45/17 i uzima se za sekundarni auto, dakle vozice se mozda 3000-4000km godisnje, ako i toliko. Gledao sam u kemoimpexu neke gume marke laufen, cena je bila oko 7700 rsd. Ako imate bilo kakvu preporuku, rado cu uvaziti :)

Alenzo su asimetrične, zar ne. Osim toga potiču iz veoma toplog podneblja, mislim da to ima malo uticaja
Mada lično nisam primetio da su nešto preterano bučne, bar ne u dimenziji 15" i na malom autu

Alenzo su asimetrične, zar ne. Osim toga potiču iz veoma toplog podneblja, mislim da to ima malo uticaja
Mada lično nisam primetio da su nešto preterano bučne, bar ne u dimenziji 15" i na malom autu
Tako je. Asimetrična guma. Ne znam, meni su zimske gume na istom auto dosta tiše ( jeste da je druga marka gume ) i baš se oseća razlika.
Videćemo sada sa ovim kakav će biti osećaj. Što se ostalih parametara tiče, verujem da je ovaj kumho ispred altenzo, nexen, save, itd itd...

Ipak prešao na All Season gume, za 90% vožnje po BG-u i moj stil vožnje verujem da će biti adekvatne.
Naleteo kupon za 5000din popusta na Ananasu, pazario Continental AllSeasonContact 2, izašle su me 8300din po gumi sa popustom.
Gume stigle ekspresno, DOT 0425.

conti.jpg

Dobra guma nikad nije bespotreban trošak. Od letnjih sam vozio (doduše na različitim automobilima) Fuldu, Savu, Hankook i sada Conti PC6 i sve su korektne u prve 2 godine dok se Conti odlično drži (i odlično drži) i u trećoj godini što ne mogu reći za ostale. Vozim ih na karavanu od 5 metara i tonu i po težine.

Kako sam ovo uspeo da postujem nemam pojma, nije mi bila namera uglavnom zamolio bih moderatora da obriše oba moja posta.

Pozdrav ljudi, vreme je za kupovinu seta letnjih guma za Mazdu 6 dimenzije su 215/50/17
Dok nisam naleteo na ovu temu najverovatnije bih kupio TIGAR 😂 ali posle dosta čitanja ovde rešio sam da ipak uzmem neku srednju klasu i u tom rangu su mi zapale za oko FULDA 95Y SPORTCONTROL 2 XL FP (11.759din na Ananasu) i KLEBER Dynaxer HP4 95V XL (int.prod.guma 11.650din)
Ako može neki savet ili čak predlog za neku drugu marku bio bih zahvalan.

Mazda 6 nije težak auto, jesi li siguran da nosi XL pneumatike? Koliko je meni poznato - ne. I čini mi se da je fabrika 225/55R17
XL znači ExtraLoad, samo da znaš. Ojačane i malo tvrđe u odnosu na standardne. Izbor ti je OK. Ima Lassa Revola kod Kemoimpexa, ispod 10k (9.666) i Dunlop Sport 95Y na IPG-u (11.172)

Edit
Bacih pogled na ponudu kod nas, iznenadilo me da su uvoznici redom navukli XL modele, vrlo malo standardnih.

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi, uzeo sam prije 2 mjeseca c220, 2011. dimeznije guma su 205/55/16
valja li ijedna od ovih, ili da tražim nešto specifično?

1742543279878.png
1742543398052.png

trebala bi mi preporuka ljetnih guma, a na jesen ću vas morit i za zimske :)

prelazim oko 15k godišnje, 90% grad, podneblje je hercegovina, temperature ljeti jako visoke.

nisam oko guma neki poznavaoc, na starom autu sam uniroyal imao zimska je ok, ljetna nakon 2 sezone i ne baš.

šta da uzmem za ovo auto, dali je orjentir samo cijena, što skuplje to bolje? koji je best buy po vama?
kad kažete pročitaj testove, koje vi čitate?

Bez da išta gledam - Hankook Ventus Prime 4
Koristim istu dimenziju a i često jako komentarisano
Ili šta god ti odgovara i može se naći kod tebe, ima diskusije na prethodnim stranicama koliko hoćeš. Sigurno nećeš pogrešiti sa Michelin Primacy 4 Plus ili Bridgestone Turanza T005

Testovi - Tyre Reviews, The Tire Lab, ADAC, AutoBild ...

Poslednja izmena:
koliko zatezete srafove? Do sada sam uvek zatezao rucno, plus cevkom dotegnem. Zbog policije sam morao da izbacim cevku i reko da uzmem moment kljuc da zategnem po preporuci kako je predvidjeno na 100-130. Medjutim to na 130 mi izgleda preslabo. Jer "lagano" mogu da ga odvrnem samo rukom. Kljuc je iz lidla, parkside, je l moguce da on ne valja?

Ваља, баш тако и треба. 150 Nm је као да притиснеш са 30 килограма шипку дужине пола метра, а то свакако није много.

koliko zatezete srafove? Do sada sam uvek zatezao rucno, plus cevkom dotegnem. Zbog policije sam morao da izbacim cevku i reko da uzmem moment kljuc da zategnem po preporuci kako je predvidjeno na 100-130. Medjutim to na 130 mi izgleda preslabo. Jer "lagano" mogu da ga odvrnem samo rukom. Kljuc je iz lidla, parkside, je l moguce da on ne valja?
Malo mi čudno da možeš lagano rukom da ga odvrneš! Osim ako ne misliš rukom i ključem.
Ne znam na šta si mislio, rukom koristeći ključ ili samo rukom, odnosno prstima?
Ako je u pitanju ključ onda je ok

Malo mi čudno da možeš lagano rukom da ga odvrneš! Osim ako ne misliš rukom i ključem.
Ne znam na šta si mislio, rukom koristeći ključ ili samo rukom, odnosno prstima?
Ako je u pitanju ključ onda je ok
Da da, klasicnim kljucem 15-20cm

Nazad
Vrh Dno