Šta je novo?

Leopard, Apple Keyboard i Home/End tasteri

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Uz veliku sansu da ispadnem glup u drustvu moram nesto da pitam: kupio sam aluminijumsku Apple tastaturu (onu sa low-profile tasterima) i super je zaista. Jako je brza i mnogo mi se svidja.
Medjutim imam problem. Problem se ogleda u tome sto tasteri iznad strelica koji bi trebali da budu home/end taseri ne rade svoj posao najbolje (ili to mozda nisu ti tasteri).
Kada pritiskam home/end, on ne ide na pocetak ili kraj reda vec radi kao pgup/pgdown? I to sam probao u x programa pa i u ovom firefox-u ali stvar je potpuno ista.

U cemu je kvaka? :)

I ja bih pitao isto pitanje, s tim sto je to meni na hackintoshu. Prvo sam mislio da je jednostavno takav mac, i da treba da se naviknem.A evo sad vidim da to moze da funkcionise. Uvek koristim Home/End kada kucam nesto, a u mac-u ne mogu.

Odavno znam za taj problem - na poslu imamo G5 sa prethodnim, plasticnim modelom tastature, ali i tamo to naprosto ne radi kao na PC-u. Na MBP sam navikao da za home/end koristim Fn + levi ili desni kursor, a za PgUp/PgDown kombinaciju alt + levi ili desni kursor.
Btw, kUdtiHaEX, neko vreme merkam tu Al tastaturu - kako radi? Kod one plasticne mi se nikako ne svidja ugao pod kojim su slova, tj tipke. Nekako su nagnuta previse unazad, pa me nije previse fascinirala, ali mi ova nova deluje jako zanimljivo. Kakav je hod tastera, verovatno je plici, kao na lapu? Ima li one "podizace" ispod?

Tastatura je po difoltu malo iskosena (podignuta) jer na gornjem delu ima nozicu celom duzinom na cijim se krajevima nalaze USB portovi (koji su se pokazali kao beskorisni jer stalno dobijam poruku kako nema dovoljno napajanja za USB flash i iPod; probacu na PC-u kako je mozda je samo do MBp-a problem). Tastatura je jako brza ali ugodjaj kucanja nije kao na MBP, naravno (ipak je tastarua na MBP vrhunski odradjena). Medjutim, tasteri su jako kvalitetni, imaju plitak hod i sasvim su dovoljno osetljivi; nisu ni tvrdi ni mekani, bas su po mom ukusu. Ja vec 3 dana ne skidam ruke sa nje (programiram neki CMS) i nisam primetio nikakav zamor prstiju ili ruku generalno. Ono sto je zanimljivo je da je broj gresaka u kucanju spao skoro na nulu u odnosu na tastaturu na MBp - ne znam kako ali na MBP-ovoj tastaturi mi se cesto desavalo da ne okinem razmak ili da prosto ne pritisnem taster; ovde toga nema (kucam na slepo).
Ako si ikad probao one Logi niskoprofilne tastature, prednost bih dao ipak ovoj.

Jako je kvalitetna, aluminijum je prava stvar :) tastatura ne krcka, ne uvija se (probao :)) i najvaznije od svega - privlaci paznju svojim jednostavnim izgledom, pogotovo kod pripadnica zenskog pola :D
Moja preporuka svima koji zele da je kupe, ja sam za sada jako zadovoljan :)

Poslednja izmena:
tastatura je vrh u svakom pogledu. na PC (windows) rade home/end tasteri, usb portovi takodje rade, mada nesto sumnjam da su USB2.0 (nesto mi spor transfer za 2.0 :trust: )

Home/End tasteri ne rade istu stvar kao u Windowsu.

Oni bukvalno idu na početak/kraj texta, a ne reda, kako si navikao. PgUp i Pgwn idu ekran po ekran, dok prvopomenuti skaču baš s početka, na kraj i obrnuto.

Ono što ttebi treba je Cmd+Desno umesto End ili Cmd+Levo za Home. To je jedna od glupljih stvari kod Apple-a, zaista. Ono kako se Home/End ponašaju u Win/Linux okruženju je mnogo logičnije, jer meni prvom 100x više zatreba EoL, nego sam kraj texta.

Koje ******!

Jel postoji bre neki hack za to? Prosto mi neverovatno da tako jedna prosta i logicna stvar radi naopako na Macu.

Sad ce kovacm da ti objasni da to tako treba, i da se ostavis starih navika iz pre-mac perioda :D

Jel postoji bre neki hack za to? Prosto mi neverovatno da tako jedna prosta i logicna stvar radi naopako na Macu.

Pa, nije naopako - vec tako treba da bude. Kasnije su na Win-u implementirali drugacije :) Sistem sam vidi gde je text u okviru prozora i posalje te tamo.

Isto radi i maximize prozora - maximizira do one mere koja je dovoljna da se vidi ceo sadrzaj prozora, a ne kao kod Windows-a, ako imas 3 ikonice i lupis maximize prozor se razvuce na ceo ekran - zasto, zato sto je tako bilo lakse implementirati.

Poslednja izmena:
Dakle i Linux je onda naopako implementiran? I BeOS? Vazi :)

Malo je glupo da moras da kombinujes tastere Cmd+left/right umesto samo Home/End, al ajd.

Oh brother! Kad krenete sa tim ala-kovacm objasnjenjima dodje mi da se bacim sa terase :D

Njaah, opet kao da nije systemwide :)

Bolje ista nego beskorisni tasteri :)

Nazad
Vrh Dno