Šta je novo?

Lenovo ThinkBook 16 G6 Ryzen5 7000 series - instalacija

sashcopk

Cenjen
Učlanjen(a)
18.04.2012
Poena
152
Pozdrav,

Juče je stigao LENOVO ThinkBook 16 G6 ABP (Arctic Grey) WUXGA IPS, Ryzen5 7430U, 16GB, 512GB SSD (21KK008PYA). Pokušavam da instaliram Win11 preko bootabilnog USB napravljenog pomoću Windows 11 media creation tool. Laptop ne bootuje sa USB, kako god da pokušam. Ima li neko iskustva ?

Skini rufus i iso fajl od 11ice i stavi gpt for u uefi a u boot u biosu posle podigni usb sa f5 na prvo mesto iznad ssd-a(uglavnom je predzadnje)

Uspešno sam pokretao boot menu ali isključivo bez USB-a. Kada je instalacioni USB uključen, samo trepne i stane. Isti USB na drugom računaru pokreće boot bez problema i počinje instalaciju. Inače sa Rufusom sam probao i Win10 i Win11 ali je situacija ista.

Idi u Bios sa F2 i vidi redosled boot-a.

Isključi secure boot opciju ako je ON i vidi da li je UEFI boot on.

Deluje kao da usb nije bootabilan.
Nov neformatiran komp bi trebao da prepozna usb fash.

Izgleda da je problem u USB uređaju. Kako ga uključim, blokira laptop. Kako ga isključim, nastavlja boot. Bocnuo sam eksterni HDD, prolazi, pokušava da bootuje.

Zasto je Secure boot ugasen , upali ga ako hoces uefi boot(gpt) Win 11.

Poslednja izmena:
Provjeri fajl sistem na tom fleščiću...

Nije ovaj laptop, ali sam se 2 dana mučio sa Dell Precision 5530. Na kraju sam poisključivao secure boot, TPM i ostale gluposti, i koristio Ventoy za USB i dodao .iso fajlove. Pre toga sam kreirao butabilni disk sa Balena Etcher-om, koji inače koristim, ali nije prolazila instalacija. I sa Ventoy fleškom nije htelo dok nisam prebacio USB u drugi port. A kad je krenula instalacija, prijavio je grešku (linux mint) da moram da isključim neki intel disk mod, tj. da prebacim u AHCI.

Ja razumem da su svi ovi mehanizmi potrebni korporacijama, ali da toliko maltretiraju obične korisnike, kojima je najveća šteta od krađe laptopa gubitak fotografija s letovanja, pa baš su ga preterali.

Vrh Dno