Šta je novo?

Lenovo P780

Ovo i meni nije jasno - zasto za kalibraciju traze da se prazni do kraja, kada je valjda dovoljno da se napuni do kraja i vidi koliko najvise volti moze da da?

Pa ne bas... Npr. Kad dosegne 3.7V, prekida se punjenje (100%), kad dosegne 3.2V gasi se da spreci "prepraznjenje" (0%)

jel neko osposobio offline voice typing za nas jezik, nema ga u listi ponudjenih offline jezika?

Ne znam konkretno koja je baterija. Nominalno se li-ion pune do 4.3V, lipo do 4.2V po celiji. Mislio sam da, posto je uvek pod opterecenjem, ne daje nominalni nego radni napon.
Poenta je bila da svaki primerak baterije za dati model se puni do istog napona, tj. nema max napona za pojedinu bateriju. Ako se bat prepunjava, drasticno manje ciklusa podnese. Isto vazi i ako se previse prazni.
Po mojoj pretpostavci, posle par ciklusa tel ispravnije pokazuje preostale procente (ako zanemarimo da se prvih par ciklusa baterija hemijski stabilizuje ako nije u fabrici).

Pražnjenje baterije do kraja samo oštećuje ove nove baterije , kad padne ispod 15 % traži punjač i napuni telefon .Što se kitkat updata tiče meni radi odlično pogotovo ovaj zadnja s223 ali znaj da se dosta ljudi žalilo na različite stvari . Dali ja imam sreće ili je nešto drugo ne znam ali jedno znam budi strpljiv i lepo podesi telefon prema svojim potrebama i sačekaj da update legne pa ako ima nekih problema traži šta ti prazni bateriju pa ugasi aplikaciju ili pokušaj da je podesiš da bude manje aktivna u pozadini .

Lenovo P780 koristi Li-Poly bateriju sa anodom na bazi silicijuma, gde je napon prazne baterije je 3.7V, dok je napon punjenja 4.35V. Kada se baterija stavi na punjenje, ista ce se puniti nekom konstantnom strujom I, sve dok ne dosegne predvidjeni napon, u ovom slucaju 4.35V. Kada baterija prvu put dosegne ovaj napon, ona je oko 85% puna, preostalih 15% se dostize nakon sto struja punjenja pri ovom konstantnom naponu padne ispod neke granice, obicno I/10.

Po mogucnosti nikada ne praznite bateriju do kraja. Ako se baterija prazni do maksimum 50% svaku put, broj ciklusa tokom zivotnog veka se podize 4-5x.

Svaka čast na objašnjenju!

Po mogucnosti nikada ne praznite bateriju do kraja. Ako se baterija prazni do maksimum 50% svaku put, broj ciklusa tokom zivotnog veka se podize 4-5x.

Ako bateriju punimo svaki put kad je na 50%, to je kao da smo dvostruko osakatili glavnu komparativnu prednost ovog telefona. Ja ipak mislim da je bolje puniti je kad se isprazni, a kada baterija rikne - kupiti novu bateriju....cemu robovanje? :)

Pa ako normalno koristis ovaj telefon, na 50% ce pasti nakon 2-3 dana :D Ti je onda na 2-3 napunis, ionako ti ne smeta, a produzavas vek.
Nije to neki drugi telefon, gde ne moze ni jedan dan da izdrzi, a da e ne isprazni pa da bi bio smor :D

Pa ako normalno koristis ovaj telefon, na 50% ce pasti nakon 2-3 dana :D Ti je onda na 2-3 napunis, ionako ti ne smeta, a produzavas vek.
Nije to neki drugi telefon, gde ne moze ni jedan dan da izdrzi, a da e ne isprazni pa da bi bio smor :D

Upravo ovo!
Meni je prosek oko 3 dana za 50% baterije. Posle toliko vremena mi nije cimanje da ga stavim na punjac. Nije ovo A onih ostalih 50% je tu kada zatreba, hitan odlazak na teren i druge ne predvidjene aktivnosti.

molim vas da me prosvetlite sta radite sa telefonom te vam baterija traje toliko. Meni uz ukljucen net, ne bas stalno wifi, sa jednom karticom, uz ne vise od 10-15min poziva dnevno, par poruka, cirka pola sata do sat vibera dnevno, nesto malo surfa po forumu ne moze nikako da prebaci 2 dana a da ne dodje do 20ak posto ili manje. Drugar mi prica da bas dosta koristi tel i 3-4 dana mu je autonomija. Jednom momku devojka u inostranstvu i non stop sa njom na viberu i skajpu i 2 dana a meni ni blizu toga. Kad ne koristim tel ni ne spadaju procenti brzo ali na screen on i neku aplikaciju procenti bas lepo odlaze, cini mi se kao na bilo kom tel sa dosta manjom baterijom. Od sw mi priajvljuje da je viber daleko najveci potrosac a od hw radio (ne znam koji radio a ikonica je zupcanik od setupa)

evo dok sam otkucao ovu poruku i ispravio nekoliko gresaka u kucanju (10ak-15min) je spao sa 23 na 20%

Poslednja izmena:

Ja kad "normalno" koristim telefon punim ga svake druge noci, jer dodje na ispod 10%. E sad dolazimo do ovoga sto duffi prica. Sta je za koga "normalno" koriscenje?? Eto i njemu da odgovorim...sa gasenjem wifi, 3g i paljenjem samo kada ih koristimo, i smanjivanjem brightnessa sigurno bi izdrzao i 3 dana, ali ja sam bahati korisnik, ne zelim da robujem telefonu i meni je sve stalno ukljuceno tako da je to meni normalno :)

molim vas da me prosvetlite sta radite sa telefonom te vam baterija traje toliko. .....
evo dok sam otkucao ovu poruku i ispravio nekoliko gresaka u kucanju (10ak-15min) je spao sa 23 na 20%

Slicni procenti, stim sto ja imam 2 kartice....nisi jos spomenuo verziju Androida koju koristis?
Meni je jos ostao factory reset nakon update na KitKat, da vidim da li ce to malo da ga optimizuje.

2 dana perinog i 2 dana zikinog koriscenja nije isto. Postavi statistiku potrosnje bat i sot, pa da vidimo. A ako ni to ne pomogne, tu je djilkoseva tema

U startu sam naravno bio na fabrickom OSu i nakon apdejta na kitkat 442 nikakve primetne promene u autonomiji nisam primetio. Slazem se da ima razlike od korisnika do korisnika, takodje i od prijema signala gde telefon boravi, ali malo mi se moje iskustvo kosi sa vecinom, a pritom se poklapa sa jos par primera kao sto su Majstor i jos neko ovde sa teme. Ne kazem da je do kvarne baterije, mala je sansa za to, ali me zanima gde gremlina da trazim.

Sto se SW potrosnje tice, viber mi je potrosio 84.8% baterije dok ostatak otpada 5.5% i 1.1% na dve igre i 3.2% na inCallUI

Za hardversku potrosnju prilazem sliku. Sta mu dodje ovaj radio?

Prilozi

• Screenshot_2014-09-17-11-21-18.jpeg
    Screenshot_2014-09-17-11-21-18.jpeg
    126.7 KB · Pregleda: 128
Poslednja izmena:
Radio je ono sto osluskuje mrezu, normalno je da je najveca potrosnja kod ovog telefona, ako nekoliko dana traje baterija.

Gde se bese nalazi u podmeniju opcija za kalibraciju baterije. Nasao sam je 2 puta kad mi nije trebala i sad kad je baterija ispod 20% i kad bih da odradim tu proceduru, ne mogu da je nadjem nigde.

Lepo je neko rekao "čemu čuvanje baterije". Ako želiš telefon da koristiš narednih 5 godina onda ok. Velika većina ljudi menjaju telefone na dve godine možda i ranije i ne vidim svrhu preteranog čuvanja baterije sem ako želiš da treći vlasnik tvog telefona bude zadovoljan sa baterijom.
Što se tiče baterije ja telefon koristim oko mesec dana i do sada mi nije sastavila tri dana a kamo li više. Telefon koristim pod "normalno" mada to je širok pojam u power manageru mi je uvek na normal modu kada sam kući wi-fi je uvak upaljen kada izađem iz kuće gasim wi-fi i uključujem 3G, uvek je telefon konektovan na net. Obavim par razgovora u toku dana, čitam novine. forume preko tapatalka, neka igra uglavnom surfer i hay day i nikada ga ne gasim imam dve kartice u njemu i otprilike izdrži dva dana tj 48 sati. To mu dođe otprilike oko 30 sati korišćenja i 18 sati mirovanja. Telefon punim čim padne ispod 20 posto, sada mi stoji da je baterija držala 3 dana i 10 sati i imam 17 posto ali juče sam nešto prebacivao na telefon pa je bio zakačen na komp i malo se dopunio. Kapacitet baterije mogu da uporedim sa prošlim telefonom koji sam punio svako veče. 4 dana mi je mnogo ne realno osim ako telefon koristim isključivo za telefoniranje onda ne vidim svhu smart telefona i 5" ekrana.
Telefon je baš kvalitetno odrađen, baterija za smart telefon odlična performanse tu i tamo ništa posebno ali za moje potrebe odličan, telefon je baš težak i to mu je mana. Sve u svemu za 30 000 din. dobar telefon. Dvoumio sam se između njega i LG Nexus 5 samo ta dva telefona su mi bila u opticaju Nexus 5 po svemu, Lenovo samo zbog baterije i baterija je preovladala u kupovini, to što ima slot za dve kartice meni ne igra ulogu nemam dva broja uzeo sam neku telenor pri pejd na trafici čisto da popunim slot. Mislio sam da ću biti baš oduševljen sa telefonom ali onako ništa specijalno. Ume da zabaguje, karticu od 32GB klasa 10 mi je bolje čitao Alkatel 997.

Poslednja izmena:
Par stvari zna da crpi bateriju,konstantno uključen 3G pogotovo gde su slabi signali kao u mestu gde ja živim gde u većini situacija moram da uključim only3G nebi li nekako surfovao.Čak mislim da 3G troši više bateriju nego wifi.Nije isto ako su u pozadini skype,fb,messenger,viber ili ih uopšte nema u telefonu a lepo si i rekao čemu onda 5" smartfon ako sve to ne koristiš.Letos na moru je p780 glumio ruter od jutra pa do spavanja i baterija izdrži ceo dan bez ikakvih problema.Teško da bilo koji telfon to može.

Naravno da 3G vise trosi bateriju od WiFI-a i to prilicno. Pogotovu Dual SIM.
Ali ako imas ova tri komunikatora u pozadini, imaces problema sa ovim telefonom, zbog manjka memorije - oseti se nekako da Messanger barem ubije telefone i vise klase.

Šta bi moglo biti da sa update-om na Kitkat ne otvara strane na browser? Kum mi ima ovaj telefon i otkad se update-ovao ne otvara ništa. Pominje mi nešto 'security is enabled'. Sumnja na to, a ne može da ga disable-uje.

Privremeno sam bez sd kartice u telefonu, kako da nateram internu memoriju da se ponasa kao removable storage?

Izasao je OTA update od preko 700Mb.

Izgleda da i nakon ovog update-a treba odraditi factory reset, pa kalibraciju jer je, barem meni, baterija ludovala identicno kao nakon prvog kitkat update-a... Punila se jako brzo do 26% i istom tom brzinom praznila...
Nakon factory reseta, radim kalibraciju upravo sada...

Da,preporučuje se factory reset,kalibraciju ću odraditi kada padne ispod 15%.

Šta bi moglo biti da sa update-om na Kitkat ne otvara strane na browser? Kum mi ima ovaj telefon i otkad se update-ovao ne otvara ništa. Pominje mi nešto 'security is enabled'. Sumnja na to, a ne može da ga disable-uje.
Moze da se disable-uje security...
Ovako treba da mu bude...
7391fdb00280b9fc3e88701feb62fb6f.jpg

Preko kojeg programa mogu da uradim backup tacnije mislim na igricu da mi sacuva sva podesavanja i nivoe. Hocu da vratim telefon na fabricko podesavanje posle abdejta pa bih da sacuvam neke igrice da ih ne igram iz pocetka. Telefon mi nije rutovan

6urubyza.jpg

Konstantno imam problema sa manjkom prostora, ne mogu da azuriram aplikacije jer mi sve trpa na memoriju telefona dok mi kartica od 32gb zvrlji prazna..sta ciniti?

Nazad
Vrh Dno