Nabavio juče povoljno Lenovo Miix 3 8", čisto da malo testiram kako rade Windows tableti i za sada sam prijatno iznenađen.
U prvom planu mi je bilo korišćenje u poslovne svrhe.
Uradio sam upgrade na Windows 8.1 Pro, ubacio ga na domen, instalirao Office 2013 i još par sitnica i alata (vSphere Client, RSAT, Skype for Business, Checkpoint VPN) i za sada je OK ako se ne preteruje sa brojem istovremeno otvorenih aplikacija.
Imao sam pri ruci viška jedan HP USB 2.0 docking station, preko OTG kabla sam zakačio na isti i posle instalacije drajvera sve radi - monitor (23.6" FHD), tastatura, miš i LAN (100Mbps) i 500GB USB disk.
Osećaj se sasvim OK, nisam verovao da radim na tabletu

Mali je problem što je USB 2.0 docking, pa ako se pusti neki film u full screen-u ispušta frame-ove, ali za Office, RDP ili slično radi bez problema.
Za sada je jedino problem što preko OTG kabla ne radi i punjenje tableta, ali gledam da i to rešim. Mada to i nije neki problem - kada je zakačen na docking, ne koristim ekran, touch i WiFi, a sve periferije su nakačene na dock koji ima svoje napajanje pa baterija traje večno - instalirao sam silne Windows update-ove, Office, programe, podešavao ga... i sa svim time ne mislim da bih potrošio bateriju za 8 sati na poslu. Kad krenem kući, samo otkačim USB kablić i sve što sam radio poneo na tabletu.
Mala mana samog dock-a je što nema u sebi i zvučnu karticu, da ima i da mogu i da povežem zvučnike to bi bilo fenomenalno, ali sam dock je dosta star, ima sada daleko boljih modela koji imaju i zvučnu karticu u sebi.
Naravno, neke stvari u radu sa samim uređajem kao tabletom (sam interfejs u smislu rada sa ekranom osetljivim na dodir) su daleko bolje rešene na Android tabletima, ali je Android OS u odnosu na sam Windows je smešan kad zatreba nešto od gore pomenutih programa, tj. primena u poslovnom okruženju.
Takođe, velika prednost je što konačno imam potpuno upotrebljiv USB port - nakačiš na njega uređaj, instaliraš drajver i on radi, a ne kao na Androidu da li ovo podržava ili ne, da li moram da ga root-ujem, da menjam kernel, rom ...
Za igranje i klasičan media consumption, ne planiram da menjam Galaxy Tab S 8.4, daleko je bolji uređaj od Miix-a, ali za ono što mi treba za posao, Miix je mnogo bolji, zbog samog OS-a.
Sam tablet je OK urađen, kvalitet izrade je dobar, ekran može da prođe, al jedva... (budući da je Windows niska rezolucija od 1024x768 ne smeta, čak je za neke starije aplikacije i prednost pošto da je ekran FHD tekst bi verovatno bio veličine 1 piksel). Dosta mu je jaka refleksija i vrlo se vide otisci prstiju, a ima relativno nisko pozadinsko osvetljenje tako da je za korišćenje napolju prilično loš. Srećom imam nekoliko stylusa, pa nije problem nabosti ni najsitnije elemente u Windowsu kad je u desktop modu.
Za bateriju još nemam neku procenu, na docku kao da se i ne troši, a videću koliko će držati sa upaljenim ekranom i WiFi.