Šta je novo?

Lemilica i pribor za lemljenje (koji i gde kupiti)

markovicu da nisi mozda danas kojim slucajem skapirao da imas jednu pokvarenu zd-708 negde da ti se mota?

markovicu da nisi mozda danas kojim slucajem skapirao da imas jednu pokvarenu zd-708 negde da ti se mota?

Nemam pojma sta si zapravo hteo da me pitas, ali kapiram da je trik pitanje :)
Imam staru neispravnu JBC duvaljku, ispravan je trafo i elektronika, silikonske kablove sam zadrzao :) .

Nemam pojma sta si zapravo hteo da me pitas, ali kapiram da je trik pitanje :)
Imam staru neispravnu JBC duvaljku, ispravan je trafo i elektronika, silikonske kablove sam zadrzao :) .

neki drugi markovic je onda, ali mnogo licite. zaboravi

Znam da mu (pitanju) nije mesto ovde pa neka kasnije mod obrise ako smatra za potrebno ali kako se ovde najvise elektronicara vestih lemljenu nadje da priupitam...
Hocu da zamenim konektor na tanjem audio kablu. (bananica ili kako se vec zove 3-pin 3,5mm audio stereo konektor)
Ima jedan debeli gumeni sloj zastite spolja, pa tanki ali bas bas tanki sloj zasitie unutra i u sredini tri tanka bakarna kabla jedan do drugog.
Izgledaju "kao da nema" zastite, ali cini mi se da kao da je nekim tanjusnim slojem oblozena (ofarbana) svaka od te tri bakarne žičice (upredena svaka od vise tankih "nerdjajucih" niti) kao da je ofarbano nekim izolacionim sredstvom radi elektro izolacije medju njima.
Pokusavam zalemiti svaku od tih zica na konektor ali ne uspevam.
Znam da ne znam lemiti (ne znam pravila o zagrejanosti materijala, prakse nemam ali i ne lemim prvi put, lemio sam kojesta ranije onako bezveze).
Nije mi jasno zasto zicu ne mogu zalemiti za tacke (rupe) u konektoru i zasto lem otpada sa konektora?
Da li sam trebao nesto uraditi sa svakom od te tri zice u kablu? Pitam jer izolaciju ja ne vidim na tim trima zicama, samo se vide malo razlicite bolje na svakoj od zica u kablu a i to vrlo mala razlika.
Nije mastan konektor.
Jednostavno mi se ne isplati nositi u servis i dati majstoru 100-200-300rsd a ja ocito ne umem.
Sta je problem, zasto ne hvata lem...

Poslednja izmena:
Obično u slušalicama imaš tanke žice koje pored izolacije imaju i tanak sloj laka preko. Zato se izolacija i ne kože skinuti nego se spali upaljačem. Makar sam ja video da tako rade.

Ako izolacije zaista nema, onda bi trebao malo lemno mesto da ošmirglaš i staviš Flux (tečni ili pastu). Na žicu isto staviš Flux i istopiš malo tinola, pa i na nju posle još malo fluksa. Posle toga nema šanse da ne uhvati :)

Bez alata nema ni zanata...
Da bih bio uspesan majstgor (u mislima svojim samo) potrazio sam pastu i uspesno pronasao "trecu ruku" u Woby Haus u DIS-u (TC Zmaj) iza zmaj benzinske pumpe na NBg kod izlaza ka NS.
"Treća ruka" 529rsd a iste takve kod kineza na ebay nema bez 8$.
Ova ima stalak za lemilicu a bez stalka je oko 440rsd.
Ima(ju) stipaljke i lupu, nema(ju) lampu.
Kome treba evo povoljnije kupovine nego na netu i bude odma na raspolaganju.

Ceka se sutra dnevno svetlo, pa polako iz početka...

Mislim da jeste, ima masu postolje i ako strujni kabl ne vuce lemilicu trebalo bi da stoji stabilno.
Sutra cu to da isprobam sve... ;)

To je najosnovnija treća ruka, videćete je na 99% klipova i tutorijala po internetu. Čitaj: sigurno je stabilna :)

Ja sam uzeo ovakve cevi 8 komada pa ću ih malo kasnije preuzeti (preko Rusije, zbog naše carine), pa ću napraviti nešto ovako:
https://www.youtube.com/watch?v=gNbNKMQhCOQ
https://www.youtube.com/watch?v=FB2_yYO6Ew0

Jel imate predlog za dobre hvatalice za unimer, a trebaju mi i one sa krokodilkama?
Može i predlog za dobar unimer, jer imam kineski od 1.000 dinara (samo da nije papren, možda nešto do ~30€ ili više ako je "best buy").

Davno mi je @extractor dao predlog za pipaljke iz mikroprinca kada se jedna moja sa kineza otkidala (sama od sebe, nisam vukao), platio ih kao pola kineskog unimera ali sess kvalitet vidi i oseti (nije tvrda i kruta plastika, deblji kablovi, celokupna izrada par klasa iznad...).
Neku kombinaciju sa dodacima (držač za tinol, pumpu, sečice, flux, svetlo, lupa...).

Poslednja izmena:
Obično u slušalicama imaš tanke žice koje pored izolacije imaju i tanak sloj laka preko. Zato se izolacija i ne kože skinuti nego se spali upaljačem. Makar sam ja video da tako rade.

Ako izolacije zaista nema, onda bi trebao malo lemno mesto da ošmirglaš i staviš Flux (tečni ili pastu). Na žicu isto staviš Flux i istopiš malo tinola, pa i na nju posle još malo fluksa. Posle toga nema šanse da ne uhvati :)

Jeste, tako je, bakarne zice su izlakirane.
Ali, pogresan nacin je to skidati upaljacem, najezim se kad to vidim. Ostane garez i smrdi, plus se oprlji veci deo nego sto treba i ne lici ni na sta, sve je spaljeno. Ja to zalemim, tako sto isecem zicu gde treba, umocim je u pastu (koristim Stannol), lemilicu zagrejem na 300c, pa i malo preko, nanesem malo kalaja na vrh, kao i uporedo zicu, i ako je dobar, mora da se zalepi, jer lak isparava u sekundi, odmah se lepi kalaj i to je to. Ako spada, znaci da je los kalaj, a verovatno i vrh lemilice, plus ne vredi ako je slabo zagrejana, to mora brzo samo da se pecne i gotovo.
Kalaj koristite bilo koji, samo da je nemacki, to je moja preporuka.

Preporuka za jeftiniji unimer - PeakTech. Ranije sam imao Mastech i bio sam zadovoljan, koliko para, toliko muzike. A na kineskim sa buvljaka ne valja ni zujalica.

Poslednja izmena:
Koji je taj PeakTech unimer? Koja oznaka, gde naći i za koji novac?

Ja za sada koristim kineza od 350 din, radi ok za sva merenja.

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Ja za sada koristim kineza od 350 din, radi ok za sva merenja.

Ako pod "sva" podrazumevas merenje napona od 12vdc, 220vac, i poneki otpor onda je mozda stvarno ok.
Previse ljudi poredi multimetre na osnovu merenja napona i tvrdi kako je kinez podjednako dobar kao fluke jer su izmerili neki napon sa samo voltom razlike. Ove ljude bih molio da ne dele savete.

@nemanja
peaktech je proizvodjac. imaju multimetre od 3000 pa na dalje. zavisno od budzeta mozes da uzmes 1035/1075 pa sledeci 2005/2025 ili ako hoces jos vise onda 3320/3355. 2005 je sweet spot za vecinu.
peaktech je neznatno bolji od mastecha, mada spadaju pod istu klasu. Mastecha nemojte da se zeznete da uzmete jer podrska ne postoji u srbiji. Uvoznik odbija 99% reklamacija. ne isplati se rizik

Meni je bio plan da uzmem Mastech mas838 (2300 din), ali su mi na forumima rekli da je to samo nasminkana varijanta ovih kineza. Ne znam kakav je Aneng.

Meni je bio plan da uzmem Mastech mas838 (2300 din), ali su mi na forumima rekli da je to samo nasminkana varijanta ovih kineza. Ne znam kakav je Aneng.

Bolje da dodas za PeakTech, sto kaze kolega, mada gledam ovaj 2005, malo me nervira sto na selektoru postoji merenje za manju-vecu vrednost, nije "pametni", ali zato je i jeftin, sta znam, tesko je naci jeftino a dobro. Mozda da pogledas i SANWA, to je japanski proizvodjac, nije puno skup, tj. zavisi od modela, on je dosta kvalietniji od ovih navedenih. Procesljaj malo KP, ko zna, mozda naletis i na neki povoljan FLUKE, a vidim da ima SANWA.

Neki multimetar cu uzeti sigurno, to mi je odavno u planu.
Da li ima negde da se kupi usb kabel na metar, ne mislim na one vec gotove? Danas sam hteo da produzim kabel obicnog usb misa na nekih 3-4m da bih mogao iz kreveta da koristim komp, koristio sam telefonski kabel ali izbacuje Usb device not recognized.

Ja koristim Iskra multimeter, imam joj 50 godina. To se jednom kupi i zavrsena prica, traje cijeli zivot, cudi me da ima neko da to nije nasledio od roditelja i sl. nego ganja neki jefrini odron. Svaka kuca obicno to ima, kakvi crni kinezi od 3-4 eura. Isto vazi i za ostali elektricni alat, kao busilice i sl.

Fluke i ovi su vise profi, nisu za preporuku zbog cijene, ovde su uglavnom amateri, pa i nize, ima solidnih i za 2-3x manje repa.

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno