Šta je novo?

Lego kocke

Ovo će da ide kao alva sa ovim luna park kockicama, ima da polude deca više nego za onim svetlećim patikama 😂

Deluje zanimljivo svakako…

Jel ima neko ideju gde bih mogao da nappravim ovakvu policu za formule?

1767866534697.jpeg

Ja sam pri stavu da je pravi lego onaj klasicni gde se razvija masta i gde vam je nebo granica sta cete napraviti. Sa takvim legom sam se ~10 godina kao dete igrao.

Svako ko je ikad volio Lego najviše voli Lego iz svog djetinjstva, i sav drugi je lošiji, pogotovo ovo novo.
Ja jako cijenim istorijat inovacije u djelovima tokom godina - jeste da je postalo skup "sport" zbog tog varijeteta, ali su gotovo neograničene mogućnosti za maštarije. Evo pogledajte novi traktor City set za 2026 - samo 200 djelova, a odličan i izgled i užitak gradnje, plus je pogodan za custom gradnju.

Prilozi

• 60498_Prod_en-gb.webp
    60498_Prod_en-gb.webp
    92.9 KB · Pregleda: 94
Ok je i to, ali da bi se deca danas toliko igrala ( koliko smo se mi nekada igrali - sa jednim ili dva "classic" seta godinama ) mora im se non stop kupovati neki novi set a to priznajte kosta i te kako. Ovo danas sto se pravi/prodaje su igracke za veliku decu, tj odrasle.

Moji klinci imaju jedan veći classic set, veliku kutiju za to, i gomile raznih tematskih setova jednom sastavljenih, pa onda razbucanih u kutiju klasika.
Neke baš vrednije setove, ok držimo sastavljene, ali eto, većina je razbucana na jednu gomilu.

I manje više, najzanimljivija im je ta gomila od koje prave šta i kako im padne na pamet. Skromne su konstrukcije, ali ipak njihove.
Tematski set je deci zanimljiv samo jednom, dok se ne sastavi i malo sa njime poigra.

Kod odraslih (i veće dece), druga je priča.

... ... ...

Ko ima priliku, neka vodi decu u Legoland nadomak Minhena.
Ostalo im je u lepom sećanju. Lego Pirat hotel pogotovo...

Ok je i to, ali da bi se deca danas toliko igrala ( koliko smo se mi nekada igrali - sa jednim ili dva "classic" seta godinama ) mora im se non stop kupovati neki novi set a to priznajte kosta i te kako. Ovo danas sto se pravi/prodaje su igracke za veliku decu, tj odrasle.
Ovo je više problem današnjice a ne isključivo vezsn za Lego. Mi smo se igrali godinama s dva classic seta jer je to sve što smo većina nas imali (ja recimo nisam imao svoj Lego dok nisam kupio Technic set sebi prije desetak godina, sva moja iskustva s Lego iz djetinjstva su kod rodbine i prijatelja, tako da nemam nostalgiju kao neki) a danas djeca generalno imaju šta god požele i očekuju da imaju što i drugi. Moj sin od 2.5 godine već ima više igračaka nego što sam ja imao čitavo djetinjstvo, i veliki mi je problem da ga naučim da ih cijeni. Zato krijem od njega nekih 300 evra Space setova iz najnovije iteracije za koje bih život dao kao klinac, jer želim da ima odnos kakav treba i da shvati vrijednost mašte, pošto su setovi dušu dali za kombinovanje i sate i sate igranja, a to će znati tek kad bude malo veći.

Potpisujem svaku rečenicu, sve im je dostupno i to odmah, što ubija motivaciju i tud.
Toliko je bilo nestvarno imati neki veći lego set u devedesetim godinama, da mi je neobično bilo kad sam kupio sebi prvi veći, a bio sam već dobrano u godinama. 🙂 Kao da ne zaslužujem i ne smem 😀

Slazem se. Jeste da imaju jako zanimljive nove setove i to zbog kreative ide u nedogled, najzanimljivije je kada nesto deca sama naprave. Sa tim se najvise i igraju posle.
Igram sa sinom neku steam igru, Grip combat racing, pa smo skontali da napravimo ta vozila iz igre od Lego kocki. Za to trebaju sto veci tockovi, a ja u mesovitoj kutiji sa kockicama (najvise kada sam bio klinac, ima jedno pola kubika kockica) nemam samo tih velikih tockova. Niti jedan nije preziveo sa onog velikog starog kamiona sto je neko okacio gore. Posle skontam sajt bricklink, pa narucim 8 najvecih guma i odgovarajucih felni, salje se iz Nemacke. Umesto da porucim da stignu kod shuraka, narucim na moju adresu i salju DHL-om. Em sto se ceka dugo, em sto oderu sa porezom, carinom, spedicijom i slicnim stvarima. Mislim da su delovi 45 eura, a da ce sve zajedno ispasti oko 135 🙄 J*B*G, svaka skola se placa. 😅

Ne isplati se ako nema u domaćim radnjama, bar sad dok ne zatvore Bricklink za Srbiju... Srećom, većina prodavaca je već otvorila radnje na BrickOwl.

Meni i sestri je otac kao malom kupio dva basic seta. Svako malo sam nesto pravio i rusio i opet pravio nesto drugo. Masta cini cuda. A slazem se da danasnja deca nemaju taj osecaj koji smo mi imali. Btw ja sam 70' (sto mi je u nicku 😀) i mi tada nismo imali toliki izbor igracaka osim ako ti neko ne donese iz inostranstva. Danas kada udjem u radnje sa igrackama takodje pomislim gde se ovo skrivalo tokom mog detinjstva? 🤣
Secam se otisao sam jednom u Knez da kupim neku kasu sa novcanicama. Da ste videli tu srecu moje sestre i mene kada smo se igrali. 🤗

Poslednja izmena:
Slabe su slike ali ako je to to onda jeste realna cijena. Ekstremno popularan set koji se jako rijetko nađe sealed new.

$650, $200, $60

Surprised_Pikachu_HD.jpg

Da li možda neko iz ove teme gradi kreacije za svoju dušu, ne mislim na kupovne setove?

Ovu mini izložbu GBC-a na Sajmu sam ja organizovao:

Većinu modula je osmislio Akiyuki Kawaguchi, dok je trebalo dosta vremena pronaći odgovarajuće delove na Bricklinku a zatim podesiti sistem da se loptice ne bi zaglavljivale.
Ako neko voli da se bavi izlaganjem unikatnih kreacija, neka slobodno okači slike... ja ću okačiti ovih dana iz drugih tematika 🙂

Imaš li savet za povoljniju nabavku komponenti za ovako nešto? Mislim na servoe, senzore, kontrolere, techincs delove itd. Voleo bih sa klincem da krenem polako automatizaciju. Izleće meni na Aliju svašta ali sam rezervisan jer sve što sam naručio od kineskih kopija lega je bilo užasnog kvaliteta.

Idealno bi bilo da bude kompatibilno sa Lego Education stvarima jer ću kad tad odrešiti kesu za pravu stvar.

Za one koji bi da jednom sklope i da im stoji kao model negde mislim da je bolje resenje Tamiya model set.
Detaljniji su, precizniji i ako se dobro naprave (imate kod nas likove koji ih sklapaju i farbaju/teksturisu za vas, profesionalno ako nemate vremena) izgledaju fantasticno.

To je po meni problem sa legom poslednje dve decenije - sto su se vise fokusirali na te setove sa jedinstvenim/specijalizovanim delovima i generalno temama. Mozete eventualno nekoliko modela da napravite od njih.

Nisu problem specijalizovani djelovi nego što su prestali sa alternativnim bildovima, sem u City 3 u 1 setovima. Ranije je manje više svaki Technic set dolazio sa dva uputstva.

Što se tiče modela - definitivno su bolji za izlaganje, ali se rijetko preklapaju interesovanja. Ja recimo volim da su mi setovi iuloženi ali često uzmem i rastavim i opet uživam u sklapanju, ili nađem na netu MOC pa napravim. Sve je postalo skuplje ali zavisi od toga šta bi gradili - kad sam pravio svoj MOC Viper iz Galaktike iskoristio sam manje više samo dva Technic seta koje sam imao.

Slazem se. Jeste da imaju jako zanimljive nove setove i to zbog kreative ide u nedogled, najzanimljivije je kada nesto deca sama naprave. Sa tim se najvise i igraju posle.
Igram sa sinom neku steam igru, Grip combat racing, pa smo skontali da napravimo ta vozila iz igre od Lego kocki. Za to trebaju sto veci tockovi, a ja u mesovitoj kutiji sa kockicama (najvise kada sam bio klinac, ima jedno pola kubika kockica) nemam samo tih velikih tockova. Niti jedan nije preziveo sa onog velikog starog kamiona sto je neko okacio gore. Posle skontam sajt bricklink, pa narucim 8 najvecih guma i odgovarajucih felni, salje se iz Nemacke. Umesto da porucim da stignu kod shuraka, narucim na moju adresu i salju DHL-om. Em sto se ceka dugo, em sto oderu sa porezom, carinom, spedicijom i slicnim stvarima. Mislim da su delovi 45 eura, a da ce sve zajedno ispasti oko 135 🙄 J*B*G, svaka skola se placa. 😅
Stiglo konačno. Oslobođeno carine (45 eura delovi i 30 eura DHL transport). Od troškova još samo 400 kinti pošti. Napravili su fantomski pokušaj uručenja juče, ali pošto može da se prati pošiljka, skoknem do Maksima Gorkog kada sam video da je pošiljka tamo trenutno i preuzmem malopre.

Da li neko ima iskustvo sa setovima lego sa aliexpressa. Vidim Helms deep set za 60e?

Da li neko ima iskustvo sa setovima lego sa aliexpressa. Vidim Helms deep set za 60e?
gledas broj delova, ako se slaze sa originalom onda je to 1:1 replika, desi se po nekad da se kockice zbog malo lošijeg kvaliteta izrade teze sklapaju, pa kinezi prodaju i poseban set za slaganje 😅

@milojkovstojko
Imam ja dva seta
Kopiju Rivendala 10316. Više od 6000 kockica i iskreno prezadovoljan sam kako je ispao. Glavna mana su figurice, pogotovo Arvena koja je katastrofa. Ne vredi da ga slikam pošto su ga moja dva četvoronožna balroga poprilično poharala, a ja nikako da nađem vremena da ga rekonstrujišem. Imaš subreddit Lepin sa gomilom informacija o svemu što se tiče kockica iz Kine.
I Hedvigu 76391. Set je odlično urađen. Mislim da je ona relativno cela, pa mogu da je slikam ako nekoga interesuje

Slobodno slikaj 🙂 koja je veličina standardna Lego ili? Vidim na aliju ne piše nigde koja je veličina

Mislim da su svi standardne LEGO veličine osim ako ne piše neki "mini/micro" blocks u imenu/opisu, svakako pogledati recenzije koje imaju sliku.

Nazad
Vrh Dno