Stara tema ... da ne otvaram novu ...
Imam jedan problem i ne znam kako je najispravnije da ga resim. Pausalna firma ima vec 1 noviji racunar (kupljen legalan W11 FPP) u kome je i sav ostali software potpuno legalan (inace umesto MS korisiti se Open Office koji potpuno zadovoljava potrebe). U firmi moram da koristim MS OS.
Imam potrebu da ubacim jos 2 racunara koji ce biti u lokalu gde je sediste firme i koji hardverski u poptunosti zadovoljavaju potrebe za koje ce se koristiti, a takodje bi 99/100 bili potpuno isti i softverski kao ovaj 1 koji je vec u kancelariji. Sada se jos uvek koriste kuci i za posao i za kucne potrebe. Svojevremeno kada su ova 2 starija kupovana, recimo da je svaki pojedinacno bio preko 1000e bez periferija. Na njima postoje W10 koji su nelegalni, takodje i sijaset svega i svacega. Na njima ne moze da se instalira W11, da li zbog ploca ili cpu nisam siguran, ali znam da W11 ne moze. Operativni sistemi bi i na njima bili MS FPP, ali koliko vidim W10 FFP ne moze nigde da se kupi, samo W11. Oba racunara sam prosle godine malo i podoterao sa novim kvalitetnim napajanjima, ssd-ovima i jos ponesto ... uglavnom oni su za posao koji ce se raditi na njima 5x jaci.
Nije mi problem da kupim 2xW11 FPP (ako moram
), ali na racunarima ce biti W10, jer mi na pamet ne pada da mozda menjam ploce ili cpu. Sve ostalo ce takodje biti namenski instalirano, ono sto mora da se plati .. mora, ono sto je free i za biznis instalirace e tako.
Nijedan racunar se ne vodi kroz poslovne knjige kao osnovno sredstvo, jer za to kao pausalac i nemam nikakvu obavezu. Nesto od komponenti je kupovano preko firme, nesto preko Subotice za kes ... vec znate kako sve to ide.
Do sada nisam imao nikada kontrolu, ali jednostavno hocu da ako dodju sve bude pod konac. Moram 2 nova kompa bar u naredni mesec dana da ubacim u firmu i hocu da budem miran.
-Da li cu na ovaj nacin, znaci kupljena 2xW11 FPP, a na racunarima W10 biti ispravan ?
-Da li mozda postoji legalna varijanta da preko domacih firmi (mozda i stranih) legalizujem vec postojeci W10 na ta 2 racunara ?
-Posto bi na njima i W7 zavrsavao posao besprekorno, da li bi na taj nacin cak i mogao da prodjem bez kupovine OS-ova, obzirom da se W7 vise nigde i ne spominje u ponudi ?
Hvala